• Forskning sedan 1991
 • Gör-Det-Själv
 • Må-Fre 9-15
 • 0372-10010

Om företaget Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Historiken bakom Ljungby Fuktkontroll & Sanering sträcker sig ett antal år tillbaka i tiden då Jerker Andersson tidigt hade ett stort natur- och kemiintresse. Bred arbetslivserfarenhet inom tillverkningsindustri med tillhörande utbildningar, människovårdande yrken och projektledning ledde vidare till ytterligare studier vid Växjö Universitet (95-98) där bl.a. ledarskap och organisation stod på schemat. Företagsidéerna tog fart i samband med Jerkers universitetsstudier.

2001 startades företaget Vårgårds Hygien upp i Jönköping, med inriktning på sanering såsom mögelsanering och helhetsbegrepp kring hus samt hälsa. Efter flytt till Ljungby och allmän förfrågan även kring ämnet avfuktare och avfuktning döptes företaget om till nuvarande namn 2005, med tanke om att på ett pedagogiskt sätt informera kring ämnet fukt och mögel samt hur man som husägare kostnadsbesparande själv kan förebygga och åtgärda. Parallellt med informationsflödet via Internet , telefon och mail utfördes även sanering samt installation av avfuktare i t.ex. krypgrund och vind.

Senare blev företaget ombildat till aktiebolag och förstärkt av delägaren Tomas Petersson som har mångårig erfarenhet inom industriell tillverkning, brunnsborrning, vattenrening, avfuktare och värmepumpar såsom t.ex. bergvärme. Tomas var grundare till och eldsjäl i företaget IVT Center Vislanda – Team PTL. Under åren i detta företag kom Tomas mycket väl i kontakt med problematiken som Ljungby Fuktkontroll idag inriktar sig på. Tomas var mycket välkommen in som delägare och kompletterar Jerker kunskapsmässigt samtidigt som de båda är samkörda och eniga om olika lösningar.

Uppdelning har skett i olika ansvarsområden där t.ex. Tomas är installationsansvarig och Jerker står för arbetet med hemsidan. Båda har hand om den kostnadsfria support som ges m.m. Vidareutveckling och innovation står nu på schemat. Läs även här sidan 2012 Mögel Lukt Avfuktare vilken i korta ordalag beskriver hur vi fokuserat under det året.

Vidare har personalstyrkan utökats efter behov med ytterligare tre anställda.

I takt med Internets utveckling och den socialisering som det talas mycket om har vi lagt ut en profil på Facebook. Där presenteras nyhetsblänk från vår egen och andras verksamheter kring allt som rör fukt, mögel, lukt, avfuktare, hälsa och forskning etc. Nytt för 2019 är att vi gjort om hemsidan och anpassat den efter kommunikationssamhället genom kommentarsfunktion under de flesta artiklarna och inläggen i bloggen. Nytt är också att en reell webbutik kallad AvfuktareButiken lagts in. 

För oss är service och ömsesidigt förtroende ledorden.

Kontors- och visningsbutik finns i Ljungby på Skinnarevägen 1. Vid intresse bokas tid för visning av produktsortimentet, så vi säkert har aktuella produkter på plats då huvudlagret ligger någon mil bort.

Brott mot vår copyright beivras direkt på grund av tidigare stora problem med att såväl privatpersoner som företag kopierat information som tagit oss mycket tid att presentera.

Ljungby är utgångsorten vid installation av avfuktare

Via Posten och speditörer täcker vi upp leveranser av t.ex. avfuktare över hela Sverige och Skandinavien.

Leveranstider är normalt korta och försändelsen tar inom landet ca. en till tre vardagar. Företaget är perfekt placerat utmed E4:an där det många gånger dagligen passerar transporter.

Vårt fysiska arbetsområde sträcker sig över hela södra Sverige men måste vid mindre tidkrävande arbete såsom enkel fuktmätning eller mindre inspektion begränsas eftersom vi inte önskar sitta i bilen mertiden av arbetsdagen. Vi vill kunna göra mesta möjliga nytta. Resor för installation av avfuktare görs med i regel maximalt 25 mils radie från Ljungby.

Vi samarbetar med installatörer även på vissa andra orter dit vi själva inte når.

Vi är sponsorer gällande CS CLUB SCHYSST mot mobbning, främlingsfientlighet, rasism, kriminalitet och droger:

LFS sponsrar unga genom CS CLUB SCHYSST mot mobbning

LFS är ett registrerat varumärke för avfuktare etc.

Jerker talar ut om sitt möte med mögel och sjuka hus

Mvh / Teamet bakom LFS

Uppdaterad 2019-05-26

Jerker Andersson
Jerker Andersson

CEO - FoU - LFS - Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB. Tvåbarnspappa vars hjärta slår extra starkt för att få hjälpa andra samt för barn och ungdom. Har erfarenhet av fukt och mögel i hus sedan barnsben och började forska inom området inomhusklimat 1991.

2 tankar på “Om företaget Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB”

 1. Hej Jerker min brors pojk 30 år med fam har köpt hus i lindome från 54 och som är påbyggt i om gångar och som jag tycker att byggarna slarvat där finns bla på vindarna som jag tror är svart mögel för rå sponten är svartfläckig anticimex tyckte där skulle sättas in avfuktare i krypgrunden men tycker jag även på vinden, i den gamla hus delen finns kutterspån plus gulfibersom isolering för tätt? kanske
  Hur går man tillväga för att rätta till detta problemen med huset vi behöver hjälp av proffs, det är jag Mikael som stöttar dom och som är lite händig har du några tips Jerker vore jag tacksam
  Mikael Jönsson

  Svara
 2. Att blanda, eller rättare sagt lägga olika typer av isolering mot varandra är inte det bästa. Mineralull andas inte så bra som kutterspån och kan därför stänga in fukt i den totala konstruktionen. I värsta fall uppstår lukt p.g.a. mögel och/eller bakterier i isoleringen. Själva möglet som finns på råsponten kan till del saneras bort med lämplig saneringsvätska. Allt försvinner dessvärre inte då metaboliter från möglet har vandrat in i träet. I samband med saneringen installeras adekvat avfuktare av sorptionstyp, för att framledes tillse att problematiken inte uppstår igen. Har inte isoleringen skadats kan denna sparas som den ligger, eftersom avfuktaren även skyddar denna från att ta skada. Konstateras skada bör man undersöka om sådan föreligger i båda isoleringsmaterialen eller endast i överliggande mineralull. Det skadade bör bytas ut. Mineralullen som ligger överst kan till del redan innan inspektion anses kontaminerad eftersom det finns mögel på vinden.

  Svara

Lämna en kommentar

Gilla & Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nya Sidor

Styrning avfuktare Acetec EvoDry 6P 12H 12P 18H 18P 24H 24P

Informationen här gäller avfuktarna Acetec EvoDry 12, 18 och 24 H samt P modeller. Se aggregaten längst ned på sidan här och klicka vidare för mer detaljerad information. Ställ gärna frågor i kommentarsfältet.  Grundfunktionen för

Produktexempel

Nyheter & Blogg

Luftrenare mot Coronavirus på sjukhus i Kina
Luftrenare AirSteril används mot Coronavirus i Kina

Vi har tidigare berättat om flera fördelar rörande tekniken med UVC-ljus och fotokatalys i luftrenare AirSteril. Ett stort antal luftburna och ytbundna föroreningar kan effektivt neutraliseras och reduceras. Bakterier, virus, mögel, lukt och en mängd