Sök

Mindre lämplig krypgrundsisolering

4.7
(7)

Mineralull som krypgrundsisolering

Frigolit – Cellplast

Cellplastkulor

Värmereflekterande isolering i aluminium med bubbelplast emellan

Vi har lagt ner ett stort arbete på att finna den bästa krypgrundsisolering som kan uppbringas.

Uppdaterad 2019-05-19

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4.7 / 5. Antal röstande 7

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

14 reaktioner på ”Mindre lämplig krypgrundsisolering”

 1. Hej LFS!
  Jag är i stånd med att isolera en ny tillbyggd del (40m2) av mitt hus som är från 1940. Huset är ”oplastat” och så kommer även den nya tillbyggda delen att vara. Jag har murat upp en, med galler ventilerad, torpargrund med lecablock ståendes på berg och lera. Dräneringsrör är nedlagda runt hela grunden. När grunden grävdes ur så var leran väldigt torr och tät. Bjälklaget uppepå grunden är av stående träreglar 195mm. Jag hade en idé ang isolering av torpargrunden och golvet, men efter att jag har läst trådarna på er hemsida så blev jag väldigt osäker. Min idé är att lägga åldersbeständig plast mot marken och sedan fylla upp med lecakulor 20-50cm(beroende på att berget sticker upp ojämnt mycket). Mot undersidan av bjälklaget hade jag tänkt skruva upp frigolitskivor, men detta verkar ju dåligt enligt det jag har läst nu? Om jag får fråga dig om råd så tänkte jag mig nu lite annorlunda, jag skulle bli jätteglad om du kan ge mig rådgivning om jag tänker rätt eller inte?
  Förslaget som ligger nu är att jag mot marken lägger plast som viks upp ca 10cm mot väggmuren. På detta läggs lättklinker av fabrikatet leca(har redan jättemycket hemma i storsäckar). Golvbjälklaget lämnas utan frigolit under och isoleras endast med cellulosafiber mellan bjälkarna. Ovanpå detta läggs golvspån och därefter plankgolv. I en del av tillbyggnaden skall det läggas elgolvvärme med stengolv. Låter detta vettigt? Och, vad skulle du rekommendera som bottenmaterial under bjälklaget för att hålla uppe cellulosaisoleringen i mitt fall?
  Bilder kan mailas om så önskas.
  Vänliga hälsningar från en osäker hemmabyggande Pelle

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Pelle,

   Åldersbeständig plast, s.k. byggplast eller byggfolie är bra att lägga mot marken. Det hindrar vattenånga från marken att påverka krypgrunden negativt. Är det mycket ojämnt så att vår krypgrundsisolering inte kan användas är Lecakulor gångbart. Det gäller dock att hålla dessa torra.

   Frigolitskivor mot blindbotten är ett vanskligt sätt att isolera. Det kan sedan komma in fukt i golvbjälklaget, vilken sedan inte så lätt kan avges igen. Det blir i det närmaste som enstegstätad fasad. Risk finns också att man stänger in lukt som sedan vandrar uppåt huset. etc.

   Tycker din tänkta lösning verkar vettig. En sak att flika in är dock vikten av att kontinuerligt fuktmäta, t.ex. med trådlös fuktmätare, så att klimatet inte passerar sådana värden där mögel och bakterier trivs. Håller man tillräckligt torrt i krypgrunden kan flera material vara aktuella som blindbotten. Asfaboard, oljehärdad masonit etc.

   Var beredd på att avfuktare kan behövas. Blir utrymmet inte kryp- och inspektionsbart är det därför bra att redan från början anlägga ett rörsystem för spridning av torrluft från en tänkt avfuktare.

 2. Hej och tack för utförlig beskrivning. jag undrar om du kan hjälpa mig med lite råd. Jag har precis köpt ett litet hus på 90 kvadrat med en timring från 1907 på torpargrund. Halva huset kommer jag under halvt hukad och har bra koll på. Men tänkte öppna upp den icke besiktningsbara (krypgrund?) under vardagsrum. När jag öppnade så var den i stort sett helt uppfylld med singel, sten, mackadam? , och på några ställen liten kaka betong eller lera som slätt skikt överst. Bärlinorna, timmer låg liksom dikt an och ingen luft under. sen var det kartong, tapet och diverser kutterspån, kottar och bös som isolering haha. Allt är snustorrt och känns bra och jag trodde jag skulle nå ner till trossbotten, lägga nytt och isolera efter att ha kikat i “hålet” under. Jag hittar ventilationshål utifrån i stenmuren. Nu till min fråga och mina förutsättning. jag med gravid dam flyttar in alldeles strax (jag vet , säg inget om planeringen hehe) och detta rum kan inte stå öppet så länge. jag har funderat på följande alternativ men vill inte göra nåt som skadar/förändrar och skapar fukt. jag gissar att kutterspånen och att golvet med spånskica och linoleummatta gjort att det torkat ut fint när man eldat och vill inte isolera med nåt som gör att det börjar bli fuktigt under. 1. jämna ut, nån duk, träfiber eller cellulosaisolering ELLER kutterspån igen och fylla upp rikligt och trägolv. kanske gör jobbet med att få bort dragit golv. 2. gräva ut allt djupt ner för att ha luft under och en besiktningsbar krypgrund, nytt bjäklag med träfiber isolering etc. 3. gräva ur kanske 10-20 cm och fylla med hasopor eller lecakulor upp igen (eller med 10 cm luftspalt. isolera, golv. lite villrådig och vill välja nåt smart för huset på lång sikt men också nåt som inte tar 1 månad. vh simon

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Simon,

   Du har funnit en torpargrund som är typisk för den tiden då man tog vad man hade att bygga och isolera med. Ofta klarar sig dessa konstruktioner förvånansvärt bra. Det beror bl.a. på att det finns värmegenomsläpp uppifrån, d.v.s. inte så mycket isolering i golvbjälklaget. Värmen fungerar som naturlig avfuktare och håller ned den relativa fuktigheten i torpargrunden. Samtidigt kan fukt transporteras uppåt via fuktgenomsläppligt golvmaterial.

   Så fort man ändrar på något förhållande kan fuktproblem, mögel och lukt dyka upp. Isolerar man så isolervärdet ökar kommer krypgrunden, torpargrunden att bli svalare och fuktigare än tidigare förhållande. Därför är det bra att tänka sig för innan åtgärder. Det kan vara betryggande att skapa en besiktningsbar krypgrund. Då finns möjlighet att inspektera och om så behövs motverka skadliga fuktförhållanden redan innan det blivit problem. En torpargrund eller krypgrund som fylls upp med någon typ av material blir sett till fuktsäkerhet riktigt osäker. Det kan uppstå mikroklimat vilket innebär att det på något ställe blir rejäla bekymmer, eller att hela utrymmet drabbas.

   Fuktmätning är viktigt att fullfölja via trådlös hygrometer alternativt fuktkvotsmätare eller någon typ av loggning via hygrometer. Att mäta är att veta.

   1. Hej LFS och tusen tack för att du tog dig tid att svara. Jag jobbade på och är stark nu och kanske något klokare för har lagt många timmar där nu. haha. Jag förstår ditt resonemang helt gällande mätbar men det blev en “modern” mullbänk med skumglas och lerklining på toppen och sen ett trägolv på. Fanns många anledningar till det och främst för att den var uppfylld sen gammalt och den var mkt torr och fin ända ner till jord . grävde och körde skottkärra en miljon gånger 🙂 håller på att klippa ihop en film om processen när rummet är helt klart för fotade en del och många som frågat om skumglas etc. tack igen och jag hoppas vårt vardagsrum kommer må bra fuktmässigt. har rymlig krypgrund under dom andra rummen så där kommer vi inte fylla upp men isolera och lägga nytt golv men där är det enkelt att ha koll för nästan 1,4 meter högt . och skulle vi ana tendenser där så kan vi ha lite koll på “mullbänken” vh wimon

    1. Ljungby Fuktkontroll

     Hej Simon,

     Jo det blir många skottkärror och en del både svett och tårar. Ibland undrar man vad man givit sig in på. Magkänslan blir i regel bra när det är gjort. Kan vara intressant att få ta del av din film sedan. Hoppas allt i fukthänseende kommer fungera väl..

 3. Hej!
  Vi ska isolera krypgrunden / golvbjälklaget i ett hus byggt 1970. Höjden i krypgrunden är ca 65cm och befintlig isolering i golvbjälklag är ca 120mm. Vi vill förbättra isoleringen och funderar på bästa sättet. Vad rekommenderar du.
  Hälsningar,
  Rustan

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Rustan,

   När det gäller hus från åren 1955-1979 gäller det att titta efter om det använts träskyddsmedel innehållande klorfenoler, t.ex. i syllar, reglar och brädor mot blindbotten i krypgrunden. Det kan från sådant kemiskt ämne bildas kloranisoler som luktar markant. Före isolering av golvbjälklaget bör det undersökas om lukt finns. Om material luktar och om det inte redan påverkar inomhusmiljön så kan det i värsta fall efter tilläggsisolering ändra förhållanden varvid lukt etc. letar sig uppåt huset.

   I övrigt när man tänker förbättra isoleringen i krypgrund, gäller det att beakta fuktförhållanden. Desto tjockare isolering och ju högre värmegenomgångsmotstånd man skapar, ju fuktigare kan det bli nere i krypgrunden. Det kan i sin tur ge upphov till problem med mögel, bakterier, röta och lukt. Om man finner det lämpligt att isolera mer än redan befintligt, kan fuktproblem upptäckas i tid via fuktmätning med trådlös hygrometer och/eller fuktkvotsmätare. Skulle fuktvärdena i krypgrund och byggnadsmaterial passera gränsvärden kan man vara ute i god tid med att installera avfuktare, s.k. krypgrundsavfuktare.

   Bra är om den isoleringstyp man väljer kan andas så att ev. avfuktare på det sättet kan säkerställa att det blir rätt fuktvärden upp i golvbjälklaget. Om man väljer mindre bra krypgrundsisolering som t.ex. är tät likt cellplast, ökar risken för innestängd fukt med vidare bekymmer.

   Vi brukar säga att det gäller att tänka fuktsäkerhet när man bygger eller renoverar samt förbättrar en konstruktion.

   Mvh LFS

 4. Edvard Fleetwood

  Hej LFS. Jag ska gjuta betonggolv i källare med lågt till tak enl följande plan: 30 mm ytskikt, 70 mm betong ev med golvvärme, textilduk, 165 mm isodränskivor hårdhet 70, avjämningsmarerial gärna isolerande så lite som möjligt, berg i dagen och små sprängstenar.

  Det är litet fuktigt. Dräneringen utvändigt är ok. Isodrän 100 mm utanpå 250 mm lecaväggar.

  Vad slags avjämnings mayerial rekommendersr du? Leca eller Hasopor? Annat alternativ?

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Edvard,

   Vårt område ligger inte inom konstruktion gällande den fråga du ställer. Dock är det inte lämpligt att använda skumglas om man ämnar ha det mot fuktig mark och att man förväntar sig isolerande effekt. Kan ta exemplet med den s.k. elefantmattan man lade under platta på mark innan frigolit etc. började användas. Elefantmattan bestod av mineralull, vilken när den blev fuktig inte uppfyllde någon direkt isolerande verkan. Vi har tittat på lecakulor som krypgrundsisolering men fann att de varianter som kunde absorbera markfukt tappade isolervärde en bra bit upp i den totala mängden isolering. Man kan därmed välja någon form av billigare avjämningsmaterial likt tvättad sand, singel eller makadam.

   Mvh LFS

 5. Bobbo Lauhage

  Har en krypgrund som är fylld med jord(jord stam patt ) ca 40 cm
  vilket typ av isolering rekommenderar du huset är byggdes slutet av 1600 talet

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Bobbo,

   Mycket intressant med hus från den tidsåldern. Då isolerade man normalt inte så mycket eller inte alls. Krypgrund eller kanske rättare sagt torpargrund kunde merdelen vara fylld med jord eller sandblandad till jordblandad kolstybb.

   Att ändra förhållanden där det tidigare klarar sig utan fuktskador är vanskligt. När man isolerar kommer torpargrunden att bli svalare och fuktigare än annars, särskilt under sommar och höst.

   Det gäller att tänka fuktsäkerhet. Blir det för fuktigt kommer mögelskada samt kanske rötskada och lukt att följa. Ta höjd för detta och planera in en avfuktare om sådan skulle visa sig behövas. Fuktmätning med trådlös hygrometer avgör behov av avfuktare.

   I ett äldre hus hade jag isolerat med hampa eller lin. Dessa material har lite högre motståndskraft mot mikrobiella angrepp, samtidigt som de mer med byggnadens ålder liksom harmonierar.

   Marken i utrymmet kan isoleras med krypgrundsisolering LFS-25 alternativt Nisolex. Det ger en lite varmare och då mindre fuktig krypgrund/torpargrund.

   Mvh LFS

 6. Hej! Vad rekommenderar du att man isolerar krypgrunden med om varken leca eller cellplast är att rekommendera?

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej, Allt handlar om att hålla krypgrunden tillräckligt torr, så att mögel och bakterier inte kan trivas där. Bra är att använda isolering som kan andas, så att ev. avfuktare kan ta hand om tillkommande fukt i hela konstruktionen, även upp i trossbotten. Isoleras golvbjälklaget med cellplast kommer det bildas en “död” zon där fukt i värsta fall kan ansamlas och ställa till med problem. Det kan bli likt enstegstätad fasad där fukten kan komma in men inte så lätt ut. Det gäller med fackspråk att skapa en fuktförlåtande krypgrund, och använda avfuktare om det behövs, vilket är ofta, faktiskt i de allra flesta fall. Mot marken i krypgrunden kan man lägga byggplast och krypgrundsisolering. Installeras krypgrundsavfuktare kommer krypgrunden att bli väsentligen varmare under vintertid, då man även tätar igen uteluftsventilationen. Mvh LFS

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Woods SW59FX avfuktare med hög avfuktningskapacitet

Äntligen har vi fler svensktillverkade avfuktare att erbjuda. Här Woods SW59FX med mycket hög avfuktningskapacitet i varmare rum, likt tvättstuga, torkrum, källare, lager m.fl. lämpliga applikationer. Avfuktaren är såväl som lättstyrd via två vred för fläkthastighet och hygrostat, även sett till storleken lättflyttad då den är utrustad med hjul och handtag. Antingen droppar kondensatet ned i tanken eller leds ut via slang.

Läs mer »
Fuktmätare hygrometer
Fuktmätare TFA Funk Thermo hygrometer med tre fjärrsensorer

TFA Funk Thermo hygrometer som i förhållande till andra likvärdiga fabrikat har flera fördelar. Via tre stycken sändare, vilka vi kallar fjärrsensorer, sänds värden gällande fukt och temperatur till basenheten som man kan placera inomhus för lätt övervakning. Vid fri sikt kan sensorerna sända upp till 100 meter. Det innebär att man lättare kan hålla koll på klimatet i på hustomten fristående byggnader, krypgrund, vind, källare, garage med flera. Hygrometern är kompatibel med tillbehöret TFA Weatherhub.

Läs mer »
DNA Mögeltest Mögelanalys tops
LFS – DNA mögeltest analys topstest mögeltest

LFS DNA mögeltest, House Test, har utvecklats av laboratorium som vi samarbetar med. Testet baseras på QPCR DNA-teknik som via ett dammprov och vidare analys kan bedöma den totala mikrobiella belastningen i inomhusklimatet och ge besked på om mögel och bakterier misstänks växa i huset eller fastigheten där provet togs.

DNA-analysen visar både typen och mängden mögel och kan därigenom identifiera tillväxten av dolt mögel samt hjälpa till i den ev. efterföljande inspektionen av skadorna. Olika arter av mögel angriper och tillväxer på olika byggnadsmaterial. DNA testet kan begränsa insatserna som krävs för att hitta själva fukt- och mögelskadan.

Provtagningen är snabbt utförd, icke-förstörande och kan göras av vem som helst. Efter provtagning skickas provet till laboratoriet via ett för frankerat kuvert.  Där analyseras testet med avseende på innehåll av mögel och bakterier. Analysrapport utarbetas samma dag som provet tas emot. I analysrapporten ingår svar för att bestämma dammets ålder, vilket innebär att analysen är unik genom att kunna skilja mellan mögel från utomhusluften som naturligt ansamlas i gammalt damm, med mögel som kommer från mögelskada inomhus.

OBS! Endast en svab, ett test för provtagning på ett ställe medföljer. Välj antal om du önskar testa på flera ställen, i flera rum etc.

– Manual DNA mögeltest samt frågor och svar

Läs mer »
TFA WeatherHub för fjärrövervakning av fukt och temperatur

TFA WeatherHub-Observer Startkit innehåller en fjärrsensor som avkänner fukt och temperatur i det rum den placeras. Fjärrsensorn har även en sladdbunden temperatursensor som kan dras ut utomhus eller kontinuerliga mäta temperatur i frys eller kylskåp. Fjärrsensorn sänder värden till WeatherHubenheten vilken kopplas till router som är ansluten till Internet. Via TFA server kan man sedan hämta värdena gällande fukt och temperatur till dator eller mobiltelefon. TFA server loggar värden 90 dagar. Larminställningsmöjligheter finns. Det tillkommer inga avgifter för själva kopplingen till TFA server. Den enda kostnaden är inköpssumman av WeatherHub-enheterna samt att man måste ha uppkoppling till Internet.

Läs mer »
Filter Corroventa

 

Passar följande avfuktare:

 • CTR 300TT
 • CTR 300TT2
 • CTR 150XT
 • CTR 300XT
 • CTR K100XT
 • CTR LKV1000XT
 • CTR K150XT

Vi köp av avfuktare och 20 st filter i samma beställning ges rabatt om 205kr. Rabatten visas i varukorgen.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen