Sök

Tvättstugeavfuktare – Avfuktare i tvättstuga – VAV

4
(6)

I många hus och fastigheter tvättas det mycket. Avfuktare, s.k. tvättstugeavfuktare är där det inte finns mycket god ventilation och bra uppvärmning ett måste för att huset inte ska fara illa. Här går vi igenom lite viktiga hållpunkter för att oönskad lukt inte ska sätta sig i kläderna och för att huset inte ska ta skada genom att bli mikrobiellt angripet.

Beroende på tvättmaskinens kapacitet att centrifugera och även på mängden tvätt som körs och hängs för avfuktning avges en bestämd mängd fukt till luften i tvättstugan. Detta fukttillskott måste i mer känsliga rum tas bort så fort det går. Där det finns tvättstuga i betongkällare är inte avfuktning riktigt lika viktig att uföra snabbt då konstruktionen i sig är mer fuktförlåtande än en villa i trä eller i en källare där takkonstruktion och annat består av trä. Dock måste avfuktningen ske så pass snabbt att plaggen inte börjar lukta illa.

Avfuktare och dess verkan

Det är lätt att tänka att en tvättstugeavfuktare enkelt ser till att inga dyra och icke försäkringsmässigt reglerbara skador sker. Det har lurat mer än en husägare genom tiderna sedan vi började torka tvätt inne i moderna hus. Man måste utifrån kunskap välja rätt avfuktare, både kapacitetsmässigt och utifrån vilken tvättstugetemperatur och ventilationsgrad som hålls.

Ju lägre frånluftsventilation det är i tvättstugan desto bättre avfuktare behövs. I annat fall tas fukttillskottet inte om hand tillräckligt snabbt. Fukten bärs via luftrörelser, temperatur- och tryckskillnader ut i luften och kan vandra in i byggnadsmaterial, genom springor och ställa till med stor skada, vilket ofta kan ses som mögel antingen på ytskikten eller inne i väggar och tak. Just värme gör att det kan bli ett övertryck vid tvättstugetaket då varmluft stiger uppåt och är det i innertaket inte tätt så tar sig fukten vidare genom diffusion och konvektion, som ibland kan ses om man inspekterar en vind. Ligger tvättstugan i källare kan fukten bl.a. tränga ut mot syllarna som ofta är kallare och där ge mögeltillväxt.

Tvättstugetemperaturen är viktig av flera aspekter. Viss värme krävs för att fukten innan kläderna börjar lukta muggigt lämnar dessa genom att övergå i ångfas. Om vi tittar på själva avfuktaren så finns det sådan som är anpassad att arbeta som bäst i högre temperaturer och dessa är vanligast förekommande på marknaden. Skulle man sänka rumstemperaturen till under 20 grader eller ännu lägre tappar dessa avfuktare kallade kondensavfuktare succesivt avfuktningskapacitet och hinner därför inte med avfuktningsbehovet, tillräcklig verkan uteblir. Värme behövs också för att minska effekten av de köldbryggor som kan finnas i husets skal. Fukt som “läcker” ut i husets skal kan inte avfuktaren i tvättstugan ta hand om, mer än under väldigt gynnsamma förhållanden. 

Slutkläm

Det går att fortsätta diskussionen kring tvättstugeavfuktare och bryta ned allt i detalj, precis så som vi fukttekniker gillar att göra, men det är kanske inte så intressant för de flesta andra, som bara vill att tvätten ska torka och huset ska fortsätta vara friskt. Sidan avrundas därför här med vad som är av största vikt.

Frånluft ska finnas tillräckligt för att det ska skapas undertryck så tvättstugefukt inte kan komma in i andra rum eller via luftläckage komma ut i huskonstruktionen. Ventilationshål i väggen utan fläkt löser inte alltid den biten. Tvärtom kan det vid tillfällen då vinden ligger på istället blåsa inåt så att ett övertryck uppstår. Till väl fungerande ventilation behövs fläkt, med andra ord mekanisk frånluftsventilation. Antingen löses det med ett för hela huset centralt ventilationsaggregat eller kan badrumsfläkt som Intellivent 2.0 sättas att självstyrande öka ventilationen då för hög rumsfuktighet via badrumsfläktens inbyggda hygrostat detekteras.

Avfuktaren får inte vara för klen, särskilt inte om man tvättar ofta och mycket. Det duger sällan att köpa en avfuktare för tusenlappen. Räkna med att det kostar mellan 2.500 och 6.000 kronor för ett ordentligt aggregat som säkerställer att lukt inte p.g.a. för dålig kapacitet sätter sig i kläder eller hus. Ju mer som tvättas och hängs för tork desto mer värme, ventilation samt större avfuktare behövs.

Vi har även skrivit samman en text som berättar om varför mögel och lukt är ett fenomen i tvättmaskin och hur man åtgärdar detsamma.

Ett annat sätt att komma runt uppfuktning av hus och tvättstuga är att använda rätt typ av torktumlare eller torkskåp som också dessa kan benämnas ingå i begreppet tvättstugeavfuktare. Även här finns en del att tänka på.

Att endast värma och ventilera ut är idag med de höga energisparkraven och energikostnaderna inte att rekommendera. Det hör en svunnen tid till. Bra balans mellan de tre olika systemen behövs. Detta kallar vi “VAV”, värme – avfuktare – ventilation. Just detta begrepp kan stöpas om och utformas skräddarsytt t.ex. till en större källare med olika rum som alla behöver avfuktare. Mer om det under; Avfuktare i källare – Viktigt med placering och ventilation.

2013-06-16
Uppdaterad 2020-11-04

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4 / 5. Antal röstande 6

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 reaktioner på ”Tvättstugeavfuktare – Avfuktare i tvättstuga – VAV”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Cookie Policy (EU)

5 (1) Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att rösta Lägg till din röst Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1 Inga röster än. Bli först med att lägga din

id06-logotype
Avfuktningsprojekt med ID06

0 (0) Ljungby Fuktkontroll – Din Partner för Säkra avfuktningsprojekt med ID06   Vad är ID06 och Varför Är Det Viktigt? ID06 – En Nyckel till Säkerhet och Effektivitet ID06 är en standard för identifikation

Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund
Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund

0 (0) Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund                       För att hantera luktproblem i krypgrunden finns det flera åtgärder att överväga, eftersom lukt ofta sprids

Produktexempel

Fuktmätare TFA med kula för oförstörande mätning

TFA Oförstörande Fuktmätare innebär att håltagning inte behövs i ytmaterial för att bilda sig övergripande uppfattning om fuktvärdet i underliggande byggnadsmaterial. Fuktmätaren avkänner på djup om max 40mm. Exempel på mätområden är i badrum, våtrum, båtar (böldpest), innerväggar och golv.

Läs mer »
Teströr mögeltest

Mögeltest – Snabbtest för att hitta mögel i hus

Med pro-clean test kan man snabbt få reda på om det finns över normala nivåer av dött eller levande mögel i boendet. Inom 10 minuter får man testsvar.

Väntar du längre än 10 minuter så kan färgen förändras men är då inte längre relevant.

Säljs i 5-pack

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen