Mögel i tvättmaskin - Saneringstips

Reklamen gällande många tvättmedel säger att man kan tvätta rent i så låga temperaturer som 30 grader. Detta är sanning med modifikation då både den lägre temperaturen och de nya tvättmedlen ser till att bilda mögel i tvättmaskinen som snabbt blir en sanitär olägenhet.

Elak unken lukt brukar vara kännetecknande för en möglig tvättmaskin. Det är inte säkert att man själv känner lukten då luktsinnet efter en kort stund filterar bort informationen för att vi ska kunna känna andra lukter. Däremot kan andra som inte har de mögeldoftande kläderna på sig ofta känna lukten.

Mögel brukar växa i tvättmaskinens tvättmedelsfack
Mycket vanligt är att det bildas mögel i tvättmedelsfack, även om man kör varmare program om 60-90 grader. Tvättmedelsfacket bör tas bort med jämna mellanrum och skrubbas med lämpligt rengöringsmedel. Själva hålet in i tvättmaskinen där facket sätts in brukar på sidorna och vidare nedåt till trumman vara starkt angripet av t.ex. svartmögel och rödmögel. Även här bör saneras.


Om man inte tvättar varmt med jämna mellanrum så bildas det också mögel i trumman och på den s.k. bälgen. Tillåts möglet sitta kvar under längre tid kan den elaka lukten näst intill permanent sätta sig i material som gummi och plast.

Dräneringssystemet är även det ett ställe där bakterier och mögel kan finnas.

Mögelgifter är inte hälsosamt. Personer som av någon anledning har ett svagt immunförsvar kan drabbas av mögelangrepp i huden. Samtidigt är det onödigt att utsätta sig själv och sina barn för tvättmaskinsmögel.

Mögelsanering och luktsanering av tvättmaskinen

Effektiv mögelsanering och luktsanering innebär inte att man knatar iväg till närmaste saneringsfirma eller färgaffär och köper saneringsvätska för att hälla i tvättmaskinen. Miljöhänsyn ska tas och för naturen milda medel måste användas.

Mögel och bakterier i tvättmaskinens evakueringssystem


Öppna tvättmaskinens dräneringslucka och evakuera det ev. vatten som står stilla i systemet. Ta också bort annat löst som kan ligga i det lilla uppsamlingsfacket vid vattenpumpen. Tvätta rent. Det kan också finnas mögel i slangen till golvbrunnen etc. Evakueringsslangen kan spolas ren om det samlats smuts eller annat i den.

Se till att tvätta bort allt synligt mögel i tvättmedelsfack och på insidan av luckan. Blanda Askorbinsyra och Citronsyra, en halv påse av vardera i varmt vatten. Häll blandningen i facken. Kör ett långt program i minst 90 grader och aktivera extra sköljning. Klorin kan också användas, dock inte samtidigt som de olika ovanstående syrorna.

Ytterligare knep är att efter varje tvättdags slut spraya med Kolloidalt Silver ned och in i tvättmedelsfacket samt trumman. Relativt riklig sprayning krävs så att silvret sprids bra. Kolloidalt silver är starkt hämmande på såväl bakterier som virus och mögel. Det används bl.a. till omläggning av brännskadad hud för att denna inte ska bli infekterad och för snabbare såval som ärrfriare läkning.

Såpa eller salt kan också användas om problemen inte är så stora.

Mycket effektivt för att både ta bort lukt och mögel är att använda s.k. eterisk olja från citron eller apelsin. Detta kan kombineras med citron- eller askorbinsyra. Eterisk olja är drygt och det räcker med ca. 10 droppar till maskin som körs tom.

Vidare ska tvättmedelsfack och lucka lämnas öppen då maskinen och hushållets "tvättansvarige" pausar. Bra är också att ha en avfuktare i tvättstugan så att klimat där mögel trivs inte uppstår.

Tvättstugan och torkrummet

Det är inte bara i tvättmaskinen som ett luktalstrande klimat kan nås. Kläderna hängs upp på tork och avfuktning i antingen själva tvättstugan eller i torkrum. Om det efter tvätt i kläderna kvarvarande vattnet inte avfuktas tillräcligt snabbt sker mögel- och bakterietillväxt i de upphängda kläderna. Sekundärt ger vattenångan lukt i huset, som sedan luktsmittar kläderna. Läs mer om avfuktare för tvättstuga. Under denna sida diskuteras kring ett begrepp vi myntat för att beskriva optimal avfuktning, kallat VAV, som inbegriper värme, avfuktare och ventilation i en totalt sett effektiv kombinationslösning. Läs mer om lukt i kläder och åtgärder av detsamma.

Luktar kläder, tvättstuga, badrum eller annat ställe i huset illa kan man använda luftrenare såsom AirSteril för att lättare få bort lukten.

Uppdaterad 2014-08-21
Av Jerker Andersson

Mögelsanering av tvättmaskin behöver inte vara så komplicerat om man utför förebyggande mögelsanering genom råden som ges på denna sidan. Riktigt ingrott mögel kan vara svårare att få bort.