Sök

Fuktmätning – Så här fuktmäter du själv

3.9
(17)

Det är viktigt att förebygga skador som för hög fukt i luft och byggnadsmaterial kan medföra. Här tipsar vi om hur du går tillväga för att utföra fuktmätning och ha full kontroll över ditt hus.

Fuktmätning gällande relativ fuktighet

Relativ luftfuktighet som benämns RF kontrollerar man enklast med en hygrometer. Bra är att använda en trådlös hygrometer som har en sändare vilken man sätter i utrymmet som ska kontrolleras, t.ex. krypgrunden. Sändaren mäter temperatur och relativ fuktighet och sänder dessa värden upp till en huvudenhet som man kan placera på valfritt ställe i bostaden. Upp till tre sändare kan kopplas till den hygrometer som vi saluför, vilket innebär att ytterligare sändare kan sättas på vinden, i källaren etc.

Möjlighet finns att koppla in en larmfunktion på en av sändarna så att huvudenheten larmar om det uppstår för hög RF. Det är mycket bra att ha i utrymmen som är mycket fuktkänsliga, t.ex. källaren eller tvättstugan. Fuktmätning med trådlös hygrometer innebär med andra ord en stor trygghet för alla husägare och är den billigaste försäkringen man kan införskaffa gällande att förebygga fuktskador som kanske annars kräver både dyr och omständlig luktsanering och mögelsanering.

Fuktmätning gällande fuktkvot

Hygrometern ovan är bra men kan inte fuktmäta själva byggnadsmaterialet såsom syll, reglar, råspont, blindbotten o.s.v. För att kunna fuktmäta byggnadsmaterial måste man ha en s.k. fuktkvotsmätare eller också kallad insticksmätare. Att bara mäta RF ger inte en fullständig kontroll över om det förekommer köldbryggor eller områden som är extra fuktbelastade. Fuktmätning i virke är även viktigt för att konstatera om det under tidigare perioder varit för hög RF eller ej. Byggnads- material har nämligen oftast förmåga att absorbera fukt och strävar efter att i stort sett hålla i fuktkvot motsvarande samma relativa fuktighet som luften håller.

Fuktvotsmätaren är också bra för att ha till hands när man ska finjustera installerad avfuktare, för att denna ska bli så energinsnål som möjligt. Då fuktmäter man i de mest utsatta byggnadsdetaljerna och ser till så att den relativa fuktigheten inte överstiger 15%. Att hålla fuktkvoten lägre finns oftast inte anledning att göra, då avfuktar man i onödan.

Fuktmätning i krypgrund – Att mäta är att veta

Mögelskada i hus – Vad gör man med möbler, kläder etc.

Uppdaterad 2022-06-27

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 3.9 / 5. Antal röstande 17

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

4 reaktioner på ”Fuktmätning – Så här fuktmäter du själv”

 1. Hej !
  Jag har köpt en Hygrometer TFA Funk Thermo med tre fjärrsensorer från er men den mäter ungefär 13% mer än min avfuktare CTR-300TT2 gör i sin panel (RH%)
  vilken kan man lita på?

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Peter,

   Frågan är viket system som i detta läget inte ger rättvisande värden?

   Man måste till att börja med låta sensorerna från hygrometern acklimatisera sig i förhållande till klimatet i krypgrunden. Det kan ta ett par dygn innan stabilare värden återges. Det gäller också att inte placera hygrometersensorerna mot marken eller byggplasten, där det ofta är lite svalare och därmed fuktigare. Bättre är att hänga dessa en bit under blindbotten i krypgrund. Redan vid en grads temperaturskillnad kan den relativa fuktigheten röra sig upp till 6% i förhållande till utgångläget. Därför kan det vara bra att vid misstanke om fel sätta sensorerna när insugssidan på avfuktaren, dock inte mot marken. Vänta sedan ett par dygn för att se om värdena i förhållande till varandra ändrar sig eller kvarstår.

   Många modernare hygrometrar har kapacitiva sensorer som mäter luftfuktighet. En kapacitiv sensor kan under årens lopp driva iväg lite i värde. Man kan prova den s.k. bakingmetoden på en sådan enhet. Det innebär att man lägger hygrometern utan batterier i ca. 40 graders värme över ett halvt till ett dygn. Efter behandlingen läggs den sedan svalare och fuktigare i ett par dygn. Möjligen kan den då drivas tillbaka att visa mer rätt.

   Är det en äldre typ av hårhygrostat till avfuktaren så kan man utgå från att den kan vara en del missvisande, samtidigt som den kan driva att visa mer fel när det är kallare i krypgrunden, vinden eller det ställe där avfuktaren installerats.

 2. jag har en fråga, min syster hyr ett hus eller första våningen. Halva huset är under marken eller vad man ska säga. Jag har upplevt extrem fuktighet när man är hos henne. Luften står still och det blir som en vägg när man går in genom Hennes dörr. Finns ingen ventilation bara i köket sol enligt hyresvärden ska sköta hela lägenheten nåt jag är tveksam till. Hon har även en son som är 9 år. Jag tror ej det är hälsosamt för dom att bo sådär. Och nu under hösten är det ännu värre. Ut ska vi gå tillväga tycker du? Är det nåt man behöver oroa sig för eller vad tycker du man bör göra? Tacksam för svar.

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Julle,

   Hus som ligger i souterräng, d.v.s. i sluttning kan vara extra fuktbelastade, särskilt i den delen som ligger under mark. Dränering och fuktbromsande material är viktigt att ha runt huset. Upplever man inomhusmiljön som fuktig och innestängd, kanske också med avvikande lukt, är det bra att utföra fuktmätning. Vidare bör fastighetsteknisk heltäckande kontroll utföras så att man ringar in eventuella skador och åtgärdar dessa. Hyresvärdar är skyldiga enligt lag att tillse så det är bra boendemiljö. Bland annat måste ventilationsförhållandena vara godkända, i enlighet med OVK – Obligatorisk Ventilationskontroll. Vidare får det inte finnas fuktskador i byggnaden, vilka via kemiska ämnen, mögel och bakterier kan äventyra inomhusmiljön.

   Vad som gäller kan utläsas i Folkhälsomyndighetens allmänna råd rörande fukt och mögel. Man kan ta kontakt med kommunens miljöförvaltning och anmäla till dem om inte hyresvärden vill undersöka och åtgärda. Bra är att värna de boendes hälsa. Barn är i regel känsligare.

   Mvh LFS

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Andningsskydd KN95 mot virus mögel bakterier och damm
Andningsskydd KN95 mot mögel virus bakterier damm

LFS Andningsskydd KN95 reducerar effektivt virus, mögel, bakterier och damm. Andningsskyddens filtreringseffekt följer riktlinjer som satts av NIOSH, National Institute for Occupational Safety and Health. KN95 motsvarar N95 och FFP2 i sortimentet nedan.

N95 står för filtrering av partiklar och aerosoler såsom droppsmitta om ned till 0,3 mikrometer i storlek. Som exempel på detta kan sägas att sporer från mögel har storlek från 1 till 100 mikrometer. Virus är vanligen mindre men bärs inte ensamma i luften, utan är vanligen fästa vid någon partikel eller liten droppe av kroppsvätska alternativt vattenmolekyl. Därför har andningsskyddet med dess 95% förmåga att reducera, god möjlighet att även fånga upp virus likt nu aktuellt Coronavirus.

Andningsskydd KN95 har god passförmåga för både man och kvinna och kan lätt vid behov sättas på. Vi rekommenderar detta skydd bl.a. vid inspektion i krypgrund och vind, samt vid installation av avfuktare i nämnda utrymmen.

Snören bakom öronen = B-Ö – Se även de mindre maskerna för Barn, med snören bakom öronen. 

 

Läs mer »
CDT konsol

CDT avfuktare från Danmark kan väggmonteras om man väljer till väggkonsoler. Med konsolernas hjälp kan dräneringsverkan förbättras där det behövs visst fall på slangen från vattentanken.

Läs mer »
Undertrycksfläkt LFS 100 EC
Undertrycksfläkt / Radonutsug LFS för ventilation av krypgrund

Sverige knapp Svensktillverkad  Undertrycksfläkt – Radonutsug

Med undertrycksfläkt LFS-100EC ser man till att minimera risken för att lukt, skadliga ämnen från t.ex. mögel eller träskyddskemikalier transporteras från krypgrund upp i bostaden. Undertrycksfläkten kompletterar avfuktare likt de i Acetec sortiment.

Ingående produkter i fläktpaketet.

 • Fläkt
 • Sladd /stickkontakt
 • Montagekonsoler
 • Inbyggd hastighetsreglering
 • 2st ljuddämpare
 • 1st muff 100mm
 • Genomföringsrör 100mm
 • Väggfäste utloppsrör
 • Självborrande plåtskruvar
 • Serieinkopplingsstos 100x80x100mm (Kan anpassas efter behov)
Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen