• Forskning sedan 1991
  • Gör-Det-Själv
  • Må-Fre 8-16
  • 0372-10010

Kalibrering av hygrometer klimatminne logger etc.

Många av våra läsare har efterfrågat hur man kan kontrollera att den införskaffade utrustningen för fuktmätning stämmer med verkligheten. Här presenteras ett billigt och rätt utfört relativt tillförlitligt sätt för kalibrering av t.ex. hygrometer, klimatminne eller fuktlogger.

Olika typer av salt har en bestämd förmåga att binda fukt. Genom att blanda salt med destillerat vatten till en “gröt” (där inget fritt vatten tillåts) i en plastburk och däri också lägga den mätutrustning som ska kalibreras skapar man ett givet klimat.

Salt- och vattenlösningen ifråga får inte på några villkor komma i kontakt med hygrometerns givare då denna inte tål saltets direkta inverkan. Det är nödvändigt att ha en slags “distans/distansnät” mellan saltlösningen och hygrometern, varpå denna får vila under testet som kan ta upp till ca. 36 timmar. Distansen får inte påverka klimatet i burken genom att dra åt sig eller släppa fukt i utslagsgivande mängd.

Plastburken som används ska vara så liten så möjligt för att höja mätnogrannheten. Burken måste också vara till 100% tättslutande mot luften utanför samt  med fördel ha ett genomskinligt lock för enklast möjliga kontroll. Då man ska kalibrera i låg RF ska ett ca. 4cm tjockt lager av saltlösningen ligga på burkens botten. Vid kalibrering i högre RF behövs endast ca. 1,5cm tjockt lager. Enligt standard rekommenderas maximalt 25cm3 testutrymme till varje cm2 salt som används.

Själva saltet som används för kalibreringen ska vara av teknisk kvalitet för att inte ge felaktigt värde. Det är också mycket viktigt att temperaturen under hela testets utförande är densamma i såväl kalibreringsburken och saltet som i omgivande utrymme. Variationer i temperatur ger olika värden. Nedan står antecknat vilka olika salter som kan användas och vilken kalibrerings-RF dessa ger vid olika temperaturer. Det bästa kalibreringsområdet för användning av hygrometer i hus är 55-75 RF (%).

Kalibrering med olika typer av salt

Ett bra tips är att med jämna mellanrum kalibrera den hygrometer, det klimatminne eller den logger som används för att konstatera om drift har skett. Med drift menas att fuktsensorn över tid kan ändra sitt visade värde sett till verkligt värde. Det är också bra att försiktigt värma och därmed torka upp hygrometrar med kapacitiva givare till ca. 20% (om möjligt så lågt) med jämna mellanrum som en gång per år. Då återgår de ibland till att visa mer rättvisande om drift förekommit. Det finns förutom tidsrelaterad drift också RF- och temperaturrelaterad drift med vilket menas att fuktsensorer ofta är kalibrerade från fabrik att vara som mest rättvisande vid en viss temperatur och RF. Ju längre från dessa värden man kommer desto större är driften. I mätutrustning med dataminne kan man genom programmering kompensera driften hos givaren. Så fungerar vår Hygrostat HygroPro som är noga kalibrerad för att kunna möta industriell standard.

Extern länk

Bosse på Frittliv mäter fukt i husvagn och kalibrerar sin hygrometer

Uppdaterad 2019-05-14

Jerker Andersson
Jerker Andersson

CEO - FoU - LFS - Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB. Tvåbarnspappa vars hjärta slår extra starkt för att få hjälpa andra samt för barn och ungdom. Har erfarenhet av fukt och mögel i hus sedan barnsben och började forska inom området inomhusklimat 1991.

Lämna en kommentar

Gilla & Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nya Sidor

Sanering och desinfektion mot virus Coronavirus COVID-19

Med i stort sett samma metoder som vi under 15 år nyttjat för sanering och desinfektion av mögel samt bakterier, kan vi nu erbjuda förebyggande och mer akuta åtgärder mot virus såsom t.ex. Coronavirus COVID-19.

Produktexempel

Nyheter & Blogg

Luftrenare mot Coronavirus på sjukhus i Kina
Luftrenare AirSteril används mot Coronavirus i Kina

Vi har tidigare berättat om flera fördelar rörande tekniken med UVC-ljus och fotokatalys i luftrenare AirSteril. Ett stort antal luftburna och ytbundna föroreningar kan effektivt neutraliseras och reduceras. Bakterier, virus, mögel, lukt och en mängd

Avfuktare i hus ingår i begreppet cirkulär ekonomi
Avfuktare i hus gör skillnad mellan linjär och cirkulär ekonomi

Här motiverar vi varför avfuktare installerad i hus ingår i cirkulär ekonomi.  I tider med ekonomiska svångremmar får många gånger våra hus och fastigheter stå tillbaka. Fenomenet som sådant är inte nytt. I industrialismens framväxt