• Forskning sedan 1991
 • Gör-Det-Själv
 • Må-Fre 8-15
 • 0372-10010

Krypgrundsisolering – Isolering av krypgrund

Med speciellt anpassad isolering i krypgrund, s.k. Krypgrundsisolering nås ett varmare och torrare klimat samtidigt som ev. avfuktare blir driftssnålare och håller längre.

Krypgrundsisolering

Krypgrundsisoleringen i genomskärning

Isoleringen består av skummad Polyeten och har hög isolerverkan samt lång livslängd. Bilderna gäller ej nedanstående Ignucell.

Vi har i sortimentet följande typer av isolering:

 • LFS-25
  Är anpassad att läggas över befintlig byggplast. Grundmurar kan om behov finns kläs direkt med LFS-25 eller om grundmuren är fuktig sättas med distans. LFS-25 kompletterar byggplast genom att fungera som ångbroms, då byggplast i sig inte är fullständigt tät.

  Läs mer om LFS-25 i webbutiken

 • Nisolex
  Håller ett högre ånggenomgångsmotstånd och därför kan läggas mot mark utan underliggande byggplast. Nisolex Krypgrundsisolering rekommenderas också vid problem med radon.

  Läs mer om Nisolex i webbutiken

 • Ignucell
  Är en såväl isolerande som dränerande skiva med många användningsområden där krypgrund inbegrips. Ignucell är patenterad i egenskap av en speciell form på skarvarna, som gör dessa mycket täta. Kan också användas för yttre dränering av grundmurar.

  Läs mer om Ignucell

Isoleringen motverkar fukt såväl passivt som aktivt

Skydd mot kondens – Kondensbarriär

Krypgrundsisolering Sommartid

Krypgrundsisolering Vintertid

Vad oberoende källor säger om krypgrundsavfuktning

“Det enda vi säkert vet är att man utan åtgärder för ökad fuktsäkerhet får fukt- problem. De vanligaste utförandena vi hittar i de krypgrunder som byggs idag och i den omfattande publicering som finns om kryprum …det är avdunstningsskydd på marken, värmeisolering av marken och avfuktare alternativt värmare.” (Källa: Statens Provningsanstalt 2005-10-24.)

“Genom att täcka marken med värmeisolering, kan man höja temperaturen på sommaren och riskerna för skador under denna tid minskar.” (Källa: Ingemar Samuelsson, Jesper Arfvidsson, Carl-Eric Hagentoft, Få bukt med fukt, 2007.)

“Krypgrundsioleringen har gjort vad ni sa, sänkt den relativa fuktigheten i krypgrunden med upp till 15% under varma sommardagar. Produkten rekommenderas” (Källa: Flertalet kunder.)

“Efter läggning av isoleringen och driftssättning av avfuktaren i krypgrunden kunde vi vänta med att sätta igång värmen i huset på hösten, sett till tidigare år. Golven blev varmare och vi har gjort en totalt sett stor vinst i att säkra krypgrunden och på köpet öka komforten i huset, utan markant högre elräkning.” (Källa: Husägare i Hörby.)

Läs här om mindre lämplig krypgrundsisolering

Läs också om andra typer av fuktkänsligare isolering i hus.

Uppdaterad 2019-05-16

Jerker Andersson
Jerker Andersson

CEO - FoU - LFS - Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB. Tvåbarnspappa vars hjärta slår extra starkt för att få hjälpa andra samt för barn och ungdom. Har erfarenhet av fukt och mögel i hus sedan barnsben och började forska inom området inomhusklimat 1991.

4 tankar på “Krypgrundsisolering – Isolering av krypgrund”

 1. Hej
  Jag har ett hus byggt 1981. Vi har ägt det sedan 1989. Huset har en krypgrund avstånd från mark ca >1 m. Krypgrundstaket klätt med asfaltsboard. Huset står på sprängd grund med lecablock bl.a Problemet är att vid ihållande regn kommer vatten upp från skrevor i berget. Samlas ca 1 dm djup på ca 3-4 kvm. Resten av grunden marken lite fuktig. vattnet rinner undan efter ca 2 dagar. Grunden ventilerad med 12 st ventiler. Ingen lukt eller annat som kan misstänkas vara skada. Enligt Anticimex hade jag ett värde av 18 ska vara under 17 sa besiktningsmannen. Kollat på nätet och läst väldigt mycket. Tycker denna sida är otroligt informativ . Har talat med många “experter” och kommit till slutsats att de flesta säger att det är tillfyllest att lägga krypgrundsisolering istället för plast typ Trygghetsvaktens. Vad anser du ? och om det räcker med isolering mot mark finns denna att handla hos er ?
  Med vänlig hälsning, Bo Gustafsson.

  Svara
  • Hej Bo,

   När vatten rinner in eller trycker upp i krypgrund, är det alltid bra att försöka dränera eller på annat sätt göra att det inte kan påverka krypgrunden negativt. Eftersom vattnet inte ställer sig någon längre tid går det att lägga ett dränerande skikt av makadam eller singel. Ovanpå detta läggs byggplast och om så också önskas krypgrundsisolering. Bra är alltså att tillse så vattenansamlingen inte sker mellan eller ovanpå plast och krypgrundsisolering.

   Besiktningsmannen talade sannolikt om fuktkvot i byggnadsmaterial, som inte ska vara över 17%. Där går gränsen för tillväxt av mögel och bakterier. Om den relativa fuktigheten i krypgrunden överstiger 75%, eller fuktkvoten 17% så har riskvärden passerats. Med hjälp av byggplast och krypgrundsisolering kan man minska risken för fuktpåverkan. Avfuktare är en kompletterande metod om dessa åtgärder inte räcker till.

   Värt att notera är att tunnare skikt av aluminiumfolie inte anses vara eller fungera såsom krypgrundsisolering. För att den typen av material ska fungera måste den byggas in i en död luftspalt om ca. 3cm. Detta har tidigare diskuterats och konstaterats på Internetforum av olika kunniga personer.

   Vi har isoleringen på lager.

   Mvh Jerker

   Svara
 2. Hej Jerker,

  Jag har nyligen köpt ett enplanshus från -87. Krypgrunden behöver ses över. Byggplasten är slut och mörka fuktfläckar har bildats i makadamen. RF ligger ofta runt 80%, fuktkvot i blindbotten 18% och temperaturen runt 8°C. Vatten läcker inte in i krypgrunden.
  Krypgrunden är på 130 kvm och har en takhöjd på 220 cm från sulan och sockelhöjd 50 cm. Lite som en grovkällare. Jag har spanat in sorptionsavfuktaren EvoDry RD EC och funderar på att isolera med Nisolex krypgrundsisolering. Vad tror du om den kombinationen?

  Jag har även en verklighet att ta hänsyn till där förvaring är en bristvara i huset.
  Behöver kunna ställa undan trädgårdsmöbler och andra ickeorganiska föremål här under vintern.
  Om jag förbereder en plan grund med sand, kan jag då lägga något typ av skydd/golv uppe på delar av isoleringen och ha saker stående på den utan att den tar skada? Vad hade du gjort?

  Ett alternativ är så klart att gräva ur, isolera och gjuta platta. Men det får inte plats i min budget. 🙁

  Mvh Mikael

  Svara
  • Hej Mikael,

   Det var en större typ av krypgrund du har. Perfekt för förvaring. Att täcka markytan med krypgrundsisolering har flera fördelar. Bland annat att installerad avfuktare inte behöver vara så mycket i drift som annars. Isoleringen är av sådan art att den tål att krypa och varsamt gå på, men är inte till för kontinuerligt och hårdare slitage. Man kan lägga markplattor/betongplattor uppe på krypgrundsisoleringen, där man går mycket och ställer saker. Annat skyddande kan alternativt läggas.

   Avfuktare Acetec EvoDry RD har avfuktningskapacitet att kunna hantera denna storlek av krypgrund. Avfuktaren ställs förslagsvis nära ingången till krypgrunden och slang eller rör för spridning av torrluft dras till motsatt sida. Då sätts luften i god cirkulation samtidigt som torrluften gör nytta i hela krypgrunden. Denna lösning blir långt billigare än att gjuta platta, med allt det drar med sig.

   Mvh Jerker

   Svara

Lämna en kommentar

Gilla & Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nya Sidor

Styrning avfuktare Acetec EvoDry 6P 12H 12P 18H 18P 24H 24P

Informationen här gäller avfuktarna Acetec EvoDry 12, 18 och 24 H samt P modeller. Se aggregaten längst ned på sidan här och klicka vidare för mer detaljerad information. Ställ gärna frågor i kommentarsfältet.  Grundfunktionen för

Produktexempel

Nyheter & Blogg

Luftrenare mot Coronavirus på sjukhus i Kina
Luftrenare AirSteril används mot Coronavirus i Kina

Vi har tidigare berättat om flera fördelar rörande tekniken med UVC-ljus och fotokatalys i luftrenare AirSteril. Ett stort antal luftburna och ytbundna föroreningar kan effektivt neutraliseras och reduceras. Bakterier, virus, mögel, lukt och en mängd