Sök

När luktar det illa i hus och varför

5
(3)

En förklaring kring olika förhållanden kan göra det enklare att både spåra och förstå varför det kan lukta illa i ett hus. Till att börja med måste det inte finnas mikrobiell skada som bakterier, jäst eller mögel för att lukter ska kännas. Det kan räcka med att olika sorters byggmaterial blir fuktiga och att det finns ställen i huset där luft eller fukt mer oönskat kan passera från konstruktionsdetaljer in i rumsluften. Viktigt vid luktspårning är också kunskapen att det i ca. en miljon svenska hus finns kemiska träskyddsbehandlingar som kan lukta illa.

Lukt under vintern

Vintertid då det är minusgrader under längre tid sker normalt naturlig avfuktning av en normalstor krypgrund, som under en villa, då den absoluta fuktigheten i luften är relativt låg och att fuktlast som från regn uteblir. Till viss del kan samma uttorkande effekt ske vid äldre typ av platta på mark, särskilt om grundvattennivåer under huset sjunker och där regnvatten annars under sommaren påverkar. Ren materiallukt och lukt från mikrobiella skador kan därför minska från dessa konstruktioner. Dock ändras uppvärmningsförhållandet i huset vilket kan medföra att det skapas undertryck som drar upp lukten från grundkonstruktionen upp i vistelsezon där man reagerar på att det helt plötsligt luktar illa eller att lukten tilltar. Läs mer om hur man via fläkt och avfuktare kan vända luftflödet att inte längre gå från krypgrund och källare upp i husets olika rum.

Mer om hur lukt, mögel och bakterier transporteras upp från krypgrunder till boendemiljön står omtalat på sidan Krypgrund – Inomhusmiljö.

På vintern torkar naturmaterial ut och då fukt försvinner sker en avsvällande effekt med följd att glipor kan bildas där luft och lukt letar sig upp i huset. Samtidigt finns det åtminstonde under vinterns första del högre fuktkvot i t.ex.  golvbjälklaget över både krypgrund och platta på mark där det inte installerats avfuktare eller ventilerat golv. Då naturlig avfuktning sker under kall årstid drar materialbunden fukt med sig luktande partiklar via glipor och bostadens undertryckseffekt upp i huset.

Det är inte hela huset som via naturlagar avfuktas under vintern. Varm inomhusluft strävar efter att stiga uppåt och den fukt som alstras i hemmet kan därför tryckas upp på vind eller ut i väggar där ny fuktskada eller återuppfuktning av sådan kan bli följden. Eftersom det likt vid avfuktning och upptorkning av golvbjälklag även kan uppkomma glipor i bjälklaget till vinden så ges också här passage för illaluktande föroreningar, vilka under vissa förhållanden som uppfuktning i högre koncentration än annars kan kontaminera luften. Här tänker vi bl.a. på mögelsporer och andra av möglets metaboliter som kan finnas i vindsbjälklagets isolering eller mot vindens yttertak där det bildats köldbrygga.

Vårlukter

Som här beskrivet sker avfuktning av vissa delar av hus under kall period. Det innebär också betydande nedkylning av platta utan isolering, grundmurar och mark kring och under huset. Då snösmältning, vårregn, ökad temperatur och luftfuktighet snabbt ändrar förhållandena hinner inte vissa av husets köldbryggor med p.g.a. värmetröghet. Det kan på och i närheten av grundmurarna bli väldigt fuktigt. Den ökade fuktlasten medför att det kan lukta illa från material, mikrobiellt angrepp och kemikalieskada. Gliporna har ännu inte slutit sig och luftpassager finns normalt på en del ställen. Till detta brukar det under våren blåsa nordanvind. Just åt norr, nordost och nordväst brukar det vara vanligt med fuktskador i husets grundläggning, just av anledning att solen inte kan ge tillräcklig avfuktande effekt åt dessa väderstreck. Vind från nordost de s.k. ryssvindarna pressar in lukten i huset. Skillnader kan också kännas under hela året i hur pass illa det luktar mellan högtryck och lågtryck där lågtryck med sämre väder brukar vara det mer luktframkallande förhållandet, samt även vid växling mellan de olika tryckförhållandena.

Sommar- och höstlukt

Sommar och höst är de årstider som generellt sett betyder högst fuktlast mot våra hus. Här nås temperaturer som ger mögel, bakterier och jäst en chans att tillväxa i god takt. Lukten kan därför i hus med mer omfattande skada kännas tydligt. Öppna fönster och vädring i övrigt kan göra att man ändå inte märker av att det luktar illa, eller att lukten späds ut med den ökade ventilationen. Här är det normalt inte uppvärmningssäsong och det råder därför mer ett nolltryck så att det inte är undertryck i bostaden. Det kan i vissa hus med bristande ventilation göra att luften inomhus inte byts ut. Det luktar då i regel mer illa i huset oavsett om det finns fuktrelaterad skada eller inte.

I starten på uppvärmningssäsongen finns rejält med fukt i huset. Med uppvärmning och undertryck når man förhållanden som redan här beskrivits. Ett exempel som ger bättre förståelse är då man sätter igång att elda så att murstocken blir varm. Det luktar normalt “fuktigt murbruk” ett bra tag innan murstocken via värmen blir uttorkad.

Om vi ser till lukt från mögel, s.k. mögellukt så kan sådan variera från ett angreppsställe utifrån flera olika faktorer. Mögel som har rätt förhållanden för maximal tillväxt behöver inte lukta så illa. Luktvariationer ges också beroende på vilket näringssubstrat möglet har att växa på och av. Är mögel på något sätt stressat kan det lukta väldigt illa. Lukten kan då likt vid kemikalieskada sätta sig i kläder.

Viktiga tillägg

Lukt i hus kan vara svårt att utan kunskap förstå, spåra och sanera. Vi har lagt ut en del värdefull kunskap som kan hjälpa dig att ringa in vad det handlar om och göra både egenkontroll samt luktsanering, eller kontrollera att de entreprenörer som anlitas verkligen förstår vad de gör.

– Lukt i hus – Fantomlukt som inte finns – Phantosmi Parosmi

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 3

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

4 reaktioner på ”När luktar det illa i hus och varför”

  1. Hej LFS!
    Jag bor i en lägenhet med två badrum. Fastigheten är stambytt för 3 år sedan. Innan stambytet hade jag inga problem med lukter i badrum och rensade sällan golvbrunn/vattenlås. Men ca ett år efter bytet började det lukta fuktig jordkällare (kan det vara mögel?) från golvbrunnen i det lilla badrummet. Jag rensade vattenlåset och rensar den ofta sedan dess (fast det finns nästan inget att rensa där, den är ren som ny) men lukten är kvar. Ibland tycker jag att det luktar lite annorlunda, lite instängt, kvavt och nästan kemiskt, svagt bensinliknande.

    Det luktar inte alltid, det känns som att lukten pumpas in lite då och då, ibland mer ibland mindre. Oftast luktar det mest på natten och på morgonen. Det hjälper att spola med vatten från duschen, då försvinner lukten ett tag men kommer tillbaka senare. Jag behandlade även med bikarbonat, ättika och hett vatten – hjälpte ca i en vecka, sedan kom lukten tillbaka. Tyckte tidigare att lukten beror också lite på vilket väder det är ute men är inte säker på det längre. Om det inte beror på vattenlåset vad kan det då bero på?

    Tack på förhand för svar,
    Anna

    1. Ronnie Pileland

      Hej Anna,
      När det gäller lukt är det alltid svårt att ge svar utan att vara på platsen.
      Jag tror dock inte att det handlar om golvbrunnen alls.
      1. Se till att golvbrunnen verkligen sitter rätt isatt så att det inte kan läcka lukt vid sidan av locket.
      2. Finns det en krypgrund under huset? så kan problemet komma därifrån.
      3. Det kan läcka runt avloppet och in i golvet, om man har glömt en så kallad manschett.
      4. Rör kan läcka efter stambytet och skapat en vattenskada som blivit en mögelskada.

      Detta några tips på vad problemet kan vara.
      Finns det en krypgrund under där du bor kan huset bestå av trä som behandlats med träskyddsmedel och det skulle förklara den kemiska lukten som blir mer påtaglig vid fuktigare väderlekar.

      mvh Ljungby fuktkontroll

      1. Tack Ronnie för svaret!
        Menar du vattenlåshinken i golvbrunnen? Den sitter rätt och tätt isatt, det kollar jag noga varje gång jag sätter i den.
        Vet inte om det finns en krypgrund, är inte ens säker på vad det är 🙂 Ska kolla det. Men huset var byggd 1969, tror jag.
        Syns läckageskador som du nämner i punkt 3 och 4 (runt avloppet pga en glömt manschett och läckande rör efter stambyte) utanpå? Så jag kan titta själv och kontrollera om ngt är fel någonstans. Rent visuellt har jag inte märkt ngt konstigt i badrummet, varken på golvet eller väggar. Det är tort, inget synligt läckage i alla fall. Det enda jag kan tänka på är några små grå/svarta prickar (3-4 st) på silikonfogen längst ner i hörnet mellan duschväggarna. Trodde först att det var mögel men inte säker på det längre.

        I badrummet har jag inga synliga rör förutom den av plast som går från handfatet in i en vägg och två smala duschrör av stål som går från blandaren och upp. Vilka rör menar du?

        Undrar också – i fall lukten beror på problem med krypgrunden eller läckage skulle inte bara jag utan grannar uppe, nere och bakom väggen ha samma problem med denna lukt? Så vitt jag förstår ingen av dem har det. Hur ska jag hitta en eventuell skada, var ska titta/leta?

        Tycker du att det är värt att göra en mögeltest?
        Vad beror det på att lukten inte finns hela tiden utan kommer lite då och då, är starkast på morgonen och lättar/försvinner om jag spolar golvbrunnen med vatten? Har du träffat på ngt liknande förut?

        Ursäkta långt svar, vill bara klura ut hur jag ska gå vidare 🙂

        1. Ronnie Pileland

          Hej,
          Vi kan tyvärr inte lösa detta här på kommentarer och det beror på att det är ett komplext problem som måste undersökas på plats av kunnig person.
          Jag råder dig därför att be fastighetsägaren att gör en undersökning med fukttekniker eller annan besiktningsman.

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Cookie Policy (EU)

5 (1) Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att rösta Lägg till din röst Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1 Inga röster än. Bli först med att lägga din

id06-logotype
Avfuktningsprojekt med ID06

0 (0) Ljungby Fuktkontroll – Din Partner för Säkra avfuktningsprojekt med ID06   Vad är ID06 och Varför Är Det Viktigt? ID06 – En Nyckel till Säkerhet och Effektivitet ID06 är en standard för identifikation

Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund
Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund

0 (0) Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund                       För att hantera luktproblem i krypgrunden finns det flera åtgärder att överväga, eftersom lukt ofta sprids

Produktexempel

Dammfilter till VL-100

0 (0) Dammfilter till Mitsubishi VL-100 G4 filter. Mått 301X100 mm. Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att rösta Lägg till

Läs mer »
Fjärrkontroll till Dantherm avfuktare

CDP DRC1

DRC1 är en praktisk och lättöverskådlig fjärrkontroll samt övervakningsenhet till Dantherm CDP samt CDP-T avfuktare poolavfuktare.

Läs mer »
Filter Corroventa CTR 500TT 3st

Filter Acetec PD-250

Rekommenderat är att byta filter på Acetec PD-250 avfuktare var sjätte månad. I annat fall om man väntar längre än så med filterbytet, kan avfuktningskapaciteten samt avfuktarens livslängd bli försämrad och förkortad.

Storlek 25 x 25 cm

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen