Sök

Vindsavfuktare

4
(1)

Det är viktigt vid valet av vindsavfuktare att ta med i beräkningen att temperaturen uppe på vind ofta faller under nollan. När temperaturen sjunker till -20 grader kommer s.k. kondensavfuktare definitivt frysa igen och inte säkra klimatet mot mögel och röta.

För att kunna klara av det mycket kalla och ofta alldeles för fuktiga klimatet som råder uppe på vind måste man installera en speciell avfuktare kallad vindsavfuktare, vilken arbetar utan kompressor och köldmedia, genom att absorbera fukt i ett sorptionsblock eller sorptionshjul bestående av kisel-gel.

Det finns idag ett alternativ till den traditionella vindsavfuktaren ovan, vilken baseras på termisk avfuktning kombinerat med fuktstyrd ventilation.

Avfuktare för vind benämns även populärt sorptionsavfuktare och krypgrundsavfuktare då dessa har gemensamt att klara av avfuktning i kallare utrymmen.

Installation av vindsavfuktare

Själva installationen av en adekvat vindsavfuktare är inte direkt komplicerad, men kan dock vara tidsödande. Vattenångan ska ledas ut genom en ventil från vinden medan torrluften från avfuktaren ska ledas tillbaka till vinden, så långt från avfuktaren det går för bästa cirkulation.

Vi försöker ge utförlig information om vindsavfuktare och hur man på bästa sätt installerar på vind. Läs mer under sidorna:

Acetec EvoDry sorptionsavfuktare för avfuktning av vind

Installation av avfuktare på vind (Obs, tidigare modell av avfuktare)

Acetec EvoDry PD+ på vind – Vindsavfuktare installation (Senaste modellen)

I vårt sortiment finns Acetec och Corroventa. Läs mer om våra väl lämpade avfuktare genom att gå till information om att välja rätt avfuktare eller gå direkt till avdelningen för avfuktare.

Varning för styrd ventilation som avfuktare på vind

 

Uppdaterad 2024-01-18

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4 / 5. Antal röstande 1

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 svar på ”Vindsavfuktare”

  1. Hej LFS och tack för en bra sida med mycket information, jag köpte en fastighet som jag tillträdde våren 2020 med en del påväxt (vitt ludd) vid de 3-4 takstolsfacken mot norrsidan. Säljaren påvisade att det inte blivit värre sen han öppnat upp för nockventiler, vinden var enbart ventilerad via takfoten original (övervåning påbyggd -78) Då jag inte litade helt hundra på det så sanerade jag själv vinden och ozonbehandlade under sommaren samt monterade 3st fuktmätare en bit upp från takfötterna mot norrsidan. Nu har fuktigheten legat på RF 75-85% och temperaturen bara någon grad över utomhustempen sedan oktober och viss lukt i ena sovrummet på ovanvåningen mot norrsidan uppstår (används ännu inte). Det syns tydligt i 2 takstolsfack närmre takfoten mot norr att det börjar bildas lite vit påväxt igen. Plast finns i taken men jag tror att det är lite bristfälligt gjort då jag inte ser någon i kattvindarna, varken mot tak eller boyta. Jag har fixat undertrycksventilation i bostaden. Jag tror att mitt problem är att vinden är ”överventilerad” (nylagt tak och papp) Så jag funderar på att installera en sorptionsavfuktare på denna nockvind för att känna mig säker. Vinden på denna vinkeln av huset är 13m lång, 4m bred och 2m i nock (ca 56m3). Mina frågor efter all denna information… är: Jag har 45 graders taklutning och luftspalterna för takfotsventilationen är 4M långa – får jag problem med stillastående luft i spalterna om jag tätar längst ner vid takfoten? eller orkar avfuktaren få runt luften ner i dem? Samt vilken sorptionsavfuktare du rekommenderar för min angivna storlek och vad jag måste köpa för tillbehör utöver det som ingår?

    • Hej Christopher,

      Tack för dina ord om hemsidan!

      Till att börja med är det vanligare att finna mögel längs norrsidan på vindar, eftersom solen inte kommer åt att värma och på så sätt avfukta taket där. Att ta upp mer ventilation kan vara vanskligt med utfall i att det blir fuktigare och kallare på vinden. Denna höstsäsong har varit extra dålig för våra hus eftersom antalet soltimmar harr varit minimalt, samtidigt med mycket regn och hög luftfuktighet. Rent generellt om man inte ska ta hänsyn till temperaturen så ligger gränsvärdet för mögeltillväxt på 75%RF och över.

      Kanske är det så att kattvindarna inte är så ventilerade som resterande vind? Det kan också vara så att temperaturen inne på kattvindarna är högre, varvid RF% blir lägre. Den största boven gällande fukt på vind brukar i regel vara utomhusventilationen.

      Ny tätare papp innebär att råsponten inte kan andas så som den gjorde med mer genomsläpplig takpapp. Då buffras mer fukt upp i träet.

      Sorptionsavfuktare likt t.ex. Acetec är ett säkrare val för vind, både sett till avfuktning och trygghet gällande brandfråga. Om tätning sker längst nere i takfacken ska det normalt inte uppstå något problem så länge huset är uppvärmt. Man kan dock anlägga ett “smalrörssystem” och fördela ut torrluften från avfuktaren ner i facken. Det är för detta ändamål bra att välja en vindsavfuktare med lite högre kapacitet så att luftflödesmängden räcker till. Här hade jag tittat på Acetec EvoDry PD+ vilken har tre utblås för torrluft. Det går också att komplettera avfuktaren med en stosplåt som gör att man kan hämta processluften från tre ställen. Därmed blir man riktigt flexibel gällande avfuktningslösningen. Börja gärna med att titta på vindsavfuktaren i vår butik. För att ge full support gällande själva installationen föredrar vi att samtala i telefon eller maila, så att allt blir rätt utifrån din vinds förhållanden.

Kommentarer är stängda.