Sök

Mögel i kylskåp och kylrum

3.5
(6)

Mögel i kylskåp är vanligt

Eftersom kylskåp fungerar som en typ av avfuktare där det på kylelementet bildas kondens samtidigt som det förvaras fuktavgivande livsmedel bildas lätt mögel i kylskåpet.

Mögelsporer tillförs kylskåpet både från mat som sätts in och från luften då kylskåpsdörren öppnas. För att möglet ska kunna växa krävs näring. Det räcker exempelvis med lite kladd av sylt, smör, någon droppe mjölk eller saft. Brödsmulor och damm kan också fungera närande. Mögel hittas ofta i rännan och hålet där kondensvattnet ska rinna ned då smuts fastnar där. Viktigt är att tvätta, rengöra och vidare underhålla kylskåpet så att en mögeldrivande miljö undviks.

Tvätta bort mögel

Har det bildats lukt inne i kylen som satt sig i materialet kan man förutom ovanstående behandling sätta in ett fat med ättika över ett till två dygn. Då ska där inte förvaras något annat.

Gummilister där fläckar av mögel finns kan vara mycket svåra eller omöjliga att helt rengöra. Ta kontakt med leverantören och hör om det finns reservdelar i form av nya lister.

Kylskåp som ej är i bruk

Förebygga mögel

Övrigt

Äldre kylskåp kan vara riktiga miljöbovar och dra onödigt mycket energi. Det kan vara läge att uppgradera om så är fallet, särskilt då kylskåpet ska vara mycket i drift.

För större kylskåp och kylrum har vi luftrenare som sanerar kontinuerligt med fotokatalys och om så önskas också ozon. I sortimentet finns även avfuktare för kylrum.

Relaterad läsning om mögel i tvättmaskin.

Mögelskada i hus – Vad gör man med möbler, kläder etc.

Uppdaterad 2019-05-21

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 3.5 / 5. Antal röstande 6

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 reaktioner på ”Mögel i kylskåp och kylrum”

 1. Hej vi är ett par som har upptäckt mögel i hörnet uppe i taket av våran andrahands lägenhet.
  Och har nu hittat svarta prickar på bakre väggen i kylen.
  Denna byggnad är endast 15 år gammal.
  Men upptäckten gjordes för bara 3 veckor sen.
  Vi har sen ett par månader tillbaka haft lite hälso besvär som ont i ögonen klåda o illamående, nysningar och riktigt äcklig smak i munnen när vi vaknar.
  Endast jag har fått utslag!
  Som stickande brännande känsla.
  Vi ska flytta om en månad och jag är orolig att få med mig något till det nya boendet?
  Efter vår flytt så ska människan vi hyr av ta itu med problemen.
  Vi ska endast ta med kläder och hylla byrå o matbord.
  Vågar ej ta med täcke kuddar säng o andra textilier!
  Hur ska jag gå till väga för att rengöra
  Och är det något jag kan smitta den nya lägenheten med?
  Väldigt tacksam för svar?
  Mvh Diana

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Diana,
   Det är alltid svårt att ge precisa och fullständiga svar då närmare undersökning inte gjorts, d.v.s. att vi inte inspekterat lägenheten. Är det konstaterat mögel kan det tyda på bristande uppvärmning samt ventilation, eller att fukttillskottet är för högt. De symtom som du nämner ingår i begreppet sjuka hus, hälsoeffekter, men kan också bero på annat. Ett bra knep för att ta reda på om det kan vara boendemiljön som utlöser symtomen är att vara där ifrån någon dag och utvärdera om symtombilden försvinner eller bättras, och sedan om det kommer tillbaka när man väl är i lägenheten igen. Mögel i kylskåp kan vara vanligt eftersom det mot bakkant av innerdelen i kylskåpet blir kallt och fuktigt. Vi har dock sett att det i hus och lägenheter med konstaterad mögelskada kan uppstå mer mögel i kylskåp än annars. Vi har sammanfattat svar om mögelskada och hur man kan gå tillväga på sidan som är länkad längre upp i denna artikel. “Mögelskada i hus – Vad gör man med möbler, kläder etc.” Läs gärna igenom den. Mycket bra innan man vidtar en massa och kanske dyra åtgärder är att testa inomhusmiljön om det rör sig om mögelangrepp med mögelkontamination eller inte. För det ändamålet har vi olika mögeltest i produktsortimentet.
   Mvh LFS

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Cookie Policy (EU)

5 (1) Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att rösta Lägg till din röst Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1 Inga röster än. Bli först med att lägga din

id06-logotype
Avfuktningsprojekt med ID06

0 (0) Ljungby Fuktkontroll – Din Partner för Säkra avfuktningsprojekt med ID06   Vad är ID06 och Varför Är Det Viktigt? ID06 – En Nyckel till Säkerhet och Effektivitet ID06 är en standard för identifikation

Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund
Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund

0 (0) Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund                       För att hantera luktproblem i krypgrunden finns det flera åtgärder att överväga, eftersom lukt ofta sprids

Produktexempel

Luftrenare PCO Airguard (Nya)

Äldre modell av luftrenare PCO-AirGuard, alla är nya och i enlighet med andra luftrenare har dessa också katalysatorplattor.

Fotokatalytisk Luftrenare Enheten levereras med lampa. Enheten använder sig av en liten fläkt som drar in luft förbi UVC-Lampan och blåser ut på motsatt sida.

Luftrenaren är lämplig att använda till bilen, båten, husvagnen, garderoben el. liknande utrymmen.

Detta är föregångaren till Airsteril AS-430

Vill du veta mera https://www.lfs-web.se/produkt/luftrenare-airsteril-as-430

Läs mer »
Hastighetsreglering till LFS Undertrycksfläkt

Extern hastighetsreglering till Undertrycksfläkt

Denna externa hastighetsreglering är främst ett tillbehör till undertrycksfläkt. Fläkten har ursprungligen en inbyggd hastighetsreglering. Dock kan det vara praktiskt att kunna styra varvtal och därmed undertryck från annat ställe än där fläkten installerats. Reglerdonet får monteras av privatperson då det är 10 V och inte kräver extern strömkälla för att kunna drivas.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen