Isolering tilläggsisolering av vind fukt mögel

0
(0)

När bjälklaget på vind isoleras och tilläggsisoleras skapas ett kallare och fuktigare klimat på vinden, ovanför och i isoleringen.

Under sommaren innebär det oftast inga problem då vinden normalt genom solinstrålning och värme effektivt torkar ut. Däremot ökar risken väsentligen för angrepp av mögel under höst, vinter och vårvinter efter att isolering utförts.

Många källor hänvisar till att det räcker med uteluftsventilation av vinden för att undvika skador uppkomma av fukt. Detta stämmer inte längre p.g.a. förändringen av vårt klimat. Klimatförändringen innebär höjd utetemperatur och ökad relativ fuktighet samt mer mulen himmel som stänger ute den välgörande solinstrålningen som innebär upp till 1.000 W värmeeffekt per m2. Enligt många eniga klimatexperter kommer situationen bli än mer besvärlig. Då den på vinden inventilerade luften blir allt mer fuktig skulle vi egentligen behöva minska på isoleringen istället för att tilläggsisolera. Ju fuktigare vinden blir desto mer värme måste tillföras för att sänka den relativa fuktigheten och därmed hindra byggnadsmaterial och isolering att buffra för mycket fukt. Med andra ord så löper i dagsläget en uteluftsventilerad vind ungefär lika stor risk att drabbas av mögelskador som en uteluftsventilerad krypgrund gör under sommaren.

Att stänga igen ventilationen på vind innebär också stor risk för skador då det är vanligt att varm och fuktig luft läcker upp genom bjälklaget från bostaden. Vi har hamnat i ett slags moment 22 där tidigare rekommenderade åtgärder visar sig vara totalt förkastliga. Samtidigt har vi inte med de stigande elpriserna råd att låta för mycket (tillräckligt mycket) värme komma upp på vind.

Vid isolering av vinden är det mycket viktigt att budgetera för en kommande installation av lämplig avfuktare, även kallat vindsavfuktare. Det är också viktigt att hålla kontinuerlig kontroll på vindsklimatet och mäta den relativa fuktigheten med hjälp av en hygrometer. Glöm inte bort att under den kritiska årstiden regelbundet okulärt besiktiga utrymmet.

Finns möjlighet ska isolering läggas mellan yttre takbeklädnad och yttertak, istället för att tilläggsisolera vindsbjälkaget. Detta hindrar värmeutstrålning från vinden och ger därmed ett mindre fuktigt klimat. Isolering ska inte läggas emot yttertakets insida om vinden ej är uppvärmd.

Fukt och mögel på vind – Många husägare är omedvetna

Lukt av ammoniak från cellulosaisolering med ammoniumsulfat

Acetec EvoDry PD+ på vind – Vindsavfuktare installation

Uppdaterad 2019-05-30

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 svar på ”Isolering tilläggsisolering av vind fukt mögel”

 1. Hej 🙂
  Mattias här har köpt ett gammalt sommar hus som har blivit tillbyggnad på 90 talet. Var orolig för krypgrund men inget hade förväntat mig om vinden .
  Som har brunmögel och sönder ruten rå spont . Det är på den del från 90 talet där luftspalt är för spikat och isolering intryck i mot råsponten .

  • Hej Mattias,

   Gällande krypgrund finns idag gott om information att tillgå. Däremot finns ännu inte tillräckligt med allmän kunskap om vind och fuktförhållanden som uppstår där under höst, vinter och vårvinter. Det är mycket vanligt med fuktproblematik, mögel och i vissa fall även rötsvamp på vindsutrymmen. Vissa åtgärder såsom tilläggsisolering, byte av värmesystem, takbyte etc. kan medföra att vinden blir svalare än annars och därmed mer fuktutsatt.

   När man talar om ventilation på vindar så är sådan osäker. Under vissa förhållanden kan fukt ventileras ut, under andra förhållanden kan den ventileras in. Bra och säkert är att vid behov fuktsäkra vinden m.h.a. sorptionsavfuktare, en typ av avfuktare som är anpassad för att kunna avfukta med säkerhet även i svalare utrymmen. Är skadan redan skedd bör även adekvat sanering utföras.

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Spara energi och hälsa med avfuktning.

0 (0)   Spara energi och hälsa med avfuktning, sänk inte temperaturen utan avfuktning. Rekordhöga energipriser gör att uppvärmning av hus och andra byggnader blir väldigt kostsamt. Europas beroende av rysk energi har lett till

Installation avfuktare i krypgrund eller vind

5 (1) Vårt signum är att löpa linan ut tillsammans med kunden Installation avfuktare Vi uför installation av kvalitativa avfuktare producerade i Sverige av märket Acetec och Corroventa. Avfuktare som är anpassade för kallare utrymmen

Produktexempel

Rökpenna

Rökpenna

Ett bra verktyg för att kontrollera ventilation, drag, läckage, kallras. Efter fläktmontering kan man enkelt få vetskap om att man har uppnått ett undertryck i t ex. krypgrunden.

Produkten innehåller inga farliga eller korrosiva ämnen, och är miljövänlig.

Levereras i paket innehållande 3st rökstavar. 3 rökstavar motsvarar ca: 1 ½ timma kontinuerlig rök eller 180 röktester á 30 sekunder per styck.

Läs mer »

Inlägg