Öppettider vardagar 8-16 Vardagar 8-16  Telefon växel 0372-10010 Telefon 0372-10010

Krypgrund alstrar sommarstugelukt

Gemensamt för närmare 700.000 svenska sommarstugor är att de ligger i riskområde att utveckla lukt kallad sommarstugelukt. Anledningen är vanligen att grunden är utformad som krypgrund eller torpargrund.

Chansen att upptäcka sommarstugelukten och uppfatta den som en felaktighet är inte alltid så lätt då luktsinnet har en slags filtreringsfunktion som väldigt snabbt gör oss omedvetna om de luktalstrande partiklar som hela tiden inandas. Många nämner att de endast känner en viss innestängd os när de kommer till sommarstugan efter att den stått tom en period. De säger att det var lätt att vädra ur stugan. Det samma gäller när man öppnat luckan ner till eller in i krypgrund. Man kanske inte uppfattar något avvikande alls trots att det "tydligt" finns där. Upptäckten kommer ofta då man lämnat sommarstugan och i permanentboendet packar upp sina kläder och sängkläder. Dessa brukar vid kraftigare sommarstugelukt likt plastpåsar och vissa andra syntetmaterial dra åt sig.

Det finns olika orsaker till att odör kan uppkomma, vi går in på några av de vanligaste felen nedan.

Krypgrund och torpargrund ger sommarstugelukter

Sommarstugelukt från väggar

Vind kan medföra odör

Uppdaterad 2018-09-28
Av Jerker Andersson
FoU - LFS - Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Fler artiklar som av oss skrivits kring detta ämne:

 Sommarstuga och krypgrund

Avfuktare till sommarstuga

Fler råd kring sommarstugelukt kan du få via länkfältet t.v. på denna sidan. Vi hjälper gärna till med vidare info. om du ringer eller skickar ett mail.

Orsaken kan också vara att grunden till sommarstugan är utförd som platta på mark, då utan underliggande skyddande isolering. Plintgrund kan även den medföra likartad problematik.