Search

Översvämning i krypgrund och källare

5
(167)

De delar av hus såsom källare och krypgrund vilka ligger i eller under marknivå är extra utsatta för översvämning. Den primära källan till ansamlingen av vatten är vanligen periodvis förhöjd grundvattennivå, häftiga regn och snösmältning.

Ett översvämmat hus med krypgrund

Vi står efter denna vinter 2009-2010 inför troliga problem där vattnet från snömassorna kan komma att rinna in i såväl krypgrunder som källare där ordentlig dränering inte finns, eller där grundvattennivån höjs och dagvattenbrunnar samt avlopp översvämmas. I detta fallet är såväl krypgrunden som bottenplan översvämmat. Sanering, avfuktning och renovering av detta stenhus behövs när vattnet sjunkit undan.

Åtgärder vid översvämning

Det fritt stående vattnet pumpas först bort med hjälp av dränkbar pump, dräneringspump eller så kallad “sump-pump”. Om vatten fortsätter tillkomma över tid kan man för att undvika vidare fuktskada tillsätta värme eller använda kraftfull avfuktare. Mer om det nedan. Först när vatteninträngningen avtar så pass att pumpen inte längre kan evakuera tas den bort.

Viktigt för förebyggande av fuktrelaterade skador som mögel och elak lukt är att i så tidigt stadium som möjlig och under hela uttorkningsfasen använda fotokatalytisk luftrenare likt AirSteril. Denna luftrenare ser till att genom fotokatalys och ozon rejält hålla risken för bildande av mögel och mögellukt nere. Det går även använda luftrenaren i sekundärt syfte då aktuella problem redan uppkommit.

Krypgrund

Krypgrunden är ofta låg och arbetet försvåras därför vid översvämning. Det gäller att skydda syll samt golvbjälklag och isolering från vatten- och fuktskada. Bortpumpning av vatten är därför viktigt. Byggplast mot marken är i en krypgrund ofta ett måste för att hindra markånga att påverka klimatet negativt. Vid översvämning kan byggplasten däremot vara till nackdel då vatten kan bli kvarstående. Här kan man i lågpunkterna ta mindre hål på plasten för att leda ner vattnet i marken. Därefter ska krypgrunden avfuktas så snabbt så möjligt.

Avfuktning kan utföras genom värme samt ventilation eller genom avfuktare lämpad för uppdraget samt en kombination därav. Om värme tillsätts bör man vara mycket försiktig. Om ett bastuklimat skapas där fukt upptagen av den varma luften inte kan ventileras ut tillräckligt snabbt det inom någon dag bli mycket uttalade problem med mögel och lukt. Det är av största vikt att hålla tillräckligt många ventiler i grundmuren öppna samtidigt som ev. fläkt (undertrycksfläkt) hjälper till att evakuera fuktig luft. En kraftig byggfläkt med värme måste användas.

Både byggfläkt och undertrycksfläkt kan sättas utanför krypgrund. Då leder man in varmluften genom en ventil och den fuktiga luften dras ut genom en ventil i krypgrundens motsatta ände.

I krypgrund där återkommande översvämning sker bör man vidta åtgärder som dränering och/eller läggning av makadam samtidigt som avfuktare installeras för permanent bruk då luftfuktigheten närmar sig nivåer där mögel kan gro och spridas vidare.

Avfuktare för krypgrund – Krypgrundsavfuktare med särskild avfuktning

Källare

Vid översvämning i källare gäller i princip samma tillvägagångssätt som i krypgrund. Skillnaden är att det i källaren finns mer svängutrymme och plats för nödvändig utrustning. Bor man i ett översvämningsdrabbat område kan det vara bra med hyllor en bit upp på väggen så att inget fukt- och vattenkänsligt förvaras på golvet under kritiska årstider. Baklås kan anslutas till avlopp för att stoppa uppträngning. Har avloppsvatten tryckts upp bakvägen kan man helt få bort eller kraftigt reducera lukten med hjälp av ovanstående luftrenare.

Såväl i krypgrund och källare kan en “sump-pump” anläggas i förebyggande syfte. Det innebär att man en bit under marknivå sänker ned en spann med en dränkbar pump i. Från pumpen anslutes en slang där vattnet sedan vid behov kan pumpas ut.

2011 sommaren med översvämning

Sällan har det skådats en sådan fuktig sommar som 2011. Den började likt 2009 fast kom sedan igång att påverka grundvattennivån som höjdes upp till 60-70 cm mer än vanligt. Vi ser krypgrund och källare efter annan få tillväxt av mögel, även många krypgrunder och källare som tidigare inte visat akuta fuktrelaterade symptom. Köpenhamn, Malmö och Norrköping är några exempel på ställen där det varit stora översvämningar. Bara i Norrköping räknas det med att 1.500 källare kräver avfuktare samt sanering och renovering. De saneringsfirmor som verkar i de direkt skadeutsatta områdena har enormt mycket att göra. Vi har också fått känna på denna arbetsbelastning då det inte bara handlat om mycket regn utan också om rekordhög luftfuktighet under långa perioder. Ljungby har dock varit relativt förskonat från översvämningar.

Visste du att en meter tjock snö motsvarar ca. tio centimeter vatten. Sker snabb snösmältning och om regn tillkommer har vi i år stora problem att vänta!

Extern information

Uppdaterad 2020-08-17

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 167

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 reaktioner på ”Översvämning i krypgrund och källare”

 1. Conny Petersén

  Hej hej!

  Här kommer en lite annorlunda fråga. Jag heter Conny Petersén och arbetar med barn och ungdomsteater. Vi gör en föreställning som utspelar sig efter en stor översvämningskatastrof och jag undrar om jag kan få hjälp med en replik. En rollkaraktär är mycket teknikintresserad. Hon hör om en byggnad där man inte lyckas pumpa ut vatten för att man inte använder rätt teknik. Hon säger något i stil med:
  ”Ni kan inte bara använda ????-teknik, det kommer aldrig att gå. Ni måste ha en ???? med ????-effekt som om ni ska få ut vatten snabbare än det rinner in”.

  Ni som har kompetens, kan ni hjälpa mig med lite facktermer att fylla i dessa luckor med. De får gärna vara termer som är obegripliga för den som inte är insatt.

  Om du inte har tid med detta så förstår jag det, men det skulle vara till stor hjälp för mig. Tack på förhand.

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Conny,

   Något som ligger mig varmt om hjärtat är all form av kreativt och givande arbete för samt tillsammans med barn och ungdomar.
   Ja det här var lite speciellt men samtidigt kul..
   Några direkta facktermer finns inte i sammanhanget så som jag ser det. Dock kan följande användas.
   Ni kan inte bara använda lågflödesteknik. Ni måste ha en adekvat evakueringspump med rejäl dräneringseffekt …
   Lycka till med föreställningen!

   Mvh LFS

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Kallfogger för foggning av saneringsvätska mot mögel, bakterier och lukt
Kallfogger för saneringsvätska mot mögel bakterier lukt

Med LFS kallfogger foggas eller också kallat dimmas saneringsvätska eller desinfektionsvätska ut på effektivt sätt. Kallfoggern skiljer sig från andra typer av rökmaskiner genom att den inte värmer upp saneringsvätskan i ångform. Istället åstadkoms av en effektiv europatillverkad eldriven motor ett högre tryck, vilket tillsammans med det justerbara munstycket finfördelar vätskan i mycket små droppar.

Genom att använda denna kallfogger bibehålls egenskaperna hos vätskan för sanering eller desinfektion.

Foggningsmetoden medger att man kan komma åt utrymmen som annars är svåra att sanera. Samtidigt är det lättare att fördela saneringsvätskan och även hushålla med densamma.

Läs mer »
Avfuktare Corroventa
CTR STD TT avfuktare Corroventa

Svensktillverkad

Corroventa CTR STD-TT avfuktare.

Corroventas minsta sorptionsavfuktare för installation i krypgrund eller vind etc., där kraven är stora på energieffektivitet, driftsäkerhet och lång livslängd.

Med en torrluftsmängd på 200 m3/h. Avfuktaren har en av marknadens lägsta energiförbrukningar.

Homevision Pro styr- och övervakningspanel samt Monteringskit TT är nödvändiga tillval.

Läs mer »
Airsteril Lampa 18w
AirSteril Lampa 12W till luftrenare Silent 1000

Lampa 12W UV-12 utan ozonavgivning, passande AirSteril Silent 1000.

Mått: Längd 154 mm, Bredd sockel 42 mm.

OBS! Kontrollera lampans mått då äldre luftrenare av modellen Silent 1000 har en mindre lampa. Ta kontakt med oss om du inte kan säkerställa vilken lampa som passar din enhet.

Effekt: 12W

Livslängd: Vi rekommenderar lampbyte efter 12 månader, detta rekommenderas för att lampan successivt tappar sin renande effekt.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen