Fuktmätning – Så här fuktmäter du själv

Det är viktigt att förebygga skador som för hög fukt i luft och byggnadsmaterial kan medföra. Här tipsar vi om hur du går tillväga för att utföra fuktmätning och ha full kontroll över ditt hus.

Fuktmätning gällande relativ fuktighet

Fuktmätning gällande fuktkvot

Fuktmätning i krypgrund – Att mäta är att veta

Mögelskada i hus – Vad gör man med möbler, kläder etc.

Uppdaterad 2019-05-14

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

4 svar på ”Fuktmätning – Så här fuktmäter du själv”

 1. jag har en fråga, min syster hyr ett hus eller första våningen. Halva huset är under marken eller vad man ska säga. Jag har upplevt extrem fuktighet när man är hos henne. Luften står still och det blir som en vägg när man går in genom Hennes dörr. Finns ingen ventilation bara i köket sol enligt hyresvärden ska sköta hela lägenheten nåt jag är tveksam till. Hon har även en son som är 9 år. Jag tror ej det är hälsosamt för dom att bo sådär. Och nu under hösten är det ännu värre. Ut ska vi gå tillväga tycker du? Är det nåt man behöver oroa sig för eller vad tycker du man bör göra? Tacksam för svar.

  • Hej Julle,

   Hus som ligger i souterräng, d.v.s. i sluttning kan vara extra fuktbelastade, särskilt i den delen som ligger under mark. Dränering och fuktbromsande material är viktigt att ha runt huset. Upplever man inomhusmiljön som fuktig och innestängd, kanske också med avvikande lukt, är det bra att utföra fuktmätning. Vidare bör fastighetsteknisk heltäckande kontroll utföras så att man ringar in eventuella skador och åtgärdar dessa. Hyresvärdar är skyldiga enligt lag att tillse så det är bra boendemiljö. Bland annat måste ventilationsförhållandena vara godkända, i enlighet med OVK – Obligatorisk Ventilationskontroll. Vidare får det inte finnas fuktskador i byggnaden, vilka via kemiska ämnen, mögel och bakterier kan äventyra inomhusmiljön.

   Vad som gäller kan utläsas i Folkhälsomyndighetens allmänna råd rörande fukt och mögel. Man kan ta kontakt med kommunens miljöförvaltning och anmäla till dem om inte hyresvärden vill undersöka och åtgärda. Bra är att värna de boendes hälsa. Barn är i regel känsligare.

   Mvh LFS

 2. Hej !
  Jag har köpt en Hygrometer TFA Funk Thermo med tre fjärrsensorer från er men den mäter ungefär 13% mer än min avfuktare CTR-300TT2 gör i sin panel (RH%)
  vilken kan man lita på?

  • Hej Peter,

   Frågan är viket system som i detta läget inte ger rättvisande värden?

   Man måste till att börja med låta sensorerna från hygrometern acklimatisera sig i förhållande till klimatet i krypgrunden. Det kan ta ett par dygn innan stabilare värden återges. Det gäller också att inte placera hygrometersensorerna mot marken eller byggplasten, där det ofta är lite svalare och därmed fuktigare. Bättre är att hänga dessa en bit under blindbotten i krypgrund. Redan vid en grads temperaturskillnad kan den relativa fuktigheten röra sig upp till 6% i förhållande till utgångläget. Därför kan det vara bra att vid misstanke om fel sätta sensorerna när insugssidan på avfuktaren, dock inte mot marken. Vänta sedan ett par dygn för att se om värdena i förhållande till varandra ändrar sig eller kvarstår.

   Många modernare hygrometrar har kapacitiva sensorer som mäter luftfuktighet. En kapacitiv sensor kan under årens lopp driva iväg lite i värde. Man kan prova den s.k. bakingmetoden på en sådan enhet. Det innebär att man lägger hygrometern utan batterier i ca. 40 graders värme över ett halvt till ett dygn. Efter behandlingen läggs den sedan svalare och fuktigare i ett par dygn. Möjligen kan den då drivas tillbaka att visa mer rätt.

   Är det en äldre typ av hårhygrostat till avfuktaren så kan man utgå från att den kan vara en del missvisande, samtidigt som den kan driva att visa mer fel när det är kallare i krypgrunden, vinden eller det ställe där avfuktaren installerats.

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Nedsatt pris på 18w-ozonfri lampa till Luftrenare

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Installation luftavfuktare i krypgrund eller vind

Vårt signum är att löpa linan ut tillsammans med kunden Installation Vi uför installation av kvalitativa avfuktare som passar för krypgrunden eller på vinden. Installation utförs enligt husets invändiga form och utseende, vi tar hänsyn

Stress och Oro – Hur Mår Mitt Hus?

Stress och Oro Hur mår mitt hus? Husägare och spekulanter oroar sig ofta över hur det står till med huset när det gäller mögel och fuktförhållanden i krypgrunden eller uppe på vinden. Ibland har man

Produktexempel

Notiser

Avfuktare i hus ingår i begreppet cirkulär ekonomi
Avfuktare i hus gör skillnad mellan linjär och cirkulär ekonomi

Här motiverar vi varför avfuktare installerad i hus ingår i cirkulär ekonomi. I tider med ekonomiska svångremmar får många gånger våra hus och fastigheter stå tillbaka. Fenomenet som sådant är inte nytt. I industrialismens framväxt