Sök

Funderingar om krypgrunder m.m.

0
(0)

Många är vi som funderat till och tyckt till om krypgrund. Under snart 20 år har vi samlat in kommentarer och frågeställningar och besvarat på sidorna här. Du är välkommen att ge kunskap genom att fråga eller tillägga i kommentarsfältet. 

Just nu efter att ha tillbringat hela kvällen framför datorn och läst på olika forum om hur man bör åtgärda sin krypgrund är jag helt vilse. På ena forumet står si, på andra forumet står så. Vad gäller egentligen?

Forumen är i mångt och mycket bra men tyvärr förekommer en hel del vilseledande information om just krypgrund och krypgrundslösningar där. Det tror vi beror på att somliga forummedlemmar inte har erfarenhet inom området samt också bara utgår från sin egen krypgrund, om de nu ens har en sådan! Samtidigt finns det somliga “besserwissers” och teoretiker i ett tidigt skede som vill ge sig tillkänna. Byggbranschen har utvecklats och gamla ej tillförlitliga metoder att åtgärda fuktproblematiken i krypgrund lever i folkmun tyvärr kvar.

Det förekommer att en enda person talar sig varm för och skriver många foruminlägg om att lösningar som kondensavfuktare är det bästa, även om vi kan lägga fram fall efter fall där kondensavfuktare inte varit en bra lösning. Läs gärna igenom vår information om att välja rätt avfuktare och återkom om du finner motsträviga uppgifter på något forum så reder vi snabbt ut begreppen. Nedan ses en kondensavfuktare som stått i krypgrund och frusit igen då den inte klarat det kallare klimatet där.

Kondensavfuktare med igenfruset kylpaket i krypgrund. Tack till Lars för bilden.

Det förekommer nu också att vissa personer registrerar olika domäner vid namn krypgrund, torpargrund, husgrund, sjuka-hus etc. för att där från vår och andras redan etablerade mer seriösa sidor ta information, skriva om och sammanställa samtidigt som annonser läggs ut i profiterande syfte. Vid varje annonsklick som görs av besökare tjänar de en liten summa. Vi har fått ta kontakt med en av dessa nytillkomna krypgrunds-skribenter i ärendet av att han tagit en bild direkt från vår sida om luftrenare för presentation på sin sida om krypgrund. Killen spelade ovetande men tog snabbt bort bilden. Om kontroll görs vilka som äger domänerna i fråga ses att vissa av dem är helt oseriösa genom att ha angivit adress och kontaktuppgifter som inte stämmer. Det är med andra ord omöjligt att kontakta dem. Sådana domäner läggs även upp för att ge “boost” åt sina egna eller andras (uppdragsgivares) likartade sidor/domäner, så att dessa i sökmotorerna rankas högre. Detta kan också kallas att agera “affiliate”. Det är lätt att missvisande uppgifter smyger sig in i materialet då huvudsyftet kanske inte är att ge korrekt och uppdaterad information. 

Samtidigt måste man enligt lag skriva ut att det handlar om annonsering, vilket inte sker. Det förekommer sådan här annonsering kring en speciell avfuktare för krypgrund samt dräneringsskiva och man har i viss mån koncentrerat sig på att skivan ska användas till krypgrund. Vid denna typ av marknadsföring talas det om produkten som om det vore det enda rätta för krypgrunder och man vill givetvis samtidigt inte lyfta upp alla aspekter kring applikationens nackdelar.

Hur kan det komma sig att ni är billigare än vissa andra saneringsbolag? Säljer ni avfuktare med dålig kvalitet och gör krypgrundsinstallationer som inte är bra, eller?

Du inkommer med en förfrågan som verkar vara mycket skeptisk och är vasst ställd. Vårt motto är att enbart sälja produkter av hög kvalitet som klarar av sin uppgift utan problem. Vi accepterar inte hög reklamationsfrekvens på något i sortimentet. Skulle fel dyka upp gång på gång tar vi diskussion med leverantören om att rätta till felen. Om felen inte rättas till och hög kundservice inte hålls byter vi helt enkelt leverantör. Gällande installationer av avfuktare i krypgrund så görs dessa givetvis adekvat. Sett till vissa andra saneringsföretag kan vi av olika anledningar hålla konkurrenskraftiga priser:

Det finns saneringsföretag som ägs av investmentbolag samt som har en större organisation än vad vi har. Det kan vara sådant som påverkar prisbilden. Vi strävar efter att köpa in större partier av avfuktare och kan därmed hålla ned prisbilden på avfuktarna. Vissa saneringsfirmor är franchiseföretagare och både dessa samt moderkoncernen ska ha del av vinsten. Det är sådant som också kan påverka slutpriset för inspektion och installation.

Vi talar absolut inte illa om någon saneringsfirma då det finns mycket viktig occh samlad kunskap inom området krypgrund och fukt etc.

Om vi själva inte kan åka ut och inspektera krypgrund eller om husägaren inte själv av någon anledning kan utnyttja vår kostnadsfria guidning för att göra egenkontroll av krypgrunden kan vi i vissa fall uppge referenser till andra företag inom branschen. Tidigare hänvisades till andra likvärdiga aktörer. Tyvärr vågar vi efter Uppdrag Gransknings reportage om mögel och mygel inte gå i god för några andra då det finns antydan till att de i vissa fall kan stå i beroendeställning till mäklare. Förhoppningen är att alla inom dessa koncerner inte agerar såsom de i reportaget nämnda.

Vi levererar kvalitet och support som kan mäta sig med alla andra företag inom branschen, till ett dessutom bra pris eller supportmässigt sett som sagt kostnadsfritt upplägg.

Jag hörde nyheterna idag 2008-09-11 att Anticimex gick ut med rapport gällande fukt och mögel i krypgrunder. Stämmer det som de säger?

Det stämmer och tyvärr kommer det att drabba många husägare hårt då mögel, lukt och röta har fått fäste i huset. Anticimex säger att det enligt deras besiktningar är hälften av krypgrunderna som idag har mer eller mindre skador. det finns upp till 700.000 krypgrunder i Sverige och de som än så länge klarat sig utan skador löper mycket stor risk att gå samma öde tillmötes då klimatet med allt mer nederbörd och vintrar som mer liknar höst tillför krypgrunden fukt då det egentligen ska vara kallt och torrare. Ringa angrepp av mögel är i sig inte så farligt så länge det inte sprider sig upp i isolering och golvbjälklag. Dock ska man ta ett fynd av mikrobiell aktivitet som ett varningstecken då det avslöjar att klimatet i utrymmet periodvis är för fuktigt. Åtgärder måste då tas. Det som husägare eller deras bekanta först brukar lägga märke är elak lukt som sprider sig upp i bostaden och sätter sig i allt poröst material som kläder o.s.v. Tillåts lukten sätta sig kan det vara mycket besvärligt att bli av med problemen. Vi tycker det är bra att Anticimex går ut med denna information då många husägare redan nu kan förebygga problemen genom att t.ex. installera avfuktare eller till att börja med hålla noggrann kontroll på klimatet i krypgrunden.

TV-programmet PLUS med Sverker tog igår upp ett fall om husköpare som anlitat Anticimex att överlåtelsebesiktiga deras krypgrund. Ingen anmärkning gjordes. Ett par år senare var krypgrunden i stort utdömd av samma företag och den var då fuktskadad. Har ni sett programmet och vad säger ni i så fall om det som hänt?

Jo, vi tittade på PLUS 09-04-02 och kan genom vår erfarenhet konstatera att det är mycket vanligt att det över ett eller ett par år uppkommer omfattande skador i krypgrund, i form av mögel och röta. Det som däremot är anmärkningsvärt är att inspektören från Anticimex inte vid den tidigare inspektionen gav anmärkning gällande att det inte fanns byggplast mot marken, vilket man bör och faktiskt måste lägga för att hindra markånga att stiga upp i utrymmet. Markångan är tillsammans med andra faktorer bidragande orsak till att krypgrunder far illa. Det ska dock noteras att även om byggplast lagts efter den första inspektionen så hade de aktuella problemen mycket väl kunnat uppkomma. Till syvende och sist åligger det på husägaren att med täta mellanrum kontrollera sin krypgrund och även resterande huset så att fuktskador inte uppstår. 

Vi tycker det är bra att detta ärende lyfts upp även om Anticimex fick ta emot för hård kritik. Det vi skulle vilja titta närmare på är hur den första inspektören gått tillväga. Frågan är om han gjort fuktmätning med instrument eller bara okulär besiktning? Man kan i regel inte utan fuktmätning avgöra om det är fara för mögeltillväxt eller ej. Det är också viktigt att titta på vilken årstid besiktningen utförts. Under vintern kan det nämligen vara torrare i krypgrunder än vad det är under sommaren. Noteras ska också att det är mycket svårt att via ett kort inslag som det aktuella TV-programmet avgöra vad som har blivit sagt och utfört eller inte. Programledaren Sverker ger inte heller representanterna för svarande företag så stor chans att yttra sig. Vi tycker att han på senare tiden faktiskt gjort bort sig en del, bl.a. gällande Securitas brandlarm som inte löste ut när det brann utanför huset. Givet måste väl ändå vara att ett brandlarm i ett hus inte löser ut när rök eller värme ej når larmet ifråga.

Har du frågor som rör val av och installation av avfuktare etc. är du välkommen att kontakta oss för professionell personlig service. Se kontaktuppgifter nedan.

Ta också del av vår utförliga guide i hur man utför inspektion av krypgrund.

Uppdaterad 2020-02-11

– Om byggplast och sanering i krypgrund och torpargrund

– Mer frågor och svar kring krypgrund och torpargrund

– Om ventilation braskamin relaterat krypgrund och torpargrund

– Konvertering av krypgrund och torpargrund till varmgrund

– Ytterligare information om krypgrund och torpargrund

– Dränering av krypgrund och torpargrund

– Om flerfamiljshus och bostadsrätt med krypgrund

– Makadam i krypgrund eller torpargrund

– Om rasskydd i krypgrund

– Frågestorm om populärmagasins tips om krypgrund

– Fuktskada i krypgrund vad ska man göra

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Cookie Policy (EU)

5 (1) Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att rösta Lägg till din röst Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1 Inga röster än. Bli först med att lägga din

id06-logotype
Avfuktningsprojekt med ID06

0 (0) Ljungby Fuktkontroll – Din Partner för Säkra avfuktningsprojekt med ID06   Vad är ID06 och Varför Är Det Viktigt? ID06 – En Nyckel till Säkerhet och Effektivitet ID06 är en standard för identifikation

Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund
Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund

0 (0) Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund                       För att hantera luktproblem i krypgrunden finns det flera åtgärder att överväga, eftersom lukt ofta sprids

Produktexempel

Luftrenare AirSteril AS-430 med fotokatalys

Luftrenare AirSteril AS-430 med UVC och fotokatalys

Här finner du AirSteril Luftrenare med fotokatalys

Fotokatalytisk Luftrenare AirSteril AS-430. Kan fås med eller utan ozonavgivning. Val av lampa styr detta. Enheten levereras med valfri lampa och extra kan köpas till för anpassning utefter olika utrymmen och behov.

Passar utmärkt som luftdesinfektionsanordning i ett miljörum eller soprum.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen