Search

Lukt i kläder mögellukt kemisk lukt

4.4
(19)

Lukt i kläder kan bero på en massa olika saker, inte sällan kommer lukten från fuktskada i hus, som kan framkalla ett antal olika lukter med varierande förmåga att sätta sig i tyg, plast, syntetmaterial och många andra material.

Lukt i kläder kan ibland vädras bort

Då det gäller lukter är det med ord svårt att exakt beskriva. Man behöver som individ inte uppleva exakt samma luktkaraktär som någon annan. Våra luktsinnen skiljer sig åt beroende på förmåga, medvetenhet och tidigare referenser. Här sammanfattas lite kring lukter i kläder och vad man kan göra för att bli kvitt dessa. Många gånger är det inte lätt att fjärna lukten men i vissa fall fungerar det bra.

Mögellukt i kläder

Mögel sätter ibland omisskännliga lukter i kläder. Det kan lukta likt gammalt ostädat hönshus eller fuktig mustig jordkällare. Doften är speciell och skiljer sig från många andra lukter. Mögellukt från kläder är likt att parfymera dem. Det känns tydligt fast inte alls lika angenämt som parfym. Vissa reagerar starkt av att utsättas för någon som har mögelluktande kläder på sig, direkta hälsosymptom kan bli följden.

I begreppet mögellukt bakar vi även in lukt av geosmin som kommer från en typ av actinomyceter, också kallat jordbakterier eller mögelbakterier.

Borttagning av mögellukt låter sig sällan göras enbart genom vädring, d.v.s. att plagget inomhus hängs fritt för luftning. Föregående tvätt i för plagget maximal temperatur med extra sköljning är ett första steg. Därefter sker utvärdering hur pass mycket lukten har släppt. Med risk för blekning kan kläderna efter tvätt hängas ut i solsken. Då bildas bl.a. ozon i tyget och detta har sanerande verkan. Vidare kan skarpa rengöringsmedel som klorin användas vid tvätt men det innebär också en blekande och för tyget slitande effekt. Det finns saneringsvätskor mot mögel att använda men ur natursynpunkt är det inte försvarbart att spola ut dessa i avloppet, samtidigt som saneringsvätskan kan vara starkt irriterande och allergiframkallande om sköljningen ej tagit bort kemikalierna. Ytterligare tips kan vara att hälla lite ättika i vattnet vid tvätt och varva tvätt, upptorkning och solvädring med infrysning.

Resultatet efter tvätt varierar med vilken exponeringstid kläderna har utsatts för mögel, själva möglets art och utbredning, tygets sammansättning, tygtjocklek, fodring m.m.

För att komma runt problemet med solblekning använder vi oss av en speciell luftrenare som “imiterar” naturens eget sätt att bryta ned olika föroreningar. Luftrenare AirSteril är verksam både genom fotokatalys och ozon. Aggregatet placeras tillsammans med nytvättade luftigt hängda kläder i ett mindre utrymme och driftstiden för luktsaneringen sätts efter behov. Kläderna bör under saneringen tas ut och skakas samt kan även dänkas med vatten emellanåt för högre reningseffekt (tänk på att kläderna inte ska hänga fuktiga eller blöta hela tiden utan endast dänkas några gånger under totala saneringstiden). Som vid all torkning av tvätt är det viktigt med snabb avfuktning vilket kan lösas genom värme och ventilation. Dock bör man tänka på att ventilation minskar effekten av luftrenaren så det blir bättre att använda en bra avfuktare och samtidigt minska ventilationen i torkutrymmet, dock inte för mycket då undertrycksventilation för husets bästa måste till.

Kemisk lukt i kläder

En av de värre lukterna att få bort är då plaggen kontaminerats av lukt från kloranisoler och fenoler, vilka löser ut från äldre typer av cuprinol innehållande pentaklorfenol och andra antimögelbehandlingar likt tryckimpregnering som också kan innehålla dessa mycket illa luktande kemikalier. Denna kemiska luktsmitta har en mycket penetrerande förmåga och sätter sig djupt i det mesta likt plast, tyg, trä, gips, mat, bakverk etc. Här kan man gå tillväga likt ovan då kläderna luktar mögel men utsikterna att helt få bort lukten är i regel sämre.

Orsak till lukt

Vanliga frågor är var lukten i kläderna kan komma ifrån. Svaren är otydliga om man inte närmare vet och det gäller därför att försöka ringa in källan.

Vanligt idag är att lukt kommer upp från krypgrund utmed springan mellan golv och vägg m.fl. ställen där lufttransport finns. Koncentration av lukten kan ske i mindre rum och garderober och ibland kan luktsmittan vara så pass stor att det tydligt upplevs och sätter sig i hela huset. Här måste man gå vidare med inspektion av krypgrunden och vidta lämpliga åtgärder som placering av avfuktare och kanske även sätta krypgrunden i undertryck. I värsta fall krävs sanering och renovering genom byte av material och isolering. Om luktkällan inte åtgärdas kommer kläderna återigen ta lukt efter att dessa tvättats eller luktsanerats på annat sätt.

Förvaring av kläder på vind kan också medföra lukt då vinden likt krypgrund är känslig för fukt. På en kallvind utan avfuktare bör inget direkt förvaras. Samtidigt gäller inspektion och åtgärder, helst innan lukt kan komma ned i huset.

På tal om garderober kan lukt uppstå även om krypgrund, källare eller platta på mark är i god kondition. Kläder i förvaring brukar efter ett tag lukta speciellt. Det behöver inte betyda att mängden fukt är för hög. Då är det dags att tvätta om igen. Däremot innebär tvättmetod, tvättmedel samt sköljmedel stor inverkan på hur lång tid det tar innan kläderna börjar lukta illa igen. För mycket tvätt i tvättmaskinen, för låg temperatur och dålig centrifugering är ingen bra kombination. Till detta kan det också finnas bakterier och mögel i tvättmaskin, som i sin tur sätter tydliga luktspår. Överdrivet bruk av de olika medel som hälls i tvättfacken är inte heller någon höjdare. Sköljmedel luktar ibland vid för höga doser billig parfym. Parfymdoften upplevs sedan av andra personer som mer hemsk, utan att den som bär kläderna själv känner så mycket lukt. Försöker man dölja mögellukt eller kemisk lukt genom sköljmedel uppstår en riktigt ofräsch sammansättning av lukter.

Ytterligare faktor som kan ställa till det i en klädgarderob är om det inomhus råder för kallt och/eller fuktigt klimat så köldbrygga ges mot ytterväggen i garderoben. Där kan det bli så pass fuktigt att mögel blossar upp. Samtidigt med bra inomhusklimat ska tvätten vara tillräckligt torr s.k. skåpstorr innan den hängs eller läggs in.

Som krypgrund är källare och tvättstugor också vanligen utsatta för hög fuktlast. Har man inte avfuktare eller annan lösning likt ventilation för att få bort fukten, ja då finns redan eller kommer lukt i regel att finnas över tid.

Kallställda och sämre ventilerade rum samt stugor likt sommarstuga är även de en fukt- och luktfälla. Det brukar sommarfirare om inte förr märka när de kommer hem till permanentbostaden och packar upp sina semesterplagg. Annan orsak kan vara att avfuktaren och systemet för total avfuktning inte är tillräckligt i tvättstugan eller torkrummet där tvätten hängs upp på tork. Läs mer om avfuktare i tvättstuga.

Ytterligare orsaker till lukt i kläder kan vara tygmaterialet i kombination med svett eller tygfärgen, t.ex. svart färg i jeans etc. som luktar mycket speciellt utan att det handlar om mögel.

