• Forskning sedan 1991
 • Gör-Det-Själv
 • Må-Fre 8-15
 • 0372-10010

Manual DNA mögeltest samt frågor och svar

LFS DNA mögeltest House Test är mycket enkelt att själv ta. Dammprovet ska endast tas på ett ställe i bostaden, på en horisontell slät yta där damm har samlats mellan en till tolv månader. Det är viktigt att provet tas minst 50 centimeter ovanför golvnivå och inte på ställe som utsätts för stora temperaturvariationer, t.ex. nära kalla ytterväggar eller fönsterkarmar. 

 • När du öppnar hylsan och drar ut svabben ska den inte vidröras med händerna. Hitta en lämplig provyta t.ex. på en dörrkarm, tavelram, hylla etc.

DNA mögeltest, topsen dras ur hylsan

 • Svabba upp damm genom att använda den tops som medföljer DNA testleveransen till dig. Dra svabben på den horisontella och släta ytan 15 centimeter. Längden motsvarar hylsan till svabben och man kan därmed använda hylsan som referens för hur långt man ska dra testsvabben. Själva rörelsen när man drar topsen ska ske i ett kontinuerligt drag.

DNA mögeltest tops dras längs en yta om 15 centimeter

 • För tillbaka svabben i hylsan utan att röra vid tops och pinne. 

För tillbaka tops och svab i DNA testets hylsa

Sänd via Postnords inlämningsställe till laboratoriet vi samarbetar med. I försändelsen till dig finns ett förfrankerat och spårbart brev som ska användas. Därefter kommer laboratoriet att omgående utföra analys. Vi sänder analysrapporten till dig antingen via mail eller brev om så önskas. Resultatet av DNA mögelanalysen kommer visa vilka arter/grupper av mögel samt bakterier som funnits i inomhusmiljön under tiden då dammet ansamlats på provytan. 

Läs mer om och beställ LFS DNA mögeltest här

Svar på frågor

Många frågor har ställts om vad man ska göra när mögelskada är ett faktum och när möglet kunnat kontaminera boendemiljön på sådant sätt att någon far illa av miljön. Under vår kunskapsbank finns en hel del information att tillgå för att få svar på frågorna. Vi har även produkter såsom avfuktare, luftrenare och saneringsvätskor som kan vara en dellösning på problemen. Ställ gärna frågor om DNA mögeltestet och kringliggande gällande personligt skydd, sanering, luftrening och avfuktning m.m. i kommentarsfältet nedan. Vi ger även personlig support via mail och telefon. 

– Mögelskada i hus – Vad gör man med möbler, kläder etc.

Mögel relaterat ämnen som hus, forskning hälsa

Läs om historiken bakom DNA mögel analys

2019-11-24

Jerker Andersson
Jerker Andersson

CEO - FoU - LFS - Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB. Tvåbarnspappa vars hjärta slår extra starkt för att få hjälpa andra samt för barn och ungdom. Har erfarenhet av fukt och mögel i hus sedan barnsben och började forska inom området inomhusklimat 1991.

2 tankar på “Manual DNA mögeltest samt frågor och svar”

 1. DNA-testet, var skall jag göra det i ett hus med källare (byggt 50-/60-tal) där man bor på markplan men, om det finns mögel, misstänker att det är i ett rum i källaren? Källaren är av gamla typen med dörr ner till källaren och rummen/utrymmen i källaren är med dörrar.

  Svara
  • Hej Jörgen,

   Om man inte har ganska kraftig ventilation och undertryck i källaren kan det vara så att befintligt mögel sprider sig uppåt mot boendeytorna. Frågan är om du via DNA mögeltestet vill få reda på om det finns överskjutande mängder mögel på markplan eller om det räcker att analysera i källaren? Om någon upplever symtom i boendet så hade jag tagit provet på markplan. Det går även att ta två DNA test, ett i källaren och ett uppe i huset.

   Mvh Jerker

   Svara

Lämna en kommentar

Gilla & Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nya Sidor

Styrning avfuktare Acetec EvoDry 6P 12H 12P 18H 18P 24H 24P

Informationen här gäller avfuktarna Acetec EvoDry 12, 18 och 24 H samt P modeller. Se aggregaten längst ned på sidan här och klicka vidare för mer detaljerad information. Ställ gärna frågor i kommentarsfältet.  Grundfunktionen för

Produktexempel

Nyheter & Blogg

Luftrenare mot Coronavirus på sjukhus i Kina
Luftrenare AirSteril används mot Coronavirus i Kina

Vi har tidigare berättat om flera fördelar rörande tekniken med UVC-ljus och fotokatalys i luftrenare AirSteril. Ett stort antal luftburna och ytbundna föroreningar kan effektivt neutraliseras och reduceras. Bakterier, virus, mögel, lukt och en mängd