Sök

Luktsanering – Sanering av lukt i hus

5
(1)

Vi saluför olika effektiva aggregat samt vätskor för luktsanering.

Viktigt är att anpassa saneringens tillvägagångssätt och ev. aggregat som ska användas efter graden av lukt, källan och även efter om man vill kunna vistas i utrymmet under saneringen.

Exempel på olika metoder att utföra luktsanering

Luftrenare med fotokatalysator är den senaste metoden att sanera i många fall. Fotokatalytisk luktneutralisering fungerar kortfattat så att en speciell UVC-lampa aktiverar ingående katalysator bestående av titandioxid. Katalysen bildar hydroxylradikaler vilka är mycket reaktiva och oxiderar olika luktbärande partiklar inom någon sekund från bildandet. Som förstärkande luktsanering kan man välja UVC-lampa som också producerar en liten mängd ozon. Fotokatalysen är rätt använd oskadlig för människa och djur. Därför finns möjlighet att vistas i utrymmet under tiden luktsaneringen pågår. Vid svår eller återkommande lukt kan man installera dessa luftrenare permanent. Dock rekommenderar vi alltid utbyte av skadat byggnadsmaterial, jämte andra lämpliga åtgärder.

Vi använder, säljer och hyr ut Luftrenare AirSteril.

AirSteril luftrenare för luktsanering

Foggermetoden innebär att luktsaneringsvätska hettas upp i en anpassad s.k. fogger och blåses ut i form av en mycket fin rök. Saneringsvätskan finfördelas i torra droppar ned till 5µ och når därför effektivt in i alla skrymslen och vrår för luktsanering. Saneringsvätskorna består till större delen av livsmedelsgodkänd glykol, vilken förvandlas till alkohol och avdunstar efter oxidation. Foggermetoden används vid ett eller högst två upprepade tillfällen och kan vara bra i begränsade utrymmen där det är svårt att annars komma åt att luktsanera.

Fogger för luktsanering

Saneringsvätska kan påföras där man måste komma åt lukt som sitter lite djupare, t.ex. i betong. Denna saneringsmetod brukar i komplicerade fall och över lång tids varande kompletteras med aggregat för luktsanering, alt. kompletteras med ventilerade golv eller väggar. Viktig kunskap är den att djupt sittande lukter är väldigt svåra eller omöjliga att komma åt. 

Avfuktare
Då källan till lukt initialt brukar starta med allt för mycket fukt finns också möjligheter att kombinationssanera med avfuktare av väl anpassad sort. Lite mer om just avfuktning har vi presenterat på sidan luktsanering med avfuktare.

Svar på frågan om hur effektiv luktsanering är

Luftrenare med ozon marknadsförs vilseledande

Olika arbetsområden för Luftrenare AirSteril

Luktsanering i bil (även inbegripande ventilationssystemet)

Ingående i det som kallas socialsanering är ofta även luktsanering. Socialsanering sker t.ex. där boende eller brukare inte av någon anledning hållit ordning, så osanitär situation uppstått. Luktsaneringsinsatser kan även behövas om husdjur gjort sina behov inomhus eller om dödsfall skett. Läs mer om socialsanering.

Vi har satsat på de kostnadseffektivaste metoderna att luktsanera, vilket innebär att vi allt mer rekommenderar fotokatalytiska luftrenare.

Uppdaterad 2019-06-10

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 reaktioner på ”Luktsanering – Sanering av lukt i hus”

 1. Tjena! Har upptäckt en svag doft av källare under golvlisten i ett hör i sovrummet. Känns bara om man ligger på golvet och luktar. Har platta på mark 1976. Misstänker syllen, har en 6 månaders grabb som sover bredvid oss, tror du man ska byta sovrummet tills man utrett lukten?

  Gör ni sånna kontroller i Värmland? Mvh

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Alex,

   Platta på mark byggd 1976 kan innebära högre risk för fuktskada än modernare typer av platta. På sjuttiotalet lade man vanligen endast s.k. elefantmatta bestående av mineralullsisolering. Det hindrade inte fukt nämnvärt, ej heller fungerade det som isolering då materialet blev fuktigt.

   Lukt kan uppstå genom fuktvandring och vidare via mikrobiell aktivitet (mögel, bakterier) och kemiska emissioner. I tidevarvet för husets uppförande var det vanligt och ingående i kvalitetssäkringssystem att använda träskyddsmedel, t.ex. i syllarna. Vid påverkan från fukt och mikrober kan lukt utlösas från i träskyddsmedlen ingående klorfenoler. Det som utlöses och luktar är kloranisoler.

   Luktsanering innebär att man i regel måste ta upp provhål för att konstatera vad det är som luktar. Skadeomfattningen måste också ringas in. Därefter kan luktsaneringsåtgärder vidtas. När det handlar om platta på mark kan byte av skadat material bli aktuellt. Ventilerat golv är också en ofta nyttjad åtgärd, vilken inte luktsanerar i sig, men dock vänder luftflödet så att lukt från skadat material inte så lätt längre letar sig in i boendemiljön. Dräneringsåtgärder runt huset kan möjligen också behövas.

   Lukt i hus kan vara förknippat med ohälsa och barn är i regel känsligare än vuxna. Det kan vara säkrast att inte vistas i detta rum innan åtgärder är vidtagna. Vi kör ej så långt som till Värmland. Prova att ta kontakt med lokal firma. Hoppas det löser sig bra.

   Mvh LFS

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Cookie Policy (EU)

5 (1) Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att rösta Lägg till din röst Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1 Inga röster än. Bli först med att lägga din

id06-logotype
Avfuktningsprojekt med ID06

0 (0) Ljungby Fuktkontroll – Din Partner för Säkra avfuktningsprojekt med ID06   Vad är ID06 och Varför Är Det Viktigt? ID06 – En Nyckel till Säkerhet och Effektivitet ID06 är en standard för identifikation

Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund
Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund

0 (0) Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund                       För att hantera luktproblem i krypgrunden finns det flera åtgärder att överväga, eftersom lukt ofta sprids

Produktexempel

Helmask SR 200

Helmask SR 200

Sundströms Helmask SR 200 har tätslutande visir vilket ger fullgott skydd såväl sanering som inspektion.

Andningskomforten i helmasken är mycket bra. Detta kan vi själva styrka då SR 200 används inom företaget vid sanering av olika slag.

Levereras med 1 st Partikelfilter SR 510 P3 R.

Kan även kombineras med Gasfilter SR A1, se tillbehören.

Läs mer »

TFA WeatherHub för fjärrövervakning av fukt och temperatur

TFA WeatherHub-Observer Startkit innehåller en fjärrsensor som avkänner fukt och temperatur i det rum den placeras. Fjärrsensorn har även en sladdbunden temperatursensor som kan dras ut utomhus eller kontinuerliga mäta temperatur i frys eller kylskåp. Fjärrsensorn sänder värden till WeatherHubenheten vilken kopplas till router som är ansluten till Internet. Via TFA server kan man sedan hämta värdena gällande fukt och temperatur till dator eller mobiltelefon. TFA server loggar värden 90 dagar. Larminställningsmöjligheter finns. Det tillkommer inga avgifter för själva kopplingen till TFA server. Den enda kostnaden är inköpssumman av WeatherHub-enheterna samt att man måste ha uppkoppling till Internet.

Läs mer »
Teströr mögeltest

Mögeltest – Snabbtest för att hitta mögel i hus

Med pro-clean test kan man snabbt få reda på om det finns över normala nivåer av dött eller levande mögel i boendet. Inom 10 minuter får man testsvar.

Väntar du längre än 10 minuter så kan färgen förändras men är då inte längre relevant.

Säljs i 5-pack

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen