Sök

Braskaminen är vindens vän

5
(2)

Förutom inkommande fuktig utomhusluft så är det också vanligt att fukt tränger upp på vinden från bostadsdelen. Under kallare årstid så betyder ofta dessa problem att man förr eller senare drabbas av mögeltakstol – råspont och annan typ av yttertak samt även på och i isoleringen. Konstateras det att fukt tillförs vinden från bostadsdelen så kan man med fördel installera braskamin för att få till ett undertryck i bostaden vilket motverkar fukt att leta sig uppåt.

Braskaminen omsätter stora luftvolymer och skapar ett undertryck som i sin tur gör att luft tenderar att vandra från vinden till bostaden istället för tvärtom. Om braskamin installeras till befintlig murstock kommer murstocken att värma upp vinden något vilket innebär en funktion som kan liknas vid att installera avfuktare. När temperaturen höjs sänks den relativa fuktigheten och byggnadsmaterialet torkar på detta vis likt tvätt som hänger på tork.

I tidningen “Gör Det Själv” nr. 7/2008 rekommenderas att man efter eldning stänger till braskaminens ventiler för att värmen i huset inte ska ventileras ut. Stänger man till ventilerna så mister man också undertrycksventilationen.  Undertrycket gör att fukt från bostaden inte kan påverka klimatet på vind. I hus där man har rätt injusterad mekanisk ventilation så kan man dock stänga till ventilerna.

Larmrapporter har på senare tid inkommit vilka talar om att eldning i braskamin kan vara farligt, då antändning av byggnadsmaterial kan ske vid genomgången för skorstenen till vindsutrymmet. Med andra ord så ska braskaminen eldas i med förstånd.

Vedeldning kan göras frekvent under kallare årstid och ersätter då den funktion oljepannan hade gällande ventilation och uppvärmning av vinden.

Uppdaterad 2022-08-12

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 2

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Acetec Evodry 6H
Acetec EvoDry 6H 2.0 sorptionsavfuktare

Svensktillverkad    Acetec tillverkar avfuktare för t.ex. krypgrund och vind

Acetec EvoDry 6H är en av marknadens minsta men ändå kapacitetsmässigt sett välfungerande sorptionsavfuktare. Avfuktaren är väl lämpad för betjäning av utrymmen som är svalare, likt mindre krypgrund, vind, garage, container, kylrum och frysrum. Andra lämpliga applikationer för avfuktaren är till bil, båt, husbil och mindre källare.

Acetec EvoDry 6H är med den inbyggda sorptionstekniken möjlig att använda ända ned till -20 grader. Det är sällan avfuktning behövs under den temperaturen. Avfuktningsfunktionen fungerar upp till +40 grader. Till skillnad från kylavfuktare eller också kallat kondensavfuktare finns inte frysrisk i EvoDry och den har inte närmelsevis samma effektbortfall vid temperaturnedgång.

Filter till avfuktare

Läs mer »
Avfuktare Master DH 7160
Master DH 7160 Avfuktare för krävande applikationer

Master DH 7160 är en större avfuktare vilken lämpar sig bäst till uppvärmda utrymmen eftersom den avfuktar med kondensteknik. Luftflödet är högt för att aggregatet ska nå bästa möjliga avfuktningskapacitet under kort tid.

Enheten är robust framställd i metallkonstruktion med tanke på industriella ändamål. Kontrollpanelen är enkelt avläst och DH 7160 är tillika lätt att programmera.

Avfuktaren tillverkas efter beställning

Läs mer »
Nisolex Krypgrundsisolering
Nisolex Krypgrundsisolering – Isolering för krypgrund

Krypgrundsisolering för läggning utan byggplast alternativt ovanpå byggplast i krypgrund. Nisolex Krypgrundsisolering används som passiv avfuktare och även för att utestänga radon.

Frakt beräknas utifrån t.ex. Eniro vägbeskrivning. Fraktkostnad räknas upp till 50 eller upp till 100 mil från Halmstad. Vi kontrollerar din beställning och korrigerar om fel val gällande fraktsträcka gjorts. Kontakt tas innan ev. korrigering. Normal leveranstid 1-9 vardagar.

Vid ångrat köp av produkten betalar kunden returen, retur kostnaden är individuell och baseras på hur lång retur sträckan är. Isoleringen returneras som styckegods som inte är staplingsbart vilket gör att kostnaden blir hög, ca pris exempel på retur per isoleringsrulle 1800kr till 5000kr beroende på hur lång sträcka isoleringen ska returneras.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen