Search

Avfuktare och luftrenare för kylrum kyllager slaktrum

4.7
(3)

Avfuktare kan behövas i slaktrum, och kylrum samt frysrumEtt återkommande problem är miljön gällande relativ fuktighet i olika typer av kylrum, kyllager och slaktrum. När dörren eller portarna öppnas under varmare väderlek ventileras varm och fuktbärande luft in, varvid kondens bildas mot ytor som är kallare, samtidigt som luftfuktigheten ökar. Samma sak händer om kylutrymmet ventileras på annat sätt. Därtill kan varor och djurkroppar etc. också tillföra fukt. Förutom att påverka byggnadsmaterial negativt startar klimatet ofta mikrobiell tillväxt, med vilket menas att bakterier och mögel får rätt livsförutsättningar. Arbetsmiljöverkets och Livsmedelsverkets riktlinjer omtalar att man inte tillåts arbeta i eller förvara i mikrobiellt förorenad miljö. Vi har lösningar i form av avfuktare och mikrobiellt hämmande luftrenare som kan anpassas utefter behov och kylrummets storlek.

Avfuktare för kylrum

När temperaturen är låg fungerar inte vilken avfuktare som helst på tillförlitligt sätt. Vanliga kondensavfuktare med köldmedia och kompressor är bäst lämpade för rumstemperatur. Är temperaturen lägre likt i kyllager eller slaktrum, faller kondensavfuktarens kapacitet långt under specifikation och risk för isbildning finns i avfuktaren. Säkrare val av aggregat är sorptionsavfuktare som arbetar med en annan teknologi vilken medger adekvat avfuktning ända ned till -20C.

Observera att dessa avfuktningsaggregat även är högst lämpliga till kallare rum likt krypgrund, vind, källare, båt och bil. Just till krypgrund och vind har avfuktarna tack vare sin pålitiliga drift i svalare miljöer blivit praxis att installera.

För det mindre kylrummet har vi Acetec EvoDry 6H

Avfuktare Acetec EvoDry 6H för det mindre kylrummetAcetec EvoDry 6H är en liten och mycket behändig samt lättinstallerad kylrumsavfuktare. Fukten ventileras ut utomhus via medföljande slang som fästs vid den övre svarta stosen. Detta fuktutblås kallar vi för våtgasutsläpp. Vid avfuktarens nedre stos fästs rör eller flexibel slang som den avfuktade torrluften fördelas ut genom. Kylrumsavfuktare EvoDry 6H kan ställas friblåsande, eller där det behövs kompletteras med fördelningsslang om upp till 7,5 meters längd.

I avfuktaren finns ställbar fuktstyrning via hygrostat. Ställbar mellan 40-90 RF% för bäst möjliga anpassning och klimatstyrning utefter önskemål och behov. Hygrostaten kan via en knapp förbikopplas så att kylrumsavfuktaren arbetar konstant om så skulle behövas.

På insugssidan kallad processluft kan en stos monteras. Det medger att avfuktaren placeras utanför betjänat kylrum.

Läs mer om Acetec EvoDry 6H

Den större Acetec EvoDry PD+ kan betjäna kylrum om upp till 200m3

Acetec EvoDry PD+ för större kylrumAcetec EvoDry PD+ har ett trådbundet styrsystem med kontroll- och styrdosa som kan monteras utanför kylrummet. Det kan vara positivt då kontroll av kylrumsklimatet kan ske utan att dörr in dit öppnas. Kontrollpanelen indikerar såväl kylrummets temperatur som relativ fuktighet. Möjlighet finns att sprida ut den torrare luften via tre stycken torrluftsutblås.

Såsom på EvoDry 6H kan prosessluftsstos monteras. Då kan PD+ ställas utanför kylrummet.

Läs mer om Acetec EvoDry PD+

Acetec EvoDry PRO för större och krävande kylrum

Acetec EvoDry Pro för de större kylrummenAcetec PRO-serie sorptionsavfuktare innefattar modell 30, 60, 120 och 180, var och en med stigande avfuktningskapacitet. Såväl som de andra kylrumsavfuktarna kan aggregaten ställas utanför utrymmet, samtidigt som regenereringsluften kan tas utifrån eller från det rum där avfuktaren installeras. Regenerationsluften motsvarar den mängd luft som blåses ut i våtgasflödet. Det innebär att kylrummet eller kyllagret för avfuktningens skull inte behöver ha tilluft via ventil etc.

Läs mer om avfuktarna här

Luftrenare för kylrum, kyllager och slaktrum

För varans, den personliga hälsans och för fastighetens skull kan kylrumsavfuktare kompletteras med fotokatalytisk luftrenare. Fotokatalys är en nyare typ av luftreningsmetod ursprungligen utvecklad i samarbete mellan NASA och Amerikanska försvaret. Bred effekt ges mot olika luftburna föroreningar likt t.ex. bakterier, mögel och dess metaboliter (sekundärprodukter). Tillval av luftrenare är bland annat postitivt där man via avfuktningen inte kan sänka den relativa fuktigheten tillräckligt under gränsen för tillväxt av mikrober, t.ex. i slaktrum och viltslakteri.

Luftrenare AirSteril AS-430

AirSteril AS-430 luftrenare motverkar bakterier och mögel i aktuella miljöer
AirSteril AS-430 är en portabel fotokatalytisk luftrenare, vilken är anpassningsbar via byte av UV-lampa. Valet av lampan styr nämligen om man vill att ozon ska avges från luftrenaren eller ej. Oavsett om man väljer ozonavgivande lampa eller icke ozonavgivande så sker luftrening via antibakteriellt UVC-ljus samt fotokatalys. Luftreningseffekten är bland annat mycket verksam emot oönskade lukter och har potential att snabbt reducera eller ta bort lukten ifråga. I förhållande till luftrenarnas kapacitet är elförbrukningen mycket låg.

Läs mer om Luftrenare AirSteril AS-430

Luftrenare AirSteril UVGI

AirSteril UVGI med UVC-strålande effekt ut i rumsluftenAirSteril UVGI monteras högre i kylrummet. Ut från luftrenaren kastas en svagt uppåtriktad kägla av UVC-ljus. På så sätt nås större delen av den cirkulerande luftmängden i rummet av antibakteriell effekt. Rätt installerad finns ingen risk att man utsätts för UVC-ljuset då det inte går att titta direkt in i luftrenaren.

Läs mer om Luftrenare AirSteril UVGI

Luftrenare AirSteril Thermal

Luftrenare AirSteril Thermal 1500 med IP34 klassning

AirSteril Thermal fungerar utan fläkt genom termisk verkan där svag värme från enheten får luft att dras från bottenstycket genom UVC-kammaren och upp genom det övre locket.

Luftrenaren kan monteras lägre ned i kylrum där det finns risk för vattenstänk och svagt strilande vatten. Enheten har IP-klassning IP34. AirSteril Thermal är anpassningsbar med från 12W UVC-lampa upp till 36W, med eller utan ozonavgivning.

Likt AirSteril AS-430 är Thermal även flitigt använd till soprum.

Läs mer om AirSteril Thermal

Luftrenare AirSteril Vent

AirSteril Vent för ventilationen i kylrumVi har ytterligare några luftrenare i serien AirSteril som kan användas till kylrum. En av dessa som medger stor anpassningsmöjlighet är AirSteril Vent. Den fotokatalytiska kammaren är integrerad i ett 160mm aluminiumrör, med damasker för infällning i eller montering med ventilationsrör. Det innebär att luftrenaren kan betjäna ett större kyllager, även om det indelas i olika mellan varandra öppna rum. Det går också att docka AirSteril Vent till torrluftsutblåset från ovanstående avfuktare. På så sätt sprids reningseffekten i hela kylrummet. Vid fristående installation kompletteras luftrenaren med en fläkt.

– Läs mer om luftrenare AirSteril Vent

Referenssidor om avfuktare och luftrenare

Hur man väljer rätt avfuktare

– Vårt sortiment av luftrenare

Mögel i kylskåp och kylrum

2018-09-20
Uppdaterad 2019-05-12

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4.7 / 5. Antal röstande 3

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

TFA WeatherHub för fjärrövervakning av fukt och temperatur

TFA WeatherHub-Observer Startkit innehåller en fjärrsensor som avkänner fukt och temperatur i det rum den placeras. Fjärrsensorn har även en sladdbunden temperatursensor som kan dras ut utomhus eller kontinuerliga mäta temperatur i frys eller kylskåp. Fjärrsensorn sänder värden till WeatherHubenheten vilken kopplas till router som är ansluten till Internet. Via TFA server kan man sedan hämta värdena gällande fukt och temperatur till dator eller mobiltelefon. TFA server loggar värden 90 dagar. Larminställningsmöjligheter finns. Det tillkommer inga avgifter för själva kopplingen till TFA server. Den enda kostnaden är inköpssumman av WeatherHub-enheterna samt att man måste ha uppkoppling till Internet.

Läs mer »
Rökpenna
Rökpenna

Ett bra verktyg för att kontrollera ventilation, drag, läckage, kallras. Efter fläktmontering kan man enkelt få vetskap om att man har uppnått ett undertryck i t ex. krypgrunden.

Produkten innehåller inga farliga eller korrosiva ämnen, och är miljövänlig.

Levereras i paket innehållande 3st rökstavar. 3 rökstavar motsvarar ca: 1,5 timmar kontinuerlig rök eller 180 röktester á 30 sekunder per styck.

Läs mer »
Dantherm CDF 10 avfuktare

Avfuktare Dantherm CDF 10 är avsedd för väggmontering. Lämpar sig i uppvärmda utrymmen.

Finns i uförande med vit- eller gråfärgad frontplåt.

Tillval av vattentank kan göras, vilken monteras i nederkant av avfuktaren. Se bild och tillbehör nedan.

Observera att Dantherm CDF 10 är beställningsvara direkt från fabrikslagret. Därför tillämpar vi ej ångerrätt.

Läs mer »
TFA vindmätare Windmesser Weatherhub
Vindmätare TFA Weatherhub Windmesser

TFA vindmätare kopplas trådlöst till enheten Weatherhub som ansluts till router och Internet.

Övervakning sker via mobiltelefon och en specifik app vilken är gratis.

Vindmätaren mäter och visar via Weatherhub-systemet vindhastighet, vindriktning, vindbyar och max. vindhastighet. Enheten har PRO-funktioner för grafisk övervakning, översikter samt möjlighet för dataexport.

Observera att man måste ha Weatherhub-gateway för att systemet ska fungera. Se tillbehören.

Läs mer »
Avfuktare EvoDry 60 Pro från Acetec

Svensktillverkad

Med EvoDry 60 Pro presenterar Acetec sorptionsavfuktare för riktigt effektiv fuktkontroll i större utrymmen. Avfuktaren är en av de mer välproducerade vi sett. Förutom hög avfuktningskapacitet är ljudnivån förhållandevis låg. Användarvänligheten är beaktad och väl utformad.

Den via hygrostat styrda sorptionstekniken medger fuktkontroll i temperaturområdet -20 till + 40 grader. Sladdansluten övervaknings- och styrpanel medföljer.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen