Sök

Hygrometer i krypgrund mäter fukt

4
(5)

Oavsett om det finns avfuktare i krypgrund eller ej är det bra att kontrollera med hygrometer som mäter relativ fuktighet och temperatur. Förutom fabrikat av mätutrustningen finns det vissa saker att tänka på då det gäller placering och bruk av densamma. Här går vi igenom viktiga aspekter och annat att tänka på samt beakta.

Krypgrund kräver kvalitet

Krypgrunder är oftast inte så flitigt besökta av husägaren. Därför kan det vara bra att använda en hygrometer som är trådlös och därför medger i stort sett valfri placering av mät- och visningsenhet. Hygrometern ska vara av sådan kvalitet att man kan följa temperatur samt relativ fuktighet inom ett spann av upp till max. 3% differans från verkligt värde gällande fukt. Tyvärr ges ofta inte sådan noggrannhet om man väljer riktigt billiga hygrometrar likt en del som säljs via postordershoppar och prylbutiker.

Klimatet i krypgrund kan vara påfrestande sett till den elektriska hygrometerns mätsensor kallad kapacitiv sensor, särskilt då man inte har avfuktare som håller ned luftens och materialets fuktinnehåll. Här ställs återigen krav på funktionsduglighet.

Placering av hygrometer

För rättvisande värden är det relativt viktigt att placera hygrometern på sådant sätt i krypgrunden att man inte bara mäter vid ett litet begränsat fuktigt område utan mer får en i stort sett bra överblick över klimatet. Exempel på felaktig placering är direkt mot grundmur i krypgrunden, särskilt där det finns fuktgenomsläpp. Ytterligare ställe där det ges högre värde är nere vid marken, då ovanpå den rekommenderade byggplast som hjälper till att hålla markfukt borta från krypgrunden. Det eftersom marken håller en lägre temperatur och vid denna köldbrygga höjs RF% i förhållande till uppe vid den normalt varmare blindbotten.

Om det finns avfuktare installerad sker mätningen bäst närmare avfuktarens insug än torrluftsutblås. Sker mätningen där den torra luften blåses ut ges ett missvisande värde sett till verkligt. I vissa lägen kan man behöva två eller fler fjärrsensorer för att kunna hålla reda på från varandra separerade avdelningar i krypgrund.

Vi rekommenderar att hygrometerns fjärrsensor hängs från blindbotten och ned ca. 5-10cm samt ca. 1m från grundmur, gärna i den del eller sektion där man upplever att klimatet är fuktigare i krypgrunden. Det går även att skruva fast den i direkt anslutning istället för att låta hänga ned. Huvudsaken är att fuktmätningen inte hindras, likt av isolering etc.

Räckvidden mellan de olika enheterna är angiven till ca. max. 30 meter vid fri sikt och utan störkällor likt kraftigare magnetfält och dåligt isolerad elektrisk utrustning. I ett normalt hus letar sig signalerna oftast utan problem igenom bjälklaget mellan krypgrund och bostad samt även upp på ev. andra våning. Signal färdas också genom betongbjälklag likt krypgrund med Ergebjälklag. Vid något enstaka tillfälle har vi varit med om att man får placera huvudenheten i princip ovanför sensorn i krypgrunden, fast det klassas definitivt som ovanligt.

Värmekälla påverkar hygrometervärdena

Som exempel kan ges, då man värmer upp luft sker sänkning av den relativa fuktigheten, dock utan att påverka den absoluta fuktigheten. Därför ska hygrometer inte sättas i krypgrund så påverkan kan ske från någon värmekälla, likt ledningar för varmvatten, varmvattenberedare o.s.v. Redan en grads uppvärming kan på mindre område sänka RF% med ca. 4-5% beroende på utgångsvärde.

Mättider i krypgrund

Denna typ av hygrometer som det handlar om är inte snabbvisande och kräver viss tid för acklimatisering då den satts i krypgrund. Skillnaden mellan bunden temperatur i själva hygrometerhuset och temperatur i krypgrunden kan skilja någon grad och det tar tid, upp till ett eller två dygn innan man får säkrare mätvärden.

Det går således inte bra att ha en sensor handhållen och krypa runt i krypgrunden för att mäta några minuter på varje ställe. Redan kroppsvärme, fukt från huden och utandningsluft påverkar mätvärdena.

Det fungerar ej heller att direkt vid utblåset för torrluft funktionstesta en avfuktare för att kontrollera hur mycket denna sänker fukthalten i genomgående processluft. Däremot fungerar hygrometern mycket bra som fristående övervaknings- och kontrollenhet där man placerat avfuktare i krypgrund.

Krypgrund med minusgrader

I krypgrund som blir riktigt kall där temperaturen faller ned till minusgrader, kanske beroende på att huset inte är uppvärmt under vintern eller att krypgrunden är uteluftsventilerad och ligger belägen längre uppåt norra Sverige, är det bra att ladda hygrometern med litiumbatterier för att man ska kunna erhålla tillförlitliga värden och få stabil sändning till basenheten. Det medföljer visseligen batterier till enheterna, men inte av typen litium. Tiden mellan batteribyte brukar ligga kring årsintervaller.

Mätvärden och mögel

Själva grundtanken med att ha hygrometer i krypgrund är att kunna förebygga mögel och lukt samt andra värre skador. En vanligt ställd fråga är vid vilka mätvärden mögel kan gro och sprida sig. Enklaste svaret på den frågan kräver genom lite läsning inhämtande av kunskap kring mögel, satt i relation till kunskap om krypgrund och själva infon som på denna delsida ges. Klicka på länken ovan nämnd “mögel”, på den sidan finns ett diagram som heter LIM 1, vilket talar om vid vilka värden man kan förvänta sig att mögel kan bildas. Bra är att printa ut diagrammet och ha detta jämte basenheten inomhus.

Samma förhållningssätt som ovan beskrivna gäller även om man placerar hygrometer i torpargrund.

Samma hygrometer kan också användas för att kontrollera att klimatet på vind inte medger mögel. Komplettera med extra fjärrsensor för vinden. Det är precis lika viktigt att kontrollera vind som krypgrund eftersom båda dessa kallutrymmen är frekvent fuktskadedrabbade.

Uppdaterad 2019-05-14

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4 / 5. Antal röstande 5

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

DNA Mögeltest Mögelanalys tops
LFS – DNA mögeltest analys topstest mögeltest

LFS DNA mögeltest, House Test, har utvecklats av laboratorium som vi samarbetar med. Testet baseras på QPCR DNA-teknik som via ett dammprov och vidare analys kan bedöma den totala mikrobiella belastningen i inomhusklimatet och ge besked på om mögel och bakterier misstänks växa i huset eller fastigheten där provet togs.

DNA-analysen visar både typen och mängden mögel och kan därigenom identifiera tillväxten av dolt mögel samt hjälpa till i den ev. efterföljande inspektionen av skadorna. Olika arter av mögel angriper och tillväxer på olika byggnadsmaterial. DNA testet kan begränsa insatserna som krävs för att hitta själva fukt- och mögelskadan.

Provtagningen är snabbt utförd, icke-förstörande och kan göras av vem som helst. Efter provtagning skickas provet till laboratoriet via ett för frankerat kuvert.  Där analyseras testet med avseende på innehåll av mögel och bakterier. Analysrapport utarbetas samma dag som provet tas emot. I analysrapporten ingår svar för att bestämma dammets ålder, vilket innebär att analysen är unik genom att kunna skilja mellan mögel från utomhusluften som naturligt ansamlas i gammalt damm, med mögel som kommer från mögelskada inomhus.

OBS! Endast en svab, ett test för provtagning på ett ställe medföljer. Välj antal om du önskar testa på flera ställen, i flera rum etc.

– Manual DNA mögeltest samt frågor och svar

Läs mer »
Radonsug RS 100
Radonsug Corroventa RS 100

RS 100 är utvecklad för radonsanering av hus med platta på mark eller källare/suterräng som ligger på mark där det är svårt att få luft genom materialet. Eftersom RS 100 är så kraftfull, kan den kopplas samman med långa rör och är därför mycket lättplacerad. Radonsug Rs 100 anslutas med upp till 12 sugpunkter och kopplas samman med 50 m rör på trycksidan och 200 m rör på sug sidan.

Radon sägs orsaka omkring 500 fall av lungcancer varje år i Sverige. De senaste åren har kunskapen om radonets faror blivit alltmer känt runtom i världen och 1 juni i år trädde den nya strålskyddslagen i kraft i Sverige där det nya referensvärdet för radon i bostäder, allmänna lokaler och arbetsplatser är 200 Bq/m3.

 

Läs mer »
Dantherm-AD-995
Dantherm AD 995 avfuktare kondensavfuktare

Dantherm AD 995 Avfuktare Kondensavfuktare – Effektiv kondensavfuktare för professionella miljöer

Upprätthåll optimal luftfuktighet med Dantherm AD 995, en högpresterande och energieffektiv kondensavfuktare som är perfekt för fuktbekämpning i både industriella och kommersiella sammanhang. Oavsett om du behöver skydda fastigheter från fuktskador eller säkra idealiska förhållanden i datacenter, erbjuder AD 995 en lösning som du kan lita på.

Nyckelfunktioner och fördelar:

  • Avfuktning vid varierande temperaturer:
    • Vid +20°C och 60% RF: Avfuktar upp till 46,5 liter per dygn med en energiförbrukning på 1.282 W/h.
    • Vid +30°C och 80% RF: Avfuktar upp till 95 liter per dygn med en energiförbrukning på 1.830 W/h.
  • Användarvänlighet och miljövänlig drift: Kombinerar enkel hantering med hög energieffektivitet, vilket gör den till ett hållbart val för långsiktig användning.
  • Tillval för extra funktionalitet: Komplettera med en vattenpump för automatisk tömning, daggpunktsgivare och fjärrövervakningssystemet Simplify för full kontroll.

Köp nu och skydda dina utrymmen från fuktproblem!

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen