Sök

Om rasskydd i krypgrund

5
(1)

Vad är ett rasskydd i krypgrund, har jag det?

Rasskydd är en typ av avskiljare mellan singel eller jord utanför krypgrunden och själva krypgrundsutrymmet. Rasskydd finns oftast på de hus som har en pålad eller plintsatt grundmur som då vilar på dessa. Ett mellanrum skapas på så sätt mellan mark och mur.

Rasskydden till min krypgrund håller på att ge upp och vika sig inåt. Vad kan göras?

På en del ställen har man använt rasskydd i organiskt material och detta tenderar att ganska snabbt ge vika, särskilt där det på utsidan är fyllt med jordmassor som inte är dränerande. Gräv bort fyllnadsmassorna runt huset och ta bort de befintliga rasskydden. Vänd dig till bygghandeln och köp vita kraftigare plexiglasskivor som sätts mot grundmuren att luta nedåt – utåt. Lutningen ska finnas så att vatten leds bort samt för att rasskydden inte ska kunna tryckas inåt när du återfyller med tvättad singel eller makadam. Undersök möjligheten att dränera om dränering inte finns eller är för gammal och igensatt.

Rasskyddet in mot krypgrund syns här

Rasskydden är i denna krypgrund synliga från insidan, belägna under och på yttersidan av den cellplastisolerade kantbalken.

Jag har nyligen låtit inspektera krypgrunden. Det fanns rikligt med mögel på rasskydden. Är detta farligt eller kan det få vara?

Det verkar som att rasskydden är i material som fungerar likt grogrund för mögel. Samtidigt skvallrar mögel om att det är för fuktigt vid rasskydden. Det är aldrig bra att låta aktivt mögel vara. Mögel och dess lukter samt toxiner kan lätt sprida sig vidare upp i bostaden samt orsaka vidare angrepp i den övriga krypgrunden.

Det är svårt att få tätt vid rasskydden. Har ni något tips?

Det kan vara problematiskt att få tätt vid rasskydden. Du kan använda Krypgrundsisolering Nisolex som tätning på insidan av skydden. Detta isolerar också mot kyla utifrån och minskar benägenheten för kondensbildning. Krypgrundsisoleringens effekt är också sådan att ev. installerad avfuktare inte behöver vara så mycket i drift.

Läckage under rasssydden kan medföra vatteninträngning i krypgrunden

Det kan transporteras in stora mängder fukt via rasskydden under kantbalken. Tätning kan göras med byggplast och / eller krypgrundsisolering alt. cellplast.

Att fästa byggplasten heltäckande mot insidan av kantbalken eller cellplasten är inte bra då man riskerar att anvisa fukt uppåt i balk eller mellan balk och isolering.

Hur ska jag gå tillväga vid läggning av byggplasten vid rasskydden?

Byggplasten ska läggas ända in till rasskydden eller dras upp på grundmuren och fästas med en invändig regel, d.v.s. en regel som sitter utanpå plasten mot krypgrunden till. Sätts regel i trä mellan plast och mur kan det bli problem med fukt i regeln. Vi föredrar att lägga plasten intill eller också upp på rasskydden så att grundmuren / balken får chans att torka ut inåt.

Kan rasskyddens beskaffenhet påverka att avfuktaren går mer?

Driftstiden gällande installerad krypgrundsavfuktare påverkas av hur hög fuktlast det är in i krypgrunden. Rasskydd kan läcka in en del fukt och det är viktigt att se över om man kan täta eller dränera på något sätt.

Vi har en äldre sommarstuga som är satt på plintar. Går det att sätta rasskydd runt denna?

Det går i många fall bra. Dock bör man veta att krypgrunden blir tätare och man ändrar förutsättningarna vilket kan leda till större problematik med fukt och mögel. Täta inte fullständigt runt om och håll noggrann kontroll på den relativa fuktigheten i utrymmet, vilket kan göras med en hygrometer och/eller fuktkvotsmätare. Var också beredd på att det kan krävas avfuktare efter en komplettering med rasskydd.

Jag skulle vilja se en förklaring om hur kantbalkarna i krypgrunder kan isoleras. Kan ni bistå med detta?

Det är ett helt företag i sig och kräver en egen undersida. Har därför lagt ut en sådan om isolering av kantbalk.

Uppdaterad 2022-08-26

– Om byggplast och sanering i krypgrund och torpargrund

– Mer frågor och svar kring krypgrund och torpargrund

– Om ventilation braskamin relaterat krypgrund och torpargrund

– Konvertering av krypgrund och torpargrund till varmgrund

– Ytterligare information om krypgrund och torpargrund

– Dränering av krypgrund och torpargrund

– Om flerfamiljshus och bostadsrätt med krypgrund

– Makadam i krypgrund eller torpargrund

– Funderingar om krypgrunder m.m.

– Frågestorm om populärmagasins tips om krypgrund

– Fuktskada i krypgrund vad ska man göra

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Undertrycksfläkt LFS 100 EC
Undertrycksfläkt / Radonutsug LFS för ventilation av krypgrund

Sverige knapp Svensktillverkad  Undertrycksfläkt – Radonutsug

Med undertrycksfläkt LFS-100EC ser man till att minimera risken för att lukt, skadliga ämnen från t.ex. mögel eller träskyddskemikalier transporteras från krypgrund upp i bostaden. Undertrycksfläkten kompletterar avfuktare likt de i Acetec sortiment.

Ingående produkter i fläktpaketet.

  • Fläkt
  • Sladd /stickkontakt
  • Montagekonsoler
  • Inbyggd hastighetsreglering
  • 2st ljuddämpare
  • 1st muff 100mm
  • Genomföringsrör 100mm
  • Väggfäste utloppsrör
  • Självborrande plåtskruvar
  • Serieinkopplingsstos 100x80x100mm (Kan anpassas efter behov)
Läs mer »
TFA Smarthy hygrometer för mobiltelefon visande temperatur och relativ fuktighet
TFA hygrometer Smarthy till mobiltelefon mäter fukt och temperatur

TFA Smarthy hygrometer för direktinkoppling till mobiltelefon. Mobiltelefonhygrometern är en mycket kompakt enhet som lätt används för att via nedladdningsbar app kunna kontrollera fukt och temperatur där man är.

Möjligheterna är många, bl.a. kan man använda hygrometern för att fuktmäta och kontrollera källare, krypgrund eller vind vid husköp eller egenkontroll av den fastighet man använder.

Det går att ta foto via appen och temperatur samt relativ fuktighet markeras via text på fotot, som sedan går att printa ut, skicka via mail eller presentera på Facebook om så önskas. Förutom att kunna vara till hjälp vid enklare typ av inspektion kan det vara en rolig hygrometer att ha med sig på semestern, där selfies eller natur och byggnader tillsammans med klimatförhållandena kan förevigas.

Läs mer »
TFA Klimatlogger hygrometer trådlös

TFA Klimatlogger fungerar som trådlös hygrometer samtidigt som den loggar värden gällande relativ fuktighet och temperatur. Värdena sänds till USB-sticka varvid man kan läsa av diagram i dator där USB-stickan inkopplas. Basenheten kan sammankopplas med och ta emot värden från totalt 8 st TFA Klimatsensorer. Räckvidd mellan fjärrsensorerna och basenheten är max. 100 meter.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen