Sök

Bygga krypgrund – IK-Krypgrund utan behov av avfuktare

4
(3)

Saker och ting utvecklas, många gånger åt det positiva, även om vi idag sett att vissa typer av nybyggda hus inte fungerar bra sett till vårt klimat. Något som däremot ter sig fungerande är att bygga krypgrund av den senaste typen som vi kallar IK-Krypgrund, vilket står för “integrerad klimatstyrd krypgrund”.

Som de flesta krypgrunder idag är byggda ingår de inte i husets klimat- och ventilationssystem, utan är fristående och därmed ej ett integrerat utrymme. Ett delvis undantag finns i den näst yngsta varianten av krypgrund som kallas varmgrund. I varmgrunden sker ventilation genom att frånluft från huset dras ned i krypgrunden och vidare direkt ut eller sedan in genom ventilationsaggregat med värmeåtervinning. Med IK-Krypgrund tas både direkt och indirekt ekonomiskt ett steg längre och det byggs säkrare emot fukt varvid en aktiv direktverkande och forcerande avfuktare inte ska behövas.

Bygga IK-Krypgrund

Det sägs allmänt att man byggde torpargrund på platser där grundvattennivån låg lägre och marken var mer självdränerande. Att bygga krypgrund idag innebär att man först och främst bör titta på markförhållandena så att grundläggande förhållanden är sådana att fuktlasten minskas. Vidare måste dränering läggas både under och vid sidorna om krypgrunden. Här läggs den viktiga grunden för att man ska få en väl fungerande integrerad klimatstyrd IK-Krypgrund. Makadam ser till att det inte kan samlas uppstigande vatten under det lager av isolering i form av cellplast som omgärdar krypgrunden och dess gjutna grundelement. En radonduk kan läggas och får då till syfte att både utestänga markfukt och radon som på vissa platser annars kan vara svårt att få bort.

Det mer unika med att bygga denna typen av krypgrund är att det i golvbjälklaget inte ska finnas någon isolering, eftersom krypgrunden värms upp via någon typ av modernt uppvärmningssystem. Värme och ventilationsluft ska ta sig vidare upp i huset på två olika sätt. Det ena är att värmen avges genom det oisolerade bjälklaget. Det andra är att tempererad luft leds från krypgrund via kanaler upp till rum såsom sovrum, arbetsrum och vardagsrum.

Värme till krypgrund

Här kommer vi till det som är riktigt intressant, nämligen uppvärmningen och det som verkligen kan kallas att klimatstyra krypgrund. Istället för att lägga stora pengar på bergvärme eller markvärme etc. kan man bygga en enklare värmeanläggning genom att investera i en modern lite kraftfullare luftvärmepump, vars innerdel sätts i anslutning till friskluftintaget in till krypgrund. I innerväggarna anläggs spirorörskanaler som via en fläkt fördelar luften till önskade rum uppe i huset. Från våtutrymmena såsom badrum etc. leds frånluft via separat rör- och fläktsystem ned i krypgrund och vidare ut bakom luftvärmepumpen där värmen återvinnes.

För att bygga det mest energisnåla alternativet till uppvärmning av denna krypgrund skulle ett FTX-aggregat med integrerad värmepump sättas inne i krypgrunden. Det hade givit ett snyggare utseende där pumpenheten inte behövt sitta ute på husfasaden samtidigt som man nått ännu högre energieffektivitet genom bättre styrning av luftflödet genom kylpaketet i pumpen. Tyvärr har inte denna lösning ännu kommit att serieproduceras med större allvar då byggnads-Sverige ännu inte insett de potentiella fördelarna.

Precis som vid installation av någon annan typ av värmeåtervinningssystem är det viktigt med filter som fångar upp grövre partiklar från luften, både på inväg och utväg. Här kan vanligt G4 filter användas, likt det som sitter i avfuktare som krypgrundsavfuktare. Möjlighet finns att sätta allergifilter på inkommande luft, ett s.k. Hepa 13 filter. Vidare möjligheter finns också att rena luften även inne i krypgrunden med någon typ av luftrenare.

Klimatstyrning sker genom uppvärmningen och riskerna för att mögel eller dålig lukt ska kunna bildas likt i äldre typ av krypgrund elimineras i stort sett. Det är lämpligt att bygga rum nog för att man ska kunna serva de integrerade apparaterna och utföra städning av krypgrunden samt regelbunden rengöring av luftkanalerna, där det annars kan samlas mögel, jäst, pollen, mögelbakterier och damm etc. som gör inomhusklimatet ogästvänligt.

Komfortökning

Utslaget över tid bygger IK-Krypgrund upp en ekonomisk buffert och möjligheter till lättare kabeldragning, avloppsdragning och därtill hörande övervakning ökar. Gällande komforten ges flera fördelar då golven på bottenvåningen får en typ av golvvärme, utan att man behöver dra ett komplext pex-system med värmemedia. Ljudnivån från annars fläktsusande luftvärmepump minskas genom att man kan bygga in ljuddämpare till “kanalsystemen” redan nere i krypgrund.

Avfuktare innebär ytterligare produkt att serva och hålla koll på. Med IK-Krypgrund minimeras som sagt apparatbehovet och återkommande kostnadsutlägg.

Vid vattenläcka kan vattnet friare rinna ned i krypgrunden och ut genom golvbrunn som är ansluten till dräneringen. Kostnader för mögelsanering, avfuktning och vidare renoveringskostnader kan hållas nere och egenkontrollen underlättas både i förebyggande och akut syfte. Hela systemet blir övergripande mer hållbart och liggande i linje med den resurshushållning som vi nu måste införliva i hela byggnads- och levnadsaspekten.

Att bygga krypgrund idag är att gå vidare med facit i hand sett till de misstag som tidigare “byggts in”. Informationen och lösningen här har än så länge inte kommit att serieproduceras i större skala men är väl värd att titta in på av flera anledningar för dig som önskar att bygga krypgrund istället för den idag vanligare platta på mark eller krypgrund modell äldre.

2013-07-07
Uppdaterad 2019-05-13

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4 / 5. Antal röstande 3

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 reaktioner på ”Bygga krypgrund – IK-Krypgrund utan behov av avfuktare”

  1. Hej! Som teknikintresserad hus nörd måste jag säga att detta med ik-krupgrund låter väldigt intressant. Vet du om det finns någon läsning eller dukumenterat fungerande byggen på denna princip?. Har nyligen köpt mig ett gammalt hus i mer eller mindre hobbysyfte. Då bjälklaget inte längre finns kvar har jag funderat på någon typ av invändigt isolerad varmgrund när jag bygger upp ett nytt. Sprillans ny luft/luft pump finns, så man kanske skulle stoppa ner inomhusdelen där och sedan hämta upp värme så som du beskriver. Hur som hels intressant koncept!

    1. Ljungby Fuktkontroll

      Hej Johan,

      Ja IK-krypgrund är mycket intressant. Väl fungerande sådan kan medföra flera fördelar, likt bl.a. lägre byggkostnad och miljöpåverkan. Det fanns tidigare ett företag som hetta Ecogrund. De byggde en variant av varmgrund men stötte på problem med företagandet i sig och orkade sedan inte driva sin idé vidare. Informationen som tidigare var sökbar på Internet har allt mer försvunnit. Kan man bygga denna typ av krypgrund på bra sätt och säkerställa att ev. mögelangrepp och annat inte transporteras upp i bostaden, är det väl värt att göra. Det måste dock utan mer evidens och fakta ses som visst experiment. Återkom gärna och berätta hur du löser frågan med det nya bjälklaget i förhållande till krypgrund, uppvärmning, avfuktning och ventilation.

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

In-Duct Lampa 18W
Lampa till AirSteril In-Duct

UVC Lampa 18W och 36W

Speciellt framtagen för fotokatalytiska Luftrenaren AirSteril In-Duct

Kontrollera att du beställer rätt lampa till just ditt aggregat och användningsområde. Vid frågor ring eller maila oss.

Läs mer »
TFA Smarthy hygrometer för mobiltelefon visande temperatur och relativ fuktighet
TFA hygrometer Smarthy till mobiltelefon mäter fukt och temperatur

TFA Smarthy hygrometer för direktinkoppling till mobiltelefon. Mobiltelefonhygrometern är en mycket kompakt enhet som lätt används för att via nedladdningsbar app kunna kontrollera fukt och temperatur där man är.

Möjligheterna är många, bl.a. kan man använda hygrometern för att fuktmäta och kontrollera källare, krypgrund eller vind vid husköp eller egenkontroll av den fastighet man använder.

Det går att ta foto via appen och temperatur samt relativ fuktighet markeras via text på fotot, som sedan går att printa ut, skicka via mail eller presentera på Facebook om så önskas. Förutom att kunna vara till hjälp vid enklare typ av inspektion kan det vara en rolig hygrometer att ha med sig på semestern, där selfies eller natur och byggnader tillsammans med klimatförhållandena kan förevigas.

Läs mer »
Filter till acetec evodry pd/pd+
Filter Acetec Evodry PD

Rekommenderat är att byta filter på Acetec Evodry PD avfuktare var sjätte månad. I annat fall om man väntar längre än så med filterbytet, kan avfuktningskapaciteten samt avfuktarens livslängd bli försämrad och förkortad.

Storlek 28,5 x 25,5 cm

Läs mer »
Nisolex Krypgrundsisolering
Nisolex Krypgrundsisolering – Isolering för krypgrund

Krypgrundsisolering för läggning utan byggplast alternativt ovanpå byggplast i krypgrund. Nisolex Krypgrundsisolering används som passiv avfuktare och även för att utestänga radon.

Frakt beräknas utifrån t.ex. Eniro vägbeskrivning. Fraktkostnad räknas upp till 50 eller upp till 100 mil från Halmstad. Vi kontrollerar din beställning och korrigerar om fel val gällande fraktsträcka gjorts. Kontakt tas innan ev. korrigering. Normal leveranstid 1-9 vardagar.

Vid ångrat köp av produkten betalar kunden returen, retur kostnaden är individuell och baseras på hur lång retur sträckan är. Isoleringen returneras som styckegods som inte är staplingsbart vilket gör att kostnaden blir hög, ca pris exempel på retur per isoleringsrulle 1800kr till 5000kr beroende på hur lång sträcka isoleringen ska returneras.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen