• Forskning sedan 1991
 • Gör-Det-Själv
 • Må-Fre 8-15
 • 0372-10010

Avfuktare – Innan installation i krypgrund

Informationsmässigt gäller denna sida de huvudsakliga åtgärder som bör vidtas innan installation av krypgrundsavfuktare. Bilderna kommer från ett anvisningsblad som medföljde vid leveransen av Acetec tidigare modeller PD-150 och PD-250. Texten på bladet har ej ordagrant här kopierats. Fr.o.m 2017 gäller denna information den nya avfuktaren från Acetec, EvoDry PD.

Städning av marken i krypgrund

Innan byggplasten lägges i krypgrund eller om det ligger mycket skräp på redan befintlig plast ska städning ske. Allt organiskt material såsom brädbitar, sågspån, isolering och växtdelar ska tas bort.

Eftersom luften i krypgrunder kan vara kontaminerad av mögel och/eller mycket damm ska rejäl andningsmask användas. Läs mer om personligt skydd under sidan mögelsanering i krypgrund. Vi ser detta arbete som saneringsarbete då det i regel av nämnda anledningar råder ett för andningsorganen och hälsan mindre bra klimat i grunden, i synnerhet innan avfuktare satts in.

Sänk avfuktarens driftstimmar

Beskrivning hur byggplast uppfästes mot grundmur i krypgrund

Rent praktiskt genomförs uppfästningen av byggplasten på grundmuren genom brukande av större plastbricka och skruv eller klippspik/ankarspik om grundmurs-elementen består av betonghålsten. Det går att fästa plasten med en regel eller också sätta bitumenmembran som är dubbelhäftande mellan plasten och muren. Kantbalken kan om man vill isoleras.

Notera att byggplasten inte får fästas ända upp emot blindbotten eller syll. Det kan i sådant fall bli så markfukt kan vandra upp till syllen eller golvbjälklaget på ett icke önskvärt sätt. Bättre är att avfuktaren kan torka ut även den övre halvan av krypgrundens mur. Detta gäller egentligen även då man fäster upp cellplast på insidan av krypgrundsmurarna. Fukt och kondensvatten kan i värsta fall vandra uppåt och samtidigt in i betongen där armeringsjärnen rostar sönder.

Avfuktare behöver inte jobba så mycket efter byggplasten kommit på plats

Här visas i praktiken en enklare genomförd uppfästning av plasten mot balken. Lösningen är fullt fungerande men man kan om önskas bättra på den enligt ovan. Viktigt att också tänka på är tätningen mellan våderna där plasten överlappas. Tejpa eller överlappa med minst 50cm. Låt inga glipor mellan plastskikten finnas

Avfuktare och angiven kapacitet

För övrigt är det av stor vikt att ljustäta krypgrunden så att uteluft inte fritt direkt kan påverka klimatet så avfuktaren får arbeta mer än vad som anses normalt. Kontroll av luftläckage görs en solig dag då man släcker lampan i krypgrunden och kryper runt invändigt, tittar och känner längs ut med syllen eller där grundmurarna möter blindbotten.

Se vidare sidan som beskriver hur själva installationen av Acetec avfuktare äldre modeller sid. 1, Äldre modeller sid. 2, ny modell EvoDry PD bäst utförs. Märk väl att TrygghetsVakten är en termisk avfuktare med en annan installationsprincip än Acetec.

Avfuktare för krypgrund – Krypgrundsavfuktare med särskild avfuktning

Uppdaterad 2020-02-05

Jerker Andersson
Jerker Andersson

CEO - FoU - LFS - Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB. Tvåbarnspappa vars hjärta slår extra starkt för att få hjälpa andra samt för barn och ungdom. Har erfarenhet av fukt och mögel i hus sedan barnsben och började forska inom området inomhusklimat 1991.

2 tankar på “Avfuktare – Innan installation i krypgrund”

 1. Hej Jerker! Vi har en Onsalavilla byggd 1987.
  Vi har en torpargrund 1.10 cm höjd.
  Är ganska nära att slå till på att spruta eko foam i vår grund men efter att följt dina kommentarer blivit osäkra. Vi har bott i huset sen byggstart men nu tycker vi att förutom kalla golv märker vi att elräkningarna skjuter i höjden trots bergvärme och att familjen minskat från 6 personer till två.
  Skulle vara bra att få kontakt med dig för att höra vad du tycker att vi skall göra?
  Med vänlig hälsning Charlotte

  Svara
  • Hej Charlotte,

   Då det är ett så pass nytt hus tror jag att det rör sig om krypgrund. Kalla golv kan bero på uppvärmningen och ventilationen inomhus. Det kan också vara så att isoleringen i krypgrundens bjälklag blivit så fuktig att den tillsammans med blindbottenskivor etc. börjat hänga ned. Då kan det bildas en luftspalt upp mot undersidan av golvet till. Då fungerar inte isoleringen som tänkt.

   Vid alla åtgärder, både före och efter, är det bra att utföra fuktmätning för att kunna bestämma om avfuktare behövs eller inte. Om man tilläggsisolerar så kan krypgrunden bli svalare och fuktigare än annars. Det kan vara en anledning till att avfuktaren måste installeras. Tilläggas ska också att många, de flesta krypgrunder i Sverige behöver åtgärder i form av avfuktning och kanske även sanering samt utbyte av mögelskadat och luktskadat material.

   Mvh Jerker

   Svara

Lämna en kommentar

Gilla & Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nya Sidor

Styrning avfuktare Acetec EvoDry 6P 12H 12P 18H 18P 24H 24P

Informationen här gäller avfuktarna Acetec EvoDry 12, 18 och 24 H samt P modeller. Se aggregaten längst ned på sidan här och klicka vidare för mer detaljerad information. Ställ gärna frågor i kommentarsfältet.  Grundfunktionen för

Produktexempel

Nyheter & Blogg

Luftrenare mot Coronavirus på sjukhus i Kina
Luftrenare AirSteril används mot Coronavirus i Kina

Vi har tidigare berättat om flera fördelar rörande tekniken med UVC-ljus och fotokatalys i luftrenare AirSteril. Ett stort antal luftburna och ytbundna föroreningar kan effektivt neutraliseras och reduceras. Bakterier, virus, mögel, lukt och en mängd