Sök

Avfuktare integrerad i torktumlare

5
(2)

Tiden före avfuktare integrerad. Den äldre modellen av torktumlare fungerade visserligen effektivt som avfuktare men det hade sitt höga pris i form av värmeenergi som vanligen blåstes rakt ut till kråkorna via en slang eller ett rör. I vissa fall har vi funnit dessa gamla maskiner stående i källare där avledning ut inte funnits.

I lite äldre hus där källaren är partiell och resten av grundläggningen är krypgrund fanns ibland ventilhål mellan de olika avdelningarna.

Fukten från torktumlaren steg upp mot golvkonstruktionen med hjälp av värmen och därav blev källaren och krypgrunden fuktigare och den skadebilden var därför mögel och kanske även röta.

Torktumlare med luftkyld kondensteknik

Den idag mest använda typen av torktumlare fungerar avfuktande och vattenuppsamlande genom luftkyld kondensering. Den värmda luften som blåses igenom torktumlartrumman leds vidare in i en s.k. kondensor som mot dess utsida kyls av via rumsluften. Då uppstår kondens inuti kondensorn som droppar ned i en mindre vattenbehållare. Värmeåtervinning blir resultatet men driften är likväl dyr och den varma luften som rumsåterges dras ut genom ventilationen. Finns inget FTX värmeåtervinningsaggregat kopplat till husets ventilation går likt ovan vid bruk av äldre torktumlare värmen likväl rakt ut.

Avfuktare med kompressor integrerad

För ett antal år sedan kom nyheten ut där torktumlare istället för luftkyld kondensering fick en avfuktare integrerad med kompressor, se kondensavfuktare. Ett internt slutet system för kondensering via kompressorkylning av kylmedieslingor rådde bot på de höga avfuktningskostnaderna. Nackdelen med denna nyare torktumlare var främst priset då vi inte ännu var inne i finanskrisen som nu varar, med energibespringsåtgärder efter varandra. Därför ebbade populäriteten ut för denna typen fram tills nu då som sagt energin räknas viktigare igen.

Användare av torktumlare med avfuktare integrerad kan räkna med en energibesparing upp till 80%. Inköpskostnaden blir högre och maskinens tyngd ökar dock.

Tvättmaskin med torktumlare

Toshiba i Japan lanserade 2006 en ny typ av tvättmaskin med torktumlare och vattenkyld avfuktare/kondensor. Toshiba menade med rätt att det skulle vara både energieffektivt och skonsamt mot kläder som inte tål så hög värme. Här funderar vi lite över det slitage som torktumlare ändå medför på kläderna genom den ständiga rotatationen.

Däremot konkurrerar torktumlare inte ut avfuktare eller torkskåp där kläderna är känsligare och inte tål att roteras mot varandra eller trumman.

Kombinationsmaskiner som dessa har fått mycket dålig kritik för att inte klara torkningen av en full tvätt tillräckligt bra.

Avfuktare eller torktumlare?

Vad ska man välja, avfuktare eller torktumlare? För handdukar, lakan o.s.v. kan det vara bra med torktumlare då dessa tygstycken annars är väldigt krävande utrymmesmässigt att hänga upp. Samtidigt tumlas i synnerhet handdukarna mjuka och sköna. Avfuktare som placeras i rum för rumsavfuktning finns egentligen inget alternativ då det gäller ömmare plagg.

Avfuktaren hjälper till att hålla hela rummet torrt och därmed fritt från mögel medan torktumlaren endast avfuktar själva tvätten. Då det gäller varianten med luftkyld kondensor avges kraftig värme till rummet och det avfuktar sekundärt fast medför också risk för luft- och fuktläckage uppåt eller utåt i huset t.ex. till vind om rejäl ventilation inte finns.

Mögel och bakterier

Allt vad gäller fukt och vatten kan skapa det klimat som mögel och bakterier behöver för att växa. Så kan hända både i tvättmaskin och badrum samt tvättstuga. Torktumling med värme har faktiskt gynnsamma effekter genom att höja temperaturen så kraftigt att mögel inte får chans till grodd. Det finns även för bakterier hämmande eller avdödande temperaturgräns.

Uppdaterad 2022-07-01

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 2

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Airsteril Lampa 18w
AirSteril Lampa 18W

UVC Lampa 18W, valbar med eller utan ozon.

Speciellt framtagen för fotokatalytiska Luftrenare AirSteril AS-430, Silent 2000, Thermal 1500 och Vent.

Kontrollera att du beställer rätt lampa till just ditt aggregat och användningsområde. Vid frågor ring eller maila oss.

 

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen