Öppettider vardagar 8-16 Vardagar 8-16  Telefon växel 0372-10010 Telefon 0372-10010

Avfuktning med Acetec PD-150

Vi ger här en kortfattad förklaring inom vilka områden Acetec PD-150 passar bra och kan ge tillräcklig avfuktning.

Vind - kallvind

Acetec PD-150 är lämplig för avfuktning av vindDet är idag många hus som har en vind vilken är för fuktig under kallare årstid. Vid installation av vindsavfuktare såsom Acetec ska man alltid sträva efter att täta mot uteluften så gott det går. Detta för att hindra fuktig luft att ventileras in utifrån. Energiförbrukningen hålls låg med avfuktarens inbyggda smarta hygrostat. PD-150 som brukar passa sett till kapaciteten för avfuktning av en normalstor vind är även bra till mindre krypgrund.

I andra vanligen av fukt drabbade utrymmen

Avfuktning i husvagn är ofta nödvändigtVinterförvaringen av husvagn är ofta förenat med fukt, mögel och elak lukt. Särskilt då förvaringen sker kallställt. Avfuktaren blir här ett mycket snålt och säkert alternativ för att undvika problemen som annars uppkommer.

Sommarstuga mår väl av avfuktningSommarstugan är dyr att värma upp så att skador inte sker. Det är ca. 50% billigare att avfukta än att värma upp. Även krypgrunden kan behöva avfuktning. Dock bör man ha en viss underhållsvärme på, särskilt då det inte är minusgrader ute. Läs mer om sommarstuga.

Båt är utsatt för fukt och behöver avfuktasDen båtägare som ej känner till att fukt är ett stort gissel är inte bevandrad i båtägandets för- och nackdelar. Vi har sålt ett stort antal avfuktare för användning i just båtar.


Avfuktare används för att torka i stallmiljöDjuren i ett stall tillför direkt och indirekt mycket fukt som lätt leder till mögel, vilket i sin tur skapar ett starkt hälsovådligt klimat för både djur och människa.

Acetec PD-150 fungerar bra t.ex. i sadelrummet och där hästtäcken etc. förvaras samt hänger för att torka.

I själva stallet finns regler om särskild IP-klass. Kondensrisken mot kallt tak och fönster försvinner med avfuktare.

Lager och kylrum kan behöva avfuktas med Acetec PD-150Oavsett vad man förvarar i lagret så är det inte bra att hålla ett klimat med för hög RF. Kartong etc. möglar lättare än vanligt virke. Acetec fungerar även till ett lite större lager där fuktlasten inte är så hög.

Eftersom Acetec är en sorptionsavfuktare fungerar denna även till frys- och kylrum.

Många garage kräver avfuktareI garaget förvaras ofta verktyg och annat som lätt rostar. Med en avfuktare kan man för en billig peng lägga sig strax under den RF som medger rost. Vi har bl.a. hjälpt bilentusiater att skydda deras äldre och nyare bilar emot korrosion. Till detta skyddas också garaget och huset mot den fukt som avfuktas.

Undrar du över om Acetec PD-150 kommer att fungera till ditt utrymme? Slå oss en signal på telefonnummer nedan så tipsar vi om både installation och om valet av avfuktare är rätt. Vi utför om så önskas installation av avfuktaren.

Vill du installera Acetec PD-150 avfuktare själv så står vi till tjänst med professionella råd både via E-mail och telefonsamtal, varav den senare varianten kan vara bra då det på så sätt ibland är lättare att beskriva frågan och ge svaret.

Uppdaterad 2018-09-27
Av Jerker Andersson
FoU - LFS - Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB