Luktsanering – Effektiv sanering av lukt i hus

Vi saluför olika effektiva aggregat samt vätskor för luktsanering.

Viktigt är att anpassa saneringens tillvägagångssätt och ev. aggregat som ska användas efter graden av lukt, källan och även efter om man vill kunna vistas i utrymmet under saneringen.

Exempel på olika metoder att utföra luktsanering

Luftrenare med fotokatalysator är den senaste metoden att sanera i många fall. Fotokatalytisk luktneutralisering fungerar kortfattat så att en speciell UVC-lampa aktiverar ingående katalysator bestående av titandioxid. Katalysen bildar hydroxylradikaler vilka är mycket reaktiva och oxiderar olika luktbärande partiklar inom någon sekund från bildandet. Som förstärkande luktsanering kan man välja UVC-lampa som också producerar en viss liten mängd ozon. Fotokatalysen är rätt använd oskadlig för människa och djur. Därför finns möjlighet att vistas i utrymmet under tiden luktsaneringen pågår. Vid svår eller återkommande lukt kan man installera dessa luftrenare permanent. Dock rekommenderar vi alltid utbyte av skadat byggnadsmaterial, jämte andra lämpliga åtgärder.

Vi använder, säljer och hyr ut Luftrenare AirSteril.

AirSteril luftrenare för luktsanering

Foggermetoden innebär att luktsaneringsvätska hettas upp i en anpassad s.k. fogger och blåses ut i form av en mycket fin rök. Saneringsvätskan finfördelas i torra droppar ned till 5µ och når därför effektivt in i alla skrymslen och vrår för luktsanering. Saneringsvätskorna består till större delen av livsmedelsgodkänd glykol, vilken förvandlas till alkohol och avdunstar efter oxidation. Foggermetoden används vid ett eller högst två upprepade tillfällen och kan vara bra i begränsade utrymmen där det är svårt att annars komma åt att luktsanera.

Fogger för luktsanering

Saneringsvätska kan påföras där man måste komma åt lukt som sitter lite djupare, t.ex. i betong. Denna saneringsmetod brukar i komplicerade fall och över lång tids varande kompletteras med aggregat för luktsanering, alt. kompletteras med ventilerade golv eller väggar. Viktig kunskap är den att djupt sittande lukter är väldigt svåra eller omöjliga att komma åt. 

Avfuktare
Då källan till lukt initialt brukar starta med allt för mycket fukt finns också möjligheter att kombinationssanera med avfuktare av väl anpassad sort. Lite mer om just avfuktning har vi presenterat på sidan luktsanering med avfuktare.

Har du behov av luktsanering, tveka inte att kontakta oss för personlig service. Vi har troligtvis de kostnadseffektivaste åtgärderna samt produkterna på marknaden.

Svar på frågan om hur effektiv luktsanering är

Luftrenare med ozon marknadsförs vilseledande

Olika arbetsområden för Luftrenare AirSteril

Luktsanering i bil (även inbegripande ventilationssystemet)

Ingående i det som kallas socialsanering är ofta även luktsanering. Socialsanering sker t.ex. där boende eller brukare inte av någon anledning hållit ordning, så osanitär situation uppstått. Luktsaneringsinsatser kan även behövas om husdjur gjort sina behov inomhus eller om dödsfall skett. Läs mer om socialsanering.

Vi har satsat på de kostnadseffektivaste metoderna att luktsanera, vilket innebär att vi allt mer rekommenderar fotokatalytiska luftrenare.

Uppdaterad 2019-06-10

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

2 tankar på “Luktsanering – Effektiv sanering av lukt i hus”

 1. Tjena! Har upptäckt en svag doft av källare under golvlisten i ett hör i sovrummet. Känns bara om man ligger på golvet och luktar. Har platta på mark 1976. Misstänker syllen, har en 6 månaders grabb som sover bredvid oss, tror du man ska byta sovrummet tills man utrett lukten?

  Gör ni sånna kontroller i Värmland? Mvh

  • Hej Alex,

   Platta på mark byggd 1976 kan innebära högre risk för fuktskada än modernare typer av platta. På sjuttiotalet lade man vanligen endast s.k. elefantmatta bestående av mineralullsisolering. Det hindrade inte fukt nämnvärt, ej heller fungerade det som isolering då materialet blev fuktigt.

   Lukt kan uppstå genom fuktvandring och vidare via mikrobiell aktivitet (mögel, bakterier) och kemiska emissioner. I tidevarvet för husets uppförande var det vanligt och ingående i kvalitetssäkringssystem att använda träskyddsmedel, t.ex. i syllarna. Vid påverkan från fukt och mikrober kan lukt utlösas från i träskyddsmedlen ingående klorfenoler. Det som utlöses och luktar är kloranisoler.

   Luktsanering innebär att man i regel måste ta upp provhål för att konstatera vad det är som luktar. Skadeomfattningen måste också ringas in. Därefter kan luktsaneringsåtgärder vidtas. När det handlar om platta på mark kan byte av skadat material bli aktuellt. Ventilerat golv är också en ofta nyttjad åtgärd, vilken inte luktsanerar i sig, men dock vänder luftflödet så att lukt från skadat material inte så lätt längre letar sig in i boendemiljön. Dräneringsåtgärder runt huset kan möjligen också behövas.

   Lukt i hus kan vara förknippat med ohälsa och barn är i regel känsligare än vuxna. Det kan vara säkrast att inte vistas i detta rum innan åtgärder är vidtagna. Vi kör ej så långt som till Värmland. Prova att ta kontakt med lokal firma. Hoppas det löser sig bra.

   Mvh LFS

Kommentarer är stängda.

Gilla & Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nya Sidor

Få hjälp
Konsultation

Konsultation via telefon eller på plats kan hjälpa dig att komma vidare i ditt projekt. Genom vår mångåriga erfarenhet har vi byggt upp kunskapen som finns inom området idag. Varsågod känn dig välkommen att boka

Styrning avfuktare Acetec EvoDry 6P 12H 12P 18H 18P 24H 24P

Informationen här gäller avfuktarna Acetec EvoDry 12, 18 och 24 H samt P modeller. Se aggregaten längst ned på sidan här och klicka vidare för mer detaljerad information. Ställ gärna frågor i kommentarsfältet.  Grundfunktionen för

Produktexempel

Nyheter & Blogg

Konsultation

Konsultation via telefon eller på plats kan hjälpa dig att komma vidare i ditt projekt. Boka tid för konsultation. vi utför inte långa och ingående samtal via supporten och förbokad konsultation debiteras därför med 440 kr/