Sök

Avfuktare – Innan installation i krypgrund

4
(2)

Huvudsakliga åtgärder innan installation av krypgrundsavfuktare. Bilderna kommer från ett anvisningsblad som medföljde vid leveransen av Acetec tidigare modeller PD-150 och PD-250. Fr.o.m 2017 gäller denna information den nya avfuktaren från Acetec, EvoDry PD.

Städning av marken i krypgrund

Innan byggplasten lägges i krypgrund eller om det ligger mycket skräp på redan befintlig plast ska städning ske. Allt organiskt material såsom brädbitar, sågspån, isolering och växtdelar ska tas bort.

Eftersom luften i krypgrunder kan vara kontaminerad av mögel och/eller mycket damm ska rejäl andningsmask användas. Läs mer om personligt skydd under sidan mögelsanering i krypgrund. Vi ser detta arbete som saneringsarbete då det i regel av nämnda anledningar råder ett för andningsorganen och hälsan mindre bra klimat i grunden, i synnerhet innan avfuktare satts in.

Sänk avfuktarens driftstimmar

På bilden ovan syns en typ av grundmur som kallas kantbalk. Denna har sedan ett antal år uppförts till många hus i Sverige och är således att se som vanlig. Det stora problemet som kan uppkomma gällande avfuktningen är om inte byggplasten fästs upp emot balken så att utifrån kommande markfukt effektivt hindras. De s.k. rasskydd som ofta finns placerade på utsidan av balken är ingen garanti för att fukten ska hindras att påverka krypgrundens fuktbild. Om åtgärden inte görs kan man räkna med att driftstimmarna gällande avfuktaren blir fler än annars. Kanske kan det också handla om underkapacitet där avfuktaren inte klarar av att hantera situationen eftersom fuktflödet in under balkarna kan vara mycket högt, i synnerhet om inte dränering finns. Observera att detta gäller samtliga för krypgrund lämpliga avfuktare på marknaden!

Beskrivning hur byggplast uppfästes mot grundmur i krypgrund

Rent praktiskt genomförs uppfästningen av byggplasten på grundmuren genom brukande av större plastbricka och skruv eller klippspik/ankarspik om grundmurs-elementen består av betonghålsten. Det går att fästa plasten med en regel eller också sätta bitumenmembran som är dubbelhäftande mellan plasten och muren. isolera kantbalken.

Byggplasten ska inte fästas ända upp mot blindbotten. Det kan i sådant fall bli så att markfukt kan vandra upp till syllen eller golvbjälklaget på ett icke önskvärt sätt. Bättre är att avfuktaren kan torka ut även den övre halvan av krypgrundens mur. Detta gäller egentligen även då man fäster upp cellplast på insidan av krypgrundsmurarna. Fukt och kondensvatten kan i värsta fall vandra uppåt och samtidigt in i betongen där armeringsjärnen rostar sönder.

Avfuktare behöver inte jobba så mycket efter byggplasten kommit på plats

Här visas i praktiken en enklare genomförd uppfästning av plasten mot balken. Lösningen är fullt fungerande men man kan om önskas bättra på den enligt ovan. Viktigt att också tänka på är tätningen mellan våderna där plasten överlappas. Tejpa eller överlappa med minst 50cm. Låt inga glipor mellan plastskikten finnas

Avfuktare och angiven kapacitet

Då olika tillverkare av avfuktare för krypgrund via specifikationer anger maxmått för avfuktarens kapacitet så förutsätts att de åtgärder som här anges är korrekt utförda. I annat fall får man räkna ned avfuktningskapaciteten sett till angivet antal kvadratmeter och kubikmeter. Att på förhand avgöra hur mycket avfuktaren får gå eller ej är mycket svårt i fall där man inte innan installation avskärmat så mycket fukt som möjligt. Märk väl att det direkt genom grundmuren där denna ligger under marknivå kan komma in en del fukt, det kallar vi för fuktgenomträngning eller fuktgenomsläpp  och syns som mörkare fläckar och där mycket genomsläpp finns kan det bildas salt- eller kalkutfällning. Är denna fuktkälla hög kan avfuktaren behöva arbeta mer. Därför är i somliga fall dränering högst nödvändig. Rådgör gärna med oss.

För övrigt är det av stor vikt att ljustäta krypgrunden så att uteluft inte fritt direkt kan påverka klimatet så avfuktaren får arbeta mer än vad som anses normalt. Kontroll av luftläckage görs en solig dag då man släcker lampan i krypgrunden och kryper runt invändigt, tittar och känner längs ut med syllen eller där grundmurarna möter blindbotten.

Se vidare sidan som beskriver hur själva installationen av Acetec avfuktare äldre modeller sid. 1, Äldre modeller sid. 2, ny modell EvoDry PD . Märk väl att TrygghetsVakten är en termisk avfuktare med en annan installationsprincip än Acetec.

Avfuktare för krypgrund – Krypgrundsavfuktare med särskild avfuktning

Uppdaterad 2024-02-23

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4 / 5. Antal röstande 2

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

4 reaktioner på ”Avfuktare – Innan installation i krypgrund”

 1. Hej! Vi har nyligen köpt ett hus byggt 1974. Huset är byggt med krypgrund i en slänt där delar av berget går i dager. Tomten “faller” alltså mot huset på ena sidan och från huset på andra sidan. Det är inte anslutet till kommunal dränering och jag tror inte dränering är gjord sedan huset byggdes. I krypgrunden ligger byggplast som rivits upp så att jord syns och där finns även viss odientifierad påväxt i jorden. En dränkbar pump (kopplad på spillvattenledning) finns någonstans i något av de tre skepp som grunden består av, ännu har jag inte hittat ingången till dessa och framkomligheten och ventilerna mellan skeppen är lite oklar. Min tanke är att gräva bort jord med påväxt, ta bort eventuellt annat organiskt material och lägga plast, möjligen även krypgrundsisolering, sätta in trådlös hygrometer och vid behov installera en avfuktare. Det kanske är knapphändig information men min fråga nu är egentligen hur pass mycket jord jag behöver ta bort, ska det vara “rent” från jord eller bara från trä, växtmaterial, isolering och liknande? Jag har sneglat på sugbil men det är kanske “billigare” att göra det för hand, är det värt det? Tack på förhand

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Anders,

   Att ta bort all jorden i krypgrunden kan ibland vara omöjligt. Huvudsaken är att man rensar från byggspill och organiskt material på bra sätt. Detta för att undvika tillväxt av mögel och bakterier under kommande byggplast.

   Man kan innan arbetet startar ta luktprov på markmaterialet på olika djup. Ibland kan det översta skiktet lukta kraftigt avvikande, särskilt om det blivit mikrobiellt angripet eller om det kan finnas klorfenoler från träskyddsmedel någonstans i krypgrunden och dess konstruktion. Bedömning görs hur mycket av markmaterialet som behöver tas bort. Skulle det inte lukta så avvikande och det inte finns så mycket mikrobiellt angrepp, kan man avhjälpa genom att strö ut salt mot marken innan läggning av plasten. 4-6kg salt per 10m2 yta fungerar bra. Det hämmar uppkomst av mikrober.

   Det är bra mycket billigare att gräva ut för hand, men också väsentligen jobbigare.

   Genom att mäta med trådlös hygrometer, ev. med loggningsfunktion, vet man om avfuktare behövs eller inte. Det tillvägagångssätt du beskriver är en bra start.

 2. Charlotte Åhnebrink

  Hej LFS! Vi har en Onsalavilla byggd 1987.
  Vi har en torpargrund 1.10 cm höjd.
  Är ganska nära att slå till på att spruta eko foam i vår grund men efter att följt dina kommentarer blivit osäkra. Vi har bott i huset sen byggstart men nu tycker vi att förutom kalla golv märker vi att elräkningarna skjuter i höjden trots bergvärme och att familjen minskat från 6 personer till två.
  Skulle vara bra att få kontakt med dig för att höra vad du tycker att vi skall göra?
  Med vänlig hälsning Charlotte

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Charlotte,

   Då det är ett så pass nytt hus tror jag att det rör sig om krypgrund. Kalla golv kan bero på uppvärmningen och ventilationen inomhus. Det kan också vara så att isoleringen i krypgrundens bjälklag blivit så fuktig att den tillsammans med blindbottenskivor etc. börjat hänga ned. Då kan det bildas en luftspalt upp mot undersidan av golvet till. Då fungerar inte isoleringen som tänkt.

   Vid alla åtgärder, både före och efter, är det bra att utföra fuktmätning för att kunna bestämma om avfuktare behövs eller inte. Om man tilläggsisolerar så kan krypgrunden bli svalare och fuktigare än annars. Det kan vara en anledning till att avfuktaren måste installeras. Tilläggas ska också att många, de flesta krypgrunder i Sverige behöver åtgärder i form av avfuktning och kanske även sanering samt utbyte av mögelskadat och luktskadat material.

   Mvh LFS

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Acetec Evodry sorptionsavfuktare
Sorptionsavfuktare PD+paket

Svensktillverkad      Acetec tillverkar avfuktare för t.ex. krypgrund och vind   

Paketet med sorptionsavfuktare är dimensionerat för hus upp till 200 kvm.

Passar för den som inte är i direkt behov av speciallösningar för krypgrunden eller Vinden.

Innehållslista paket

 • Avfuktare Acetec Evodry PD+ med tillhörande utrustning som våtgasslang, utloppsplåt och manöverpanel MPO-01 med styrutrustning EDC-01.
 • Torrluftsslangar 3st på 15m långa
 • Slangklämma 3st
 • Sluthylsa 3st för placering i slutänden på torrluftsslangen
 • Utbytes partikelfilter 20st extra (Räcker för 10 år)

Frakt & Moms ingår i priset

Läs mer »
Avfuktare Master DH 7160
Master DH 7160 Avfuktare för krävande applikationer

Master DH 7160 är en större avfuktare vilken lämpar sig bäst till uppvärmda utrymmen eftersom den avfuktar med kondensteknik. Luftflödet är högt för att aggregatet ska nå bästa möjliga avfuktningskapacitet under kort tid.

Enheten är robust framställd i metallkonstruktion med tanke på industriella ändamål. Kontrollpanelen är enkelt avläst och DH 7160 är tillika lätt att programmera.

Läs mer »
Filter Corroventa

 

Passar följande avfuktare:

 • CTR 300TT
 • CTR 300TT2
 • CTR 150XT
 • CTR 300XT
 • CTR K100XT
 • CTR LKV1000XT
 • CTR K150XT

Vi köp av avfuktare och 20 st filter i samma beställning ges rabatt om 205kr. Rabatten visas i varukorgen.

Läs mer »
Rökpenna
Rökpenna

Ett bra verktyg för att kontrollera ventilation, drag, läckage, kallras. Efter fläktmontering kan man enkelt få vetskap om att man har uppnått ett undertryck i t ex. krypgrunden.

Produkten innehåller inga farliga eller korrosiva ämnen, och är miljövänlig.

Levereras i paket innehållande 3st rökstavar. 3 rökstavar motsvarar ca: 1,5 timmar kontinuerlig rök eller 180 röktester á 30 sekunder per styck.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen