Sök

Krypgrundslukt – Lukt i krypgrund

0
(0)

Det är inte ovanligt att det luktar illa från krypgrund. Det kan bero på några olika faktorer som vi här sammanställer:

  • Fuktigt byggnadsmaterial avger i regel mer emissioner än torrt, redan innan mikrobiellt angrepp eller kemiska reaktioner startat.

  • Mögelbakterien Actinomyceter, vilken inte syns för blotta ögat och är vanligt förekommande i jord. Denna orsakar en lukt likt jordkällare och kan när angreppet har gått långt lukta lite fränt.

  • Andra mögelarter, vilka alstrar mögelgift, gaser och sporer.

  • Tryckimpregnerat virke, vilket är behandlat med olika kemikalier t.ex. kreosotolja som består av antracen, fender och naftalen, koppar, arsenik, flourföreningar (pentaklorfenol som förbjöds i slutet på -70 talet), kvicksilverklorid och karbolineum. När impregnerat virke blir fuktigt och mikrobiellt angripet sker process (metylering) där vissa ämnen omvandlas och dålig lukt uppstår.

  • Cuprinol och ett flertal andra fabrikat, som ganska flitigt har använts till att behandla syll och blindbotten brädor, ofta efter att byggnadsdetaljerna satts på plats. Pentaklorfenol användes även i Cuprinol och omvandlas via bakterier och mögel till kloranisoler som luktar skarpt.

  • Olika klorfenoler har länge använts för behandling av virke, tyger etc. mot mikrobiella angrepp. Gemensamt har de att orsaka mer eller mindre lukt då virket blivit fuktigt och mögelangrepp eller baktierangrepp skett. Använd inte dessa vätskor om du finner en burk eller dunk. Lämna in som riskavfall.

  • Asfaboard, vilken består av löst sammanpressade träfibrer och är impregnerad med asfalt. Denna vindskiva har egentligen inte i en krypgrund att göra då impregneringskvaliteten är mindre bra i vissa fall samtidigt som löst pressade träfibrer uppfyller ett bra klimat för mögel då fibrerna lätt absorberar och binder fukt.

Varning för att använda vissa typer av saneringsvätskor som alstrar dålig lukt i krypgrunden

Bra kan vara att använda Luftrenare AirSteril i krypgrunder för att motverka och reducera lukt.

Viktigt vetskap är att all krypgrundslukt ej försvinner trots att man bytt syllar, bärlinor etc. Detta fenomen med kvardröjande lukt rapporteras allt oftare. Lukten biter sig envist fast i annat byggnadsmaterial som blivit luktsmittat.

Läs mer om hur du tar reda på var elak lukt kommer ifrån.

Tryckimpregnerad syll i krypgrund möglar

Krypgrund kontaminerar inomhusmiljö – mögel och bakterier

Lukt i hus och krypgrund efter installation av avfuktare

Uppdaterad 2019-05-16

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 reaktioner på ”Krypgrundslukt – Lukt i krypgrund”

  1. Hej. Har precis köpt nytt hus. Vi har en torpargrund vars bärlinor under är behandlade i efterhand med cuprinol eller liknande. Har satt sig en lukt i huset och vi installerar nu avfuktare samt plast på mark genom Anticimex. Men troligtvis kommer inte lukten försvinna ändå. Vet du vad man kan göra. Byta ut bärlinor à under kan ju hjälpa men finns det annat sätt. Och vet man om det är skadligt att bo i denna lukt dessa ämnen frigör. Är redo att göra det mesta för att få bukt på problemet men måste ju veta hur… väldigt tacksam för ett svar

    1. Ljungby Fuktkontroll

      Hej Erik,

      I hus främst mellan åren 1955-1978 användes träskyddsmedel som innehöll klorfenoler. Träskydd av detta slag kom under den senare perioden att ingå i kvalitetssäkringssystem. Vid fuktigt klimat kan mögel och/eller bakterier i sin ämnesomsättning metylera klorfenolerna till luktande kloranisoler, vilka är lättflyktiga och kan sätta sig i olika byggnadsmaterial, plast, tyg o.s.v.. Det var vanligt att man använde dessa vätskor i krypgrund, trossbotten och främst för att behandla syllarna.

      Att sätta in avfuktare med undertryck i krypgrunden kan hindra mer lukt att leta sig uppåt huset till. Det som redan kommit upp och satt sig i material kallar vi luktsmitta. Efter att ha utvärderat vad avfukaren och undertrycket ger för verkan kan man vid behov gå vidare. I regel är utbyte av byggmaterial och inredning det bästa. Man kan dock använda spärrmålningsfärg mot väggar och tak, likt om det bott en storrökare i huset.

      I kombination med åtgärder kan man reducera ytligt sittande lukt med fotokatalytisk luftrenare. Det reducerar definitivt vissa ämnen och partiklar som kan vara luftburna. I slutet av 70-talet initierades ett rättsärende i Tyskland, där man kopplade hälsoeffekter hos förskolebarn och deras personal med klorfenoler i husen. I brist på medicinsk vetenskap inom området kunde man inte driva ärendet vidare. Det verkar som att forskningen efter detta stannade upp och det finns fog för misstanke om att den medvetet släcktes. Idag finns statistik om att hälsoeffekter såsom allergier och astma, s.k. sjuka hus, är överfrekventerat i hus med mögellukt och krypgrundslukt. Pentaklorfenol, viss furan och även dioxin som alla kan ingå i vissa av de använda vätskorna, klassas som cancerogena. Man vet idag till fullo inte om lågdosexponering över tid är lika skadligt som högdosexponering vid enstaka tillfälle. Bra är oavsett skadeverkan eller inte att åtgärda. Krypgrundslukten kan vara nog så besvärlig.

      Ytterligare åtgärd är att se över ventilationen i huset så att rätt ventilationsgrad föreligger. Man ska undvika att ha för högt undertryck eftersom det kan orsaka att lukt dras in från t.ex. krypgrunden och husets klimatskal i övrigt.

      Vi har nyligen skrivit lite om dioxinet som kan finnas i somliga behandlade hus och krypgrunder:

      Dioxin i hus, hur skadligt är det? Finns dioxiner i svenska hus?

      Mvh LFS

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Byt ut trasig eller äldre krypgrundsavfuktare

5 (2) Byt ut trasig eller äldre krypgrundsavfuktare för att förhindra fuktproblem Har du problem med hög luftfuktighet, kondens, skadedjur, mögel och andra fuktrelaterade problem i din krypgrund? Då kan det vara dags att byta

Produktregister

0 (0)                 A. Acetec Sorptionsavfuktare   Acetec Evodry PD Acetec Evodry PD+ Acetec Evodry 6H Acetec Evodry 6P Acetec Evodry 12H Acetec Evodry 12P Acetec Evodry 18H

Produktexempel

paket vattenrenare

Vattenrenare WaterSteril radonavskiljare

 

WaterSteril Vattenrenare och Radonavskiljare verkar direkt i brunnen eller vattenkällan genom luftning, UVC-ljus, fotokatalys, ozon, rent syre, hydroxylradikaler och negativa joner. De individuella renings- och avluftningseffekterna ger hög synergiverkan mot t.ex. järn, mangan, luktande svavelväte och radon.

– Ladda ned manual gällande WaterSteril Vattenrenare

– Ladda ned installationsanvisning för WaterSteril i borrad brunn

– Ladda ned information om WaterSteril i grävd brunn

Innan beställning bör ni ta kontakt med oss via email / mobil

tomas@ljungbyfuktkontroll.se / Tomas 070-763 01 12

Läs mer »
CTR 300TT2 Corroventa

CTR 300TT2 Corroventa sorptionsavfuktare

Svensktillverkad

Sorptionsavfuktare Corroventa CTR 300TT2 med ställbart integrerat undertryck.

Observera att avfuktaren för styrning och installation ska kompletteras med tillvalen Styrenhet Homevision Pro samt Monteringskit TT. Se tillvalen

Sorptionsavfuktaren CTR 300TT2 är specialkonstruerad för användning i krypgrunder, där kraven är stora på energieffektivitet, driftsäkerhet och lång livslängd. Tack vare Corroventas patenterade spjällösning som skapar undertryck i krypgrunden, så är avfuktaren CTR 300TT2 även lämplig för lukt- och radonsanering.

Corroventa Tillval

Monteringskit

Homevision Pro

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen