Sök

Kalibrering av hygrometer klimatminne logger etc.

4.5
(4)

Många av våra läsare har efterfrågat hur man kan kontrollera att den införskaffade utrustningen för fuktmätning stämmer med verkligheten. Här presenteras ett billigt och rätt utfört relativt tillförlitligt sätt för kalibrering av hygrometer, klimatminne eller fuktlogger.

Olika typer av salt har en bestämd förmåga att binda fukt. Genom att blanda salt med destillerat vatten till en “gröt” (där inget fritt vatten tillåts) i en plastburk och däri lägga den mätutrustning som ska kalibreras skapar man ett givet klimat.

Salt- och vattenlösningen ifråga får inte på några villkor komma i kontakt med hygrometerns givare då denna inte tål saltets direkta inverkan. Det är nödvändigt att ha en slags “distans/distansnät” mellan saltlösningen och hygrometern, varpå denna får vila under testet som kan ta upp till ca. 36 timmar. Distansen får inte påverka klimatet i burken genom att dra åt sig eller släppa fukt i utslagsgivande mängd.

Plastburken som används ska vara så liten så möjligt för att höja mätnogrannheten. Burken måste också vara till 100% tättslutande mot luften utanför samt  med fördel ha ett genomskinligt lock för enklast möjliga kontroll. Då man ska kalibrera i låg RF ska ett ca. 4cm tjockt lager av saltlösningen ligga på burkens botten. Vid kalibrering i högre RF behövs endast 1,5cm tjockt lager. Enligt standard rekommenderas maximalt 25 cm3 testutrymme till varje cm2 salt som används.

Saltet som används för kalibreringen ska vara av teknisk kvalitet för att ge ett korrekt värde. Det är också mycket viktigt att temperaturen under hela testets utförande är densamma i såväl kalibreringsburken och saltet som i omgivande utrymme. Variationer i temperatur ger olika värden. Nedan står antecknat vilka olika salter som kan användas och vilken kalibrerings-RF dessa ger vid olika temperaturer. Det bästa kalibreringsområdet för användning av hygrometer i hus är 55-75 RF (%).

Kalibrering med olika typer av salt

Ett bra tips är att med jämna mellanrum kalibrera den hygrometer, det klimatminne eller den logger som används för att konstatera om drift har skett. Med drift menas att fuktsensorn över tid kan ändra sitt visade värde sett till verkligt värde. Det är också bra att försiktigt värma och därmed torka upp hygrometrar med kapacitiva givare till ca. 20% (om möjligt så lågt) med jämna mellanrum som en gång per år. Då återgår de ibland till att visa mer rättvisande om drift förekommit.

Det finns förutom tidsrelaterad drift också RF- och temperaturrelaterad drift med vilket menas att fuktsensorer ofta är kalibrerade från fabrik att vara som mest rättvisande vid en viss temperatur och RF. Ju längre från dessa värden man kommer desto större är driften. I mätutrustning med dataminne kan man genom programmering kompensera driften hos givaren. Så fungerar vår Hygrostat HygroPro som är noga kalibrerad för att kunna möta industriell standard.

Extern länk

Bosse på Frittliv mäter fukt i husvagn och kalibrerar sin hygrometer

Uppdaterad 2019-05-14

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4.5 / 5. Antal röstande 4

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 reaktioner på ”Kalibrering av hygrometer klimatminne logger etc.”

  1. Tack för en tydlig och bra artikel!
    Var kan man köpa NaCl av “teknisk kvalitet”? Eller duger vanligt salt utan jod från livsmedelsaffär?
    Vad ska proportionen mellan salt och vatten vara?
    Går det bra att kalibrera flera hygrometrar tillsammans eller att återanvända samma burk och saltgröt flera gånger i rad?
    Räknar ni kalibrering med NaCl som “hög RF” (1,5 cm saltlager) eller som “låg RF” (4 cm)?
    Vet ni något om kvaliteten på de hygrometerkalibreringskit som verkar säljas av cigarrföretag?
    De trådlösa liggande hygrometrarna från TFA har ingen kalibreringsfunktion vad jag kan se. Blir det rätt om man antecknar skillnaden mellan förväntat och uppmätt värde vid kalibreringen och sedan adderar denna vid framtida avläsningar?

    1. Ljungby Fuktkontroll

      Hej Sven,

      Salt som man köper i livsmedelsbutik kan innehålla en viss låg mängd “föroreningar” som gör att resultatet gällande kontrollmätningen inte blir så exakt som med salt i teknisk kvalitet. Dock ska skillnaden inte bli avgörande. Man kan använda salt utan jod och andra tillsatser.

      Man blandar så att det blir en gröt. Det ska inte stå fritt vatten ovan saltbädden.

      Det går bra att återanvända. Nytt destillerat vatten/batterivatten kan behöva fyllas på.

      Har inte tittat närmare på det här med tjocklek på saltbädden men 3-4cm är lagom.

      Kalibreringskiten som säljs av cigarrföretag har jag inte sett. Det stämmer att lite enklare hygrometrar inte har någon kalibreringsfunktion. Det är kapacitiva givare i dessa enheter och sådana kan man vid behov lägga i ca. 40 graders värme upp till ett dygn. Har hygrometern börjat driva och visa felvärde så kan det på så sätt gå att dra tillbaka den att visa mer rätt igen.

      Om det skulle visa sig differera så kan man precis som du skriver anteckna och vid kontroll lägga med det i beräkningen.

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Cookie Policy (EU)

5 (1) Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att rösta Lägg till din röst Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1 Inga röster än. Bli först med att lägga din

id06-logotype
Avfuktningsprojekt med ID06

0 (0) Ljungby Fuktkontroll – Din Partner för Säkra avfuktningsprojekt med ID06   Vad är ID06 och Varför Är Det Viktigt? ID06 – En Nyckel till Säkerhet och Effektivitet ID06 är en standard för identifikation

Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund
Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund

0 (0) Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund                       För att hantera luktproblem i krypgrunden finns det flera åtgärder att överväga, eftersom lukt ofta sprids

Produktexempel

Luftrenare APU 500 från svenska Acetec

Luftrenare APU 500 för effektiv luftrening av bostad och lokaler

Vikten av god inomhusmiljö framställs allt mer utifrån senaste forskningen. Inte minst vet vi detta via vår verksamhet där luftrening och sanering ofta är aktuellt.

Luftrenare APU 500 tillverkas i Älvsbyn av företaget Acetec. Tekniken som används i luftrenaren baseras på filtrering av luft som forceras igenom enheten via en fläkt. Tre olika filter används. Förfilter av G4 klass, HEPA 14 samt kolfilter. Allt för att reducera mängden allergener och luftföroreningar i övrigt.

APU 500 är ett alternativ eller komplement till våra fotokatalytiska luftrenare i serien AirSteril.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen