Krypgrund alstrar sommarstugelukt

Gemensamt för närmare 700.000 svenska sommarstugor är att de ligger i riskområde att utveckla lukt kallad sommarstugelukt. Anledningen är vanligen att grunden är utformad som krypgrund eller torpargrund.

Chansen att upptäcka sommarstugelukten och uppfatta den som en felaktighet är inte alltid så lätt då luktsinnet har en slags filtreringsfunktion som väldigt snabbt gör oss omedvetna om de luktalstrande partiklar som hela tiden inandas. Många nämner att de endast känner en viss innestängd os när de kommer till sommarstugan efter att den stått tom en period. De säger att det var lätt att vädra ur stugan. Det samma gäller när man öppnat luckan ner till eller in i krypgrund. Man kanske inte uppfattar något avvikande alls trots att det “tydligt” finns där. Upptäckten kommer ofta då man lämnat sommarstugan och i permanentboendet packar upp sina kläder och sängkläder. Dessa brukar vid kraftigare sommarstugelukt likt plastpåsar och vissa andra syntetmaterial dra åt sig.

Det finns olika orsaker till att odör kan uppkomma, vi går in på några av de vanligaste felen nedan.

Krypgrund och torpargrund ger sommarstugelukter

Jordlukt kan via fukt och luft transporteras upp i sommarstugan. Det kan från marken i krypgrund p.g.a. periodvis högre tillskott av vatten komma mer fräsch jorddoft. Annat är där det osar mer likt innestängd gammal unken jordkällare. Det kan då ha bildats mögelbakterier i jordlagret eller i byggspill samt annat skräp som ligger kvar.

Vissa arter av mögel som får chans att gro och växa i krypgrunder är under särskilda förhållanden kända för att bilda mögellukt. Trä angripet av röta tillför även luktpartiklar till luften. Ett exempel är hussvamp som ibland kan lukta likt champinjon eller lite unket.

Under några årtionden med kulmen på sjuttiotalet användes flitigt Cuprinol och genom tryckimpregnering skyddat byggnadsmaterial för att man i sin enfald trodde det skulle avhjälpa problematik med mögel och lukt. Idag kan vi med facit i hand säga att “slabbandet” med Cuprinol har blivit många sommarstugeägares mardröm då kemiska lukter/gaser löser ut och förpestar hela sommarstugan efter att luftfuktigtheten blivit för hög nere i krypgrund. Näsan kan relaterat uppfatta varianter såsom mögellukt, sötaktig muggig doft, kall frän eller mer liknande hönshuslukt.

Fuktig betong i krypgrundens murar kan avge en viss karakteristisk källarlukt. Likaså kan kutterspån som torkar upp avge spånlukt.

Inte sällan kan vi vid inspektion känna en blandning av ovanstående. Läs mer under krypgrundslukt.

Sommarstugelukt från väggar

Det finns förutom väggarnas material en hel del andra saker som kan få mer eller mindre elak fuktlukt. Linoleummattor och äldre fabrikat av flytspackel är ett par exempel.

Vind kan medföra odör

Luktande badrum och kylskåp är vanligt att finna i sommarstugor.

Viktigt att veta för dig som äger en kallställd eller svagt uppvärmd sommarstuga är om fenomenet som kallas köldbrygga.

Fler artiklar som av oss skrivits kring detta ämne:

Sommarstuga och krypgrund

Avfuktare till sommarstuga

Orsaken kan också vara att grunden till sommarstugan är utförd som platta på mark, då utan underliggande skyddande isolering. Plintgrund kan även den medföra likartad problematik.

Uppdaterad 2019-05-16

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Lämna en kommentar

Gilla & Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

JULKLAPPSTIPS !

Tomte

Nya Sidor

Stress och Oro – Hur Mår Mitt Hus?

Stress och Oro Hur mår mitt hus? Husägare och spekulanter oroar sig ofta över hur det står till med huset när det gäller mögel och fuktförhållanden i krypgrunden eller uppe på vinden. Ibland har man

Konsultation fukt, lukt och mögel

Konsultation gällande fukt, lukt och mögel relaterade problem via telefon.  Vi kan hjälpa dig vidare i ditt projekt/Husköp/Analys av rapport. Står du inför ett husköp och vill veta status på huset så som dålig lukt,

Service och reparation av avfuktare

Hos oss kan du få hjälp med Reparation & Service på din sorptionsavfuktare. Skicka din avfuktare med posten (max 20kg) inom Sverige med fraktsedel från oss. kontakta oss så hjälper vi dig! Kunden tillgodoser att

Produktexempel

Senaste Inlägg

Luftrenare mot Coronavirus på sjukhus i Kina
Luftrenare AirSteril används mot Coronavirus i Kina

Vi har tidigare berättat om flera fördelar rörande tekniken med UVC-ljus och fotokatalys i luftrenare AirSteril. Ett stort antal luftburna och ytbundna föroreningar kan effektivt neutraliseras och reduceras. Bakterier, virus, mögel, lukt och en mängd