• Forskning sedan 1991
 • Gör-Det-Själv
 • Må-Fre 8-15
 • 0372-10010

Mögel i badrum är vanligt p.g.a. fukt

Mögel är vanligt i badrum

I badrum, särskilt de med bristande ventilation finns risk för att mögel kan växa då mängden fukt i kombination med inomhustemperaturen är gynnsam. Det duschas och badas mer än någonsin innan och äldre fastigheter där det inte finns aktiv ventilation i form av badrumsfläkt eller större ventilationsaggregat ses ofta mögel i badrummen. Fukt har en hög förmåga att “krypa” in genom små springor och diffundera genom otäta material, vilket vid inspektioner kan ses som påväxt i väggar och under golv m.fl. ställen.

Mögel på våtrumstapet

Smutsen som agerar näringsämnen kan bestå av allt från damm och hudavlagringar till tvål- och schamporester. Fukten binds till smutspartiklarna och utgör om relativt snabb uttorkning eller avfuktning inte sker ett bra klimat för svartmöglet.

Efter bad, dusch eller då våtrumstapeten blivit fuktig ska den skrapas av med för ändamålet avsedd gummiskrapa. Regelbunden tvätt bör även ske för att ta bort gamla avlagringar. Användande av skarpare rengöringsmedel kan skada tapeten. Bruka istället varmt såpvatten och en halvhård borste.

Hål i ytskiktet i badrum ska aldrig tillåtas då fukt vandrar in den vägen. Täta noga med silicon och ta inte upp hål i onödan. Undvik spegelväggar och dylikt. Ska hål tas upp sker tätning i samband med isättning av plugg samt dragning av skruv.

Färg i badrum flagnar av fukt

Fukt från badrum kan lätt kan leta sig uppåt i huset till vinden där mögelpåväxt startar. Det är därför av största vikt att via fläkt evakuera fukten innan den kan ställa till skada. Som bäst sätts fläkt eller utsug i taket direkt ovanför fuktkällan. Tätskikt bestående av byggfolie bör finnas i innertaket nedanför vind.

Mögel i kakelfog

I anslutning till kakel och fogar används silicon för tätning. Silicon angrips även av mögel och det är inte lätt att rengöra om angreppet fått fäste. Det enda verksamma kan vara att ta bort siliconet med omsorg och applicera nytt.

Mögeltillväxt på andra ställen i badrum

I golvbrunnar och vattenlås är det ett perfekt klimat för mikrobiell aktivitet. Det krävs även här regelbunden översyn. Elak lukt kan uppkomma via dessa källor i badrummet.

Mögelförekomst kan finnas i skåp, särskilt mot yttervägg som är kall och skapar en köldbrygga. Se till att skåpen är välventilerade så fukt inte kan ansamlas utan tillåts att ventileras ut. Lägg inte in fuktiga föremål eller tyger i skåpen.

Avfuktare, värme och ventilation

Tänk på att blöta handdukar som hängs på tork kan avge stora mängder vattenånga. Det krävs mer än tillfällig fläktdrift eller avfuktning för att råda bot på detta tillskott. Vattendroppar som sitter kvar på väggar och golv efter dusch samt bad utgör också en fuktkälla samtidigt som det går åt en del energi i form av värme för att avfukta utrymmet om det inte gummiskrapas torrare.

Badrummen används i regel mer i hus där det bor familjer med barn och ungdomar. Håll dusch- och badtiderna så korta som möjligt, i synnerhet om bra ventilationsmöjligheter ej finns.

Mögel i hemmet kan vara skadligt

Ta kontakt med din hyresvärd eller bostadsrättsföreningen om det uppkommer onormala mängder mögel i badrummet eller om luftfuktigheten fortfarande är hög ett längre tag efter fukttillförsel. Vill de inte kontrollera eller åtgärda uppsök kommunens miljökontor i ärendet.

Ej tillämpligt

Observera att man inte bör använda skarpare typer av saneringsvätska för sanering av mögel i badrum, undantaget vid  mögelsanering som utförs av fackman. Hälsorisker kan föreligga vid användning av kemiska ämnen som är till för andra applikationer.

Uppdaterad 2019-05-20

Jerker Andersson
Jerker Andersson

CEO - FoU - LFS - Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB. Tvåbarnspappa vars hjärta slår extra starkt för att få hjälpa andra samt för barn och ungdom. Har erfarenhet av fukt och mögel i hus sedan barnsben och började forska inom området inomhusklimat 1991.

4 tankar på “Mögel i badrum är vanligt p.g.a. fukt”

  • Hej Klas,

   Det var trevligt att öppna sidan idag då ditt meddelande fanns där. Det är till del återkoppling som gör det roligt att jobba vidare med informationsgivning. Tack..

   Mvh Jerker

   Svara

Lämna en kommentar

Gilla & Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nya Sidor

Styrning avfuktare Acetec EvoDry 6P 12H 12P 18H 18P 24H 24P

Informationen här gäller avfuktarna Acetec EvoDry 12, 18 och 24 H samt P modeller. Se aggregaten längst ned på sidan här och klicka vidare för mer detaljerad information. Ställ gärna frågor i kommentarsfältet.  Grundfunktionen för

Produktexempel

Nyheter & Blogg

Luftrenare mot Coronavirus på sjukhus i Kina
Luftrenare AirSteril används mot Coronavirus i Kina

Vi har tidigare berättat om flera fördelar rörande tekniken med UVC-ljus och fotokatalys i luftrenare AirSteril. Ett stort antal luftburna och ytbundna föroreningar kan effektivt neutraliseras och reduceras. Bakterier, virus, mögel, lukt och en mängd