Vi fortsätter här vår bildserie och information gällande vindar med mögel, s.k. mikrobiellt angrepp. På bilderna nedan syns rikligt angrepp på råspont.
Här ses omfattande s.k. riklig tillväxt av mögel på råsponten i en vind.
I detta fall krävs mögelsanering och även installation av avfuktare som klarar av det kalla klimat som under vintern uppkommer på vinden.
Ofta brukar den mikrobiella aktiviteten vara mer representerad åt väderstreck som norr och nordväst. Det beror på att solen inte kommer åt att värma upp yttertakets insida tillräckligt mycket för att mögel inte ska trivas på dessa sidor av vinden.
Fukt och mögel på vind börjar debatteras
I dags dato 2008-11-06 börjar man äntligen inom Byggvärlden och andra forum observera de stora problem som finns och lyfta upp dessa till debatt. Här säger Johnny Kellner som har en framträdande roll inom byggsverige att det inte är någon ny information att risker med fukt och mögel finns på vind. Vi frågar oss varför denna inom några kretsar välkända information inte kommit ut tidigare? Vidare menar Kellner att de inte sett så stora skador än och att de milda vintrar som vi har inte orsakar så stora problem som en kallare vinter. Vi kan direkt dementera uppgifterna om att stora skador inte finns i vid omfattning. Det är tvärtom idag mycket vanligt med fuktskador som mögel på kallvindar. Samtidigt betyder en mild och fuktig vinter mycket större problem då den uteluftsventilerade vinden inte får chans att torka upp vilket sker när det är minusgrader och isolerande snö ligger på taket.
Vidare behandlar så vitt vi vet inte Kellner klimatförändringens påverkan på vindsklimatet i det han genom aktuellt forum framför. Klimatförändringen är idag en mycket tungt vägande orsak till att vindarna inte mår bra. Till detta läggs ofta extra tjock isolering i vindsbjälklaget samtidigt som värmesystemen byts ut så att murstocken inte värms upp och inte heller ser till att bostadsytan undertrycks- ventileras tillräckligt för att hindra fukt att läcka upp på vinden. Olika påstådda proffs inom området menar att det ska räcka med att ta bort takfotsventilationen och sätta in stängbara gavelventiler som ska justeras efter rådande klimat. Vi kan bara konstatera att dessa personer inte riktigt verkar ha greppat vari problemens kärna ligger. Visserligen blir situationen bättre när man tätar takfotsventilationen men många kommer ändå att drabbas av mögel, om än långsammare jämfört med kraftigare ventilation eller helt stängd sådan. Detta har även konstaterats genom ingående forskningsprojekt gällande vindar. Det kommer för många husägare inom kort bli tvunget att sätta upp en avfuktare på vinden. Till det kommer kostnader för sanering när man inte varit ute i god tid med förebyggande åtgärder.
Nämnas kan att det är en definitionsfråga vad som är stora skador på vind eller ej. I vårt tycke betyder mögel en skada då detta kan medföra att de boende far illa genom mögeltoxiner och sporer som transporteras in i huset, samtidigt som huset ifråga också kan fara mycket illa.
– Mer info om klimatförändring och ökad förekomst av mögel.
Uppdaterad 2019-05-30