Själva grundläggningen av krypgrund gällande grundmurar och grundmurselement skiljer sig åt. Vissa lösningar fungerar bra, andra sämre. Denna artikel handlar om de krypgrunder som uppförts med kantbalk, vilket ofta ställer till med problem i form av fukt som absorberas av materialet i balken.
En förenklad skiss visar här hur själva grundmuren eller rättare sagt balken av betong vilar på plintar som går ner i marken och får stöd av en underliggande platta. Ett ventilationshål syns över den främre plinten. Detta är ett billigt sätt att uppföra krypgrund och en av sveriges s.k. ledande husleverantörer använder liknande typ av konstruktion.
Vi vill kalla detta byggnadssätt för en mindre lyckad vidareutveckling av plintgrund där uteluften tilläts att fritt blåsa in under kantbalkarna. För att begränsa ventilationen har det istället vanligen fyllts upp med olika typer av rasmassa mellan marken och kantbalken, då i samband med att man fyllt upp tomten med matjord. Alternativt har man schaktat bort material så det bildats en grop i marken där krypgrunden med denna typ av grundmur sedan uppförts.
För att hindra de yttre fyllnadsmassorna att sjunka ned genom att rasa in under grundmuren och in i krypgrunden är det vanligen förekommande med en motverkande uppfyllnad av massor snett från marken i krypgrunden och upp mot kanten på balken. Ytterligare variant är att man satt rasskydd på utsidan för att stoppa ras inåt.
Fuktskador
Tyvärr är det mycket vanligt och i vissa lägen överrepresenterat med fuktskador till följd av denna lösning för uppförande av krypgrund. Markånga tillåts komma i direktkontakt med kantbalken delvis från utsidan, insidan och direkt underifrån. Vid hög luftfuktighet vilket vanligen under sommaren råder i krypgrunder exponeras även de fria betongytorna för hög mängd fukt. Eftersom kantbalken till skillnad från block av betonghålsten (lättklinker) är betydligen mer kompakt blir den kallare och ur fukttekniskt avseende trögare genom att uttorkning dröjer efter en period med hög fuktlast.
Ytterligare förvärrande omständigheter är att materialets densitet och placering i kontakt med marken eller endast en liten bit däröver ofta förvandlar betongen till en köldbrygga. Kondens är därför vanligt att finna på insidan av balken även under vintern, då det i folkmun heter att krypgrunder är torrare. Då det ofta finns armeringsjärn för sammanhållande verkan drabbas “elementen” inte bara av frostsprängning utan också av rostsprängning. Vi dementerar härmed att man inte kan drabbas av fuktskador på vintern. Detta med fog efter alla de inspektioner som vi genomfört.
En annan typ av fuktskada som kan påverka grundmurar negativt är då cementen eller blocken av lättklinker innehåller för hög mängd svavelföreningar. När för hög fuktlast nås kan materialet börja vittra eller svälla och falla sönder. Krypgrund med grundmur av lättklinker som vittrar sönder
Isolering av grundmurarna
Vissa hustillverkare, entreprenörer och husägare väljer att klä kantbalkens insida med cellplast för att undkomma problemet med kondens och samtidigt något höja temperaturen i krypgrunden. Det man inte tänker på är fuktlasten som fortfarande föreligger emot balkens under- och yttersida samt den fukt som inifrån letar sig igenom cellplasten och springor mellan cellplastblocken samt underifrån mellan mur och cellplast. Vi har ofta sett och fått in förfrågan om varför inte installerade avfuktare klarar av att avfukta kantbalken. Svaret blir att isoleringen hindrar balken att andas och torka upp (avfuktas) inåt krypgrunden samtidigt som fukttillskottet kan vara mycket högt från marken. Det är inte ovanligt att man uppfört dessa krypgrunder utan att ha tillräcklig dränering samt på ställen som är direkt olämpliga att överhuvudtaget uppföra hus. Läs om isolering av kantbalk.
Syllen påverkas negativt
Syll kallas den träregel som läggs ovanpå grundmur och kantbalk. Syllen ska vara väl skyddad genom ett underliggande lager med syllpapp eller även kallat syllisolering. Tidigare användes ibland felaktigen fuktgenomsläppliga material som vanlig mineralull eller icke fuktstoppande papp. Alla dessa ovan faktorer sammantaget gör att syllen i många krypgrunder drabbats av mögel och röta. Elak lukt kan också uppstå från syllen då mögel angriper och när tryckimpregnering via kemikalier utförts för att syllen ska bestå rötangrepp.
Åtgärder
För att åtgärda eller förebygga skador måste fukttillskottet så gott det går stoppas. Dränering är viktigt att utföra där dräneringen tjänat ut eller inte tidigare anlagts trots behov. Marken under kantbalken ska grävas bort så undersidan av balken friläggs. Det ska finnas rasskydd från utsidan sett. Byggplast och därpå krypgrundsisolering läggs tätt under balken för att isolera och stänga ute fukt. Plasten och krypgrundsisoleringen läggs även heltäckande över marken i krypgrunden. Tillse att det inte kan rinna in regnvatten mellan isoleringen och grundmurselementet. Om möjlighet finns kan med fördel även utsidan isoleras. I krypgrunden installeras en avfuktare för att säkerställa klimatet och hindra muren etc. bli fuktig. Mark, rasmassor eller kall uteluft ska helst inte ha någon kontakt med kantbalken.
I denna typen av krypgrund är det vanligt att avfuktare utan kombination med andra åtgärder såsom ovanstående måste vara i drift under många timmar per år. Det kommer via utrymmet under kantbalken in mycket fukt från omgivningen. Detta fukttillskott är att se som oändligt och kan man genom nyttjande av byggplast och krypgrundsisolering avskärma fukten är avfuktaren besparad en hel del driftstimmar vilket ger en direkt energibesparing och miljöbesparing samt även varmare golvbjälklag och golv.
Vi ger närmare skräddarsydda tips genom vår fria support samt hemsidan i övrigt. Läs t.ex. mer under sidan innan installation av avfuktare.
Vid nybyggnation anser vi att en helt annan lösning för uppförande av grundmur samt sammantagen lösning för krypgrund ska nyttjas. Det går att bygga krypgrund med ett säkrare resultat.
Ta del av tips och råd gällande fuktmätning i krypgrund:
– Fuktmätning i krypgrund – Att mäta är att veta
Uppdaterad 2019-05-15
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 2
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst
2 reaktioner på ”Krypgrund med kantbalk som grundmur”
Har en tät krypgrund i detta utförande med en acetec avfuktare samt plastkjolar och markisolering. Även dränering lagd. Plastkjolen är fäst ca 10cm upp på kantbalken. På några ställen är det rejält fuktigt under balken och mellan plast och balk. Har där sett vita prickar när jag kikat bakom plasten. När jag gnuggar på dem och luktar på fingret luktar det mögel. Vad kan/bör göras åt detta? Miljön i grunden verkar annars bra.
Hej, det du beskriver är fukt som har blivit instängt mellan plasten och kantbalken. plasten bör inte vara fäst vid kantbalken utan man behöver lämna en glipa och därmed låta den fukten vädras ut i krypgrunden utmed grundmuren så att avfuktaren kan ta hand om den. Detta beror på att grundmuren är kall.
Kommentarer är stängda.