Sök

Fuktmätning – Så här fuktmäter du själv

3.9
(17)

Det är viktigt att förebygga skador som för hög fukt i luft och byggnadsmaterial kan medföra. Här tipsar vi om hur du går tillväga för att utföra fuktmätning och ha full kontroll över ditt hus.

Fuktmätning gällande relativ fuktighet

Relativ luftfuktighet som benämns RF kontrollerar man enklast med en hygrometer. Bra är att använda en trådlös hygrometer som har en sändare vilken man sätter i utrymmet som ska kontrolleras, t.ex. krypgrunden. Sändaren mäter temperatur och relativ fuktighet och sänder dessa värden upp till en huvudenhet som man kan placera på valfritt ställe i bostaden. Upp till tre sändare kan kopplas till den hygrometer som vi saluför, vilket innebär att ytterligare sändare kan sättas på vinden, i källaren etc.

Möjlighet finns att koppla in en larmfunktion på en av sändarna så att huvudenheten larmar om det uppstår för hög RF. Det är mycket bra att ha i utrymmen som är mycket fuktkänsliga, t.ex. källaren eller tvättstugan. Fuktmätning med trådlös hygrometer innebär med andra ord en stor trygghet för alla husägare och är den billigaste försäkringen man kan införskaffa gällande att förebygga fuktskador som kanske annars kräver både dyr och omständlig luktsanering och mögelsanering.

Fuktmätning gällande fuktkvot

Hygrometern ovan är bra men kan inte fuktmäta själva byggnadsmaterialet såsom syll, reglar, råspont, blindbotten o.s.v. För att kunna fuktmäta byggnadsmaterial måste man ha en s.k. fuktkvotsmätare eller också kallad insticksmätare. Att bara mäta RF ger inte en fullständig kontroll över om det förekommer köldbryggor eller områden som är extra fuktbelastade. Fuktmätning i virke är även viktigt för att konstatera om det under tidigare perioder varit för hög RF eller ej. Byggnads- material har nämligen oftast förmåga att absorbera fukt och strävar efter att i stort sett hålla i fuktkvot motsvarande samma relativa fuktighet som luften håller.

Fuktvotsmätaren är också bra för att ha till hands när man ska finjustera installerad avfuktare, för att denna ska bli så energinsnål som möjligt. Då fuktmäter man i de mest utsatta byggnadsdetaljerna och ser till så att den relativa fuktigheten inte överstiger 15%. Att hålla fuktkvoten lägre finns oftast inte anledning att göra, då avfuktar man i onödan.

Fuktmätning i krypgrund – Att mäta är att veta

Mögelskada i hus – Vad gör man med möbler, kläder etc.

Uppdaterad 2022-06-27

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 3.9 / 5. Antal röstande 17

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

4 reaktioner på ”Fuktmätning – Så här fuktmäter du själv”

  1. Hej !
    Jag har köpt en Hygrometer TFA Funk Thermo med tre fjärrsensorer från er men den mäter ungefär 13% mer än min avfuktare CTR-300TT2 gör i sin panel (RH%)
    vilken kan man lita på?

    1. Ljungby Fuktkontroll

      Hej Peter,

      Frågan är viket system som i detta läget inte ger rättvisande värden?

      Man måste till att börja med låta sensorerna från hygrometern acklimatisera sig i förhållande till klimatet i krypgrunden. Det kan ta ett par dygn innan stabilare värden återges. Det gäller också att inte placera hygrometersensorerna mot marken eller byggplasten, där det ofta är lite svalare och därmed fuktigare. Bättre är att hänga dessa en bit under blindbotten i krypgrund. Redan vid en grads temperaturskillnad kan den relativa fuktigheten röra sig upp till 6% i förhållande till utgångläget. Därför kan det vara bra att vid misstanke om fel sätta sensorerna när insugssidan på avfuktaren, dock inte mot marken. Vänta sedan ett par dygn för att se om värdena i förhållande till varandra ändrar sig eller kvarstår.

      Många modernare hygrometrar har kapacitiva sensorer som mäter luftfuktighet. En kapacitiv sensor kan under årens lopp driva iväg lite i värde. Man kan prova den s.k. bakingmetoden på en sådan enhet. Det innebär att man lägger hygrometern utan batterier i ca. 40 graders värme över ett halvt till ett dygn. Efter behandlingen läggs den sedan svalare och fuktigare i ett par dygn. Möjligen kan den då drivas tillbaka att visa mer rätt.

      Är det en äldre typ av hårhygrostat till avfuktaren så kan man utgå från att den kan vara en del missvisande, samtidigt som den kan driva att visa mer fel när det är kallare i krypgrunden, vinden eller det ställe där avfuktaren installerats.

  2. jag har en fråga, min syster hyr ett hus eller första våningen. Halva huset är under marken eller vad man ska säga. Jag har upplevt extrem fuktighet när man är hos henne. Luften står still och det blir som en vägg när man går in genom Hennes dörr. Finns ingen ventilation bara i köket sol enligt hyresvärden ska sköta hela lägenheten nåt jag är tveksam till. Hon har även en son som är 9 år. Jag tror ej det är hälsosamt för dom att bo sådär. Och nu under hösten är det ännu värre. Ut ska vi gå tillväga tycker du? Är det nåt man behöver oroa sig för eller vad tycker du man bör göra? Tacksam för svar.

    1. Ljungby Fuktkontroll

      Hej Julle,

      Hus som ligger i souterräng, d.v.s. i sluttning kan vara extra fuktbelastade, särskilt i den delen som ligger under mark. Dränering och fuktbromsande material är viktigt att ha runt huset. Upplever man inomhusmiljön som fuktig och innestängd, kanske också med avvikande lukt, är det bra att utföra fuktmätning. Vidare bör fastighetsteknisk heltäckande kontroll utföras så att man ringar in eventuella skador och åtgärdar dessa. Hyresvärdar är skyldiga enligt lag att tillse så det är bra boendemiljö. Bland annat måste ventilationsförhållandena vara godkända, i enlighet med OVK – Obligatorisk Ventilationskontroll. Vidare får det inte finnas fuktskador i byggnaden, vilka via kemiska ämnen, mögel och bakterier kan äventyra inomhusmiljön.

      Vad som gäller kan utläsas i Folkhälsomyndighetens allmänna råd rörande fukt och mögel. Man kan ta kontakt med kommunens miljöförvaltning och anmäla till dem om inte hyresvärden vill undersöka och åtgärda. Bra är att värna de boendes hälsa. Barn är i regel känsligare.

      Mvh LFS

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Sorptionsavfuktare Acerec Evodry RCF 12 G1
Acetec EvoDry RCF 12 G1 sorptionsavfuktare

Avfuktaren EvoDry RCF 12 G1

Acetec RCF 12 G1, är en effektiv sorptionsavfuktare som passar bra till avfuktning i krypgrund, kallvind, källare, garage, och förråd. Den är precisionsskapad för att avfukta optimalt i  utmanande förhållanden och bibehålla ett bra fuktklimat i olika utrymmen.

Innehåller:

  • Avfuktare EvoDry RCF 12 G1
  • Manöverpanel
  • Modularsladd (15m)
  • Våtgasslang (2m)
  • Utloppsenhet
t-koppling-avfuktare
Förgrening till avfuktare

OBS! Avfuktarens utblås är 125mm, lägg till förgrening till avfuktare Artnr. 900044 här så du kan koppla på 2st 100mm slangar.

Läs mer »
Komplett paket sorptionsavfuktare 18P
Paket evodry 18P sorptionsavfuktare

Svensktillverkad    Acetec tillverkar avfuktare för t.ex. krypgrund och vind

Paketet med sorptionsavfuktare är dimensionerat för hus upp till  200 kvm.

Passar för den som inte är i direkt behov av speciallösningar för krypgrunden eller Vinden.

Innehållslista paket

  • Avfuktare Acetec 18P med tillhörande utrustning som våtgasslang, utloppsplåt och manöverpanel MPO-01 med styrutrustning EDC-01.
  • T – koppling adapter 1st
  • Torrluftsslangar 2st på 15m långa
  • Slangklämma 2st
  • Sluthylsa 2st för placering i slutänden på torrluftsslangen
  • Utbytes partikelfilter 20st extra (Räcker för 10 år)

Frakt & Moms ingår i priset

Läs mer »
Luftrenare AirSteril AS-430 med fotokatalys
Luftrenare AirSteril AS-430 med UVC och fotokatalys

Här finner du AirSteril Luftrenare med fotokatalys

Fotokatalytisk Luftrenare AirSteril AS-430. Kan fås med eller utan ozonavgivning. Val av lampa styr detta. Enheten levereras med valfri lampa och extra kan köpas till för anpassning utefter olika utrymmen och behov.

Passar utmärkt som luftdesinfektionsanordning i ett miljörum eller soprum.

Läs mer »
Sorptionsavfuktare Corroventa CTR-500TT
CTR 500TT Corroventa

CTR 500TT Corroventa

NÅGRA FÖRDELAR MED CTR 500TT:
  • Klarar grunder upp till 350 m3
  • Effektiv mot fuktproblem
  • Hög kvalitet och lång livslängd
  • Energieffektiv och ger låga driftskostnader
Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen