Sök

Avfuktare Energibesparing

2.5
(2)

Avfuktare såsom sorptionsavfuktare ger energibesparing

Avfuktare Energibesparing

Värme i form av direktel eller användning av avfuktare kan ge i stort sett samma resultat. Det som markant skiljer är behovet av energi. I jämförelse med användning av direktel via element kan man med rätt typ av avfuktare utföra avfuktning till ca. 50% av kostnaden.

Att värma upp ett kallutrymme som vind eller krypgrund så tillräckligt torrt klimat uppnås blir mycket dyrt då värmeenergin inte stannar i utrymmet då detta ofta till stor del är oisolerat. För att få ut fukten krävs uppvärmningen och ventilation, vilket i sin tur också ökar kostnaderna, i synnerhet på vinden men även i krypgrunden.

Genom självdragsventilation förs värme bort och ny fuktig luft in vilket generellt sett ger ett högre och mer eller mindre kontinuerligt behov av värme.

All avfuktning kräver energi. För högsta möjliga energibesparing måste man först samla ihop fukten innan värmeenergi sätts in. Det sker genom sorptionsteknik i s.k. sorptionsavfuktare som till skillnad från vanlig kondensavfuktare uppnår fullgod effekt även i sval temperatur. Sorptionsavfuktare består grundläggande av ett fuktabsorberande material där den fuktiga luften från utrymmet tillåts passera genom fläktdrift. Då materialet är mättat värms fukten ut via mindre i avfuktaren interna värmekällor och förpassas till uteluften i ångform.

Ytan som måste avfuktas är decimerad i jämförelse med hela ytan som värmeenergin annars måste för att nå samma resultat.

Vid installation av denna typen av avfuktare ska oftast ventilationen mot uteluften stängas igen.

Sorptionsavfuktare med smart behovsstyrd avfuktning = Energibesparing

Det grundsystem som används för styrning i TrygghetsVakten är till stor del även med framgång integrerat i avfuktare Acetec EvoDry PD som går under benämning krypgrundsavfuktare eller även sorptionsavfuktare. Att kombinera en redan mycket energisnål typ av avfuktare med denna hygrostatstyrning gör många gånger avfuktningen totalekonomiskt sett till en vinst.

Sammantaget höjs komforten i bostaden genom att uteluften inte tillåts kyla ner vinden eller krypgrunden efter installationen.

Eftersom avfuktaren då inte arbetar i onödan ökar därmed också livslängden på själva avfuktaren.

Då lukt och radon måste ventileras ut från krypgrund

Lukt och radon som tränger upp från krypgrunden, genom glipor t.ex. mellan golv och vägg och vid rörgenomföringar, är inte önskvärt. Därför har vi med energibesparing i baktankte satt samman ett system bestående av krypgrundsavfuktare Acetec EvoDry PD alt. PD+ i serieinstallation med Undertrycksfläkt LFS-100S. För att avfuktaren ska vara igång så lite som möjligt, samtidigt som de oönskade faktorerna hålls undan boendeytorna, är undertrycksfläkten utrustad med reostat (ställbart varvtal) och avfuktaren är kopplad i serie med fläkten.

Läs mer under sidan:   Serieinstallation Krypgrundsavfuktare Acetec EvoDry PD / PD+

Fler interna länkar

Energibesparing och energisparpaket gällande avfuktning

Uppdaterad 2019-05-11

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 2.5 / 5. Antal röstande 2

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 reaktioner på ”Avfuktare Energibesparing”

 1. Hej
  Vi har en krypgrund under ett träelementhus byggt 1980.
  Huset står på berg. Svackor i berget är fyllda med sand och på sanden ligger plastfolie som delvis är täckt med sand. För fem år sedan la jag på en ny plastfilm ovan den gamla som perforerades i lågpunkter.
  Vi upplever att lukt tränger upp från krypgrunden och att det inte blev bättre.

  Vi önskar offert på en sorbtionsavfuktare och frånluftfläckt.
  Grunden är 11m* 9;5m med mur för hjärtvägg.

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Ola, Krypgrund med berg i dagen brukar bli svalare och fuktigare, särskilt sommartid. Det kan i sin tur lösa ut lukt via ev. träskyddsmedel, bakterier och mögel. Viktigt för att problemet inte ska eskalera är att installera avfuktare som klarar av svalare utrymmen vilket krypgrund utgör. Man kan komplettera avfuktaren med serieinstallerad undertrycksfläkt för att nå sådant undertryck att luktvandring uppåt huset motverkas. Se länkar till produkter samt installationsanvisning här (priser finns angivna på produktsidorna. Support ingår):

   Avfuktare Acetec EvoDry PD+

   LFS undertrycksfläkt för serieinstallation med avfuktaren

   Installationsanvisning Acetec avfuktare i krypgrund

   Installationsanvisning serieinstallation Acetec avfuktare med Undertrycksfläkt

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Filter Corroventa CTR 500TT 3st
Filter Acetec 6H 18 x 16 (Äldre modell)

 

Rekommenderat är att byta filter på Acetec EvoDry 6H avfuktare var sjätte månad. I annat fall om man väntar längre än så med filterbytet, kan avfuktningskapaciteten samt avfuktarens livslängd bli försämrad och förkortad.

Storlek 18 x 16,5 cm

Läs mer »
Avfuktare
Acetec EvoDry 18P sorptionsavfuktare

Svensktillverkad    Acetec tillverkar avfuktare för t.ex. krypgrund och vind

 

Acetec EvoDry 18P är avfuktaren med många möjligheter och finesser. Bland annat styrs och kontrolleras avfuktningen via manöverpanel MPO-01 och styrutrustning EDC-01. Det innebär att en panel kopplas via sladd till avfuktaren. Användaren kan från annat rum se till att allt fungerar efter önskemål och som det sig bör.

För att klara svenskt klimat och de krav som ställs vid avfuktning i krypgrund, källare, vind, lager med flera liknande applikationer, fungerar EvoDry 18P via sorptionsavfuktning. Sådan teknik skiljer sig markant från kondensavfuktare, vilka kräver varmare luft för att kunna fungera tillfredsställande. Samtidigt är 18P brandsäkrare då den är byggd med ett plåthölje som också är korrosionsavvisande.

t-koppling-avfuktare
Förgrening till avfuktare

OBS! Avfuktarens utblås är 125mm, lägg till förgrening till avfuktare Artnr. 900044 här så du kan koppla på 2st 100mm slangar.

Filter till avfuktare

Läs mer »
t-koppling-avfuktare
Förgrening till avfuktare H/P Modeller

För allra bästa effekt gällande avfuktare i krypgrund och vind etc. bör man bygga upp ett system för fördelning av torrluft.

T-kopplingen har 1 x 125 mm ingång och 2 x 100 mm utgångar. 1st Adapter för koppling till avfuktare.

Kopplingen kombineras med de slangar vi har i sortimentet.

Läs mer »
AirSteril AS21G Ozonaggregat

AirSteril AS21G är ett mycket kraftfullt ozonaggregat. Kan maximal avge 21 gram ozon per timmes drift. Ställbart i tre olika ozonnivåer. Utrustat med timer upp till 180 minuter. Kan köras i kontinuerlig drift. OBS! Detta ozonaggregat är endast avsett för professionellt bruk. Ozon i så här höga koncentrationer kan vara direkt hälsoskadliga vid för lång tids exponering och agera oxidativt på vissa material.

BESTÄLLNINGSVARA

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen