• Forskning sedan 1991
  • Gör-Det-Själv
  • Må-Fre 8-15
  • 0372-10010

Torpargrund och Krypgrund under Sommarstuga

Från krypgrund och torpargrund kan det bildas sommarstugelukt

Sommarstuga är ofta ämnad att vara en slags oas och tillflykt från vardagens stress. Då många sommarstugor vilar på torpargrund eller krypgrund kan idyllen lätt förvandlas till bekymmer med mögellukt eller elak lukt vanligen kallat sommarstugelukt. Här tar vi upp varför sommarstugelukt kan uppkomma.

Sommarstuga med torpargrund

Många torp lämnades sedan ouppvärmda och gick i arv eller köptes upp som sommarstugor. Ett stort antal nuvarande ägare värmer inte upp sitt fritidshus under perioder då det egentligen skulle behövas. Torpargrunden blir då kallare och fuktig med tillväxt av mögel som resultat.

Renovering av ett gammalt torp kan få drastiska följder även om själva renoveringen följer de råd som tillverkare av isolering ger. Med mer isolering under golvet blir torpargrunden svalare, välgörande värmeenergi kan inte nå ned och fuktskadan brukar vara ett faktum inom ett antal år. Läggning av tätare innergolv minskar eller ser till att nödvändig fuktvandring uppåt bostaden helt stoppas.

Då sommarstugan lämnas obebodd dras kanske persienner och rullgardiner ner för att solen inte ska komma åt att bleka möbler etc. En annan anledning är som insynsskydd. Det som inte först ligger i åtanke är att ett fönster släpper in stora mängder solenergi om det ligger åt sydöst, söder eller sydväst. Vill full solinstrålning kan man genom ett välputsat 1m2 stort fönster få in upp till 800W värmeeffekt. Om golven inte är så hårt isolerade når delar av solenergin ned i torpargrunden och får där en avfuktande effekt.

Ett äldre hus som inte bebos eller har otillräcklig uppvärmning “tappar sin förmåga att andas”. Fukt tillåts vandra in i byggnadsmaterial och fuktbuffring sker. Att torka ut en riktigt fuktig sommarstuga tar tid och är enormt energikrävande. Det räcker inte att komma in och värma upp över en helg eller vecka. Vårvärmen snarare skadar än hjälper genom att höja temperaturen så att mögel kan ta fart i både torpargrund och uppe i stugan, innan full uttorkning skett.

Sommarstuga med krypgrund

Från 60-talet fram till 90-talet användes cuprinol och tryckimpregnerat virke i många krypgrunder. När sådant material blir fuktigt eller av översvämning vått löses starkt luktande kemikalier ut och krypgrundslukt letar sig upp i huset. Denna kemikalielukt sätter sig sedan i allt material, kläder, hud och hår. Emissionerna avges under väldigt många år framöver trots att materialet avfuktas eller torkar ut under gynnsammare perioder.

Sommarstugor med krypgrund har många gånger uppförts på billigaste möjliga sätt och dränering saknas kanske av den anledningen eller för att det inte på ett enkelt och i längden ekonomiskt sätt går att anlägga någon dränering då grundvattnet ligger för högt.

Växtlighet m.m. skuggar torpargrund och krypgrund

Växter samt träd skuggar också och ser till att solvärmen inte kan verka avfuktande.

Det är av högsta vikt att röja undan växtlighet som buskar, sly och större prydnadsväxter. Trädrötter som letar sig in i grunden kan binda vatten och döda rötter kan leda till mögel, hussvamp och/eller lukt. Rotspränging av grundmurar kan förekomma.

Sommarstugor byggs till

Sommarstugelukt smittar

Avfuktare för krypgrund – Krypgrundsavfuktare med särskild avfuktning

Jerker Andersson
Jerker Andersson

CEO - FoU - LFS - Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB. Tvåbarnspappa vars hjärta slår extra starkt för att få hjälpa andra samt för barn och ungdom. Har erfarenhet av fukt och mögel i hus sedan barnsben och började forska inom området inomhusklimat 1991.

Lämna en kommentar

Gilla & Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nya Sidor

Styrning avfuktare Acetec EvoDry 6P 12H 12P 18H 18P 24H 24P

Informationen här gäller avfuktarna Acetec EvoDry 12, 18 och 24 H samt P modeller. Se aggregaten längst ned på sidan här och klicka vidare för mer detaljerad information. Ställ gärna frågor i kommentarsfältet.  Grundfunktionen för

Produktexempel

Nyheter & Blogg

Luftrenare mot Coronavirus på sjukhus i Kina
Luftrenare AirSteril används mot Coronavirus i Kina

Vi har tidigare berättat om flera fördelar rörande tekniken med UVC-ljus och fotokatalys i luftrenare AirSteril. Ett stort antal luftburna och ytbundna föroreningar kan effektivt neutraliseras och reduceras. Bakterier, virus, mögel, lukt och en mängd