Sök

Makadam i krypgrund eller torpargrund

0
(0)

Detta är en av minst tolv sidor i vår kunskapsbank som behandlar de frågeställningar vi fått in om torpargrund och krypgrund. Hjälp gärna till att bygga vidare i denna bank genom att kommentera längst ned på sidan, samt läs vidare via länkarna längre ned.

Jag har läst att man ska lägga makadam i krypgrunden. Vad är det bra för och behövs det verkligen?

I en krypgrund där det rinner in eller trycker upp vatten kan man om dränering inte är möjlig lägga ett lager makadam och sedan lägga byggplast ovanpå, för att vattnet inte ska kunna öka fukten i utrymmet. Vattnet stannar då i mellanrummen mellan makadamen för att om möjligt senare rinna undan. Har du inte ovanstående problem finns inte heller någon anledning att lägga makadam. Om man gräver ut jord så ökar risken för att vatten kan rinna in och bli stående. Om huset ligger beläget lite högre eller på torrare dränerande mark så kanske det inte blir några problem och man slipper då makadam.

Vad bör vi tänka på vid läggning av dränerande lager i torpargrunden?

Vanligt är att man gräver ut matjorden i torpargrund innan läggning av makadam eller singel. Detta för att mögel eller elak lukt inte ska få fäste. Tänk på att inte lämna rotsystem eller humusämnen kvar då klimatet blir mycket fuktigt under byggplasten. Gräv inte ut så mycket att grundmurarna undermineras. Lägg hellre om möjligt ett inre dräneringssystem med en s.k. sump-pump som pumpar ut vattnet. Ska makadam läggas så se till att detta är tvättat.

Om det är mycket ojämt i krypgrund eller torpargrund kan makadam läggas innan byggplast

I krypgrund eller torpargrund där det är mycket ojämnt underlag som stenar eller berg kan man för att kunna lägga byggplast vara tvungen jämna ut med makadam.

Här ses ett trångt utrymme där det kan krävas ett omfattande arbete om byggplast ska kunna läggas.

Hur mycket makadam behöver jag och vad kostar det?

Min krypgrund är 100m2 och jag ska gräva ut ca. 20cm jord och sand. Vatten tränger under våren upp till marknivå inne i krypgrunden. Du bör återfylla med marginal så att vatten inte kan komma upp ovanför byggplasten. Makadam 16-32 kostar ca. 100-200:-/ton exkl. frakt. 16-32 utgör ca. 1,3m3/ton. Du behöver ungefär 19 ton makadam.

Jag undrar om det finns något annat sätt att få in makadamen än att bära den för hand?

Det kan sannerligen vara en berättigad fråga eftersom det kan handla om åtskilliga ton som ska in och fördelas över marken. Vill eller kan man inte göra detta mycket tunga arbete så går det att ta kontakt med företag som har lastbil för slamsugning. Vi har inte sådan utrustning själva men har för upplysningens skull skrivit om det på sidan här. Även singel eller sand kan blåsas in. Krypgrund – Torrsugning av markmaterial och inblåsning av singel

Varför ska makadam läggas nu när jag har en avfuktare?

Om du har vattenansamling i krypgrunden så får avfuktaren arbeta mycket. Räkna med att en krypgrundsavfuktare som t.ex. Acetec EvoDry PD kan få ut max. ca. 20kg vatten per dygn. Du har snabbt tjänat in kostnaden för makadam om du jämför med driftskostnaden för att låta avfuktare ta hand om problemet. Dock ska man behålla avfuktaren då makadam inte ersätter avfuktare, som behövs då fuktlast kommer från fler ställen än marken och inrinnade vatten.

När jag kryper på byggplasten i torpargrunden så går makadamen igenom plasten. Vad gör jag åt det?

Somlig dränerande massa är vass och kan skava hål på byggplasten. Då är det bra att lägga tålig geotextil eller markväv mellan makadam och byggplast.

Varför lägga byggplast mot marken i krypgrund när man istället kan lägga ett lager makadam som då binder fukten och hindrar fukten att stiga uppåt?

Byggplasten hindrar till skillnad från makadamen den mesta av markfukten att stiga upp i utrymmet. Makadam kan aldrig binda fukt och hindra denna att utjämna sig från marken som ofta håller ett högre ångtryck än vad som råder i luften inne i krypgrunden. Ångvandring från områden med högre till områden med lägre ångtryck är en naturlag som inte kan motverkas om man inte skapar ett tätt skikt mellan mark och luft. Mellan makadamen kommer det att finnas luft och här vandrar ångan därför upp. Makadam utan överliggande byggplast kan orsaka ännu högre ångvandring uppåt i krypgrunden genom att stenarnas utsida kan medverka att “lyfta” upp fukten en bit genom att fukt/vatten “klättrar”.

Jag har en äldre byggnad med torpargrund och en nyare med krypgrund där marken måste grävas ut i båda. Samma firma som gräver ut levererar makadam till mig. De säger att den ska vara tvättad. Varför ska den vara det?

Ej tvättad makadam kan vara ganska smutsig och smutsen i sig driver fukt uppåt vilket inte sker i så stor utsträckning om makadamen är ren. Visserligen bör man lägga byggplast över makadamlagret för att hindra markfukten att påverka krypgrunden och torpargrunden så kapillärdriften spelar egentligen ingen större roll. Det allvarligaste med att inte beställa tvättad makadam är att det kan bildas mögel och mögelbakterier som förutom att spora av sig kan alstra mögellukt som sedan letar sig upp i kåken. Själva tvätten kan man utföra själv, fast det krävs ganska stora mängder vatten samtidigt som strävan efter att inte tillsätta fuktigt material till krypgrunder bör finnas.

Vi hade lukt i vår torpargrund och kunde konstatera att den kom från byggmaterialet som låg mot marken. Det togs bort och vi fyllde efter tips upp med makadam. Lukten i torpargrunden gav med sig ett tag men kom tillbaka. Vi misstänker att det sitter på djupet i marken. Vad gör vi nu, det går inte att gräva ur all makadam igen då kostnaderna för att få dit den var tillräckligt höga.

Det finns några knep att tillgå för att efterbehandla marken och senare hålla tillbaka lukter. Ett är att använda saneringsvätska, ganska rikligt så att marken under makadamen saneras djupt ned. Först måste man duscha med vatten så att marken är genomfuktad. Om marken i torpargrunden är torr kan saneringsvätskan komma att rinna undan i pölar istället för att jämnt sanera. Ett exempel är en torr disktrasa som inte suger åt sig så bra som en fuktig gör.

Ett tag efter behandlingen kan man också vattna ut en mättad saltlösning som vidare hindrar tillväxt av mögel och mögelbakterier. Eftersom ni härmed tillsatt mycket vatten är det viktigt med avfuktare i er torpargrund. Skulle det fortfarande komma upp lukt så hjälper inte kommande viktig byggplast så mycket då den inte är totalt ångtät.

Det finns något som kallas radonduk vilket är tätare skikt av både plast och aluminiumfolie att lägga. Alla skarvar måste tätas med aluminiumtejp. Finns lukter trots detta kvar gäller det att ha avfuktare med undertrycksfunktion. Ett alternativ till högt undertryck i torpargrunden är fotokatalytisk luftrenare. Läs också om golvbjälklag i torpargrund för att få mer råd om var lukt kan sätta sig och bildas.

Uppdaterad 2020-02-11

– Om byggplast och sanering i krypgrund och torpargrund

– Mer frågor och svar kring krypgrund och torpargrund

– Om ventilation braskamin relaterat krypgrund och torpargrund

– Konvertering av krypgrund och torpargrund till varmgrund

– Ytterligare information om krypgrund och torpargrund

– Dränering av krypgrund och torpargrund

– Om flerfamiljshus och bostadsrätt med krypgrund

Funderingar om krypgrunder m.m.

– Om rasskydd i krypgrund

– Frågestorm om populärmagasins tips om krypgrund

– Fuktskada i krypgrund vad ska man göra

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Cookie Policy (EU)

5 (1) Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att rösta Lägg till din röst Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1 Inga röster än. Bli först med att lägga din

id06-logotype
Avfuktningsprojekt med ID06

0 (0) Ljungby Fuktkontroll – Din Partner för Säkra avfuktningsprojekt med ID06   Vad är ID06 och Varför Är Det Viktigt? ID06 – En Nyckel till Säkerhet och Effektivitet ID06 är en standard för identifikation

Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund
Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund

0 (0) Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund                       För att hantera luktproblem i krypgrunden finns det flera åtgärder att överväga, eftersom lukt ofta sprids

Produktexempel

Fjärrkontroll till Dantherm avfuktare

CDP DRC1

DRC1 är en praktisk och lättöverskådlig fjärrkontroll samt övervakningsenhet till Dantherm CDP samt CDP-T avfuktare poolavfuktare.

Läs mer »
Trygghetsvakten DH4 Sorptionsavfuktare

Trygghetsvakten DH4 sorptionsavfuktare

0 (0) Trygghetsvakten DH4 sorptionsavfuktare Trygghetsvakten DH4 sorptionsavfuktare styrs intelligent av temperatur och luftfuktighetskurvor för att hålla borta mögel i källare, torpar- eller krypgrund till en

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen