Krypgrund alstrar sommarstugelukt

0
(0)

Gemensamt för närmare 700.000 svenska sommarstugor är att de ligger i riskområde att utveckla lukt kallad sommarstugelukt. Anledningen är vanligen att grunden är utformad som krypgrund eller torpargrund.

Chansen att upptäcka sommarstugelukten och uppfatta den som en felaktighet är inte alltid så lätt då luktsinnet har en slags filtreringsfunktion som väldigt snabbt gör oss omedvetna om de luktalstrande partiklar som hela tiden inandas. Många nämner att de endast känner en viss innestängd os när de kommer till sommarstugan efter att den stått tom en period. De säger att det var lätt att vädra ur stugan. Det samma gäller när man öppnat luckan ner till eller in i krypgrund. Man kanske inte uppfattar något avvikande alls trots att det “tydligt” finns där. Upptäckten kommer ofta då man lämnat sommarstugan och i permanentboendet packar upp sina kläder och sängkläder. Dessa brukar vid kraftigare sommarstugelukt likt plastpåsar och vissa andra syntetmaterial dra åt sig.

Det finns olika orsaker till att odör kan uppkomma, vi går in på några av de vanligaste felen nedan.

Krypgrund och torpargrund ger sommarstugelukter

Jordlukt kan via fukt och luft transporteras upp i sommarstugan. Det kan från marken i krypgrund p.g.a. periodvis högre tillskott av vatten komma mer fräsch jorddoft. Annat är där det osar mer likt innestängd gammal unken jordkällare. Det kan då ha bildats mögelbakterier i jordlagret eller i byggspill samt annat skräp som ligger kvar.

Vissa arter av mögel som får chans att gro och växa i krypgrunder är under särskilda förhållanden kända för att bilda mögellukt. Trä angripet av röta tillför även luktpartiklar till luften. Ett exempel är hussvamp som ibland kan lukta likt champinjon eller lite unket.

Under några årtionden med kulmen på sjuttiotalet användes flitigt Cuprinol och genom tryckimpregnering skyddat byggnadsmaterial för att man i sin enfald trodde det skulle avhjälpa problematik med mögel och lukt. Idag kan vi med facit i hand säga att “slabbandet” med Cuprinol har blivit många sommarstugeägares mardröm då kemiska lukter/gaser löser ut och förpestar hela sommarstugan efter att luftfuktigtheten blivit för hög nere i krypgrund. Näsan kan relaterat uppfatta varianter såsom mögellukt, sötaktig muggig doft, kall frän eller mer liknande hönshuslukt.

Fuktig betong i krypgrundens murar kan avge en viss karakteristisk källarlukt. Likaså kan kutterspån som torkar upp avge spånlukt.

Inte sällan kan vi vid inspektion känna en blandning av ovanstående. Läs mer under krypgrundslukt.

Sommarstugelukt från väggar

Det finns förutom väggarnas material en hel del andra saker som kan få mer eller mindre elak fuktlukt. Linoleummattor och äldre fabrikat av flytspackel är ett par exempel.

Vind kan medföra odör

Luktande badrum och kylskåp är vanligt att finna i sommarstugor.

Viktigt att veta för dig som äger en kallställd eller svagt uppvärmd sommarstuga är om fenomenet som kallas köldbrygga.

Fler artiklar som av oss skrivits kring detta ämne:

Sommarstuga och krypgrund

Avfuktare till sommarstuga

Orsaken kan också vara att grunden till sommarstugan är utförd som platta på mark, då utan underliggande skyddande isolering. Plintgrund kan även den medföra likartad problematik.

Uppdaterad 2019-05-16

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Byt ut trasig eller äldre krypgrundsavfuktare

5 (1) Byt ut trasig eller äldre krypgrundsavfuktare för att förhindra fuktproblem Har du problem med hög luftfuktighet, kondens, skadedjur, mögel och andra fuktrelaterade problem i din krypgrund? Då kan det vara dags att byta

Produktregister

0 (0)                 A. Acetec Sorptionsavfuktare   Acetec Evodry PD Acetec Evodry PD+ Acetec Evodry 6H Acetec Evodry 6P Acetec Evodry 12H Acetec Evodry 12P Acetec Evodry 18H

Acetec EvoDry sorptionsavfuktare med rotor

0 (0)   Acetec EvoDry sorptionsavfuktare med rotor modell P är den mer avancerade varianten som levereras med en panel. Panelen möjliggör övervakning av klimatet i utrymmet som avfuktas och ger dig möjlighet att justera

Produktexempel

Filter Corroventa 18 X 23

 

Filter till Corroventa avfuktare. Mått 18 x 23,5

Passar följande avfuktare:

  • CTR 300TT
  • CTR 300TT2
  • CTR 150XT
  • CTR 300XT
  • CTR K100XT
  • CTR LKV1000XT
  • CTR K150XT

Vi köp av avfuktare och 20 st filter i samma beställning ges rabatt om 205kr. Rabatten visas i varukorgen.

Läs mer »
paket vattenrenare

Vattenrenare WaterSteril radonavskiljare

 

WaterSteril Vattenrenare och Radonavskiljare verkar direkt i brunnen eller vattenkällan genom luftning, UVC-ljus, fotokatalys, ozon, rent syre, hydroxylradikaler och negativa joner. De individuella renings- och avluftningseffekterna ger hög synergiverkan mot t.ex. järn, mangan, luktande svavelväte och radon.

– Ladda ned manual gällande WaterSteril Vattenrenare

– Ladda ned installationsanvisning för WaterSteril i borrad brunn

– Ladda ned information om WaterSteril i grävd brunn

Innan beställning bör ni ta kontakt med oss via email / mobil

tomas@ljungbyfuktkontroll.se / Tomas 070-763 01 12

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen