En allvarlig miljöskandal väntar runt hörnet. Under senare år har ett allt större antal s.k. energihål borrats för att med bergvärmepumpar kunna transportera värme till våra hus. Det innebär att jordskorpan som skiljer ytvatten från grundvatten blivit perforerad. Vid borrning är det mycket viktig att täta borr- hålet så att ytvattnet inte kan rinna ner och blandas med grundvattnet. Med andra ord ska förorenat vatten hindras att rinna ner och förorena grundvattnet.
Slarv vid borrning av energihål leder till miljöskandal
Enligt “Normbrunn -07” som tagits fram av SGU och Socialstyrelsen ska erfoderliga åtgärder tas vid borrning för att miljöstörningar ska minskas. En mycket viktig aspekt är att energihålet noga tätas med betong för att separera ytvatten och grundvatten. Vår erfarenhet inom området är att många företag inom branschen för brunnsborrning slarvar med tätningen eller låter denna helt utebli. Detta trots att företagen i fråga är certifierade. Det förekommer t.ex. att man inte låter betongen härda efter att ha hällt ner den i energihålet. När sedan borrningen sätts igång blåses betongen upp igen. Tätningen sker idag ofta enbart med foderrör av stål som sedermera korroderar sönder. Livslängden på ett foderrör förväntas till mellan 30-100 år beroende på hur korrosivt vattnet i dess närhet är etc. Med tanke på att det borras mer än 30.000 energi- och vattenbrunnar per år i Sverige så är det ett faktum att föroreningen av grundvattnet redan börjat.
Ytvattnet är ofta starkt förorenat
Allt fler miljöskandaler avslöjas där fabriker tidigare varit placerade. Miljötänket var förr inte så etablerat och man kände inte heller till de i produktionen använda kemikaliernas verkliga giftighet och biverkningarna som drabbar människa, djur och natur. Vid borrning av energihål medges att föroreningar från dessa platser lättare transporteras ner till grundvattnet. Samtidigt har vi övrig förorening i form av gödsel från lantbruk, dåligt renat vatten, spill av olja m.m., som också rinner ner till djupare liggande vattenlager. Vi måste vara oerhört rädda om vårt vatten då det är en av grundstenarna för allt liv på jorden och därmed är vårt viktigast livsmedel. Att full kontroll av brunnsborrarnas genomförda arbeten inte sker är en skandal och leder till att många av dessa slarvar för egen ekonomisk vinnings skull då det sparar tid att inte genomföra tätningen som den egentligen ska göras. Lokala ytliga föroreningar tillåts genom de otätade energihålen att spridas i grundvattnet som kan förgrena sig många mil långt under marken. Grundvattnet kan sedan naturligt genom övertryck etc. ledas upp i sjöar och vattendrag långt från det ställe där föroreningarna i fråga runnit ner. Samtidigt kan vattnet ledas in till borrade vattenbrunnar.
Vattenkvaliteten allt sämre – Ökat behov av vattenrenare
Genom ökad industrialisering och konsumtion blir vattenkvaliteten snabbt sämre. Behovet av vattenrenare ökar globalt och allt fler forskningsrapporter pekar på vattnets inverkan gällande vår hälsa. Socialstyrelsen och SGU har nyligen genomfört en mindre samlad undersökning gällande vattenkvalitet i svenska borrade och grävda brunnar. Resultatet har varit uppseendeväckande och tyder på att vattnet inte alls håller den kvalitet som vi tidigare trott. Bl.a. har proverna visat på förhöjda värden av arsenik och radon. Ett mycket stort antal borrade och grävda brunnar måste kompletteras med vattenrenare för att vattnet ska räknas som tjänligt.
Vi efterlyser en samlad kontroll av utförda arbeten gällande borrning av energihål, för att kartlägga hur utbrett fusket är och har varit. Samtidigt måste kartläggning ske gällande adekvata åtgärder för att hindra en kommande miljökatastrof då foderrören inom en snar framtid korroderar sönder. Det här får på inga villkor lämnas som ett dåligt arv till våra barn!
Uppdaterad 2019-05-13

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst