Manual DNA mögeltest samt frågor och svar

LFS DNA mögeltest House Test är mycket enkelt att själv ta. Dammprovet ska endast tas på ett ställe i bostaden, på en horisontell slät yta där damm har samlats mellan en till tolv månader. Det är viktigt att provet tas minst 50 centimeter ovanför golvnivå och inte på ställe som utsätts för stora temperaturvariationer, t.ex. nära kalla ytterväggar eller fönsterkarmar.

 • När du öppnar hylsan och drar ut svabben ska den inte vidröras med händerna. Hitta en lämplig provyta t.ex. på en dörrkarm, tavelram, hylla etc.

DNA mögeltest, topsen dras ur hylsan

 • Svabba upp damm genom att använda den tops som medföljer DNA testleveransen till dig. Dra svabben på den horisontella och släta ytan 15 centimeter. Längden motsvarar hylsan till svabben och man kan därmed använda hylsan som referens för hur långt man ska dra testsvabben. Själva rörelsen när man drar topsen ska ske i ett kontinuerligt drag.

DNA mögeltest tops dras längs en yta om 15 centimeter

 • För tillbaka svabben i hylsan utan att röra vid tops och pinne.

För tillbaka tops och svab i DNA testets hylsa

Sänd via Postnords inlämningsställe till laboratoriet vi samarbetar med. I försändelsen till dig finns ett förfrankerat och spårbart brev som ska användas. Därefter kommer laboratoriet att omgående utföra analys. Vi sänder analysrapporten till dig antingen via mail eller brev om så önskas. Resultatet av DNA mögelanalysen kommer visa vilka arter/grupper av mögel samt bakterier som funnits i inomhusmiljön under tiden då dammet ansamlats på provytan.

Läs mer om och beställ LFS DNA mögeltest här

Svar på frågor

Under vår kunskapsbank finns en hel del information att tillgå för att få svar på frågorna. Vi har även produkter såsom avfuktare, luftrenare och saneringsvätskor som kan vara en dellösning på problemen.

– Mögelskada i hus – Vad gör man med möbler, kläder etc.

Mögel relaterat ämnen som hus, forskning hälsa

Läs om historiken bakom DNA mögel analys

2019-11-24

2 tankar på “Manual DNA mögeltest samt frågor och svar”

 1. DNA-testet, var skall jag göra det i ett hus med källare (byggt 50-/60-tal) där man bor på markplan men, om det finns mögel, misstänker att det är i ett rum i källaren? Källaren är av gamla typen med dörr ner till källaren och rummen/utrymmen i källaren är med dörrar.

  Svara
  • Hej Jörgen,

   Om man inte har ganska kraftig ventilation och undertryck i källaren kan det vara så att befintligt mögel sprider sig uppåt mot boendeytorna. Frågan är om du via DNA mögeltestet vill få reda på om det finns överskjutande mängder mögel på markplan eller om det räcker att analysera i källaren? Om någon upplever symtom i boendet så hade jag tagit provet på markplan. Det går även att ta två DNA test, ett i källaren och ett uppe i huset.

   Mvh LFS

   Svara

Lämna en kommentar

Gilla & Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nya Sidor

Stress och Oro – Hur Mår Mitt Hus?

Stress och Oro Hur mår mitt hus? Husägare och spekulanter oroar sig ofta över hur det står till med huset när det gäller mögel och fuktförhållanden i krypgrunden eller uppe på vinden. Ibland har man

Konsultation fukt, lukt och mögel

Konsultation gällande fukt, lukt och mögel relaterade problem via telefon / e-post. Nu kan vi även erbjuda konsultation via e-post så att du har möjlighet att spara svaren du fått av oss och möjligheten att

Service och reparation av avfuktare

Hos oss kan du få hjälp med Reparation & Service på din sorptionsavfuktare. Skicka din avfuktare med posten (max 20kg) inom Sverige med fraktsedel från oss. kontakta oss så hjälper vi dig! Kunden tillgodoser att

Produktexempel

Senaste Inlägg

Luftrenare mot Coronavirus på sjukhus i Kina
Luftrenare AirSteril används mot Coronavirus i Kina

Vi har tidigare berättat om flera fördelar rörande tekniken med UVC-ljus och fotokatalys i luftrenare AirSteril. Ett stort antal luftburna och ytbundna föroreningar kan effektivt neutraliseras och reduceras. Bakterier, virus, mögel, lukt och en mängd