Makadam i krypgrund eller torpargrund

0
(0)

Detta är en av minst tolv sidor i vår kunskapsbank som behandlar de frågeställningar vi fått in om torpargrund och krypgrund. Hjälp gärna till att bygga vidare i denna bank genom att kommentera längst ned på sidan, samt läs vidare via länkarna längre ned.

Jag har läst att man ska lägga makadam i krypgrunden. Vad är det bra för och behövs det verkligen?

I en krypgrund där det rinner in eller trycker upp vatten kan man om dränering inte är möjlig lägga ett lager makadam och sedan lägga byggplast ovanpå, för att vattnet inte ska kunna öka fukten i utrymmet. Vattnet stannar då i mellanrummen mellan makadamen för att om möjligt senare rinna undan. Har du inte ovanstående problem finns inte heller någon anledning att lägga makadam. Om man gräver ut jord så ökar risken för att vatten kan rinna in och bli stående. Om huset ligger beläget lite högre eller på torrare dränerande mark så kanske det inte blir några problem och man slipper då makadam.

Vad bör vi tänka på vid läggning av dränerande lager i torpargrunden?

Vanligt är att man gräver ut matjorden i torpargrund innan läggning av makadam eller singel. Detta för att mögel eller elak lukt inte ska få fäste. Tänk på att inte lämna rotsystem eller humusämnen kvar då klimatet blir mycket fuktigt under byggplasten. Gräv inte ut så mycket att grundmurarna undermineras. Lägg hellre om möjligt ett inre dräneringssystem med en s.k. sump-pump som pumpar ut vattnet. Ska makadam läggas så se till att detta är tvättat.

Om det är mycket ojämt i krypgrund eller torpargrund kan makadam läggas innan byggplast

I krypgrund eller torpargrund där det är mycket ojämnt underlag som stenar eller berg kan man för att kunna lägga byggplast vara tvungen jämna ut med makadam.

Här ses ett trångt utrymme där det kan krävas ett omfattande arbete om byggplast ska kunna läggas.

Hur mycket makadam behöver jag och vad kostar det?

Min krypgrund är 100m2 och jag ska gräva ut ca. 20cm jord och sand. Vatten tränger under våren upp till marknivå inne i krypgrunden. Du bör återfylla med marginal så att vatten inte kan komma upp ovanför byggplasten. Makadam 16-32 kostar ca. 100-200:-/ton exkl. frakt. 16-32 utgör ca. 1,3m3/ton. Du behöver ungefär 19 ton makadam.

Jag undrar om det finns något annat sätt att få in makadamen än att bära den för hand?

Det kan sannerligen vara en berättigad fråga eftersom det kan handla om åtskilliga ton som ska in och fördelas över marken. Vill eller kan man inte göra detta mycket tunga arbete så går det att ta kontakt med företag som har lastbil för slamsugning. Vi har inte sådan utrustning själva men har för upplysningens skull skrivit om det på sidan här. Även singel eller sand kan blåsas in. Krypgrund – Torrsugning av markmaterial och inblåsning av singel

Varför ska makadam läggas nu när jag har en avfuktare?

Om du har vattenansamling i krypgrunden så får avfuktaren arbeta mycket. Räkna med att en krypgrundsavfuktare som t.ex. Acetec EvoDry PD kan få ut max. ca. 20kg vatten per dygn. Du har snabbt tjänat in kostnaden för makadam om du jämför med driftskostnaden för att låta avfuktare ta hand om problemet. Dock ska man behålla avfuktaren då makadam inte ersätter avfuktare, som behövs då fuktlast kommer från fler ställen än marken och inrinnade vatten.

När jag kryper på byggplasten i torpargrunden så går makadamen igenom plasten. Vad gör jag åt det?

Somlig dränerande massa är vass och kan skava hål på byggplasten. Då är det bra att lägga tålig geotextil eller markväv mellan makadam och byggplast.

Varför lägga byggplast mot marken i krypgrund när man istället kan lägga ett lager makadam som då binder fukten och hindrar fukten att stiga uppåt?

Byggplasten hindrar till skillnad från makadamen den mesta av markfukten att stiga upp i utrymmet. Makadam kan aldrig binda fukt och hindra denna att utjämna sig från marken som ofta håller ett högre ångtryck än vad som råder i luften inne i krypgrunden. Ångvandring från områden med högre till områden med lägre ångtryck är en naturlag som inte kan motverkas om man inte skapar ett tätt skikt mellan mark och luft. Mellan makadamen kommer det att finnas luft och här vandrar ångan därför upp. Makadam utan överliggande byggplast kan orsaka ännu högre ångvandring uppåt i krypgrunden genom att stenarnas utsida kan medverka att “lyfta” upp fukten en bit genom att fukt/vatten “klättrar”.

Jag har en äldre byggnad med torpargrund och en nyare med krypgrund där marken måste grävas ut i båda. Samma firma som gräver ut levererar makadam till mig. De säger att den ska vara tvättad. Varför ska den vara det?

Ej tvättad makadam kan vara ganska smutsig och smutsen i sig driver fukt uppåt vilket inte sker i så stor utsträckning om makadamen är ren. Visserligen bör man lägga byggplast över makadamlagret för att hindra markfukten att påverka krypgrunden och torpargrunden så kapillärdriften spelar egentligen ingen större roll. Det allvarligaste med att inte beställa tvättad makadam är att det kan bildas mögel och mögelbakterier som förutom att spora av sig kan alstra mögellukt som sedan letar sig upp i kåken. Själva tvätten kan man utföra själv, fast det krävs ganska stora mängder vatten samtidigt som strävan efter att inte tillsätta fuktigt material till krypgrunder bör finnas.

Vi hade lukt i vår torpargrund och kunde konstatera att den kom från byggmaterialet som låg mot marken. Det togs bort och vi fyllde efter tips upp med makadam. Lukten i torpargrunden gav med sig ett tag men kom tillbaka. Vi misstänker att det sitter på djupet i marken. Vad gör vi nu, det går inte att gräva ur all makadam igen då kostnaderna för att få dit den var tillräckligt höga.

Det finns några knep att tillgå för att efterbehandla marken och senare hålla tillbaka lukter. Ett är att använda saneringsvätska, ganska rikligt så att marken under makadamen saneras djupt ned. Först måste man duscha med vatten så att marken är genomfuktad. Om marken i torpargrunden är torr kan saneringsvätskan komma att rinna undan i pölar istället för att jämnt sanera. Ett exempel är en torr disktrasa som inte suger åt sig så bra som en fuktig gör.

Ett tag efter behandlingen kan man också vattna ut en mättad saltlösning som vidare hindrar tillväxt av mögel och mögelbakterier. Eftersom ni härmed tillsatt mycket vatten är det viktigt med avfuktare i er torpargrund. Skulle det fortfarande komma upp lukt så hjälper inte kommande viktig byggplast så mycket då den inte är totalt ångtät.

Det finns något som kallas radonduk vilket är tätare skikt av både plast och aluminiumfolie att lägga. Alla skarvar måste tätas med aluminiumtejp. Finns lukter trots detta kvar gäller det att ha avfuktare med undertrycksfunktion. Ett alternativ till högt undertryck i torpargrunden är fotokatalytisk luftrenare. Läs också om golvbjälklag i torpargrund för att få mer råd om var lukt kan sätta sig och bildas.

Uppdaterad 2020-02-11

– Om byggplast och sanering i krypgrund och torpargrund

– Mer frågor och svar kring krypgrund och torpargrund

– Om ventilation braskamin relaterat krypgrund och torpargrund

– Konvertering av krypgrund och torpargrund till varmgrund

– Ytterligare information om krypgrund och torpargrund

– Dränering av krypgrund och torpargrund

– Om flerfamiljshus och bostadsrätt med krypgrund

Funderingar om krypgrunder m.m.

– Om rasskydd i krypgrund

– Frågestorm om populärmagasins tips om krypgrund

– Fuktskada i krypgrund vad ska man göra

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Synd att sidan inte var användbar för dig

Låt oss förbättra denna sida

Berätta för oss vad vi kan förbättra

Dela vårt innehåll

Nedsatt pris på 18w-ozonfri lampa till Luftrenare

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Spara energi och hälsa med avfuktning.

0 (0)   Spara energi och hälsa med avfuktning, sänk inte temperaturen utan avfuktning. Rekordhöga energipriser gör att uppvärmning av hus och andra byggnader blir väldigt kostsamt. Europas beroende av rysk energi har lett till

Öppettider under semester

0 (0)   Vi kommer att stänga några tjänster under semestern 2022, vi har följande öppettider. Stängt v.28 – v.31 Butiken på hemsidan är öppen för beställningar Telefonsupporten har stängt. Vid behov kan du ringa

Installation avfuktare i krypgrund eller vind

0 (0) Vårt signum är att löpa linan ut tillsammans med kunden Installation avfuktare Vi uför installation av kvalitativa avfuktare producerade i Sverige av märket Acetec och Corroventa. Avfuktare som är anpassade för kallare utrymmen

Produktexempel

Andningsskydd KN95 mot virus mögel bakterier och damm

Andningsskydd KN95 mot mögel virus bakterier damm

LFS Andningsskydd KN95 reducerar effektivt virus, mögel, bakterier och damm. Andningsskyddens filtreringseffekt följer riktlinjer som satts av NIOSH, National Institute for Occupational Safety and Health. KN95 motsvarar N95 och FFP2 i sortimentet nedan.

N95 står för filtrering av partiklar och aerosoler såsom droppsmitta om ned till 0,3 mikrometer i storlek. Som exempel på detta kan sägas att sporer från mögel har storlek från 1 till 100 mikrometer. Virus är vanligen mindre men bärs inte ensamma i luften, utan är vanligen fästa vid någon partikel eller liten droppe av kroppsvätska alternativt vattenmolekyl. Därför har andningsskyddet med dess 95% förmåga att reducera, god möjlighet att även fånga upp virus likt nu aktuellt Coronavirus.

Andningsskydd KN95 har god passförmåga för både man och kvinna och kan lätt vid behov sättas på. Vi rekommenderar detta skydd bl.a. vid inspektion i krypgrund och vind, samt vid installation av avfuktare i nämnda utrymmen.

Snören bakom öronen = B-Ö – Se även de mindre maskerna för Barn, med snören bakom öronen. 

 

Läs mer »
TFA WeatherHub Larmsesnorer för fönster och dörr

TFA WeatherHub larmsensor för dörr och fönster

Via TFA Weatherhub kan du använda din mobiltelefon för klimat och hemövervakning. Med WeatherHub SmartHome-systemet kan man enkelt övervaka temperaturen, vädret och andra förhållanden i huset och trädgården. Installera de tre medföljande magnetsensorerna på de fönster och dörrar du vill säkra. Status gällande (öppen eller stängd) sänds via radiosignal till en gateway-modul som kopplas in till ditt Internet och sedan vidare till en server. Informationen kan när som helst och var som helst där det finns mobiltäckning hämtas med din mobiltelefon.
Med en gratis app kan WeatherHub SmartHome fungera snabbt och enkelt.

Obs! Dessa magnetkontakter är ett tillbehör till TFA enheter som är kompatibla till WeatherHub. Se tillbehören, startpaketen nedan.

 

Läs mer »
Luftpump Blowtac-60L

Luftpump Blowtac-60 och HK-100 till vattenrening

Blowtac Luftpump HK 60 eller HK 100 är en av marknadens mest kvalitativa aggregat. I förhållande till inköpspriset står dessa luftpumpar för hög luftvolym, bra tryck, låg ljudnivå, låg energiåtgång och lång livslängd.

Vi använder Blowtac tillsammans med Vattenrenare och Radonavskiljare WaterSteril.

Luftpumparna går även bra att använda till akvarium och damm etc.

Läs mer »

Inlägg