Avfuktare Energibesparing

0
(0)

Avfuktare såsom sorptionsavfuktare ger energibesparing

Avfuktare Energibesparing

Värme i form av direktel eller användning av avfuktare kan ge i stort sett samma resultat. Det som markant skiljer är behovet av energi. I jämförelse med användning av direktel via element kan man med rätt typ av avfuktare utföra avfuktning till ca. 50% av kostnaden.

Att värma upp ett kallutrymme som vind eller krypgrund så tillräckligt torrt klimat uppnås blir mycket dyrt då värmeenergin inte stannar i utrymmet då detta ofta till stor del är oisolerat. För att få ut fukten krävs uppvärmningen och ventilation, vilket i sin tur också ökar kostnaderna, i synnerhet på vinden men även i krypgrunden.

Genom självdragsventilation förs värme bort och ny fuktig luft in vilket generellt sett ger ett högre och mer eller mindre kontinuerligt behov av värme.

All avfuktning kräver energi. För högsta möjliga energibesparing måste man först samla ihop fukten innan värmeenergi sätts in. Det sker genom sorptionsteknik i s.k. sorptionsavfuktare som till skillnad från vanlig kondensavfuktare uppnår fullgod effekt även i sval temperatur. Sorptionsavfuktare består grundläggande av ett fuktabsorberande material där den fuktiga luften från utrymmet tillåts passera genom fläktdrift. Då materialet är mättat värms fukten ut via mindre i avfuktaren interna värmekällor och förpassas till uteluften i ångform.

Ytan som måste avfuktas är decimerad i jämförelse med hela ytan som värmeenergin annars måste för att nå samma resultat.

Vid installation av denna typen av avfuktare ska oftast ventilationen mot uteluften stängas igen.

Sorptionsavfuktare med smart behovsstyrd avfuktning = Energibesparing

Det grundsystem som används för styrning i TrygghetsVakten är till stor del även med framgång integrerat i avfuktare Acetec EvoDry PD som går under benämning krypgrundsavfuktare eller även sorptionsavfuktare. Att kombinera en redan mycket energisnål typ av avfuktare med denna hygrostatstyrning gör många gånger avfuktningen totalekonomiskt sett till en vinst.

Sammantaget höjs komforten i bostaden genom att uteluften inte tillåts kyla ner vinden eller krypgrunden efter installationen.

Eftersom avfuktaren då inte arbetar i onödan ökar därmed också livslängden på själva avfuktaren.

Då lukt och radon måste ventileras ut från krypgrund

Lukt och radon som tränger upp från krypgrunden, genom glipor t.ex. mellan golv och vägg och vid rörgenomföringar, är inte önskvärt. Därför har vi med energibesparing i baktankte satt samman ett system bestående av krypgrundsavfuktare Acetec EvoDry PD alt. PD+ i serieinstallation med Undertrycksfläkt LFS-100S. För att avfuktaren ska vara igång så lite som möjligt, samtidigt som de oönskade faktorerna hålls undan boendeytorna, är undertrycksfläkten utrustad med reostat (ställbart varvtal) och avfuktaren är kopplad i serie med fläkten.

Läs mer under sidan:   Serieinstallation Krypgrundsavfuktare Acetec EvoDry PD / PD+

Fler interna länkar

Energibesparing och energisparpaket gällande avfuktning

Uppdaterad 2019-05-11

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 svar på ”Avfuktare Energibesparing”

 1. Hej
  Vi har en krypgrund under ett träelementhus byggt 1980.
  Huset står på berg. Svackor i berget är fyllda med sand och på sanden ligger plastfolie som delvis är täckt med sand. För fem år sedan la jag på en ny plastfilm ovan den gamla som perforerades i lågpunkter.
  Vi upplever att lukt tränger upp från krypgrunden och att det inte blev bättre.

  Vi önskar offert på en sorbtionsavfuktare och frånluftfläckt.
  Grunden är 11m* 9;5m med mur för hjärtvägg.

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Spara energi och hälsa med avfuktning.

0 (0)   Spara energi och hälsa med avfuktning, sänk inte temperaturen utan avfuktning. Rekordhöga energipriser gör att uppvärmning av hus och andra byggnader blir väldigt kostsamt. Europas beroende av rysk energi har lett till

Installation avfuktare i krypgrund eller vind

5 (1) Vårt signum är att löpa linan ut tillsammans med kunden Installation avfuktare Vi uför installation av kvalitativa avfuktare producerade i Sverige av märket Acetec och Corroventa. Avfuktare som är anpassade för kallare utrymmen

Produktexempel

TFA WeatherHub för fjärrövervakning av fukt och temperatur

TFA WeatherHub-Observer Startkit innehåller en fjärrsensor som avkänner fukt och temperatur i det rum den placeras. Fjärrsensorn har även en sladdbunden temperatursensor som kan dras ut utomhus eller kontinuerliga mäta temperatur i frys eller kylskåp. Fjärrsensorn sänder värden till WeatherHubenheten vilken kopplas till router som är ansluten till Internet. Via TFA server kan man sedan hämta värdena gällande fukt och temperatur till dator eller mobiltelefon. TFA server loggar värden 90 dagar. Larminställningsmöjligheter finns. Det tillkommer inga avgifter för själva kopplingen till TFA server. Den enda kostnaden är inköpssumman av WeatherHub-enheterna samt att man måste ha uppkoppling till Internet.

Läs mer »

Inlägg