Mögel i tvättmaskin – Saneringstips

Reklamen gällande många tvättmedel säger att man kan tvätta rent i så låga temperaturer som 30 grader. Detta är sanning med modifikation då både den lägre temperaturen och de nya tvättmedlen ser till att bilda mögel i tvättmaskinen som snabbt blir en sanitär olägenhet.

Elak unken lukt brukar vara kännetecknande för en möglig tvättmaskin. Det är inte säkert att man själv känner lukten då luktsinnet efter en kort stund filtrerar bort informationen för att vi ska kunna känna andra lukter. Däremot kan andra som inte har de mögeldoftande kläderna på sig ofta känna lukten.

Mögel brukar växa i tvättmaskinens tvättmedelsfackMycket vanligt är att det bildas mögel i tvättmedelsfack, även om man kör varmare program om 60-90 grader. Tvättmedelsfacket bör tas bort med jämna mellanrum och skrubbas med lämpligt rengöringsmedel.
Själva hålet in i tvättmaskinen där facket sätts in brukar på sidorna och vidare nedåt till trumman vara starkt angripet av t.ex. svartmögel och rödmögel. Även här bör saneras.

Om man inte tvättar varmt med jämna mellanrum så bildas det också mögel i trumman och på den s.k. bälgen. Tillåts möglet sitta kvar under längre tid kan den elaka lukten näst intill permanent sätta sig i material som gummi och plast.

Dräneringssystemet är även det ett ställe där bakterier och mögel kan finnas.

Frontmatade tvättmaskiner ser vi vanligen vara utsatta för mögelangrepp. Toppmatade maskiner där man lämnar locket öppet klarar sig bättre. Det beror på fuktens förmåga att ansamlas i övre delen av trumman samt upp mot tvättmedelsfacket.

Mögelgifter är inte hälsosamt. Personer som av någon anledning har ett svagt immunförsvar kan drabbas av mögelangrepp i huden eller få allergisymtom där huden t.ex. rodnar och kliar. Problem med luftvägarna vid och efter exponering är vanligt. Utslag kan också uppkomma. Det är av flera anledningar onödigt att utsätta sig själv och sina barn för tvättmaskinsmögel.

Visste du att det i vissa tvättmedel och sköljmedel används parfym med ingående s.k. octenol? Octenol (1-octen-3-ol) avges från mögel och utgör ofta den karakteristiska mögellukten som finns i hus med fuktskada. Octenol är en slags alkohol som har förmåga att stå för toxiska effekter då man andas in den. Forskare har sammanknippat denna mögelalkohol med samma skador som ses vid Parkinsons. Medel för tvätt som innehåller alkoholen bör undvikas. Allergiska besvär m.m. kan uppträda, utöver och kombinerat med de besvär som tvättmaskinsmögel kan ge.

Mögelsanering och luktsanering av tvättmaskinen

Effektiv mögelsanering och luktsanering innebär inte att man knatar iväg till närmaste saneringsfirma eller färgaffär och köper saneringsvätska för att hälla i tvättmaskinen. Miljöhänsyn ska tas och för naturen milda medel måste användas.

Mögel och bakterier i tvättmaskinens evakueringssystem

Öppna tvättmaskinens dräneringslucka och evakuera det ev. vatten som står stilla i systemet. Ta också bort annat löst som kan ligga i det lilla uppsamlingsfacket vid vattenpumpen. Tvätta rent. Det kan också finnas mögel i slangen till golvbrunnen etc. Evakueringsslangen kan spolas ren om det samlats smuts eller annat i den.

Se till att tvätta bort allt synligt mögel i tvättmedelsfack och på insidan av luckan. Blanda Askorbinsyra och Citronsyra, en halv påse av vardera i varmt vatten. Häll blandningen i facken. Kör ett långt program i minst 90 grader och aktivera extra sköljning. Klorin kan också användas, dock inte samtidigt som de olika ovanstående syrorna.

Desinfektion

Desinfektion av tvättmaskin med CleanZipYtterligare knep är att efter behov regelbundet spraya med CleanZip Desinfektion ned och in i facket för tvättmedel samt trumman. Relativt riklig sprayning krävs initialt så vätskan sprids bra. CleanZip Desinfektion är starkt hämmande på såväl bakterier som virus och mögel. Efter våra tester gavs resultatet att CleanZip Desinfektion är den effektivare desinfektionsmetoden som även kan vara relativt långtidsverkande om man applicerar på rätt sätt. Tvätta först rent genom skrubbning med borste. Spola eller skölj därefter. Låt torka. Spraya sedan CleanZip på ytorna och låt torka in. Gör om spraybehandlingen en gång till. Därefter kommer det att sitta kvar en del nanosilver på materialets yta och i porer där det gör nytta, hämmande både mögel samt bakterier. I ett fall varade desinfektionen fortfarande efter tre månader. Tvättmaskinen och kläderna luktade inte längre mögel.

Mycket effektivt för att både ta bort lukt och mögel är att använda s.k. eterisk olja från citron eller apelsin. Detta kan kombineras med citron- eller askorbinsyra. Eterisk olja är drygt och det räcker med ca. 10 droppar till maskin som körs tom. CleanZip Desinfektion verkar också mot lukt.

Vidare ska tvättmedelsfack och lucka lämnas öppen då maskinen och hushållets tvättansvarige pausar. Bra är också att ha en avfuktare i tvättstugan så att klimat där mögel trivs inte uppstår.

Tvättstugan och torkrummet

Det är inte bara i tvättmaskinen som ett luktalstrande klimat kan nås. Kläderna hängs upp på tork och avfuktning i antingen själva tvättstugan eller i torkrum. Om det efter tvätt i kläderna kvarvarande vattnet inte avfuktas tillräckligt snabbt sker mögel- och bakterietillväxt i de upphängda kläderna. Sekundärt ger vattenångan lukt i huset, som sedan luktsmittar kläderna. Läs mer om avfuktare för tvättstuga. Under denna sida diskuteras kring ett begrepp vi myntat för att beskriva optimal avfuktning, kallat VAV, som inbegriper värme, avfuktare och ventilation i en totalt sett effektiv kombinationslösning. Läs mer om lukt i kläder och åtgärder av detsamma.

Luktar kläder, tvättstuga, badrum eller annat ställe i huset illa kan man använda luftrenare såsom AirSteril för att lättare få bort lukten.

Mögelskada i hus – Vad gör man med möbler, kläder etc.

Uppdaterad 2019-05-26

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

2 tankar på “Mögel i tvättmaskin – Saneringstips”

  1. Tack för all information kunskap och alla råd du delar med dig. Jag återkommer ofta och läser än det ena än det andra. Allt från husgrund, källare till tvättmaskin som luktar illa. Du skriver sakligt och kunnigt. Tack!

    • Hej Anette, Tack för dina skrivna rader. Kul att om möjligt kunna hjälpa andra med kunskap, och nu på ett mer direkt sätt via kommentarsfunktionerna kunna dela erfarenhet, samtidigt som informationen når så många fler i jämförelse med mail. Än en gång tack!

Kommentarer är stängda.

Gilla & Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nya Sidor

Stress och Oro – Hur Mår Mitt Hus?

Stress och Oro Hur mår mitt hus? Husägare och spekulanter oroar sig ofta över hur det står till med huset när det gäller mögel och fuktförhållanden i krypgrunden eller uppe på vinden. Ibland har man

Konsultation fukt, lukt och mögel

Konsultation gällande fukt, lukt och mögel relaterade problem via telefon.    Vi kan hjälpa dig vidare i ditt projekt/Husköp/Analys av rapport. Står du inför ett husköp och vill veta status på huset så som dålig

Service och reparation av avfuktare

Hos oss kan du få hjälp med Reparation & Service på din sorptionsavfuktare. Skicka din avfuktare med posten (max 20kg) inom Sverige med fraktsedel från oss. kontakta oss så hjälper vi dig! Kunden tillgodoser att

Produktexempel

Senaste Inlägg

Luftrenare mot Coronavirus på sjukhus i Kina
Luftrenare AirSteril används mot Coronavirus i Kina

Vi har tidigare berättat om flera fördelar rörande tekniken med UVC-ljus och fotokatalys i luftrenare AirSteril. Ett stort antal luftburna och ytbundna föroreningar kan effektivt neutraliseras och reduceras. Bakterier, virus, mögel, lukt och en mängd