Sök

Isolering tilläggsisolering av vind fukt mögel

5
(2)

När bjälklaget på vind isoleras och tilläggsisoleras skapas ett kallare och fuktigare klimat på vinden, ovanför och i isoleringen.

Under sommaren innebär det oftast inga problem då vinden normalt genom solinstrålning och värme effektivt torkar ut. Däremot ökar risken väsentligen för angrepp av mögel under höst, vinter och vårvinter efter att isolering utförts.

Många källor hänvisar till att det räcker med uteluftsventilation av vinden för att undvika skador uppkomma av fukt. Detta stämmer inte längre p.g.a. förändringen av vårt klimat. Klimatförändringen innebär höjd utetemperatur och ökad relativ fuktighet samt mer mulen himmel som stänger ute den välgörande solinstrålningen som innebär upp till 1.000 W värmeeffekt per m2. Enligt många eniga klimatexperter kommer situationen bli än mer besvärlig. Då den på vinden inventilerade luften blir allt mer fuktig skulle vi egentligen behöva minska på isoleringen istället för att tilläggsisolera. Ju fuktigare vinden blir desto mer värme måste tillföras för att sänka den relativa fuktigheten och därmed hindra byggnadsmaterial och isolering att buffra för mycket fukt. Med andra ord så löper i dagsläget en uteluftsventilerad vind ungefär lika stor risk att drabbas av mögelskador som en uteluftsventilerad krypgrund gör under sommaren.

Att stänga igen ventilationen på vind innebär också stor risk för skador då det är vanligt att varm och fuktig luft läcker upp genom bjälklaget från bostaden. Vi har hamnat i ett slags moment 22 där tidigare rekommenderade åtgärder visar sig vara totalt förkastliga. Samtidigt har vi inte med de stigande elpriserna råd att låta för mycket (tillräckligt mycket) värme komma upp på vind.

Vid isolering av vinden är det mycket viktigt att budgetera för en kommande installation av lämplig avfuktare, även kallat vindsavfuktare. Det är också viktigt att hålla kontinuerlig kontroll på vindsklimatet och mäta den relativa fuktigheten med hjälp av en hygrometer. Glöm inte bort att under den kritiska årstiden regelbundet okulärt besiktiga utrymmet.

Finns möjlighet ska isolering läggas mellan yttre takbeklädnad och yttertak, istället för att tilläggsisolera vindsbjälkaget. Detta hindrar värmeutstrålning från vinden och ger därmed ett mindre fuktigt klimat. Isolering ska inte läggas emot yttertakets insida om vinden ej är uppvärmd.

Fukt och mögel på vind – Många husägare är omedvetna

Lukt av ammoniak från cellulosaisolering med ammoniumsulfat

Acetec EvoDry PD+ på vind – Vindsavfuktare installation

Uppdaterad 2019-05-30

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 2

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 reaktioner på ”Isolering tilläggsisolering av vind fukt mögel”

  1. Mattias Bergman

    Hej 🙂
    Mattias här har köpt ett gammalt sommar hus som har blivit tillbyggnad på 90 talet. Var orolig för krypgrund men inget hade förväntat mig om vinden .
    Som har brunmögel och sönder ruten rå spont . Det är på den del från 90 talet där luftspalt är för spikat och isolering intryck i mot råsponten .

    1. Ljungby Fuktkontroll

      Hej Mattias,

      Gällande krypgrund finns idag gott om information att tillgå. Däremot finns ännu inte tillräckligt med allmän kunskap om vind och fuktförhållanden som uppstår där under höst, vinter och vårvinter. Det är mycket vanligt med fuktproblematik, mögel och i vissa fall även rötsvamp på vindsutrymmen. Vissa åtgärder såsom tilläggsisolering, byte av värmesystem, takbyte etc. kan medföra att vinden blir svalare än annars och därmed mer fuktutsatt.

      När man talar om ventilation på vindar så är sådan osäker. Under vissa förhållanden kan fukt ventileras ut, under andra förhållanden kan den ventileras in. Bra och säkert är att vid behov fuktsäkra vinden m.h.a. sorptionsavfuktare, en typ av avfuktare som är anpassad för att kunna avfukta med säkerhet även i svalare utrymmen. Är skadan redan skedd bör även adekvat sanering utföras.

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Cookie Policy (EU)

5 (1) Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att rösta Lägg till din röst Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1 Inga röster än. Bli först med att lägga din

id06-logotype
Avfuktningsprojekt med ID06

0 (0) Ljungby Fuktkontroll – Din Partner för Säkra avfuktningsprojekt med ID06   Vad är ID06 och Varför Är Det Viktigt? ID06 – En Nyckel till Säkerhet och Effektivitet ID06 är en standard för identifikation

Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund
Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund

0 (0) Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund                       För att hantera luktproblem i krypgrunden finns det flera åtgärder att överväga, eftersom lukt ofta sprids

Produktexempel

Uthyrning av professionell avfuktare

Uthyrning av avfuktare

Kontakta oss för prisuppgift 

 

Rätt avfuktare för byggnaden efter översvämning

Vid översvämningar eller betydande vattenläckor kan en avfuktare för bostadshus vanligtvis inte klara av den mängd fukt som uppstått. Dessutom har de flesta avfuktare för hushållsbruk en ganska liten behållare. Dessa skulle behöva tömmas många gånger för konsekvent torkning, vilket är både tidskrävande och opraktiskt.
Det är därför viktigt att använda en kommersiell eller professionell avfuktare vid vattenskador, t.ex. de som finns i vårt uthyrnings sortiment av portabla avfuktare. Med större kapacitet för kontinuerlig torkning, hög prestanda för maximal effektivitet och justerbar inställning av relativ luftfuktighet kan dessa upprätthålla optimala avfuktningsförhållanden. En kondensavfuktare, även kallad kylavfuktare, är det mest energieffektiva sättet att behandla överskottsfukt i en bostad .
När den relativa luftfuktigheten reduceras av torken omvandlas energin som finns i luftens vattenånga till kännbar värme vid fasväxlingen – denna värme bidrar kontinuerligt till torkningsprocessen.
Läs mer »
Avfuktare

Acetec EvoDry 18P sorptionsavfuktare

Svensktillverkad    Acetec tillverkar avfuktare för t.ex. krypgrund och vind

 

Acetec EvoDry 18P är avfuktaren med många möjligheter och finesser. Bland annat styrs och kontrolleras avfuktningen via manöverpanel MPO-01 och styrutrustning EDC-01. Det innebär att en panel kopplas via sladd till avfuktaren. Användaren kan från annat rum se till att allt fungerar efter önskemål och som det sig bör.

För att klara svenskt klimat och de krav som ställs vid avfuktning i krypgrund, källare, vind, lager med flera liknande applikationer, fungerar EvoDry 18P via sorptionsavfuktning. Sådan teknik skiljer sig markant från kondensavfuktare, vilka kräver varmare luft för att kunna fungera tillfredsställande. Samtidigt är 18P brandsäkrare då den är byggd med ett plåthölje som också är korrosionsavvisande.

t-koppling-avfuktare
Förgrening till avfuktare

OBS! Avfuktarens utblås är 125mm, lägg till förgrening till avfuktare Artnr. 900044 här så du kan koppla på 2st 100mm slangar.

Filter till avfuktare

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen