Sök

Krypgrund – Blindbotten är själva taket i krypgrunden

4.4
(15)

Med blindbotten i krypgrund menas det inifrån krypgrunden synliga “taket”. Blindbotten kan bestå av olika material, såsom olika typer av träfiberskiva likt masonit, lamellträ, plywood, spånskiva, asfaboard, hårdpressad isolering m.fl. I den äldre grundläggningen kallad torpargrund användes vanligen överlappande längder av ytved eller spåntade brädor (råspont).

Blindbotten i krypgrund

Ovan syns del av golvbjälklag i krypgrund där man mellan golvreglarna satt mineralull för isolering och blindbotten av asfaboard för att hålla upp isoleringen samt även hindra luften som ventileras in att kyla ned konstruktionen. Denna blindbotten hålls på plats genom brädor som spikas längs med reglarna. Vid uppförande med hårdare typ av träfiberskiva har man i regel använt spik, skruv eller klammer för uppfästning.

Blindbotten i krypgrund uppvisar ofta mögel

Eftersom det i torpargrund eller krypgrund årstidsbaserat uppkommer klimat med mycket fukt riskerar blindbotten lätt angripas av mögel. Blindbottenskivorna ger möglet den näring som behövs då övriga livsfaktorer som luftfuktighet i kombination med temperatur når rätta nivåer. Mögel kan synas som allt från ett vitt dammlager till svarta prickar, svartmögel, och blånad. Dolt mögel kan också förekomma på ovansidan av blindbotten och vidare upp i isolering samt resterande golvbjälklag, allt beroende på hur fuktigt byggnadsmaterialet har tillåtits att bli. Mögel från krypgrund kan vara mindre bra att få upp i huset då det bevisligen är negligerat i medicinska termer.

Blindbottenskivor som fuktats upp bågnar ibland nedåt och kan därför lossna helt. En blindbotten som går i “vågor” skvallrar om att det är eller har varit alldeles för fuktigt i krypgrunden.

Blindbotten kan lukta illa

Det är inte bara mögelangrepp på och i blindbotten som kan orsaka elak lukt. Olika typer av impregnerat material kan efter det blivit fuktigt utsöndra kemikalier som luktar mycket illa och fränt. Under vissa årtal var det populärt att fästa blindbottnen med tryckimpregnerade brädor eller låta dessa brädor helt ersätta annat material. Ovanpå de tryckta brädorna har i vissa fall lagts en typ av lite tjockare impregnerad vindväv/matta som även den kan alstra emissioner.

Rätt val för krypgrund och torpargrund

En vanligt förekommande frågeställning är vilken typ av blindbotten som ska användas vid nybyggnation eller efter sanering samt renovering av krypgrund och torpargrund. Det finns idag företag som levererar blindbottenskivor som är impregnerade och antimögelbehandlade med t.ex. Baselit vilket består av en blandning mellan bor, borsyra och vatten (saneringsvätska). Vi anser inte att det är rätt väg och definitivt ingen i längden hållbar sådan att gå när man vill undvika mögel. Det finns ingen genväg för att undvika mögelpåväxt, man måste ge sig på källan vilken består av fukt. Det görs via installation av avfuktare, uppvärmning eller vid nybyggnation uppförande av varmgrund. Det finns idag besiktningsmän som ger anmärkning vid besiktning av krypgrund då borbehandling i förebyggande eller som akut mögelsanering applicerats. Det eftersom forskning påvisat att bor är starkt giftigt och kanske även kan förvärra bildandet av mögelgifter.

Isoleringsföretag som tar fram olika typer av cellplast menar att man kan ersätta blindbotten med cellplastskivor och uppnå energibesparing då golven blir varmare. Det man inte nämner i reklamen och kanske inte ens känner till är att krypgrunder isolerade med denna metod blir kallare än annars och ännu fuktigare. Samtidigt kan fukt läcka uppåt i golvbjälklaget från springor mellan cellplastskivorna och via grundmurarna. Syllarna kan även uppfuktas för mycket då man via cellplasten stänger in dessa så att avfuktning inte kan ske. Läs mer om olämpliga åtgärder i krypgrund.

Ytterligare annonsering ses nå ut i form av appliceringshänvisningar gällande tilläggsisolering med hårdare typer av mineralullsskivor. I mineralull kan det finnas ureaoljor som blir till mögelnäring. Samtidigt blir krypgrunder efter tillägg av isolering kallare och fuktigare så lösningen i sig klassas därför av oss ut, om inte samtidigt avfuktare sätts in. En nygammal metod för isolering av krypgrund har setts i form av sprayisolering, där somliga menar att det ska vara positivt att isolera hela blindbotten alternativt golvbjälklaget med modernare typ av sprayisolering. Vi ser klara risker i detta som egentligen inte är nytt utan brukades en del under sjuttiotalet, med en typ av isolering som kallades karbamidskum.

Om krypgrund uppföres som den mer moderna varianten varmgrund används kanske ej golvbjälklagsisolering eller blindbotten. I krypgrund med avfuktare och stängd uteluftsventilation kan blindbotten utföras eller ersättas med modern vindväv och underliggande nät för stabliserande verkan. Det finns även skivor i form av cementfiber (minerit, fasadboard m.m.) att använda. Dock bör man veta att även om själva materialet i sig inte ger support åt mögel så räcker det att damm fastnar på ytan för att möglet ska kunna gro och tillväxa. Helt eller till stor del täta material som cellplast och byggplast m.fl. ska undvikas.

Ganska ofta får vi frågan om vilket material man ska använda för att undvika fukt- och mögelskada. Mycket riktigt finns det byggnadsmaterial som är känsligare för fukt och lättare får mögelpåväxt än andra. Dock resonerar vi så att om det blir för hög relativ fuktighet så finns risken där oavsett. Ser man till att hålla säkra fuktnivåer går det bra att använda de flesta förekommande konstruktionmaterialen till blindbotten, dock ej cellplast som kan stänga inne fukt. Att fuktmäta är att veta och att kunna säkra krypgrunden från skador: Fuktmätning i krypgrund – Att mäta är att veta

Uppdaterad 2019-05-15

Bild av Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4.4 / 5. Antal röstande 15

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

CDT kran

CDT avfuktare kan kompletteras med denna nippelförsedda kran, vilken monteras på vattentanken för enkel tömning/kontinuerlig självdränering.

Läs mer »
Acetec Evodry 6H
Acetec EvoDry 6H 2.0 sorptionsavfuktare

Svensktillverkad    Acetec tillverkar avfuktare för t.ex. krypgrund och vind

Acetec EvoDry 6H är en av marknadens minsta men ändå kapacitetsmässigt sett välfungerande sorptionsavfuktare. Avfuktaren är väl lämpad för betjäning av utrymmen som är svalare, likt mindre krypgrund, vind, garage, container, kylrum och frysrum. Andra lämpliga applikationer för avfuktaren är till bil, båt, husbil och mindre källare.

Acetec EvoDry 6H är med den inbyggda sorptionstekniken möjlig att använda ända ned till -20 grader. Det är sällan avfuktning behövs under den temperaturen. Avfuktningsfunktionen fungerar upp till +40 grader. Till skillnad från kylavfuktare eller också kallat kondensavfuktare finns inte frysrisk i EvoDry och den har inte närmelsevis samma effektbortfall vid temperaturnedgång.

Filter till avfuktare

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen