Sök

Mögel i badrum är vanligt p.g.a. fukt

4.2
(5)

Mögel är vanligt i badrum

I badrum, särskilt de med bristande ventilation finns risk för att mögel kan växa då mängden fukt i kombination med inomhustemperaturen är gynnsam. Det duschas och badas mer än någonsin innan och äldre fastigheter där det inte finns aktiv ventilation i form av badrumsfläkt eller större ventilationsaggregat ses ofta mögel i badrummen. Fukt har en hög förmåga att “krypa” in genom små springor och diffundera genom otäta material, vilket vid inspektioner kan ses som påväxt i väggar och under golv m.fl. ställen.

Mögel på våtrumstapet

Smutsen som agerar näringsämnen kan bestå av allt från damm och hudavlagringar till tvål- och schamporester. Fukten binds till smutspartiklarna och utgör om relativt snabb uttorkning eller avfuktning inte sker ett bra klimat för svartmöglet.

Efter bad, dusch eller då våtrumstapeten blivit fuktig ska den skrapas av med för ändamålet avsedd gummiskrapa. Regelbunden tvätt bör även ske för att ta bort gamla avlagringar. Användande av skarpare rengöringsmedel kan skada tapeten. Bruka istället varmt såpvatten och en halvhård borste.

Hål i ytskiktet i badrum ska aldrig tillåtas då fukt vandrar in den vägen. Täta noga med silicon och ta inte upp hål i onödan. Undvik spegelväggar och dylikt. Ska hål tas upp sker tätning i samband med isättning av plugg samt dragning av skruv.

Färg i badrum flagnar av fukt

Fukt från badrum lätt kan leta sig uppåt i huset till vinden där mögelpåväxt startar. Det är därför av största vikt att via fläkt evakuera fukten innan den kan ställa till skada. Som bäst sätts fläkt eller utsug i taket direkt ovanför fuktkällan. Tätskikt bestående av byggfolie bör finnas i innertaket nedanför vind.

Mögel i kakelfog

I anslutning till kakel och fogar används silicon för tätning. Silicon angrips även av mögel och det är inte lätt att rengöra om angreppet fått fäste. Det enda verksamma kan vara att ta bort siliconet med omsorg och applicera nytt.

Mögeltillväxt på andra ställen i badrum

I golvbrunnar och vattenlås är det ett perfekt klimat för mikrobiell aktivitet. Det krävs även här regelbunden översyn. Elak lukt kan uppkomma via dessa källor i badrummet.

Mögelförekomst kan finnas i skåp, särskilt mot yttervägg som är kall och skapar en köldbrygga. Se till att skåpen är välventilerade så fukt inte kan ansamlas utan tillåts att ventileras ut. Lägg inte in fuktiga föremål eller tyger i skåpen.

Avfuktare, värme och ventilation

Tänk på att blöta handdukar som hängs på tork kan avge stora mängder vattenånga. Det krävs mer än tillfällig fläktdrift eller avfuktning för att råda bot på detta tillskott. Vattendroppar som sitter kvar på väggar och golv efter dusch samt bad utgör också en fuktkälla samtidigt som det går åt en del energi i form av värme för att avfukta utrymmet om det inte gummiskrapas torrare.

Badrummen används i regel mer i hus där det bor familjer med barn och ungdomar. Håll dusch- och badtiderna så korta som möjligt, i synnerhet om bra ventilationsmöjligheter ej finns.

Mögel i hemmet kan vara skadligt

Ta kontakt med din hyresvärd eller bostadsrättsföreningen om det uppkommer onormala mängder mögel i badrummet eller om luftfuktigheten fortfarande är hög ett längre tag efter fukttillförsel. Vill de inte kontrollera eller åtgärda uppsök kommunens miljökontor i ärendet.

Ej tillämpligt

Observera att man inte bör använda skarpare typer av saneringsvätska för sanering av mögel i badrum, undantaget vid  mögelsanering som utförs av fackman. Hälsorisker kan föreligga vid användning av kemiska ämnen som är till för andra applikationer.

Uppdaterad 2022-08-26

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4.2 / 5. Antal röstande 5

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

6 reaktioner på ”Mögel i badrum är vanligt p.g.a. fukt”

 1. Hej LFS!
  Så informativ och användbar hemsida! Har lärt mig mycket och hoppas att du hjälper mig med ett bra råd . Precis som du skriver i artikeln, har det börjat lukta mögel ur mitt handfat och golvbrunn.
  Jag har nyligen flyttat i en ny lägenhet. Fastigheten är stambytt år 2017. Har aldrig haft liknande problem förut i tidigare bostäder, står ganska rådlös nu 🙁

  1. Handfat. Jag har rensat vattenlåset och alla rör från en brunaktig geggig beläggning. Inte märkt mögel där. Men lukten kvarstår. Så jag tror att mögellukten kommer antingen från översvämningshålet i handfatet eller från rören i själva avloppssystemet.
  Men hur rengör jag i översvämningshålet? Det är omöjligt att komma åt in dit. Behöver jag skruva loss ngt? Och vilket rengöringsmedel är bäst att använda? Jag blir så tacksam för ett professionellt råd – ett lämpligt sanerings-/rengöringsmedel och själva tillvägagångssättet. Tänkte spola med varmt vatten först för att ta bort det värsta av möglet, sen använda medlet och sedan spola igen. Eller ska jag använda medlet med en gång på möglet?

  2. Golvbrunn. Jag har rengjort vattenlåset ett par-tre gånger under det senaste året. Det hjälpte inte mot lukten. Men först den senaste gången märkte jag mögel i hinken. Jag har bestämt mig att köpa ett helt nytt vattenlås men frågan är om det hjälper. Det hade ju börjat lukta redan innan vattenlåset möglade. Så vad gör jag om vattenlåsbyte inte hjälper? Kan jag hälla i ngt medel i avloppet i duschen?

  På förhand tacksam för ditt svar,
  Emma

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Emma,

   Trevligt att du fann hemsidan hjälpsam.

   Lukt från golvbrunn och handfat uppstår ganska snabbt. Det gäller att regelbundet rengöra vattenlåsen och själva övre delen av brunnen. Det kan vara så att lukt uppstått även bakom översvämningshålet i handfatet. Man kan ta en sprayflaska och spraya in klorin i detta hål. Det brukar vara en hårdare beläggning i hålutrymmet i handfatet, varför behandlingen kan behöva upprepas. Varva med att spraya in varmt vatten så att smutsbeläggningen fuktas upp och lättare lossnar. Det går också att spraya in vår desinfektionsvätska vid namn CleanZip.

   Det är inte säkert att du behöver köpa nytt vattenlås till golvbrunnen. Rengöring av detta system för vattenavrinning kan behöva göras så ofta som varje till varannan vecka, särskilt om man är flera i hushållet som duschar och badar. Lukt passerar sällan från avloppssystemet upp genom vattenlåset, så länge vattnet där inte torkar ut vill säga.

   Det finns ett alternativt rengöringsknep. Man häller varmt vatten i vattenlåset, blandar bikarbonat och salt och häller ned där. Därefter hälls varm vinäger i. Det skapar en reaktion vilken löser fett etc. mycket bra. Mycket naturvänligare än så kan det inte bli.

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Klas,

   Det var trevligt att öppna sidan idag då ditt meddelande fanns där. Det är till del återkoppling som gör det roligt att jobba vidare med informationsgivning. Tack..

   Mvh LFS

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Otto,
   Tack för din kommentar. Hoppas att du får nytta av kunskapen framöver.
   Mvh LFS

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Woods SW42FW avfuktare för varma rum

Woods SW42FW har sina rötter i Kanada där avfuktaretillverkningen startade för mer än 60år sedan. Idag har generalagenten i Sverige lagt SW-tillverkningen här och samtidigt passat på att ytterligare kvalitetshöja samt miljöanpassa. Avfuktare Woods SW42FW är i uppvärmda hus, även under vissa andra omständigheter, kapabel att avfukta upp till mellan 115-160m2 yta. Passar ypperligt till torkrum, tvättstuga, varmare källare samt lager o.s.v.

Läs mer »
Kallfogger för foggning av saneringsvätska mot mögel, bakterier och lukt
Kallfogger för saneringsvätska mot mögel bakterier lukt

Med LFS kallfogger foggas eller också kallat dimmas saneringsvätska eller desinfektionsvätska ut på effektivt sätt. Kallfoggern skiljer sig från andra typer av rökmaskiner genom att den inte värmer upp saneringsvätskan i ångform. Istället åstadkoms av en effektiv europatillverkad eldriven motor ett högre tryck, vilket tillsammans med det justerbara munstycket finfördelar vätskan i mycket små droppar.

Genom att använda denna kallfogger bibehålls egenskaperna hos vätskan för sanering eller desinfektion.

Foggningsmetoden medger att man kan komma åt utrymmen som annars är svåra att sanera. Samtidigt är det lättare att fördela saneringsvätskan och även hushålla med densamma.

Läs mer »
Fuktmätare TFA klima Bee för relativ fuktighet och temperatur
Fuktmätare TFA Klima Bee mäter temperatur och relativ fuktighet

TFA Klima Bee fuktmätare är en handhållen typ av hygrometer som snabbt och precist mäter temperatur och fukt, relativ luftfuktighet.

Fuktmätaren är perfekt för kontroll av klimatet i t.ex. krypgrund, vind, källare, garage, lager, växthus m.fl. applikationer.

Klima Bee kan även användas för att fuktmäta i platta på mark. Läs vidare i vår beskrivning hur det som bäst går till.

Läs mer »
Corroventa A1 avfuktare sorptionsavfuktare
Corroventa A1 avfuktare kompakt för mindre svala rum

Svensktillverkad

På förfrågan har Corroventa lanserat en mindre avfuktare kallad A1.

Avfuktaren arbetar med absorptionsteknik, kallas sorptionsavfuktare, och ger därmed långt högre avfuktningskapacitet i husets svalare konstruktioner än vad kondensavfuktare klarar.

Corroventa A1 levereras i grundutförande utan hygrostat. Se tillbehören för att välja till sådan.

Avfuktaren kan ställas i två olika lägen, i vilka olika kapacitet ges.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen