• Forskning sedan 1991
 • Gör-Det-Själv
 • Må-Fre 8-15
 • 0372-10010

Fuktmätning – Så här fuktmäter du själv

Det är viktigt att förebygga skador som för hög fukt i luft och byggnadsmaterial kan medföra. Här tipsar vi om hur du går tillväga för att utföra fuktmätning och ha full kontroll över ditt hus.

Fuktmätning gällande relativ fuktighet

Fuktmätning gällande fuktkvot

Fuktmätning i krypgrund – Att mäta är att veta

Mögelskada i hus – Vad gör man med möbler, kläder etc.

Uppdaterad 2019-05-14

Jerker Andersson
Jerker Andersson

CEO - FoU - LFS - Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB. Tvåbarnspappa vars hjärta slår extra starkt för att få hjälpa andra samt för barn och ungdom. Har erfarenhet av fukt och mögel i hus sedan barnsben och började forska inom området inomhusklimat 1991.

2 tankar på “Fuktmätning – Så här fuktmäter du själv”

 1. jag har en fråga, min syster hyr ett hus eller första våningen. Halva huset är under marken eller vad man ska säga. Jag har upplevt extrem fuktighet när man är hos henne. Luften står still och det blir som en vägg när man går in genom Hennes dörr. Finns ingen ventilation bara i köket sol enligt hyresvärden ska sköta hela lägenheten nåt jag är tveksam till. Hon har även en son som är 9 år. Jag tror ej det är hälsosamt för dom att bo sådär. Och nu under hösten är det ännu värre. Ut ska vi gå tillväga tycker du? Är det nåt man behöver oroa sig för eller vad tycker du man bör göra? Tacksam för svar.

  Svara
  • Hej Julle,

   Hus som ligger i souterräng, d.v.s. i sluttning kan vara extra fuktbelastade, särskilt i den delen som ligger under mark. Dränering och fuktbromsande material är viktigt att ha runt huset. Upplever man inomhusmiljön som fuktig och innestängd, kanske också med avvikande lukt, är det bra att utföra fuktmätning. Vidare bör fastighetsteknisk heltäckande kontroll utföras så att man ringar in eventuella skador och åtgärdar dessa. Hyresvärdar är skyldiga enligt lag att tillse så det är bra boendemiljö. Bland annat måste ventilationsförhållandena vara godkända, i enlighet med OVK – Obligatorisk Ventilationskontroll. Vidare får det inte finnas fuktskador i byggnaden, vilka via kemiska ämnen, mögel och bakterier kan äventyra inomhusmiljön.

   Vad som gäller kan utläsas i Folkhälsomyndighetens allmänna råd rörande fukt och mögel. Man kan ta kontakt med kommunens miljöförvaltning och anmäla till dem om inte hyresvärden vill undersöka och åtgärda. Bra är att värna de boendes hälsa. Barn är i regel känsligare.

   Mvh Jerker

   Svara

Lämna en kommentar

Gilla & Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nya Sidor

Styrning avfuktare Acetec EvoDry 6P 12H 12P 18H 18P 24H 24P

Informationen här gäller avfuktarna Acetec EvoDry 12, 18 och 24 H samt P modeller. Se aggregaten längst ned på sidan här och klicka vidare för mer detaljerad information. Ställ gärna frågor i kommentarsfältet.  Grundfunktionen för

Produktexempel

Nyheter & Blogg

Luftrenare mot Coronavirus på sjukhus i Kina
Luftrenare AirSteril används mot Coronavirus i Kina

Vi har tidigare berättat om flera fördelar rörande tekniken med UVC-ljus och fotokatalys i luftrenare AirSteril. Ett stort antal luftburna och ytbundna föroreningar kan effektivt neutraliseras och reduceras. Bakterier, virus, mögel, lukt och en mängd