Öppettider vardagar 8-16 Vardagar 8-16  Telefon växel 0372-10010 Telefon 0372-10010

Historiken bakom Krypgrundsavfuktare Acetec PD-250

Avfuktare PD-250 har sina rötter inom ventilationsbranschen. Hans Björk heter innovatören som under lång tid arbetat med och drivit företag inom ventilationsbranschen, inom vilken han blev känd som produktutvecklare. Företaget drevs i Älvsbyn och blev en betydande arbetsgivare för hela 26 anställda.

2002 såldes företaget och Acetec startades med inriktning på avfuktning. Hans Björk fortsatte i sin anda som produktutvecklare och kom på den geniala idén att låta Krypgrundsavfuktare PD-250 arbeta i två faser, med ett stillastående sorptionsblock, till skillnad från den ursprungliga lösningen från -50 talet där man hade ett roterande sorptionshjul och kontinuerlig värmeavgivning. Resultatet blev en ytterst kostnadseffektiv och energisnål krypgrundsavfuktare.

Försäljningssiffrorna pekar stadigt uppåt och sommaren -07 och -08 stod kunderna i kö då efterfrågan var större än tillgången.

Krypgrundsavfuktare är en benämning för avfuktare anpassade för kallare klimat, t.ex. i krypgrunder, källare, vindar, ouppvärmda sommarhus, kyl- och frysrum etc.

Arbetsområdena är därmed många för Acetec PD-250 och vi lär få se mycket mer av denna avfuktare i framtiden, för den sticker ut hakan rejält, inte minst ur miljösynpunkt då energisnålhet efterlyses.

PD-250 är tagen ur produktion då uppgradering skett till EvoDry PD.

Uppdaterad 2018-09-28
Av Jerker Andersson
FoU - LFS - Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Elak Lukt

Finns elak lukt och mögel i utrymmet är det bra att komplettera avfuktare med luftrenare såsom AirSteril, vilken sanerar luft och ytor.