Search

Om rasskydd i krypgrund

5
(1)

Vad är ett rasskydd i krypgrund, har jag det?

Rasskydd är en typ av avskiljare mellan singel eller jord utanför krypgrunden och själva krypgrundsutrymmet. Rasskydd finns oftast på de hus som har en pålad eller plintsatt grundmur som då vilar på dessa. Ett mellanrum skapas på så sätt mellan mark och mur.

Rasskydden till min krypgrund håller på att ge upp och vika sig inåt. Vad kan göras?

På en del ställen har man använt rasskydd i organiskt material och detta tenderar att ganska snabbt ge vika, särskilt där det på utsidan är fyllt med jordmassor som inte är dränerande. Gräv bort fyllnadsmassorna runt huset och ta bort de befintliga rasskydden. Vänd dig till bygghandeln och köp vita kraftigare plexiglasskivor som sätts mot grundmuren att luta nedåt – utåt. Lutningen ska finnas så att vatten leds bort samt för att rasskydden inte ska kunna tryckas inåt när du återfyller med tvättad singel eller makadam. Undersök möjligheten att dränera om dränering inte finns eller är för gammal och igensatt.

Rasskyddet in mot krypgrund syns här

Rasskydden är i denna krypgrund synliga från insidan, belägna under och på yttersidan av den cellplastisolerade kantbalken.

Jag har nyligen låtit inspektera krypgrunden. Det fanns rikligt med mögel på rasskydden. Är detta farligt eller kan det få vara?

Det verkar som att rasskydden är i material som fungerar likt grogrund för mögel. Samtidigt skvallrar mögel om att det är för fuktigt vid rasskydden. Det är aldrig bra att låta aktivt mögel vara. Mögel och dess lukter samt toxiner kan lätt sprida sig vidare upp i bostaden samt orsaka vidare angrepp i den övriga krypgrunden.

Det är svårt att få tätt vid rasskydden. Har ni något tips?

Det kan vara problematiskt att få tätt vid rasskydden. Du kan använda Krypgrundsisolering Nisolex som tätning på insidan av skydden. Detta isolerar också mot kyla utifrån och minskar benägenheten för kondensbildning. Krypgrundsisoleringens effekt är också sådan att ev. installerad avfuktare inte behöver vara så mycket i drift.

Läckage under rasssydden kan medföra vatteninträngning i krypgrunden

Det kan transporteras in stora mängder fukt via rasskydden under kantbalken. Tätning kan göras med byggplast och / eller krypgrundsisolering alt. cellplast.

Att fästa byggplasten heltäckande mot insidan av kantbalken eller cellplasten är inte bra då man riskerar att anvisa fukt uppåt i balk eller mellan balk och isolering.

Hur ska jag gå tillväga vid läggning av byggplasten vid rasskydden?

Byggplasten ska läggas ända in till rasskydden eller dras upp på grundmuren och fästas med en invändig regel, d.v.s. en regel som sitter utanpå plasten mot krypgrunden till. Sätts regel i trä mellan plast och mur kan det bli problem med fukt i regeln. Vi föredrar att lägga plasten intill eller också upp på rasskydden så att grundmuren / balken får chans att torka ut inåt.

Kan rasskyddens beskaffenhet påverka att avfuktaren går mer?

Driftstiden gällande installerad krypgrundsavfuktare påverkas av hur hög fuktlast det är in i krypgrunden. Rasskydd kan läcka in en del fukt och det är viktigt att se över om man kan täta eller dränera på något sätt.

Vi har en äldre sommarstuga som är satt på plintar. Går det att sätta rasskydd runt denna?

Det går i många fall bra. Dock bör man veta att krypgrunden blir tätare och man ändrar förutsättningarna vilket kan leda till större problematik med fukt och mögel. Täta inte fullständigt runt om och håll noggrann kontroll på den relativa fuktigheten i utrymmet, vilket kan göras med en hygrometer och/eller fuktkvotsmätare. Var också beredd på att det kan krävas avfuktare efter en komplettering med rasskydd.

Jag skulle vilja se en förklaring om hur kantbalkarna i krypgrunder kan isoleras. Kan ni bistå med detta?

Det är ett helt företag i sig och kräver en egen undersida. Har därför lagt ut en sådan om isolering av kantbalk.

Uppdaterad 2022-08-26

– Om byggplast och sanering i krypgrund och torpargrund

– Mer frågor och svar kring krypgrund och torpargrund

– Om ventilation braskamin relaterat krypgrund och torpargrund

– Konvertering av krypgrund och torpargrund till varmgrund

– Ytterligare information om krypgrund och torpargrund

– Dränering av krypgrund och torpargrund

– Om flerfamiljshus och bostadsrätt med krypgrund

– Makadam i krypgrund eller torpargrund

– Funderingar om krypgrunder m.m.

– Frågestorm om populärmagasins tips om krypgrund

– Fuktskada i krypgrund vad ska man göra

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

paket vattenrenare
Vattenrenare WaterSteril radonavskiljare

 

WaterSteril Vattenrenare och Radonavskiljare verkar direkt i brunnen eller vattenkällan genom luftning, UVC-ljus, fotokatalys, ozon, rent syre, hydroxylradikaler och negativa joner. De individuella renings- och avluftningseffekterna ger hög synergiverkan mot t.ex. järn, mangan, luktande svavelväte och radon.

– Ladda ned manual gällande WaterSteril Vattenrenare

– Ladda ned installationsanvisning för WaterSteril i borrad brunn

– Ladda ned information om WaterSteril i grävd brunn

Innan beställning bör ni ta kontakt med oss via email / mobil

tomas@ljungbyfuktkontroll.se / Tomas 070-763 01 12

Läs mer »
Luftpump Blowtac-60L
Luftpump Blowtac-60 och HK-100 till vattenrening

Blowtac Luftpump HK 60 eller HK 100 är en av marknadens mest kvalitativa aggregat. I förhållande till inköpspriset står dessa luftpumpar för hög luftvolym, bra tryck, låg ljudnivå, låg energiåtgång och lång livslängd.

Vi använder Blowtac tillsammans med Vattenrenare och Radonavskiljare WaterSteril.

Luftpumparna går även bra att använda till akvarium och damm etc.

Läs mer »
TFA WeatherHub för fjärrövervakning av fukt och temperatur

TFA WeatherHub-Observer Startkit innehåller en fjärrsensor som avkänner fukt och temperatur i det rum den placeras. Fjärrsensorn har även en sladdbunden temperatursensor som kan dras ut utomhus eller kontinuerliga mäta temperatur i frys eller kylskåp. Fjärrsensorn sänder värden till WeatherHubenheten vilken kopplas till router som är ansluten till Internet. Via TFA server kan man sedan hämta värdena gällande fukt och temperatur till dator eller mobiltelefon. TFA server loggar värden 90 dagar. Larminställningsmöjligheter finns. Det tillkommer inga avgifter för själva kopplingen till TFA server. Den enda kostnaden är inköpssumman av WeatherHub-enheterna samt att man måste ha uppkoppling till Internet.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen