Avfuktare integrerad i torktumlare

5
(1)

Tiden före avfuktare integrerad. Den äldre modellen av torktumlare fungerade visserligen effektivt som avfuktare men det hade sitt höga pris i form av värmeenergi som vanligen blåstes rakt ut till kråkorna via en slang eller ett rör. I vissa fall har vi funnit dessa gamla maskiner stående i källare där avledning ut inte funnits.

I lite äldre hus där källaren är partiell och resten av grundläggningen är krypgrund fanns ibland ventilhål mellan de olika avdelningarna.

Fukten från torktumlaren steg upp mot golvkonstruktionen med hjälp av värmen och därav blev källaren och krypgrunden fuktigare och den skadebilden var därför mögel och kanske även röta.

Torktumlare med luftkyld kondensteknik

Den idag mest använda typen av torktumlare fungerar avfuktande och vattenuppsamlande genom luftkyld kondensering. Den värmda luften som blåses igenom torktumlartrumman leds vidare in i en s.k. kondensor som mot dess utsida kyls av via rumsluften. Då uppstår kondens inuti kondensorn som droppar ned i en mindre vattenbehållare. Värmeåtervinning blir resultatet men driften är likväl dyr och den varma luften som rumsåterges dras ut genom ventilationen. Finns inget FTX värmeåtervinningsaggregat kopplat till husets ventilation går likt ovan vid bruk av äldre torktumlare värmen likväl rakt ut.

Avfuktare med kompressor integrerad

För ett antal år sedan kom nyheten ut där torktumlare istället för luftkyld kondensering fick en avfuktare integrerad med kompressor, se kondensavfuktare. Ett internt slutet system för kondensering via kompressorkylning av kylmedieslingor rådde bot på de höga avfuktningskostnaderna. Nackdelen med denna nyare torktumlare var främst priset då vi inte ännu var inne i finanskrisen som nu varar, med energibespringsåtgärder efter varandra. Därför ebbade populäriteten ut för denna typen fram tills nu då som sagt energin räknas viktigare igen.

Användare av torktumlare med avfuktare integrerad kan räkna med en energibesparing upp till 80%. Inköpskostnaden blir högre och maskinens tyngd ökar dock.

Tvättmaskin med torktumlare

Toshiba i Japan lanserade 2006 en ny typ av tvättmaskin med torktumlare och vattenkyld avfuktare/kondensor. Toshiba menade med rätt att det skulle vara både energieffektivt och skonsamt mot kläder som inte tål så hög värme. Här funderar vi lite över det slitage som torktumlare ändå medför på kläderna genom den ständiga rotatationen.

Däremot konkurrerar torktumlare inte ut avfuktare eller torkskåp där kläderna är känsligare och inte tål att roteras mot varandra eller trumman.

Kombinationsmaskiner som dessa har fått mycket dålig kritik för att inte klara torkningen av en full tvätt tillräckligt bra.

Avfuktare eller torktumlare?

Vad ska man välja, avfuktare eller torktumlare? För handdukar, lakan o.s.v. kan det vara bra med torktumlare då dessa tygstycken annars är väldigt krävande utrymmesmässigt att hänga upp. Samtidigt tumlas i synnerhet handdukarna mjuka och sköna. Avfuktare som placeras i rum för rumsavfuktning finns egentligen inget alternativ då det gäller ömmare plagg.

Avfuktaren hjälper till att hålla hela rummet torrt och därmed fritt från mögel medan torktumlaren endast avfuktar själva tvätten. Då det gäller varianten med luftkyld kondensor avges kraftig värme till rummet och det avfuktar sekundärt fast medför också risk för luft- och fuktläckage uppåt eller utåt i huset t.ex. till vind om rejäl ventilation inte finns.

Mögel och bakterier

Allt vad gäller fukt och vatten kan skapa det klimat som mögel och bakterier behöver för att växa. Så kan hända både i tvättmaskin och badrum samt tvättstuga. Torktumling med värme har faktiskt gynnsamma effekter genom att höja temperaturen så kraftigt att mögel inte får chans till grodd. Det finns även för bakterier hämmande eller avdödande temperaturgräns.

Uppdaterad 2022-07-01

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktregister

0 (0)                                                  A. Acetec Sorptionsavfuktare             

Acetec EvoDry sorptionsavfuktare med rotor

0 (0) EvoDry modell P är den mer avancerade och levereras med en Panel där övervakning av klimatet i utrymmet som avfuktas kan göras, via panelen kan även inställningar göras. Avfuktarens panel har en diod

Spara energi och hälsa med avfuktning.

0 (0)   Spara energi och hälsa med avfuktning, sänk inte temperaturen utan avfuktning. Rekordhöga energipriser gör att uppvärmning av hus och andra byggnader blir väldigt kostsamt. Europas beroende av rysk energi har lett till

Produktexempel

TFA Funk Weatherhub hygrometer för trådlös övervakning via mobiltelefon

TFA Funk Weatherhub hygrometer övervakning via Internet och mobil

TFA Funk hygrometer tillsammans med Weatherhub, möjliggör att hygrometern fungerar trådlöst samtidigt som data gällande fukt och temperatur kan övervakas via mobiltelefon. Tre fjärrsensorer, basenhet och hub medföljer detta startpaket. Weatherhub kan hantera data från upp till 50 st sensorer, se tillbehören.

Räckvidden för sändning av data från t.ex. krypgrund, vind, källare och garage är god, med upp till 100 meter.

Appen och molntjänsten som möjliggör fjärrövervakningen är gratis att ladda ned och använda.

Läs mer »
TFA vindmätare Windmesser Weatherhub

Vindmätare TFA Weatherhub Windmesser

TFA vindmätare kopplas trådlöst till enheten Weatherhub som ansluts till router och Internet.

Övervakning sker via mobiltelefon och en specifik app vilken är gratis.

Vindmätaren mäter och visar via Weatherhub-systemet vindhastighet, vindriktning, vindbyar och max. vindhastighet. Enheten har PRO-funktioner för grafisk övervakning, översikter samt möjlighet för dataexport.

Observera att man måste ha Weatherhub-gateway för att systemet ska fungera. Se tillbehören.

Läs mer »
Rökpenna

Rökpenna

Ett bra verktyg för att kontrollera ventilation, drag, läckage, kallras. Efter fläktmontering kan man enkelt få vetskap om att man har uppnått ett undertryck i t ex. krypgrunden.

Produkten innehåller inga farliga eller korrosiva ämnen, och är miljövänlig.

Levereras i paket innehållande 3st rökstavar. 3 rökstavar motsvarar ca: 1 ½ timma kontinuerlig rök eller 180 röktester á 30 sekunder per styck.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen