Manual DNA mögeltest samt frågor och svar

0
(0)

LFS DNA mögeltest House Test är mycket enkelt att själv ta. Dammprovet ska endast tas på ett ställe i bostaden, på en horisontell slät yta där damm har samlats mellan en till tolv månader. Det är viktigt att provet tas minst 50 centimeter ovanför golvnivå och inte på ställe som utsätts för stora temperaturvariationer, t.ex. nära kalla ytterväggar eller fönsterkarmar.

 • När du öppnar hylsan och drar ut svabben ska den inte vidröras med händerna. Hitta en lämplig provyta t.ex. på en dörrkarm, tavelram, hylla etc.

DNA mögeltest, topsen dras ur hylsan

 • Svabba upp damm genom att använda den tops som medföljer DNA testleveransen till dig. Dra svabben på den horisontella och släta ytan 15 centimeter. Längden motsvarar hylsan till svabben och man kan därmed använda hylsan som referens för hur långt man ska dra testsvabben. Själva rörelsen när man drar topsen ska ske i ett kontinuerligt drag.

DNA mögeltest tops dras längs en yta om 15 centimeter

 • För tillbaka svabben i hylsan utan att röra vid tops och pinne.

För tillbaka tops och svab i DNA testets hylsa

Posta det förfrankerade kuvertet som medföljer i postens gula brevlåda så levereras det till laboratoriet vi samarbetar med. Därefter kommer laboratoriet att omgående utföra analys. Vi sänder analysrapporten till dig antingen via mail eller brev om så önskas. Resultatet av DNA mögelanalysen kommer visa vilka arter/grupper av mögel samt bakterier som funnits i inomhusmiljön under tiden då dammet ansamlats på provytan.

Läs mer om och beställ LFS DNA mögeltest här

Svar på frågor

Under vår kunskapsbank finns en hel del information att tillgå för att få svar på frågorna. Vi har även produkter såsom avfuktare, luftrenare och saneringsvätskor som kan vara en dellösning på problemen.

– Mögelskada i hus – Vad gör man med möbler, kläder etc.

Mögel relaterat ämnen som hus, forskning hälsa

Läs om historiken bakom DNA mögel analys

2019-11-24

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

4 reaktioner på ”Manual DNA mögeltest samt frågor och svar”

 1. Hej, jag misstänker svartmögel och skulle gärna identifiera underarten/-r genom att inte alla svartmögel underarter är toxiska. Kommer denna test hjälpa med detta? Om inte, hur ska man gå tillväga? Tack.

  1. Ronnie Pileland

   Hej

   DNA testet kan du inte använda för att få svar på underarter, det krävs en mögelanalys för att få de svaren.
   Det du bör göra är att sanera möglet för att skapa en frisk miljö, hellre än att göra en analys som eventuellt inte kan ge klara svar.

 2. DNA-testet, var skall jag göra det i ett hus med källare (byggt 50-/60-tal) där man bor på markplan men, om det finns mögel, misstänker att det är i ett rum i källaren? Källaren är av gamla typen med dörr ner till källaren och rummen/utrymmen i källaren är med dörrar.

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Jörgen,

   Om man inte har ganska kraftig ventilation och undertryck i källaren kan det vara så att befintligt mögel sprider sig uppåt mot boendeytorna. Frågan är om du via DNA mögeltestet vill få reda på om det finns överskjutande mängder mögel på markplan eller om det räcker att analysera i källaren? Om någon upplever symtom i boendet så hade jag tagit provet på markplan. Det går även att ta två DNA test, ett i källaren och ett uppe i huset.

   Mvh LFS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Byt ut trasig eller äldre krypgrundsavfuktare

5 (2) Byt ut trasig eller äldre krypgrundsavfuktare för att förhindra fuktproblem Har du problem med hög luftfuktighet, kondens, skadedjur, mögel och andra fuktrelaterade problem i din krypgrund? Då kan det vara dags att byta

Produktregister

0 (0)                 A. Acetec Sorptionsavfuktare   Acetec Evodry PD Acetec Evodry PD+ Acetec Evodry 6H Acetec Evodry 6P Acetec Evodry 12H Acetec Evodry 12P Acetec Evodry 18H

Produktexempel

Processluftsstos

Processluftsstos 6 P/H 100mm

Processlufsstos för montering på avfuktarens insugssida.

Metoden innebär att man kan hämta luft genom spiralslang från en plats fram till avfuktaren för avfuktning.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen