Sorptionsavfuktaren såg dagens ljus under -50 talet då uppfinnaren Carl Munter tog patent. Sorptionsavfuktaren fungerar forcerande genom att en eller ett par fläktar drar luft genom ett hjul eller block av silica gel, vilket har hög absorptions- eller även kallat sorptionskapacitet gällande fukt. Silica gelet regenereras / torkas när det värms upp. I sorptionsavfuktare med roterande sorptionshjul t.ex. EvoDry 60 Pro värms en del av hjulet upp samtidigt som den fuktiga processluften passerar en annan del av hjulet som är torrt och därför absorberar den inkommande fukten. Denna process kräver att värmeelementen i sorptionsavfuktaren är kontinuerligt aktiverade så länge avfuktning måste ske.
Begreppet krypgrundsavfuktare syftar till samma princip som ovanstående. Då vanliga s.k. kondensavfuktare / kylavfuktare till skillnad från sorptionsavfuktare inte fungerar bra i kalla utrymmen började man för dryga 20 år sedan använda sig av sorptionstekniken i krypgrunder. Då efterfrågan stadigt har ökat finns nu ett antal tillverkare i Sverige och utomlands gällande krypgrundsavfuktare. En av de svenska tillverkarna vid namn Acetec har på ett drastiskt och vägvinnande sätt vidareutvecklat tekniken från 50 talet och lyckats halvera energiförbrukningen i sin krypgrundsavfuktare Acetec EvoDry PD. Detta genom att ha ett stillastående sorptionsblock istället för det ursprungliga roterande. Det stillastående blocket regenereras / avfuktas endast under 4 minuter av totalt 14 minuters drift. Krypgrundsavfuktaren ifråga arbetar med andra ord i två faser där fas I först mättar blocket med fukt från processluften, för att efter 10 minuter övergå till fas II där värme ser till att driva fukten ut ur blocket till utomhusluften.
– Acetec EvoDry PD+ på vind – Vindsavfuktare installation
Den senaste innovationen inom begreppet krypgrundsavfuktare står TrygghetsVakten för. TrygghetsVakten har ingående studerat tillväxtvillkoren för mögel samt naturlig termisk avfuktning genom värmetillförsel. Deras mikroprocessorstyrda avfuktare mäter tre tillväxtfaktorer för mikrobiell aktivitet och värmekabeln som ser till att den relativa fuktigheten sänks, aktiveras endast när det verkligen behövs. Allt efterhand har vi sett att detta avfuktningssystem inte alltid håller vad det lovar. Därför har vi backat från försäljning av detsamma.
Vindsavfuktare är ytterligare en benämning på dessa avfuktare som klarar av temperaturer ända ner till -20 grader. Begreppet har uppkommit eftersom vi under ett antal år nu fått stora problem med fukt och mögel på vind.
Vi har sett till att ta in de kostnadseffektivaste sorptions- krypgrunds- och vindsavfuktarna i vårt sortiment. Du finner dessa genom att gå till avfuktare.
– Mer om avfuktare indelade i kategorier.
– Varning för styrd ventilation på vind – Vindsavfuktare
Uppdaterad 2019-05-12
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 2 / 5. Antal röstande 1
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst