Sök

Avfuktare – Vanliga frågor och svar om avfuktning i hus

4.5
(2)

Vi ger dig här svar på dina frågor för att underlätta valet av avfuktare, installation och underhåll.

I vår krypgrund har vi en sån där avfuktare som ni kallar kondensavfuktare. Det blir is inuti den på kylrören så den slutar avfukta. Har fått rådet från husleverantören att inte ställa in den på full avfuktning, full effekt. Tror ni det hjälper?

Det går inte att justera de flesta avfuktare av kondenstyp att arbeta med lägre kapacitet. Det man vanligtvis däremot kan justera är avfuktarens hygrostat som talar om när aggregatet ska sätta igång och stängas av. Om du ändrar hygrostatinställningen som din kontaktperson säger höjs den relativa fuktigheten i krypgrunden, kanske så mycket att material kan angripas av mögel. Vi ser det råd du fått som ganska galet. Det eftersom din avfuktare bara har ett läge när den är igång, d.v.s. full effekt. Vid rådande förhållanden kommer is högst troligen att uppkomma oavsett inställning. Problematiken med isbildningen du berättar om är för övrigt mycket vanlig. Bättre är att använda t.ex. sorptionsavfuktare som inte är köldkänsliga.

Finns det någon icke kommersiell som rekommenderar avfuktare för krypgrund?

Ja, det har under de senaste åren debatterats väldigt mycket kring bl.a. krypgrund och förutom Energimyndigheten så har Boverket kommit ut med en större undersökning och kartläggning som även tar upp ämnet fukt och mögel i krypgrund. I en delrapportering om åtgärdsförslag av fuktskador i hus har man tydligt skrivit ned att avfuktare såsom sorptionsavfuktare alt. termisk avfuktare med krypgrundsisolering är rekommendabelt för avfuktning i just krypgrunder.

Det finns billigare avfuktare typ EchoDry som också skulle kunna fungera i min krypgrund och uppe på vind. Sen finns också den där Acetec PD som är dyrare. Vilken ska jag välja?

Frågan är om man vill snåla eller investera gällande en så viktig bit som avfuktning, vilket innebär att säkra huset från den typen av fuktskador som kan uppkomma i de utrymmen du nämner. EchoDry är billigare och man måste räkna med att kvaliteten i jämförelse med Acetec EvoDry PD är sämre, även om EchoDry fungerar bra till mindre krävande utrymmen såsom sommarstuga eller källare som man håller städade. Under 2020 gick EchoDry Sverige i konkurs och vi kan inte längre leverera den avfuktaren.

Krypgrunder och vindar är ofta mycket dammiga och det kan också komma ut partiklar från isoleringen i luften. Dessa partiklar kräver speciella filter och att man kan rengöra avfuktaren invändigt så att sorptionsmaterialet inte täcks med damm och mister sin absorptionsförmåga. Acetec är mycket enkel att rengöra vilket är i stort sett omöjligt med de billigare typerna av avfuktare. Samtidigt har Acetec ett långt mycket effektivare sorptionsmaterial. Denna är också byggd för att avfukta mycket och hårt vid behov. Läs mer om våra olika avfuktare genom att följa länkarna på denna sida eller i menyfältet t.v.

Det luktar illa om min avfuktare som står uppe i sommartorpet. Vad kan det bero på?

Kontrollera att det inte bildats mögel i avfuktarens vattentank och övriga system. Vid behov vilket ofta brukar återkomma måste man noga tvätta rent avfuktaren invändigt för att tillse att mögel och mögellukt inte uppkommer.

Jag funderar på att köpa avfuktare till min sommarstuga som jag inte längre vill ha så mycket uppvärmd under vintern. Var placerar jag avfuktaren som bäst?

Det brukar i regel vara som fuktigast åt norr-nordväst då solen inte kommer åt att värma där. Då solen skiner från klar himmel så motsvarar varje m2 fönster ca. 800W instrålning av solenergi. Även ytterväggarna som solbelyses värms upp med ca. 1000W/m2 vid full solinstrålning. I övrigt så ska utrymmet hållas öppet, d.v.s. inga stängda innerdörrar, för att luften ska få cirkulera fritt och avfuktningen ska bli optimal. Om huset är lite större kan man komplettera med en bordsfläkt som är timerstyrd så att luften sätts i rörelse. Notera att s.k. kondensavfuktare även kallad kylavfuktare inte lämpar sig i kalla utrymmen då de tappar kapacitet vid lägre temperaturer samt kan frysa igen.

Vilket blir billigast, att värma upp för avfuktning eller hålla lägre temperatur och skaffa avfuktare?

Att värma upp ett utrymme så att fullgod avfuktning sker innebär att man måste hålla en temperatur om minst 18 grader. Detta baserat på det fuktiga klimat vi nu fått. Med avfuktare som klarar lägre temperaturer kan man göra en besparing på upp till ca. 50% jämfört med att värma upp utrymmet. Ett utrymme med avfuktare går mycket snabbare att värma upp då fukt i golv, väggar och innertak tar tid att avfukta med hjälp av uppvärmning. Med uppvärmning så riskerar man att det bildas köldbryggor. Det innebär kallare yta mot vägg/golv bakom möbler, i hörnet där vägg möter annan vägg etc. Vid köldbryggor ökar den relativa fuktigheten och kondens kan uppstå på eller i byggnadsmaterial. Genom avfuktning minskas risken väsentligt för att köldbryggor uppstår.

Hur ska jag ställa termostaten på avfuktaren?

En termostat reglerar värme. Sådana sitter på element etc. Det som reglerar den relativa fuktigheten, d.v.s. när avfuktningsfunktionen ska sätta igång och stänga av kallas för hygrostat. Lämpligt högsta börvärde bör du ställa in på ca. 65% för bruk i sommarstugan. Gränsen för tillväxt av mögel går vid ca. 75% RF och gränsen för att bilar etc. i garage ska rosta ligger på ca. 65% RF. Risken för mögel och rost är förutom relativ fuktighet också temperaturberoende. Lycka till med avfuktningen!

Finns det något oberoende test som talar om vilken krypgrundsavfuktare som är bäst?

I januari -07 kom ett test från SP och Energimyndigheten där en sorptionsavfuktare (d.v.s. krypgrundsavfuktare eller även kallad vindsavfuktare) var presenterad och testad. Märket på den testade är Munters HomeDry och denna ställdes jämte ett antal kondensavfuktare. Resultatet var till fördel för HomeDry i kallare utrymmen och testorganen rekommenderar denna typen av aggregat för t.ex. krypgrund och vind. Vi tycker det är mycket olyckligt att enbart ett aggregat av typen sorptionsavfuktare testades då det verkligen behövs mer fakta för att konsumenter ska kunna jämföra utan att lyssna på försäljartaktisk prat. Som oberoende entreprenör har vi gjort egna tester och tagit in prisvärda och kvalitativa fabrikat i sortimentet. Läs gärna mer under respektive produkt på sidan avfuktare. Ta sedan vidare kontakt med oss för fri rådgivning och en skräddarsydd lösning för ditt hus. Här finner du mer läsning om test av avfuktare.

Visst vore det väl bättre att installera en luft-luftvärmepump för avfuktning till krypgrunden. Då menar jag att köra luftvärmepumpen på kylning så att man får en motsvarande effekt som att installera en krypgrunds-avfuktare, samtidigt som temperaturen i utrymmet sjunker så att mögel inte trivs.

Tanken du fått kan tyckas god men håller tyvärr inte då man med kylningen skapar köldbryggor där det kan bli ett för mögeltillväxt mycket bra klimat. Med köldbrygga menas kallare område där varmare och fuktig luft möter den kallare ytan. Då kan i värsta fall kondens uppstå. Det blir ungefär som på kylslingorna i kylskåp när kylskåpsdörren ideligen öppnas. Att komma åt att förhindra alla möjliga köldbryggor i en krypgrund är på förhand dömt att misslyckas, då det alltid läcker in lite luft både här och där. Vad vi känner till så finns det inte luftvärmepumpar till ett bra pris som lyckas hålla ner temperaturen under tio grader vilket måste till för att man kraftigt ska kunna reducera möglets grodd eller tillväxt. Vårt råd är att inte experimentera med denna rent ut sagt farliga lösning. Satsa istället på en för utrymmet adekvat avfuktare som klarar lägre temperaturer utan att bli en isklump.

Hur kan jag lita på att hygrostaten till avfuktaren visar rätt värden?

Det finns många hygrostater som inte har någon display. Där kan man inte se vilket värdet är sett till den relativa fuktigheten i utrymmet. Då måste man ha en extern avläsare t.ex. hygrometer för att kunna kontrollera. Samtidigt är det viktigt att känna till att många hygrostater och hygrometrar är mer eller mindre missvisande. Läs mer om hygrostat och missvisning.

Hur sköter jag min avfuktare på rätt sätt?

När det gäller underhåll brukar det framgå av bruksanvisningen vad som behöver göras och när. Mer information kan genom oss ges såväl före som efter eventuellt köp. Vi har även sammanfattat en sidan kring underhåll av avfuktare.

Jag har läst om ett företag som säger att deras avfuktare tar energi ur den luft som avfuktas och att man kan få ett avsevärt tillskott av värmeenergi på det viset. Kan det stämma?

Vi har också läst om detta påstående kring avfuktare av typen kondensavfuktare. Man likställer funktionen vid den då t.ex. en luftvärmepump tar uteluftsvärme och avger till inneluften. Ett sådant aggregat fungerar faktiskt som en avfuktare fast här har man separerat systemet så en del sitter ute och en inne. En avfuktare av kondenstyp fungerar inte så utan hela enheten sätts i samma rum. Därför kan “ny” värme eller med ett annat ord beskrivet värmetillskott inte ske i bemärkelsen värmepumpseffekt. Se sidan Avfuktare – Bluff.

Hörde en säljare fråga sin kund om denne ville ha en avfuktare för hem eller en mer kommersiellt inriktad. Vad menade han?

Det är inte helt enkelt att svara på frågan eftersom vi inte hörde detta samtal om avfuktare. Kanske var meningen att fråga om vilken kvalitet som kunden var ute efter gällande avfuktaren. Läs mer under avfuktare – kategorier.

Kan jag koppla in mina avfuktare från krypgrunden och vinden till FTX ventilation?

Det beror lite på vilken typ av avfuktare du använder. Luftavfuktare som dränerar ut vattnet i tank eller slang fungerar inte att koppla till värmeåtervinning eftersom den torra luften ska betjäna just den krypgrund eller vind där avfuktarinstallationen skett. Sorptionsavfuktare som blåser ut fukten i form av vattenånga är under vissa omständigheter lämpligare, men det finns vissa fallgropar då husets ventilation är både känslig och viktig. Läs mer under sidan: Kan avfuktare kopplas till ventilation – värmeåtervinning FTX

Råd och tips om energisnål avfuktning

Uppdaterad 2024-01-19

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4.5 / 5. Antal röstande 2

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 reaktioner på ”Avfuktare – Vanliga frågor och svar om avfuktning i hus”

  1. Christer Johansson

    Hej, vi har ett torp från mitten på 1800 talet och vi upplever att vi har för hög fuktighet i huset. När vi inte är där, så sänker vi temperaturen till ca 13-15 gr. Nu funderar vi på att skaffa en woods kondensavfuktare för att få ner fuktigheten. Kommer det att fungera med tanke på temperaturen där? På de nya avfuktarna stå det att de fungerar mellan 2-35, men jag antar att de inte är så effektiva vid lägre temperatur?
    mvh
    Christer Johansson

    1. Ljungby Fuktkontroll

      Hej Christer,

      För att hålla ett hus torrare på höst och vinter när det inte är minusgrader, krävs ofta temperatur om minst 16 grader. Kondensavfuktare har sin optimala arbetstemperatur liggande på mellan 20-30 grader. Med fallande temperatur faller också avfuktarens avfuktningskapacitet. Under 15 grader kan det vara bättre att använda en sorptionsavfuktare likt Acetec som vi har i produktutbudet. Tanken om att kombinera avfuktning med lite lägre temperatur, som uppgiven, är rätt. Dock ska man med tanke på husets klimatskal och avfuktningen som värme utgör, inte ställa temperaturen för lågt.

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Cookie Policy (EU)

5 (1) Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att rösta Lägg till din röst Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1 Inga röster än. Bli först med att lägga din

id06-logotype
Avfuktningsprojekt med ID06

0 (0) Ljungby Fuktkontroll – Din Partner för Säkra avfuktningsprojekt med ID06   Vad är ID06 och Varför Är Det Viktigt? ID06 – En Nyckel till Säkerhet och Effektivitet ID06 är en standard för identifikation

Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund
Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund

0 (0) Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund                       För att hantera luktproblem i krypgrunden finns det flera åtgärder att överväga, eftersom lukt ofta sprids

Produktexempel

Filter Corroventa CTR 500TT 3st

Filter Acetec 6H 18 x 16 (Äldre modell)

 

Rekommenderat är att byta filter på Acetec EvoDry 6H avfuktare var sjätte månad. I annat fall om man väntar längre än så med filterbytet, kan avfuktningskapaciteten samt avfuktarens livslängd bli försämrad och förkortad.

Storlek 18 x 16,5 cm

Läs mer »
Hastighetsreglering till LFS Undertrycksfläkt

Extern hastighetsreglering till Undertrycksfläkt

Denna externa hastighetsreglering är främst ett tillbehör till undertrycksfläkt. Fläkten har ursprungligen en inbyggd hastighetsreglering. Dock kan det vara praktiskt att kunna styra varvtal och därmed undertryck från annat ställe än där fläkten installerats. Reglerdonet får monteras av privatperson då det är 10 V och inte kräver extern strömkälla för att kunna drivas.

Läs mer »
Filter Corroventa CTR 500TT 3st

Filter Acetec 6 P/H 20 x 17

 

Rekommenderat är att byta filter på Acetec EvoDry 6H och 6P avfuktare var sjätte månad. I annat fall om man väntar längre än så med filterbytet, kan avfuktningskapaciteten samt avfuktarens livslängd bli försämrad och förkortad.

Storlek 20 x 17,5 cm

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen