Sök

Manual DNA mögeltest samt frågor och svar

0
(0)

LFS DNA mögeltest House Test är mycket enkelt att själv ta. Dammprovet ska endast tas på ett ställe i bostaden, på en horisontell slät yta där damm har samlats mellan en till tolv månader. Det är viktigt att provet tas minst 50 centimeter ovanför golvnivå och inte på ställe som utsätts för stora temperaturvariationer, t.ex. nära kalla ytterväggar eller fönsterkarmar.

 • När du öppnar hylsan och drar ut svabben ska den inte vidröras med händerna. Hitta en lämplig provyta t.ex. på en dörrkarm, tavelram, hylla etc.

DNA mögeltest, topsen dras ur hylsan

 • Svabba upp damm genom att använda den tops som medföljer DNA testleveransen till dig. Dra svabben på den horisontella och släta ytan 15 centimeter. Längden motsvarar hylsan till svabben och man kan därmed använda hylsan som referens för hur långt man ska dra testsvabben. Själva rörelsen när man drar topsen ska ske i ett kontinuerligt drag.

DNA mögeltest tops dras längs en yta om 15 centimeter

 • För tillbaka svabben i hylsan utan att röra vid tops och pinne.

För tillbaka tops och svab i DNA testets hylsa

Posta det förfrankerade kuvertet som medföljer i postens gula brevlåda så levereras det till laboratoriet vi samarbetar med. Därefter kommer laboratoriet att omgående utföra analys. Vi sänder analysrapporten till dig antingen via mail eller brev om så önskas. Resultatet av DNA mögelanalysen kommer visa vilka arter/grupper av mögel samt bakterier som funnits i inomhusmiljön under tiden då dammet ansamlats på provytan.

Läs mer om och beställ LFS DNA mögeltest här

Svar på frågor

Under vår kunskapsbank finns en hel del information att tillgå för att få svar på frågorna. Vi har även produkter såsom avfuktare, luftrenare och saneringsvätskor som kan vara en dellösning på problemen.

– Mögelskada i hus – Vad gör man med möbler, kläder etc.

Mögel relaterat ämnen som hus, forskning hälsa

Läs om historiken bakom DNA mögel analys

2019-11-24

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

6 reaktioner på ”Manual DNA mögeltest samt frågor och svar”

 1. Hej, jag misstänker svartmögel och skulle gärna identifiera underarten/-r genom att inte alla svartmögel underarter är toxiska. Kommer denna test hjälpa med detta? Om inte, hur ska man gå tillväga? Tack.

  1. Ronnie Pileland

   Hej

   DNA testet kan du inte använda för att få svar på underarter, det krävs en mögelanalys för att få de svaren.
   Det du bör göra är att sanera möglet för att skapa en frisk miljö, hellre än att göra en analys som eventuellt inte kan ge klara svar.

  2. Hej, jag har ett hus från 60 talet med en “öppe” trappa från källare upp till andra våningen. Jag undrar var jag ska göra analysen för att bäst få vägledning vart eventuellt mögel kan gömma sig?

   Hälsningar Lisa

   1. Ronnie Pileland

    Hej
    Med ett DNA test kan man få svar på om koncentrationen av mögelsporer är förhöjt. Om det är öppet som i ditt hem så beror det på hur ventilationen ser ut med över och undertryck från övre till undre våningar. Det man däremot kan misstänka först är att mögel finns i källare eftersom det finns en större benägenhet att det är fuktigare där. Vill du veta om det finns mögel i källare, ta provet där och vill du veta om det finns förhöjda värden i bostaden som kan påverka hälsan, ta då provet på den våningen. Det går också att köpa till flera tester för respektive våning.

 2. DNA-testet, var skall jag göra det i ett hus med källare (byggt 50-/60-tal) där man bor på markplan men, om det finns mögel, misstänker att det är i ett rum i källaren? Källaren är av gamla typen med dörr ner till källaren och rummen/utrymmen i källaren är med dörrar.

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Jörgen,

   Om man inte har ganska kraftig ventilation och undertryck i källaren kan det vara så att befintligt mögel sprider sig uppåt mot boendeytorna. Frågan är om du via DNA mögeltestet vill få reda på om det finns överskjutande mängder mögel på markplan eller om det räcker att analysera i källaren? Om någon upplever symtom i boendet så hade jag tagit provet på markplan. Det går även att ta två DNA test, ett i källaren och ett uppe i huset.

   Mvh LFS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Cookie Policy (EU)

5 (1) Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att rösta Lägg till din röst Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1 Inga röster än. Bli först med att lägga din

id06-logotype
Avfuktningsprojekt med ID06

0 (0) Ljungby Fuktkontroll – Din Partner för Säkra avfuktningsprojekt med ID06   Vad är ID06 och Varför Är Det Viktigt? ID06 – En Nyckel till Säkerhet och Effektivitet ID06 är en standard för identifikation

Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund
Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund

0 (0) Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund                       För att hantera luktproblem i krypgrunden finns det flera åtgärder att överväga, eftersom lukt ofta sprids

Produktexempel

Hastighetsreglering till LFS Undertrycksfläkt

Extern hastighetsreglering till Undertrycksfläkt

Denna externa hastighetsreglering är främst ett tillbehör till undertrycksfläkt. Fläkten har ursprungligen en inbyggd hastighetsreglering. Dock kan det vara praktiskt att kunna styra varvtal och därmed undertryck från annat ställe än där fläkten installerats. Reglerdonet får monteras av privatperson då det är 10 V och inte kräver extern strömkälla för att kunna drivas.

Läs mer »

Luftrenare PCO Airguard (Nya)

Äldre modell av luftrenare PCO-AirGuard, alla är nya och i enlighet med andra luftrenare har dessa också katalysatorplattor.

Fotokatalytisk Luftrenare Enheten levereras med lampa. Enheten använder sig av en liten fläkt som drar in luft förbi UVC-Lampan och blåser ut på motsatt sida.

Luftrenaren är lämplig att använda till bilen, båten, husvagnen, garderoben el. liknande utrymmen.

Detta är föregångaren till Airsteril AS-430

Vill du veta mera https://www.lfs-web.se/produkt/luftrenare-airsteril-as-430

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen