Sök

Krypgrund & Torpargrund – Förebygg fuktrelaterade problem

3.8
(4)

Här beskrivs olika adekvata samt även mindre säkra sätt att förebygga och åtgärda krypgrundsproblem. Uppkommer frågor kring olika lösningar, kontakta oss för fri rådgivning.

1. Förebygga & Kontrollera – Grundpaket

Byggplast mot marken i krypgrund hindrar markånga

Genom att lägga byggplast / byggfolie mot marken hindras en stor del av markångan att komma upp i krypgrunden. Det är viktigt att kontrollera den relativa fuktigheten med Trådlös Hygrometer för att utröna om ytterligare åtgärder behöver tas. Över 75% relativ fuktighet bör det inte vara i utrymmet. Marken ska noga städas från allt organiskt material innan läggning av plast.

2. Förebygga & Kontrollera – Utökat Grundpaket

Krypgrundsisolering kompletterar byggplast

Byggplast läggs mot marken i krypgrund för att hindra markånga.
Trådlös Hygrometer används för att kontrollera den relativa fuktigheten. Krypgrundsisolering läggs ovanpå byggplasten. Krypgrundsisoleringen fungerar som kondensspärr genom att hindra varm och fuktig luft möta kall yta i utrymmet. Genom läggning av Krypgrundsisolering ökar temperaturen. Detta får till följd att den relativa fuktigheten sjunker.

3. Avfuktning genom solenergi – Luftsolfångare

Luftsolfångare i krypgrund

Luftsolfångare sätts på södersidan och blåser in varm luft i krypgrunden. Varm luft håller ett lägre ångtryck och avfuktning sker genom att byggnadsmaterialet med högre ångtryck avger fukt till luften. Luften tillåts att passera genom utrymmet och ut på andra sidan. Byggplast och Krypgrundsisolering läggs mot marken för att hindra markånga samt för att hindra den varma inkommande luften att möta kall yta. Denna lösning passar den mindre krypgrunden bäst då det krävs en del solenergi för att avfukta på detta sätt. Underdimensioneras systemet sett till krypgrundens storlek och övriga förhållanden finns klara risker. Värmen från luftsolfångaren kan också medföra att lukter, mögel m.m. lättare sprids upp till husets andra delar. Under svalare årstid bildas det mögel i luftsolfångaren, som sedan sprids in i krypgrunden när solen tittar fram. Det finns med andra ord lite att tänka på innan installation av luftsolfångare i krypgrund. Vi vill med erfarenhet varna för detta system. Mer om detta under Krypgrund med luftsolfångare.

4. Avfuktning med termisk avfuktare – TrygghetsVakten

TrygghetsVakten för krypgrund

TrygghetsVakten är en s.k. termisk avfuktare som avfuktar med hjälp av värme. TrygghetsVakten är programmerad att mäta tre olika tillväxtfaktorer gällande mögel, d.v.s. fukt, temperatur samt tid. Detta innebär att avfuktaren blir energisnål. Byggplast mot marken är obligatoriskt där möjlighet finns att lägga detta. Energiförbrukningen utan byggplast blir högre. Vill man sänka energiförbrukningen ytterligare, med ner till 50% läggs Krypgrundsisolering. Vi kan tyvärr inte på förhand garantera att detta avfuktningssystem kommer att fungera bra. Det har på sina håll visat sig icke fullt ut väl fungerande.

5. Avfuktning med forcerande avfuktare – Sorptionsavfuktare

Sorptionsavfuktare är den säkraste lösningen för krypgrund

Sorptionsavfuktare såsom Acetec EvoDry PD, dess storebror Acetec EvoDry RD eller om behov finns den ännu större Pro-varianten Acetec EvoDry 60 Pro, installeras att kontrollera klimatet i krypgrunden. Sorptionsavfuktare eller allmänt kallad krypgrundsavfuktare blåser ut fukten i form av vattenånga utanför utrymmet. Alla ventiler sätts igen för att hindra fuktig uteluft att komma in i krypgrunden. Till skillnad från vanliga s.k. kondensavfuktare / kylavfuktare fungerar sorptionsavfuktare ner till -20 grader. Kondensavfuktaren tappar prestanda och kan frysa igen i kallare utrymmen. Denna avfuktningslösning är den absolut allra säkraste och mest rekommendabla för krypgrund. Avfuktaren är i sig även brandsäkrare än andra lösningar, t.ex. med värmeslinga.

Kontakta oss för fri rådgivning gällande Din krypgrund eller torpargrund.

Läs mer om klart olämpliga krypgrundsåtgärder.

Uppdaterad 2019-05-16

Bild av Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 3.8 / 5. Antal röstande 4

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

6 reaktioner på ”Krypgrund & Torpargrund – Förebygg fuktrelaterade problem”

  1. Hej! Det var mycket information på er sida, tack för det! Några frågor angående den krypgrund jag har på mitt enplanshus byggt 1988. I den är själva grundmuren isolerad med frigolit på insidan och på marken ligger det byggplast. För något år sedan lät jag installera en trådlös fuktmätare. Fuktigheten är som värst under sommaren. Installatören av fuktmätaren tyckte att krypgrund var i bra skick. Nu till den egentliga frågan, mina trägolv är riktigt kalla på vintrarna och jag har funderat på att isolera bjälklaget underifrån med te x frigolit, men tvekat att göra det just pga att då ändras förutsättningarna i en fungerande krypgrund. Jag har läst och pratat med firmor som gör såna jobb och enligt dessa ska det inte ställa till det. Men som sagt jag har tvekat. Nu har jag läst även er sida och ni avråder från att göra så. OM jag istället skulle lägga isolering ovanpå byggplasten, skulle det göra någon skillnad på mina kalla golv? Och hur skulle förutsättningarna i grunden ändras och påverka miljön där nere? Om man leker med tanken på att lägga golvslingor och nytt golv ovanpå dom för att få varmare golv, kommer den golvvärmen att påverka miljön i krypgrunden negativt? Tacksam för råd om det här. Mvh J

    1. Ronnie Pileland

      Hej Johan
      Att lägga en krypgrundsmatta hjälper inte nämnvärt mot dina kalla golv utan ska mera ses som en strävan att minska risken för kondens på kallare ytor i krypgrunden. Att tillföra värme är inte negativt för din krypgrund.

      1. Hej Ronnie! Så vad föreslår du att jag ska göra utan att riskera att något negativt händer i krypgrunden?

  2. Tack för mycket bra information!
    Om man har en krypgrund med ståhöjd som är delvis inredd med en liten verkstad, samt att varmvattenberedare, elcentral etc är där nere, vilken åtgärd är att rekommendera då? Temp ligger på ca10 grader (element) och luftfuktigheten varierar mellan 50-60 (öppna ventiler) Betonggolv på vissa delar och berg i dagen på andra.

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Dantherm CDT 90 MK III avfuktare

Dantherm CDT 90 MK III är den en största portabla och industriella avfuktaren från Dantherm. Med hög kapacitet för avfuktning kommer också högre vikt. Därför har avfuktaren försetts med stora gummihjul och handtag så att arbetsmiljökrav på bättre sätt uppfylls.

Ångerrätt tillämpas inte gällande Dantherm CDT 90 MK III då denna avfuktare räknas som beställningsvara.

Läs mer »
CTR 300TT2 Corroventa
CTR 300TT2 Corroventa sorptionsavfuktare

Svensktillverkad

Sorptionsavfuktare Corroventa CTR 300TT2 med ställbart integrerat undertryck.

Observera att avfuktaren för styrning och installation ska kompletteras med tillvalen Styrenhet Homevision Pro samt Monteringskit TT. Se tillvalen

Sorptionsavfuktaren CTR 300TT2 är specialkonstruerad för användning i krypgrunder, där kraven är stora på energieffektivitet, driftsäkerhet och lång livslängd. Tack vare Corroventas patenterade spjällösning som skapar undertryck i krypgrunden, så är avfuktaren CTR 300TT2 även lämplig för lukt- och radonsanering.

Corroventa Tillval

Monteringskit

Homevision Pro

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen