Människa och mögel – kortfattat historiskt perspektiv

4
(1)

Det framkommer av gamla skrifter att mögel och dess negativa inverkan på människan var känt redan i det antika Grekland. Dock kunde man förr inte förklara vad denna mikrobiella tillväxt uppkom av och bestod utav.

Vidskeplighet och tro på oknytt gjorde att man i bostäder med mögelangrepp först tvättade bort möglet. Återkom angreppet så var det inte ovanligt att huset övergavs eller revs.

Ursprungligen lade man golv direkt mot mark men frångick detta då mögel lätt uppkom. Istället byggde man upp regelverket på stenar och torpargrunden såg dagens ljus. För att slippa oknytt i utrymmet slängde man ofta ner vassa föremål, såsom glasskärvor, metallbitar, knivar etc.

Det verkar som om kunskapen man förr besatt gällande hur och var byggnader som bäst skulle uppföras för att slippa mögel glömdes bort. Platta på mark, vilket liknar ursprunglig golvläggningsteknik återupptogs med mögeldrabbade hus som resultat. Torpargrunden tilläggsisolerades vilket även orsakade mikrobiella angrepp.

Med facit i hand och högteknologisk utrustning vet vi nu att vara både uppmärksamma på och försiktiga gällande mögel. Alla skadeverkningar på människan är inte kända, men forskningen gör framsteg, som i sin tur pekar på att vi bör vara mycket försiktiga i all kontakt med mögel i byggnader.

Klimatförändringen kommer medföra att vi här i nordligare breddgrader får mycket mer problem med mögel. Våra träd och växter har inte samma skydd mot mikrobiella angrepp som växtligheten i sydligare breddgrader. I sydliga breddgrader råder ett mer eller mindre konstant varmt och fuktigt klimat, vilket kräver ett ökat skydd hos såväl växter som människa.

Återstående problem att lösa är hur vi ska kunna bygga energisnålt och mögelsäkert på samma gång.

Människan har i alla tider utsatts för mögel i natur och boende. Vi vet via skrifter från tiden före Kristus och vidare från romarriket att man känt till att möglet skadar oss. Det är först i modern tid som samhället börjat mörka skadligheten av mögel. Vi arbetar för att förebygga och bygga kunskap inom ämnet.

Fakta och fiktion om mögel i hus – Spöken och förbannelser

Uppdaterad 2019-05-19

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4 / 5. Antal röstande 1

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Byt ut trasig eller äldre krypgrundsavfuktare

5 (2) Byt ut trasig eller äldre krypgrundsavfuktare för att förhindra fuktproblem Har du problem med hög luftfuktighet, kondens, skadedjur, mögel och andra fuktrelaterade problem i din krypgrund? Då kan det vara dags att byta

Produktregister

0 (0)                 A. Acetec Sorptionsavfuktare   Acetec Evodry PD Acetec Evodry PD+ Acetec Evodry 6H Acetec Evodry 6P Acetec Evodry 12H Acetec Evodry 12P Acetec Evodry 18H

Produktexempel

Corroventa radonsug RS 400

Radonsug Corroventa RS 400

NÅGRA FÖRDELAR MED RADONSUG RS 400:

  • Mycket kraftfull och effektiv mot markradon
  • Lämplig för enfamiljshus eller mindre fastigheter med porösa markförhållanden
  • Kan anslutas med upp till 6 sugpunkter
  • Kan kopplas samman med 6 m rör på trycksidan och 30 m rör på sugsidan
  • Undertryck under plastning: 40 m dräneringsslang på sugsida och 6 m rör på trycksida
  • Extremt tystgående
Läs mer »

TFA Klimatlogger hygrometer trådlös

TFA Klimatlogger fungerar som trådlös hygrometer samtidigt som den loggar värden gällande relativ fuktighet och temperatur. Värdena sänds till USB-sticka varvid man kan läsa av diagram i dator där USB-stickan inkopplas. Basenheten kan sammankopplas med och ta emot värden från totalt 8 st TFA Klimatsensorer. Räckvidd mellan fjärrsensorerna och basenheten är max. 100 meter.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen