Search

Braskaminen är vindens vän

5
(2)

Förutom inkommande fuktig utomhusluft så är det också vanligt att fukt tränger upp på vinden från bostadsdelen. Under kallare årstid så betyder ofta dessa problem att man förr eller senare drabbas av mögeltakstol – råspont och annan typ av yttertak samt även på och i isoleringen. Konstateras det att fukt tillförs vinden från bostadsdelen så kan man med fördel installera braskamin för att få till ett undertryck i bostaden vilket motverkar fukt att leta sig uppåt.

Braskaminen omsätter stora luftvolymer och skapar ett undertryck som i sin tur gör att luft tenderar att vandra från vinden till bostaden istället för tvärtom. Om braskamin installeras till befintlig murstock kommer murstocken att värma upp vinden något vilket innebär en funktion som kan liknas vid att installera avfuktare. När temperaturen höjs sänks den relativa fuktigheten och byggnadsmaterialet torkar på detta vis likt tvätt som hänger på tork.

I tidningen “Gör Det Själv” nr. 7/2008 rekommenderas att man efter eldning stänger till braskaminens ventiler för att värmen i huset inte ska ventileras ut. Stänger man till ventilerna så mister man också undertrycksventilationen.  Undertrycket gör att fukt från bostaden inte kan påverka klimatet på vind. I hus där man har rätt injusterad mekanisk ventilation så kan man dock stänga till ventilerna.

Larmrapporter har på senare tid inkommit vilka talar om att eldning i braskamin kan vara farligt, då antändning av byggnadsmaterial kan ske vid genomgången för skorstenen till vindsutrymmet. Med andra ord så ska braskaminen eldas i med förstånd.

Vedeldning kan göras frekvent under kallare årstid och ersätter då den funktion oljepannan hade gällande ventilation och uppvärmning av vinden.

Uppdaterad 2022-08-12

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 2

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Luftrenare APU 500 från svenska Acetec
Luftrenare APU 500 för effektiv luftrening av bostad och lokaler

Vikten av god inomhusmiljö framställs allt mer utifrån senaste forskningen. Inte minst vet vi detta via vår verksamhet där luftrening och sanering ofta är aktuellt.

Luftrenare APU 500 tillverkas i Älvsbyn av företaget Acetec. Tekniken som används i luftrenaren baseras på filtrering av luft som forceras igenom enheten via en fläkt. Tre olika filter används. Förfilter av G4 klass, HEPA 14 samt kolfilter. Allt för att reducera mängden allergener och luftföroreningar i övrigt.

APU 500 är ett alternativ eller komplement till våra fotokatalytiska luftrenare i serien AirSteril.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen