• Forskning sedan 1991
  • Gör-Det-Själv
  • Må-Fre 8-16
  • 0372-10010
Meny

Mindre lämplig krypgrundsisolering

Lättklinker-kulor även benämt Lecakulor

Efter läggning av lättklinker måste man ofta avfukta en längre tid med en s.k. sorptionsavfuktare för att sänka fuktkvoten i det tillsatta isolermaterialet. Ytterligare argument emot att lägga lättklinker som markisolering är att de är hygroskopiska och därför har kapillär effekt (vattenuppsugande förmåga). Hur högt fukten/vattnet stiger i lättklinkerkulorna beror på kvaliteten i dessa. Det finns dock lättklinker som är anpassade för att vara mer kapillärbrytande. Lättklinker har förhållandevis dåligt isolervärde och blir därför dyrt att lägga då man rekommenderar att lägga 25-30cm lager för att uppnå bra isolereffekt. Räkna med att nedersta lagret som ligger direkt mot marken blir mer fuktigt. Stighöjden för fukt/vatten i lättklinker varierar. Man tappar i isolereffekt då fukt tillåts stiga i materialet och det nedersta lagret fyller då inte så stor funktion. Lättklinker-kulor benämns i folkmun också som Lecakulor. LECA är ett registrerat varumärke och tillhör Maxit.

Mineralull som krypgrundsisolering

Frigolit – Cellplast

Cellplastkulor

Värmereflekterande isolering i aluminium med bubbelplast emellan

Vi har lagt ner ett stort arbete på att finna den bästa krypgrundsisolering som kan uppbringas.

Uppdaterad 2019-05-19

Jerker Andersson
Jerker Andersson

CEO - FoU - LFS - Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB. Tvåbarnspappa vars hjärta slår extra starkt för att få hjälpa andra samt för barn och ungdom. Har erfarenhet av fukt och mögel i hus sedan barnsben och började forska inom området inomhusklimat 1991.

Lämna en kommentar

Gilla & Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nya Sidor

Solpaneler s.k. solceller förorsakar mögel på vind

Åtskilliga gånger har byggsverige och myndigheter inte riktigt tänkt till eller testat olika byggnadstekniska lösningar och konstruktioner. Istället för fuktförlåtande har det skapats riskkonstruktioner. Nu har vi ytterligare ett exempel på det, vilket inte ser

Produktexempel

Nyheter & Blogg