I badrum, särskilt de med bristande ventilation finns risk för att mögel kan växa då mängden fukt i kombination med inomhustemperaturen är gynnsam. Det duschas och badas mer än någonsin innan och äldre fastigheter där det inte finns aktiv ventilation i form av badrumsfläkt eller större ventilationsaggregat ses ofta mögel i badrummen. Fukt har en hög förmåga att “krypa” in genom små springor och diffundera genom otäta material, vilket vid inspektioner kan ses som påväxt i väggar och under golv m.fl. ställen.
Mögel på våtrumstapet
En modern våtrumstapet ger i sig inte någon näring åt mögel. Eftersom våtrumstapetens ytstruktur är mer eller mindre ojämn fastnar smuts och då det blir fuktigt kan olika arter av mikrobiell aktivitet uppstå. På bilden här ses det man populärt kallar för svartmögel.
Smutsen som agerar näringsämnen kan bestå av allt från damm och hudavlagringar till tvål- och schamporester. Fukten binds till smutspartiklarna och utgör om relativt snabb uttorkning eller avfuktning inte sker ett bra klimat för svartmöglet.
Efter bad, dusch eller då våtrumstapeten blivit fuktig ska den skrapas av med för ändamålet avsedd gummiskrapa. Regelbunden tvätt bör även ske för att ta bort gamla avlagringar. Användande av skarpare rengöringsmedel kan skada tapeten. Bruka istället varmt såpvatten och en halvhård borste.
Hål i ytskiktet i badrum ska aldrig tillåtas då fukt vandrar in den vägen. Täta noga med silicon och ta inte upp hål i onödan. Undvik spegelväggar och dylikt. Ska hål tas upp sker tätning i samband med isättning av plugg samt dragning av skruv.
Färg i badrum flagnar av fukt
Varm och fuktigt luft från bad och dusch i badrummet stiger uppåt och fäller ut som kondens mot taket. Därför är det vanligt att färg lossnar (flagnar) samtidigt som mögel kan bildas både på och under färgskiktet där detta lossnat. Här syns också att spackel som använts för avjämning inte kunnat stå emot all fukt utan lossnat.
Fukt från badrum lätt kan leta sig uppåt i huset till vinden där mögelpåväxt startar. Det är därför av största vikt att via fläkt evakuera fukten innan den kan ställa till skada. Som bäst sätts fläkt eller utsug i taket direkt ovanför fuktkällan. Tätskikt bestående av byggfolie bör finnas i innertaket nedanför vind.
Mögel i kakelfog
Kakelfogar är porösa ytor som samlar både smuts, bakterier och mögel. För rengöring kan skarpare rengöringsmedel som klorin användas. Det kan ändå vara mycket besvärligt att få bort den infärgning som t.ex. svartmögel eller rödmögel innebär. Man kan tvingas skrubba ordentligt alt. måla fogen med en speciell färg eller helt sonika fräsa bort fogen för att ersätta med ny. Fräsning utföres noga för att ev. underliggande tätskikt inte ska skadas. Själva kaklet brukar vara lättare att rengöra då ytan är hårdare och tätare.
I anslutning till kakel och fogar används silicon för tätning. Silicon angrips även av mögel och det är inte lätt att rengöra om angreppet fått fäste. Det enda verksamma kan vara att ta bort siliconet med omsorg och applicera nytt.
Mögeltillväxt på andra ställen i badrum
Under badkar och duschkabiner brukar det uppkomma en kletig rödaktig sörja. Den kan bestå av något som vanligen kallas rödmögel (mögelarten fusarium) samt olika bakterier. Använd varmt vatten och anpassat medel för regelbunden rengöring.
I golvbrunnar och vattenlås är det ett perfekt klimat för mikrobiell aktivitet. Det krävs även här regelbunden översyn. Elak lukt kan uppkomma via dessa källor i badrummet.
Mögelförekomst kan finnas i skåp, särskilt mot yttervägg som är kall och skapar en köldbrygga. Se till att skåpen är välventilerade så fukt inte kan ansamlas utan tillåts att ventileras ut. Lägg inte in fuktiga föremål eller tyger i skåpen.
Avfuktare, värme och ventilation
I kombination med ventilation är det även viktigt att hålla tillräcklig värme i badrummet, eftersom värme i sig ser till att sänka den relativa luftfuktigheten och därmed nå en avfuktande effekt. Enbart värme utan tillräcklig ventilation i badrummet är som att bädda för fuktskada då det kan uppstå ett bastuliknande klimat. Om möjligheten inte finns att ha tillräcklig ventilation måste avfuktare införskaffas. Om det hängs blöt tvätt i badrummet är kravet ännu högre på att det finns en tillräckligt bra avfuktare än om badrummet används sällan och kortare stunder. I våtutrymmen som badrum även kallas finns krav på en högre IP-klass gällande all elektrisk utrustning inbegripet avfuktare. IP-klassningen talar om hur skyddad produkten är från väta.
Tänk på att blöta handdukar som hängs på tork kan avge stora mängder vattenånga. Det krävs mer än tillfällig fläktdrift eller avfuktning för att råda bot på detta tillskott. Vattendroppar som sitter kvar på väggar och golv efter dusch samt bad utgör också en fuktkälla samtidigt som det går åt en del energi i form av värme för att avfukta utrymmet om det inte gummiskrapas torrare.
Badrummen används i regel mer i hus där det bor familjer med barn och ungdomar. Håll dusch- och badtiderna så korta som möjligt, i synnerhet om bra ventilationsmöjligheter ej finns.
Mögel i hemmet kan vara skadligt
Vi har fått in många frågor om mögel i badrum kan vara skadligt för hälsan. Det finns en potentiell risk för att mögel i badrum kan orsaka hälsoeffekter. Läs senaste rön kring mögelgift. Det finns med andra ord all anledning att se om hygienen i badrummet regelbundet. Ser man till att klimatet är sådant att mögel inte kan uppstå är mycket vunnet, både för de boende och huset i sig. Ombesörj att luften från badrummet ventileras ut och inte in tillbaka i huset.
Ta kontakt med din hyresvärd eller bostadsrättsföreningen om det uppkommer onormala mängder mögel i badrummet eller om luftfuktigheten fortfarande är hög ett längre tag efter fukttillförsel. Vill de inte kontrollera eller åtgärda uppsök kommunens miljökontor i ärendet.
Ej tillämpligt
Observera att man inte bör använda skarpare typer av saneringsvätska för sanering av mögel i badrum, undantaget vid mögelsanering som utförs av fackman. Hälsorisker kan föreligga vid användning av kemiska ämnen som är till för andra applikationer.
Uppdaterad 2022-08-26
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 4 / 5. Antal röstande 6
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst
6 reaktioner på ”Mögel i badrum är vanligt p.g.a. fukt”
Hej LFS!
Så informativ och användbar hemsida! Har lärt mig mycket och hoppas att du hjälper mig med ett bra råd . Precis som du skriver i artikeln, har det börjat lukta mögel ur mitt handfat och golvbrunn.
Jag har nyligen flyttat i en ny lägenhet. Fastigheten är stambytt år 2017. Har aldrig haft liknande problem förut i tidigare bostäder, står ganska rådlös nu 🙁
1. Handfat. Jag har rensat vattenlåset och alla rör från en brunaktig geggig beläggning. Inte märkt mögel där. Men lukten kvarstår. Så jag tror att mögellukten kommer antingen från översvämningshålet i handfatet eller från rören i själva avloppssystemet.
Men hur rengör jag i översvämningshålet? Det är omöjligt att komma åt in dit. Behöver jag skruva loss ngt? Och vilket rengöringsmedel är bäst att använda? Jag blir så tacksam för ett professionellt råd – ett lämpligt sanerings-/rengöringsmedel och själva tillvägagångssättet. Tänkte spola med varmt vatten först för att ta bort det värsta av möglet, sen använda medlet och sedan spola igen. Eller ska jag använda medlet med en gång på möglet?
2. Golvbrunn. Jag har rengjort vattenlåset ett par-tre gånger under det senaste året. Det hjälpte inte mot lukten. Men först den senaste gången märkte jag mögel i hinken. Jag har bestämt mig att köpa ett helt nytt vattenlås men frågan är om det hjälper. Det hade ju börjat lukta redan innan vattenlåset möglade. Så vad gör jag om vattenlåsbyte inte hjälper? Kan jag hälla i ngt medel i avloppet i duschen?
På förhand tacksam för ditt svar,
Emma
Hej Emma,
Trevligt att du fann hemsidan hjälpsam.
Lukt från golvbrunn och handfat uppstår ganska snabbt. Det gäller att regelbundet rengöra vattenlåsen och själva övre delen av brunnen. Det kan vara så att lukt uppstått även bakom översvämningshålet i handfatet. Man kan ta en sprayflaska och spraya in klorin i detta hål. Det brukar vara en hårdare beläggning i hålutrymmet i handfatet, varför behandlingen kan behöva upprepas. Varva med att spraya in varmt vatten så att smutsbeläggningen fuktas upp och lättare lossnar. Det går också att spraya in vår desinfektionsvätska vid namn CleanZip.
Det är inte säkert att du behöver köpa nytt vattenlås till golvbrunnen. Rengöring av detta system för vattenavrinning kan behöva göras så ofta som varje till varannan vecka, särskilt om man är flera i hushållet som duschar och badar. Lukt passerar sällan från avloppssystemet upp genom vattenlåset, så länge vattnet där inte torkar ut vill säga.
Det finns ett alternativt rengöringsknep. Man häller varmt vatten i vattenlåset, blandar bikarbonat och salt och häller ned där. Därefter hälls varm vinäger i. Det skapar en reaktion vilken löser fett etc. mycket bra. Mycket naturvänligare än så kan det inte bli.
Toppen att få ta del av din kunskap!
Hej Klas,
Det var trevligt att öppna sidan idag då ditt meddelande fanns där. Det är till del återkoppling som gör det roligt att jobba vidare med informationsgivning. Tack..
Mvh LFS
MYCKET BRA ANVENDBAR INFORMATION!
Hej Otto,
Tack för din kommentar. Hoppas att du får nytta av kunskapen framöver.
Mvh LFS
Kommentarer är stängda.