Search

Torpargrund | Krypgrund | Golvbjälklag – Olika konstruktionssätt

4.7
(6)

En av faktorerna till att en äldre torpargrund i regel klarar sig bättre från mögel än en modern krypgrund är konstruktionen av golvbjälklaget vilket inbegriper bl.a. isoleringens egenskaper samt tjocklek. Trots den i torpargrunden sett till fukt mer “förlåtande” konstruktionen finner vi idag relativt omfattande problematik och fuktskada. Husen åldras, värmesystem byts ut och renovering sker vilket ändrar förhållanden samt förutsättningar för en fortsatt icke mögeldrivande miljö.

Här ses blindbotten i torpgrund, med delvis målade brädor

Här är en bild tagen på en typisk torpargrund där inte hela utrymmet i golvbjälklaget utnyttjats för att isolera. I riktigt gamla torpargrunder har man ofta använt virke med hög kvalitet. Kring mitten av 1900-talet ser vi att man börjat tulla på denna kvalitet, särskilt sett till blindbotten och brädor som håller upp denna. Återanvänt material med sämre kvalitet och färg på är relativt vanligt att finna.

Konstruktion av torpargrundens golvbjälklag

För enklare överblick av dåtidens konstruktion av torpargrund och golvbjälklag har vi gjort en bild som visar att man valde en tunnare isolertjocklek och flyttade upp blindbottenbrädorna genom uppfästning med längs golvreglarna längsgående brädor.

Här visas torpargrund med rötskador

Isoleringen bestående av varierande kutterspån, mull, torv, kolstybb etc. som valdes hade andra egenskaper än dagens frekvent använda mineralull och i sammanhanget ofta förkastliga cellplast. Snickare var medvetna om att det behövdes värmeläckage från bostadsdelen ner i torpargrunden samtidigt som isoleringen skulle kunna andas och under perioder ha förmåga att buffra fukt för att senare kunna släppa fukten utan risk för uppkomst av mögel och lukt. Viktigt var även att man genomgående använde kärnvirke istället för mer fuktkänslig ytved som råspont i golvbjälklaget.

Ogynnsamma förhållanden i torpargrunden

Torpargrund med skador av mögel och rötsvamp

Om vi zoomar in den bortre vänstra delen av aktuell torpargrund (ovan) syns misstänkt angrepp av röta. Vid tillfället för fotograferingen fanns inte lucka ner till torpargrunden så inspektion kunde ej genomföras. Närmare stensättningen till grundmuren bildas vanligen ett kallare och fuktigare mikroklimat p.g.a. köldbrygga, särskilt om förutsättningarna för husets välmående ändrats.

Blindbotten uppvisar något som vi ofta ser då virke blivit för fuktigt. Det ser inte så friskt ut som längre in mot mitten i torpargrunden. Brädorna utmed golvreglarna ser ut att ha ett brunt pulver på sig, som även syns nere på grundmuren. Det kan i allra värsta fall komma från hussvampens sporer men mer vanligt från rötsvampens nedbrytning av virket eller uppifrån isoleringen. I vilket fall som helst är det mycket viktigt att vidare kontrollera denna torpargrund för att förebygga vidare skador. Som synes behöver man noga städa av marken från organiskt material.

Krypgrund versus torpargrund

Här ses den modernare varianten av golvbjälklag i krypgrund

I den moderna krypgrund som började uppföras främst under 70-talet utnyttjades reglarnas hela höjd för isolering. Under sattes asfaboard eller masonitskiva etc. Golvbjälklag, syll och brädor var ibland behandlade med mögelhämmande vätskor, kallat tryckimpregnering eller cuprinol. Dessa vätskor hindrar visserligen röta i krypgrunden men står inte emot mögel samtidigt som en genomträngande frän lukt, ibland kallad krypgrundslukt bildas när fukt i för stor mängd tillåts absorberas in i materialet.

Golvbjälklaget i krypgrunder byggdes till skillnad från torpargrunden helt in i syfte att uppnå högsta möjliga energibesparing. Man “glömde” bort den viktiga erfarenhet som tidigare fanns kring dessa typer av byggnation. Krypgrunden blev kallare vilket ledde till de idag eskalerande antalet mögel- och rötskador som kostar såväl husägare, övriga boende som staten stora belopp i åtgärdande och hälsoproblem. Läs mer om sjuka hus.

Det är ibland svårare att snabbt få en överblick gällande om krypgrund mår bra eller ej. Det kan ovanför blindbottenskivorna finnas dolt mögel. Samtidigt kan syllarna till skillnad från i vanligt förekommande torpargrund vara dolda. Här har det skapats en väsentligen mer fukt- och värmetrög konstruktion som sekundärt kan bli dyrare än att låta mer värme i syfte för avfuktning nå ned från boendeytorna. Skrämmande är att materialtillverkare och materialleverantörer nu basunerar ut budskapet att man utan problem ska tilläggsisolera under golvbjälklaget med t.ex. cellplast och hårdare typer av mineralullsskivor. Resterande delar av krypgrund och torpargrund är inte utformade för sådan efterkonstruktion. Annat är om man i nybyggnadsskedet kan utforma krypgrunden totalt sett till att mer bli en varmgrund. Läs om olämpliga åtgärder i krypgrund.

Viktigt är att kontinuerligt fuktmäta för att veta om klimatet i torpgrunden medför risk för fuktskada och mögelskada. Det är inte tillräckligt att mäta en gång per år eller vartannat år. Då kan man missa fukttopparna, d.v.s. de perioder då det är som högst fuktlast i utrymmet. Läs mer om: Fuktmätning i krypgrund – Att mäta är att veta

Vi har också lagt ut kortfattad information med bildmaterial om en renovering av torpargrund.

Avfuktare för krypgrund – Krypgrundsavfuktare med särskild avfuktning

Uppdaterad 2020-02-06

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4.7 / 5. Antal röstande 6

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 reaktioner på ”Torpargrund | Krypgrund | Golvbjälklag – Olika konstruktionssätt”

 1. Hej LFS! Du skriver hur man inte ska göra. Men hur ska man göra? Jag har ett knuttimmrat torp 4*6m. Spisen har spruckit och den tar jag bort. Hur ska jag undvika frostskador? Hade tänkt lägga 220*45mm golvbjälkar, plyfa längst ner, ~200 ovan mark, 220 Rockwool, 22 Spånplattta, Spåntat trägolv. Torpet används bara sommartid. Ev 5°varmt på vintern.

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Sven,

   Artikeln här inbegriper mestadels information om skillnaden mellan golvbjälklag i torpargrund och dess efterföljare krypgrund. Med facit i hand upptäcks för- och nackdelar. Riskerna har vi belyst ganska omfattande. Även lösningar finns omtalat. Lösningsfokuserat kan man kortfattat bryta ned frågorna i fuktförlåtande byggnadsmetoder och aktiva åtgärder likt installation av avfuktare.

   Allt handlar egentligen om att undvika för höga fukthalter i luft och material. Torpargrunder och krypgrunder är kända för att vara riskkonstruktioner ifråga fukt, mögel, bakterier, röta och lukt. Därför gäller det att ha kontinuerlig fuktmätning i utrymmet för att utröna om det klarar sig utan avfuktare eller ej.

   Att hålla huset kallställt under höst, vinter och vårvinter innebär risk. Egentligen behöver man hålla minst +16 grader inomhus så länge det är höstförhållanden. Detta för att kunna motverka fuktens negativa inverkan så långt det är möjligt. Frostskador undviks som bäst genom att värma samt ventilera bort fukt eller avfukta med reell avfuktare.

   Mvh jerker

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Undertrycksfläkt LFS 100 EC
Undertrycksfläkt / Radonutsug LFS för ventilation av krypgrund

Sverige knapp Svensktillverkad  Undertrycksfläkt – Radonutsug

Med undertrycksfläkt LFS-100EC ser man till att minimera risken för att lukt, skadliga ämnen från t.ex. mögel eller träskyddskemikalier transporteras från krypgrund upp i bostaden. Undertrycksfläkten kompletterar avfuktare likt de i Acetec sortiment.

Ingående produkter i fläktpaketet.

 • Fläkt
 • Sladd /stickkontakt
 • Montagekonsoler
 • Inbyggd hastighetsreglering
 • 2st ljuddämpare
 • 1st muff 100mm
 • Genomföringsrör 100mm
 • Väggfäste utloppsrör
 • Självborrande plåtskruvar
 • Serieinkopplingsstos 100x80x100mm (Kan anpassas efter behov)
Läs mer »
Inspektionslampa Pannlampa
Pannlampa LED för inspektion av hus

För inspektion och egenkontroll av hus är det bra att vara utrustad med en inspektionslampa i form av pannlampa. Då får man båda händerna fria vilket är en stor fördel vid besiktning av och arbete i riskkonstruktioner såsom krypgrund och vind m.fl. utrymmen.

Pannlampa H03RC är mycket robust, vattentålig och levererar hela 1200 lumen ljusstyrka. Laddning sker via USB- och magnetkontakt vilket avsevärt förenklar handhavandet. Laddbart batteri om 3500 mAh ingår.

När vi inspekterar, sanerar och installerar avfuktare m.m. används denna typ av lampa.

Läs mer »
Dantherm CDP 70 avfuktare poolavfuktare
Poolavfuktare Dantherm CDP 75 avfuktare

Dantherm CDP 75 poolavfuktare är en kanalansluten avfuktare med hög kapacitet och genomtänkt konstruktion.

Flera möjligheter finns via tillvalen, bl.a. att komplettera med vattenburet element så att värme sprids via avfuktarens torrluft.

Då avfuktarens skickas direkt från fabrikens lager och räknas som specialbeställning gäller ej ångerrätt.

Läs mer »
Komplett paket sorptionsavfuktare 18P
Paket evodry 18P sorptionsavfuktare

Svensktillverkad    Acetec tillverkar avfuktare för t.ex. krypgrund och vind

Paketet med sorptionsavfuktare är dimensionerat för hus upp till  200 kvm.

Passar för den som inte är i direkt behov av speciallösningar för krypgrunden eller Vinden.

Innehållslista paket

 • Avfuktare Acetec 18P med tillhörande utrustning som våtgasslang, utloppsplåt och manöverpanel MPO-01 med styrutrustning EDC-01.
 • T – koppling adapter 1st
 • Torrluftsslangar 2st på 15m långa
 • Slangklämma 2st
 • Sluthylsa 2st för placering i slutänden på torrluftsslangen
 • Utbytes partikelfilter 20st extra (Räcker för 10 år)

Frakt & Moms ingår i priset

Läs mer »
Dantherm CDT 30 S avfuktare

Dantherm CDT 30 S med två stosar för anslutning av torrluftsslang eller rör. Fördelning av avfuktad luft är i vissa fall viktigt för optimal avfuktning. Vid vattenskadeavfuktning kan man leda torrluften in bakom avskärmning mot skadestället till, för optimal verkan. Samtidigt kan det integrerade värmeelementet på 1kW avsevärt förbättra effekten av avfuktningen.

Dantherm avfuktare 30 S är en produkt som levereras direkt från huvudlager, varvid ångerrätt ej tillämpas.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen