Sök

Bentonitavfuktare – bentonitlera avfuktar genom adsorbtion

4
(1)

Bentonit, en slags lera använd som bentonitavfuktareGenom vulkaniskt aktivitet uppstår bentonit som har mycket god förmåga att adsorbera vatten och fukt. Denna egenskap kan man utnyttja för att göra en egen bentonitavfuktare att använda i små rum eller där fuktlasten inte är så hög samt vid applikationer där andra avfuktare som drivs med el ej kan brukas.

Kanske känner du igen bilden ovan från en kattsandlåda? Iakttagelsen är i så fall helt korrekt. Vid exponering av fritt vatten kan bentonitavfuktaren dra åt sig kring 60% av sin totala vikt i vatten. Det gör också att lukt reduceras så att urindoften inte sprids helt fritt ut i luften.

Den avfuktande kapaciteten är inte lika hög när bentoniten ska användas för att sänka luftfuktighet. Här får man räkna med en avfuktningskapacitet om upp till högst 25% av totalvikten. Ofta levereras lermaterialet i papperspåsar. Det innebär att fuktadsorbtion redan har gjorts och man kan inte alltid räkna med att full effekt kan ges utan att bentonitavfuktaren först regenereras.

Regenerering

Med regenerering menas att bentoniten ska torkas ut, eller på annat sätt beskrivet måste avfuktas innan den är redo att åter dra åt sig fukt. Detta kan i stort sett endast göras genom att utsätta leran för värme. Följ samma procedur som då Silicagelavfuktare ska återställas inför en ny avfuktningsomgång. Lägg in i ugnen på en djup plåt. Låt stå i 120 graders värme under minst två timmar. All bunden fukt kommer då att lämna leran i form av vattenånga. Ha gärna köksfläkten igång. Det går att väga bentonitavfuktaren både innan och efter regenereringen för att kontrollera kapacitet. Ett annat sätt är att nyttja solvärme. Under sommaren kan det fungera fint att lägga ut bentonitleran lite glest över en svartmålad plåt, eller i dalarna på en svart korrugerad plåt. Den mörka färgen kommer att dra till sig solenergi som i sin tur värmer upp plåten och regenererar bentonitavfuktaren.

Det går också att konstruera en luftsolfångare där soluppvärmd luft via en fläkt blåses förbi alternativt igenom bentoniten. Då kan den skyddas från ev. regn och dagg samtidigt som hela luftsolfångarlådan kan målas svart utvändigt och då når en ökad inre avfuktningseffekt genom bättre värmeverkan. Räkna att varje kvadratmeters yta vid full solinstrålning kan ge 600-850W värmeeffekt.

Mycket fuktigt material kommer att svälla och klumpa sig samman. Det kan för fortsatt effektiv avfuktning krävas att man sönderdelar bentonitklumparna för att maximal adsorberande yta ska ges gentemot omgivningsluften som behöver avfuktas.

Räkna på avfuktningskapacitet

Om man har ett slutet utrymme som inte är ventilerat går det att räkna ut hur stor vikt av bentonitavfuktaren som behövs. För detta krävs en bra hygrometer där värden gällande både temperatur och relativ luftfuktighet ges. Gå efter minst ett dygns mätning till sidan fukt och omvandla via tabellerna hygrometerns visade värden till gram vatten per kubikmeter luft. Mät upp så stor bentonitvikt som behövs för att säkerställa tillräcklig avfuktning. Det går ganska enkelt att följa upp när regenerering behövs genom att väga upp bentonitavfuktaren före och efter ett antal timmars eller dagars bruk. 

Initialt kan det behövas tätare materialavfuktning än för senare underhåll. Det beror mycket på hur stor kontinuerlig fuktlast det rör sig om. Till exempel är fuktlasten i regel alldeles för hög i krypgrund och källare. Bentonitavfuktare räknas till passiv avfuktare då den inte kräver direktel för att fungera. Passiv lösning är oftast en långsam sådan som inte kan säkerställa större rum på ett bra sätt då haneringen i så fall skulle kunna bli mycket omfattande.

2014-02-27
Uppdaterad 2019-05-12

Bild av Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4 / 5. Antal röstande 1

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Rulla till toppen