Finns mögellukt i kläderna redan då du köpt dem? Ja då kan det vara så att det vid import av kläderna varit för fuktigt p.g.a. avsaknad av avfuktare i den container etc. de fraktats i. Slutförvaringen kan även den ha skett utan att man använt avfuktare. Kläder som luktar mögel bör reklameras. Lukten kan faktiskt vara dålig att andas in, precis som vi skrivit om på sidorna mögel-krypgrund-vind och även på sidan mögel-cancer. Ännu mer finns att läsa då det givits ut forskning från England som framställer mögellukt som bidragande till Parkinsons Sjukdom. Mer om detta rön finns under dessa två referenssidorna om mögel.

Recept mot klädlukt

Många tester har genomförts då det gäller lukt i kläder. Ett par av de mest effektiva recepten då det gäller sammansättning av tvättmedel för användning i tvättmaskin följer här:

1)
* 1 normalt mått tvättmedel
* 1 normalt mått Vanish OxiAction
* 1/2 deciliter Perstorps 24% Ättika

2)
* 1 normalt mått tvättmedel
* 1/2 mått Bikarbonat
* 1/2 mått Citronsyra

Tvätt sker i för tvätten så hög temperatur som möjligt.  Kör gärna ett längre program med förtvätt. Testet mot lukt är genomfört på mörkfärgade kläder av bomull och fleese. Kläderna kan ev. blekas och slitaget öka. Mot lättare mögellukt och sur lukt i kläder var detta recept bäst av alla testade sådana hittills. Samtidigt rengörs även tvättmaskinen invändigt på ett bättre sätt än vid normal tvätt. Tänk på att hantera dessa medel varsamt och sparsamt med tanke på naturen samt utom räckhåll för barn.

Lukt i kläder upplevs vanligen mer av omgivningen än av den som bär kläderna. Bra är att fråga någon man har förtroende för om det finns elak lukt eller mögellukt i kläderna man bär.

Vi har tagit del av saneringstips som att lägga klädesplagg i naturell filmjölk över natten. Har dock inte hunnit prova detta än. Har du, hur gick det i så fall?

Mögel kan finnas på många ställen i hus. Mer om orsaker finns omtalat på sidan mögel i hus.

Listan kan göras längre men vi väljer att tillfälligt stanna här. Har du inte fått hjälp via denna artikel finns vi tillhands för om möjligt lotsa vidare med goda råd. Har du något tips till oss går det bra att maila in detta.

Uppdaterad 2019-05-19

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4.4 / 5. Antal röstande 19

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

6 reaktioner på ”Lukt i kläder mögellukt kemisk lukt”

 1. Hej! Vi har just renoverat en fuktskada i tvättstugan i vårt nyköpta hus. Tagit bort skadat material och börjat bygga igen osv. Jag upplever dock att de luktar ännu i huset, sätter sig i kläder och hår osv. Inte lika påtagligt som innan men ändå märkbart. Testat med ozongenerator men tycker inte det hjälper helt och hållet.. kan de dröja länge innan man får bort lukten efter en sån fuktskada? Kan lukten smitta ännu fast skadan i sig är åtgärdad?

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Julia,

   Lukt från fuktskada kan innebära olika typer av lukter, vilka sätter sig i andra material, likt i kläder, möbler och byggnadsmaterial. Lukt kan avges från mögel, bakterier, rötsvamp, fuktskadade material som emitterar kemiska ämnen samt från vätskor som tillsattes under vissa år för rötskydd, s.k. träskyddsmedel. Dessa medel vilka ofta avger lukt användes mellan åren 1955-1979.

   Ozon når inte in på djupet i material. Ozonet kan därmed inte få bort lukter som satt sig in i hårdare material. Ett företag i Sverige har tyvärr bluffat konsumenter genom annonsering i Vi i Villa m.fl. ställen, och direkt påstått att ozon når rakt igenom väggar, golv och tak etc.. Så är alltså inte fallet. Att ozoneringen inte avhjälp problemet innebär att lukten avges, antingen från skadestället eller från material som är sekundärt luktsmittade.

   I bästa fall klingar lukten av efter hand men det är inte säkert. Fuktskadelukter kan sitta i många årtionden eller kanske aldrig försvinna. Det gäller att försöka spåra lukten och eliminera källan.

 2. Hej
  Jag har fått in en kontainer med ca:20 europa palla med gods packat i kartonger och allt är fuktskadat och det finns en hel del mögel hur farligt är det att hantera.

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Jim,

   Det är ett ganska vanligt problem att mögel tillväxer under sjöfrakt. Det beror ofta på att godset såsom kläder, skor och annat är fuktigt från ursprungslandet. När fartyget når svalare breddgrader och containerinnehållet kyls ned, ökar den relativa fuktigheten och det kan även uppstå kondens. Finns mögelskada bör man skydda sig med minst halvmask så att man inte andas in möglet. Man bör även ha skyddshandskar och overall. Hantera gärna godset där det inte kan kontaminera annat. Mögel avger väldigt många metaboliter, sekundärämnen som lätt blir luftburna, en del riktigt giftiga.

   Mvh LFS

 3. Bengt Ericson

  Hej! Jag har köpt en livrem av konstfibermaterial, som luktar mögel. Den är tillverkad i Kina och har sålts via Zalando. Lådan den kom i luktade även den mögel.
  Man kan ju inte tvätta i maskin. Jag har hängt den utomhus en vecka, men ingen förbättring. Har du något tips?

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Bengt,

   Produkter som tillverkas i Kina kan under frakten lätt ta skada av fukt. Under vissa säsonger så är det väldigt varmt och fuktigt i Kina. Packas saker utan föregående avfuktning eller passiv avfuktning in i container för sjöfrakt, kommer temperaturskillnaderna under resans gång att göra så att den relativa fuktigheten stiger inne i containern. Då blir det gynnsamt klimat för mögel och bakterier.

   Har tyg, konstfiber eller annat material såsom läder etc. tagit skada av mögel, är det sedan mycket svårt till omöjligt att få bort all lukt och andra s.k. metaboliter som satt sig i materialet.

   Man kan prova att fukta upp materialet och hänga det att torka i solen. Då bildas viss mängd ozon i materialet. Detsamma sker när man hänger lakan och kläder på tork ute i solsken. Ozonet bryter ned tvättmedels- och sköljmedelslukt. Mögellukt och/eller bakterielukt är dock värre att få bort. Har man tur kan det lyckas. Det går att behandla materialet under någon timme i bikarbonat i en mättad vattenlösning. Vi har även en vätska som heter CleanZip som man kan använda på samma sätt. Det finns tyvärr ändå inte några garantier att det lyckas. Samtidigt tål inte alla material att bli sanerade på olika sätt.

   Mvh LFS

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Komplett paket sorptionsavfuktare 18P
Paket evodry 18P sorptionsavfuktare

Svensktillverkad    Acetec tillverkar avfuktare för t.ex. krypgrund och vind

Paketet med sorptionsavfuktare är dimensionerat för hus upp till  200 kvm.

Passar för den som inte är i direkt behov av speciallösningar för krypgrunden eller Vinden.

Innehållslista paket

 • Avfuktare Acetec 18P med tillhörande utrustning som våtgasslang, utloppsplåt och manöverpanel MPO-01 med styrutrustning EDC-01.
 • T – koppling adapter 1st
 • Torrluftsslangar 2st på 15m långa
 • Slangklämma 2st
 • Sluthylsa 2st för placering i slutänden på torrluftsslangen
 • Utbytes partikelfilter 20st extra (Räcker för 10 år)

Frakt & Moms ingår i priset

Läs mer »
Badrumsfläkt
Fläkt Intellivent 2.0 badrumsfläkt

Intellivent 2.0 är en uppdaterad variant av den ursprungliga badrumsfläkten som Fresh rönte stora framgångar med. Prestandahöjning har skett med uppgraderad tystare fläktmotor och det är nu ännu enklare att rengöra genom löstagbart fläkthjul.

Vid köp av två Intellivent ges rabatt. Gör val nedan.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen