• Forskning sedan 1991
 • Gör-Det-Själv
 • Må-Fre 9-15
 • 0372-10010

Jerker talar ut om sitt möte med mögel och sjuka hus

Det är dags att berätta historien hur Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB kom till, inte bara senare delar av den utan mer ingående och personligt. Detta skrivs ej för att någon empati ska finnas utan för att beskriva händelseförlopp och situationer som kommit att påkalla mitt och vårt sammantagna intresse att förebygga och åtgärda mögel och sjuka hus. I det totala arbetet ges uppgifter som stärker kopplingen mellan hus och hälsa.

Henoch Schönleins Purpura

Tidigare har jag skämts för min sjukdom Henoch Schönleins Purpura (HSP) som är en icke smittsam vaskulit sjukdom av autoimmun karaktär där inflammation i njurarna, knäna och fotlederna samt i de yttre blodkärlen är vanligt, jämte en massa andra varierande symtom. Hos de flesta barn och vuxna som drabbas läker sjukdomen ut ganska snabbt, men hos några blir den kronisk, som hos mig. Det leder ofta till periodvis svårare problem med hälsan.

Hus på Bondegatan i Ljungby under byggnationMin Henoch Schönleins Purpura debuterade då familjen 1978 flyttat in i en nybyggd lägenhet på Bondegatan i Ljungby med platta på mark som inte fått torka ut. Jag var då sju-åtta år gammal och tog själv bilden, från balkongen på vår tidigare lägenhet, som här visar husen då de byggdes. Hyresvärden levererade tillsammans med hyreskontraktet en lapp som talade om att möblerna inte fick stå intill väggarna den första tiden. Min far talade om att det berodde på att plattan fortfarande var fuktig. Det handlade alltså om byggfukt. Trots att möblerna ställts ca. 15cm från väggarna började det att mögla inomhus, synligt mögel fanns på vissa väggpartier, på fönster- och dörrkarmar. Far klagade på detta då man från fastighetsbolaget utförde slutbesiktning. Jag minns besiktningsmannen som stod i vår hall med ett anteckningsblock på en träskiva i ena handen och penna i den andra. Han sade om möglet att det kunde de inte göra något åt. Än om jag var liten kunde jag se direkt osäkerhet i hans ansikte.

En tid senare vaknade jag på morgonen upp med röda pluttar över hela benen och till viss del också på bålen och armarna. Jag gick ned till mor i köket och visade. Det bar sedan av till sjukhus och remiss gavs till Lund där undersökning med blodprov och biopsi togs. Sjukdomen HSP konstaterades efter biopsianalys och läkarna berättade att det inte fanns något sätt att behandla och att de inte visste vad sjukdomen berodde på. Senare läkarbesök har i stort givit samma resultat. Enda tipsen har varit att ta febernedsättande och inflammationsdämpande tabletter då det blir för svåra symtom. Jag har senare av läkare blivit avrådd att ta cytostatika som främst används mot cancer, men även mot HSP.

Kort tid efter sjukdomsdebuten började jag också hosta kraftigt på morgonen och vid fysisk ansträngning. Denna sega slemhosta är inte diagnosticerad men liknar beskrivningen av en sorts astma. Föräldrarna trodde att det var stresshosta eftersom jag under vissa år var mobbad i skolan. Idag vet jag att den teorin var fel då hostan följt mig upp i vuxen ålder.

Några år efter boendet i mögellägenheten köpte föräldrarna ett hus som visade sig ha dolda fel där golvkonstruktionen utförd som ej besiktningsbar torpargrund hade fuktskador med mögel- och rötsvampsangrepp. Det blev en kortare rättslig strid med medling som utfall och köpet hävdes till viss ekonomisk del där säljaren blev återbetalningsskyldig. Huset såldes vidare till köpare som skulle totalrenovera det. Under tiden vi väntade på lägenhet som skulle nyuppföras i skånska Hörby hyrdes ett hus tillhörande en bondgård. Här visade det sig finnas mycket mögel i krypgrunden med lukt upp i huset och jag misstänker att det var möglet som fick mig att må sämre under perioden vi bodde där, med mer uttalade HSP-skov där bl.a. knäna inte alls var snälla utan elakt inflammerade mest hela tiden. Vi trodde att det var växtvärk, men jag vet med vidare erfarenhet idag att det inte var så.

Dessa tillstånd följde mig genom hela skolåren och förstörde många gånger orken att fungera som allra bäst i inlärningssyfte. Som väl är har jag haft lätt att lära, bara viljan fanns för det specifika ämnet.

Efter grundskola och gymnasium

Gymnasietiden minns jag som en fin period med goda kamrater och mindre uttalade sjukdomssymtom även om de hela tiden fanns där, förutom efter gymnastiken då hostan var besvärlig. Nu gällde det att komma ut i arbetslivet och jag ville bli yrkesofficer. Råkade innan lumpen ut för en trafikolycka där jag fick whiplashskada och lumpen kunde av denna anledning och sammantagna problem från sjukdomarna inte slutföras. Väl ute från det militära befann jag mig på arbetsmarknad i stå, det var finanskris 1991. Flyttade hemifrån tillbaka till Ljungby då jag alltid trivs här i de fina skogstakterna med ett tätt vattensystem. Under arbetslösheten började jag släktforska, läsa psykologi, kemi, biologi och forska kring min mystiska sjukdom Henoch Schönleins Purpura som ingen kontaktad läkare kunde något om. Försökte bl.a. finna kopplingar till de sjuka husen och möglet vi bott i då jag misstänkte detta som orsak eller förvärrande sådan. Kom fram till att antioxidanten C-vitamin (Askorbinsyra) gav lindring gällande HSP skoven som då blev lite mindre uttalade, men inte så mycket förkortade. Fann också att essentiella fettsyror verkade hejda krämporna lite och förskjuta skoven tidsmässigt ifrån varandra. Blev inte direkt hjälpt av dåtidens bristande forskning kring mögel och ev. hälsopåverkan annat än att vissa forskare faktiskt framförde misstankar och förslag om att möglet kunde inverka till uppkomst av autoimmuna sjukdomar i allmänhet.

Snappade på en nyhetssändning i radion upp att man från regeringsnivå planerade starta upp ungdomspraktikplatser för att få mer ungdomar i sysselsättning. Hörde av mig till en radio- och TV-affär som sade att jag var välkommen om ungdomspraktiken skulle starta. Gick till Arbetsförmedlingen och berättade men där hade man ännu inte hört talas om något projekt som hette så. En tid senare drog det dock igång och jag var totalt på flera platser vilket var mycket lärorikt inte minst sett till att testa var den fysiska gränsen fanns p.g.a. handikapp och sjukdom. Gjorde arbetsprövning på en skola och bestämde mig för att läsa till pedagog vid Växjö Universitet, också för att man kunde läsa in organisation och ledarskap. Bestämde mig att inhämta kunskap om mobbning, hur man som pedagog hanterar och förebygger sådan. Det var från mentorns sida inte något populärt ämne men jag är ju uppfostrad i sjuttiotalets anda där lärdomen förkunnandes mer eller mindre öppet om att man fick lära sig själv och gå sin egen väg, så specialarbete om mobbning gjordes ändå.

Väl ute i arbete på skolor och i social verksamhet upptäckte jag att mobbning är väldigt vanligt, inte bara elever emellan utan också mellan lärare, rektorer och chefer samt från de vuxnas sida gentemot eleverna. Jag blev själv utsatt för vuxenmobbning då jag öppet gick emot mobbande rektorer och chefer. Funderade allt mer på att jobba med att sanera hus från mögel och lukt eftersom jag läst in mig mycket på detta ämnet redan samt hade vissa färdigheter i kemi med tanke på framställning och bruk av olika slags saneringsvätskor.

Olika omständigheter förde mig vidare upp till Jönköping där en tillfällig lägenhet fanns i källarplan, vilken verkade vara frisk vid en flyktig kontroll. Så väl var det inte, det upptäcktes kraftig tillväxt av mögel i anslutande källarutrymme och vattenskada i vägg ut mot gatan till. Under boendet här blev jag återigen sämre med i tät följd återkommande feber, en konstig feber som inte var i anslutning till förkylning eller andra virussjukdomar etc. Skoven från min HSP var mycket uttalade och hostan var svårare, särskilt vid fysisk ansträngning. Pratade med en tidigare boende som sade att denne hade haft samma konstiga symtom med feber och talade med en granne som varnade för följderna och berättade om att denna erfarenhet fanns hos tidigare hyresgäster på våningen över som tvingats flytta. Jag var nu mycket medveten om vad detta innebar och som tur var blev en större och bättre lägenhet ledig.

Denna senare vistelse i ett sjuka hus gav mina tankar om startande av saneringsfirma luft under vingarna och företag startades 2001. Det var mycket planering och forskning att utföra, särskilt då jag ville att firman skulle vara väl underbyggd med gott om fakta, samtidigt som planer om egen framställning av saneringsvätska mot mögel skulle förverkligas.

Flyttade något år senare tillbaka till Ljungby där bostadsrätt köptes. Arbetade parallellt med psykosocialt handikappade ungdomar med att bygga upp Ljungby Fuktkontroll & Sanering som snart skulle bära upp en heltidsinkomst så att jag kunde sluta med det pedagogiska arbetet. Väl inne i saneringsbranschen upptäcktes att det mörkas ordentligt kring vilka skadeverkningar mögel och fuktskador verkligen har och att mycket handlar enbart om pengar, även i forskningskretsar och upp på regeringsnivå. Fann också att bostadsrätten var byggd med enstegstätad fasad där mögel snabbt kunde bli en gäst i väggarna. Valde att sälja och köpa eget hus istället för att bli fast i en mögelfälla till.

Heltidsarbetet med fuktskador, avfuktare och sanering medförde ökad koncentration även på min egen forskning kring hur hälsan påverkas av vistelse i hus med mögel och fuktskador. Då jag blev allmänt sämre i HSP, kanske kopplat till kontakt med mögel vid inspektioner och saneringar, och utvecklade följder med gluten och laktosintolerans, yrsel och ljuskänslighet m.m. fann jag ingen annan utväg än att forska än mer och djupare för att om möjligt kunna hitta förklaring och något sätt att bli bättre.

Även om det idag inte finns någon läkare etc. som exakt vet vad HSP beror på säger man att trolig orsak är exponering för biotoxisk agens eller att det är bakterieutlöst som av streptokocker. Inom begreppet biotoxisk agens finns olika kemikalier, som miljögifter, och faktisk också mögel samt mögelgifter, även om svenska läkare inte så ofta talar om det eller beaktar det. Utifrån kunskap, inte bara egen, kan jag nu säga att mögel har förmåga att nedsätta immunförsvaret varierande kraftigt hos oss människor. Det kan leda till allergi, sjukdomar och också se till att andra sjukdomsalstrare som virus, bakterier och svamp får lättare att invadera kroppen på ett sätt som inte skulle kunna vara så möjligt om immunförsvaret var intakt. Situationen kan också vara den att möglet kan invadera våra kroppar lättare om andra sjukdomsalstrare gjort immunförsvaret svagare först.

Började lite smått desperat leta efter alternativ medicin då jag inte ville bli utsatt för att vara helt utslagen av cytostatika eller andra aktuella farliga mediciner med ev. följdverkningar. Misstankar om att Henoch Schönleins Purpura kunde bestå av eller drivas av i kroppens för mycket etablerad mikroflora och/eller ovälkomna gäster som mögel och mögelgifter hämtades nu inte från luften utan från sammanställning av väldigt många forskaravhandlingar. Detta är i vilket fall som helst min egen totala ärendesammanställning utifrån 23 års och flera tusen timmars ämnesstudier.

Använde kemi- och biologikunskaperna för att finna och utvärdera alternativ medicin som verkar emot både mögel, bakterier och virus. Hittade något som heter Kolloidalt Silver, vilket är silver som via elektrolys joniserats och sönderdelats till nanopartiklar. Till min häpnad och glädje försvann eller trubbades symtomen kraftigt av från Henoch Schönleins Purpura samt de senare tillkommande symtomen som gluten- och laktosintolerans då jag börjat ta detta, en matsked morgon och kväll. Resultatet verkar hålla i sig över tid och jag kan äta mat och må gott på det som aldrig förr. Dock ges ingen eller lite hjälp mot hostan. Här fortsätter arbetet för att få bukt med detta också.

Har även genom kontakt med många andra personer börjat bygga upp en slags kunskapsbank kring just mögel och fuktskador i hus och vad det kan ställa till med hos dem som exponeras. I skrivande stund undrar jag varför de olika berörda samhällsfunktionerna inte släpper fram den samlade kunskap som faktisk finns?

Arbetet från Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB fortsätter gällande att få fram fakta som pekar på att verklig exponeringsrisk finns, samtidigt som koncentration ligger på att ta fram förebyggande lösningar, som avfuktare och sanerings- samt luftreningsutrustning.

Informationen här om alternativ medicin behandlar du som läsare på eget bevåg, vi är inga läkare och kan inte rekommendera mediciner. Vi talar genom egen erfarenhet och forskning.

Är du intresserad av att läsa mer om hur mögel kan påverka att allergier och sjukdomar uppstår finns fakta att tillgå genom länkar i vänstra menyfältet här på sidan, särskilt under länkarna mögel och elak lukt. Se även länkarna längst ned på sidan här för mer relevant information.

2014-02-10
Uppdaterad 2019-05-21

Jerker Andersson
Jerker Andersson

CEO - FoU - LFS - Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB. Tvåbarnspappa vars hjärta slår extra starkt för att få hjälpa andra samt för barn och ungdom. Har erfarenhet av fukt och mögel i hus sedan barnsben och började forska inom området inomhusklimat 1991.

2 tankar på “Jerker talar ut om sitt möte med mögel och sjuka hus”

 1. Hej! Tack för all information. Jag och barnen har bott tre år i vårt Hjältevadshus byggt 1987. det är en bostadsrättslägenhet/radhus. Jag och min äldsta dotter som båda har HSP mår dåligt. Det var en granne som berättade för mig att hon tror vårt hus är mögelskadat. När jag nu har läst vad du skrivit här så blir jag rädd för att det är så mycket som stämmer in på oss. Min fråga är nu: Vad kan läkaren ta för prov på oss som visar att vi är utsatta för mögel? Med vänlig hälsning

  Svara
  • Hej Heléne,

   En del forskning föreslår att det finns risk att drabbas av vaskulit sjukdom när man bor eller vistas i miljö där det finns skador av mögel. Det krävs mer studier för att säkerställa samband, men vi tycker oss se ett samband. Det finns mig veterligen ingen riktigt mögelspecialiserad läkare i Sverige. Det man t.ex. kan testa är allergi mot någon mögelart, SIge-panel mögel och om det finns inflammativa svar i kroppen. Detta måste dock beslutas av aktuell läkare. Prova att söka till någon som är specialiserad mot det som kallas sjuka hus eller OBO – Ospecifik Byggnadsrelaterad Ohälsa. Berätta gärna hur det går. Jag hoppas det löser sig bra för er.

   Mvh Jerker

   Svara

Lämna en kommentar

Gilla & Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nya Sidor

Styrning avfuktare Acetec EvoDry 6P 12H 12P 18H 18P 24H 24P

Informationen här gäller avfuktarna Acetec EvoDry 12, 18 och 24 H samt P modeller. Se aggregaten längst ned på sidan här och klicka vidare för mer detaljerad information. Ställ gärna frågor i kommentarsfältet.  Grundfunktionen för

Produktexempel

Nyheter & Blogg

Luftrenare mot Coronavirus på sjukhus i Kina
Luftrenare AirSteril används mot Coronavirus i Kina

Vi har tidigare berättat om flera fördelar rörande tekniken med UVC-ljus och fotokatalys i luftrenare AirSteril. Ett stort antal luftburna och ytbundna föroreningar kan effektivt neutraliseras och reduceras. Bakterier, virus, mögel, lukt och en mängd