• Forskning sedan 1991
 • Gör-Det-Själv
 • Må-Fre 8-16
 • 0372-10010

Krypgrundsisolering – Isolering av krypgrund

Med speciellt anpassad isolering i krypgrund, s.k. Krypgrundsisolering nås ett varmare och torrare klimat samtidigt som ev. avfuktare blir driftssnålare och håller längre.

Krypgrundsisolering

Krypgrundsisoleringen i genomskärning

Isoleringen består av skummad Polyeten och har hög isolerverkan samt lång livslängd. Bilderna gäller ej nedanstående Ignucell.

Vi har i sortimentet följande typer av isolering:

 • LFS-25
  Är anpassad att läggas över befintlig byggplast. Grundmurar kan om behov finns kläs direkt med LFS-25 eller om grundmuren är fuktig sättas med distans. LFS-25 kompletterar byggplast genom att fungera som ångbroms, då byggplast i sig inte är fullständigt tät.

  Läs mer om LFS-25 i webbutiken

 • Nisolex
  Håller ett högre ånggenomgångsmotstånd och därför kan läggas mot mark utan underliggande byggplast. Nisolex Krypgrundsisolering rekommenderas också vid problem med radon.

  Läs mer om Nisolex i webbutiken

 • Ignucell
  Är en såväl isolerande som dränerande skiva med många användningsområden där krypgrund inbegrips. Ignucell är patenterad i egenskap av en speciell form på skarvarna, som gör dessa mycket täta. Kan också användas för yttre dränering av grundmurar.

  Läs mer om Ignucell

Isoleringen motverkar fukt såväl passivt som aktivt

Skydd mot kondens – Kondensbarriär

Krypgrundsisolering Sommartid

Krypgrundsisolering Vintertid

Vad oberoende källor säger om krypgrundsavfuktning

“Det enda vi säkert vet är att man utan åtgärder för ökad fuktsäkerhet får fukt- problem. De vanligaste utförandena vi hittar i de krypgrunder som byggs idag och i den omfattande publicering som finns om kryprum …det är avdunstningsskydd på marken, värmeisolering av marken och avfuktare alternativt värmare.” (Källa: Statens Provningsanstalt 2005-10-24.)

“Genom att täcka marken med värmeisolering, kan man höja temperaturen på sommaren och riskerna för skador under denna tid minskar.” (Källa: Ingemar Samuelsson, Jesper Arfvidsson, Carl-Eric Hagentoft, Få bukt med fukt, 2007.)

“Krypgrundsioleringen har gjort vad ni sa, sänkt den relativa fuktigheten i krypgrunden med upp till 15% under varma sommardagar. Produkten rekommenderas” (Källa: Flertalet kunder.)

“Efter läggning av isoleringen och driftssättning av avfuktaren i krypgrunden kunde vi vänta med att sätta igång värmen i huset på hösten, sett till tidigare år. Golven blev varmare och vi har gjort en totalt sett stor vinst i att säkra krypgrunden och på köpet öka komforten i huset, utan markant högre elräkning.” (Källa: Husägare i Hörby.)

Läs här om mindre lämplig krypgrundsisolering

Läs också om andra typer av fuktkänsligare isolering i hus.

Uppdaterad 2019-05-16

Jerker Andersson
Jerker Andersson

CEO - FoU - LFS - Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB. Tvåbarnspappa vars hjärta slår extra starkt för att få hjälpa andra samt för barn och ungdom. Har erfarenhet av fukt och mögel i hus sedan barnsben och började forska inom området inomhusklimat 1991.

Lämna en kommentar

Gilla & Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nya Sidor

Produktexempel

Nyheter & Blogg

Avfuktare i hus ingår i begreppet cirkulär ekonomi
Avfuktare i hus gör skillnad mellan linjär och cirkulär ekonomi

Här motiverar vi varför avfuktare installerad i hus ingår i cirkulär ekonomi.  I tider med ekonomiska svångremmar får många gånger våra hus och fastigheter stå tillbaka. Fenomenet som sådant är inte nytt. I industrialismens framväxt

Mögel i hus kan leda till dysbios, invasivt mögelangrepp i mage och tarm. Mögelgift kan finnas i urin.
Mögelhus nu förknippat med mögel i tarmar och mögelgift i urin

2013 släppte Joseph H Brewer et al. uppmärksammat resultat gällande att 93% av CFS patienter (kroniskt trötthetssyndrom) hade signifikativt svar av mögelgift/mykotoxin i urinprov. [1,2] Nu har William Shaw och Matthew Pratt-Hyatt presenterat ny kunskap