Sök

Woods avfuktare i LFS avfuktarutbud – Energisnål avfuktning

5
(1)

Woods avfuktare med tillverkning i Mariestad

Historien om Woods avfuktare och varumärke startade på femtiotalet i Kanada, närmare bestämt i staden Guelph i Ontario med rik historia och mycket naturskön omgivning. Sedan dess har Woods hjälpt hundratusentals husägare att skydda sina hus och kläder från mögel, svamp, bakterier och lukt. Företagets devis har hela tiden varit att alla ska ha rätt att andas frisk luft samt att avfuktarna ska hålla god kvalitet och vara energisnåla.

Med starkt driv har den svenska generalagenten i maj 2018 tagit hem avfuktartillverkning till Sverige. Idag finns flera av Woods svensktillverkade avfuktare att finna i LFS utbud. Vår devis är minst lika stark som tillverkarens, att kunna hjälpa husägare att förebygga och åtgärda, samt att kunna välja rätt avfuktare till sitt behov.

Avfuktare från Mariestad

EU har beslutat om hårdare krav gällande den gas som används i Woods avfuktare för kylning av fuktinnehållande luft. 2020 ska övergången till miljövänligare gasen R290 vara klar. Detta påverkar inte bara avfuktning utan även vitvaror som kylskåp, frys samt luftkonditioneringsanläggningar och värmepumpar, som alla fungerar via samma kondenserade och värmeförflyttande grundteknik.

Svenska Woods, d.v.s. TES Scandinavia AB, började 2017 fundera på hur man som allra bäst skulle kunna anpassa sig till de kommande kraven och även vidareutveckla avfuktarna. Det mynnade ut i satsning i Elektrolux tidigare lokaler i Mariestad. Här investerar Woods i såväl personal som tillverkningsverktyg och framför allt miljöanpassning och vidareutveckling av avfuktarna. Avfuktningsaggregaten har med hjälp av den högteknologiska utrustningen och svenska spetskompetensen förbättrats på fyrtiotalet punkter.

Det är inte bara närmare tillverkning av själva enheterna som bidrar till lägre miljöbelastning. Woods har vidare tittat på att förlägga så mycket komponenttillverkning som möjligt i vår närhet. Bland annat har uppdraget givits till svenskt företag att tillverka styrsystem och kretskort. Vidare tillverkas filtren och vattentankarna också här. Förpackningsmaterialet likaså. Långt lägre miljöavtramp ses tack vare kortare transportsträckor.

Allt detta är något LFS uppskattar och värdesätter. Därför finns ett antal av avfuktarna i vårt sortiment, se länkar längre ned på sidan.

Inblick i avfuktarfabriken

Woods testar avfuktarna noga innan lansering

Fabriks- och lagerytan utgör ca. 35.000m2 och personaltillgången uppgår totalt till närmare 100 personer inräknat med samarbetande företag. Det innebär att kapaciteten för tillverkningen av avfuktare övergår den ursprungliga fabriken i Guelph. Varje avfuktare genomgår rigorös process. Avfuktarprototyper testas ingående i flera steg för att slutligen godkännas innan lansering.

Här ses SW-avfuktare utan plåthölje

Här ses en av SW-avfuktarna under tillverkningen. Den svarta enheten är en energieffektivare form av rotationskompressor. Genom kompression av köldmediet och cirkulation av detsamma nås en kallare och en värmeavgivande sida inne i avfuktaren. En fläkt forcerar fuktrikare processluft först genom den nedkylda sidan där fukt kondenserar, och vidare förbi där restvärmen tillsammans med den avfuktade torrare luften avges.

Det låter kanske enkelt men det finns mycket att tänka på under framtagningen av avfuktarna för att få till energisnålast möjlig avfuktning i förhållande till god livslängd etc. Alla ingående komponenter måste individuellt testas samtidigt som helheten ska fungera på bra sätt.

Det viktiga kondens- eller kylpaketet inne i avfuktaren

Här ses under monteringen det så kallade kylpaketet eller också kallat kylslingorna. Här pumpas R290 kylmediet igenom efter att ha blivit kompresserat och nedkylt. Då varmare och fuktbärande luft inte i lägre temperaturer kan bära så mycket fukt, kommer förbipasserande processluft att släppa ifrån sig fukt mot kylslingorna. Dessa blir nämligen en köldbrygga, likt då man tar ut ett dricksglas med kallt innehåll en varm sommardag. Det kondenserar då mot den svalare ytan. Därför går dessa avfuktare ofta under benämning kondensavfuktare eller kylavfuktare. Vattnet som vi benämner kondensat droppar antingen ned i tanken eller ut via dräneringsslang som lätt ansluts till avfuktaren.

Avfuktartillverkningen är en yrkesskicklighet

Utan kompetent personal blir resultatet inte vad Woods har satt upp för mål. Yrkesskicklighet är ett måste bland annat då avfuktarna ska vara täta från läckage av kylmediet. Även om det nya mediet inte påverkar växthuseffekten så kommer avfuktningskapaciteten att falla om läckage sker. Bilden nedan visar då Woodspersonal omsorgsfullt löder samman systemet där kölmediet passerar.

Lödning av kompressionssystemet på Woods fabrik

Här löds värmepaketet till en avfuktare

Här ses ytterligare lödning, av värmepaketet, som lite liknar en bilkylare. Genom detta paket släpps kompressorgenererad och avfuktningsgenererad värmeenergi ut i det avfuktade luftflödet vidare ut ur avfuktaren. Värmeenergin kan nyttjas för att snabbare torka tvätten i tvättstugan, samtidigt som både luftflöde, lägre ångtryck och värme ser till att sätta luft samt fukt i källaren eller andra för systemet lämpliga ställen i cirkulation, vilket i sin tur ger säkrare och utrymmesjämnare avfuktning.

LFS beställer och levererar Woods avfuktare

Just detta med svensk tillverkning och innovation för miljövänlighet och god avfuktning är något som ligger LFS varmt om hjärtat. Vi vill så långt det är möjligt frångå import och osäkrare lösningar. Det ligger också, tycker vi, verkligen i tiden att gynna inhemsk tillverkning och tillväxt.

Woods avfuktare på väg till LFS butikslager

Så här kan det se ut då vi lagt order hos Woods. Ett vidare led i samarbetet och miljötänket är att inte beställa enstyck utan istället helpall av de nya avfuktarna i SW-serien. LFS står vidare för rådgivning, installation och sanering om sådan skulle behövas då fuktskada varit framme.

Bilden på en pall avfuktare är tagen i Woods lager.

Se och orderlägg Woods avfuktare hos LFS

Länka dig gärna vidare och läs mer om de olika avfuktarmodeller från Woods som vi lagerför och inom kort från beställlning kan leverera ut, tillsammans med goda råd om både hus, inomhusmiljö samt avfuktning i stort och i detalj:

Lär mer om avfuktare och se hela utbudet

Hur bra en avfuktare än är så måste valet anpassas utefter ändamålet. Det finns nämligen olika typer som i sin tur är anpassade att fungera som bäst antingen i varmare eller svalare miljöer. Ytterligare faktorer måste ofta vägas in, såsom avfuktningskapacitet och utrymmesspecifik fuktlast etc. Mer om detta har vi informerat om under sidan:

Vi strävar efter att enbart kunna leverera och installera avfuktare med kvalitet och fuktsäkra samt brandsäkra egenskaper. Våra egna test såväl som intagande av andra tester och fälterfarenhet, har lett fram till det avfuktarutbud som LFS idag kan presentera och rekommendera. Ta gärna kontakt med oss innan du väljer avfuktare, så rådgör vi utifrån både dina behov samt önskemål:

Källare kan vara svårare än vad man tror att avfukta. Särskilt de avdelade i olika rum: Avfuktare i källare – Viktigt med placering och ventilation

God avfuktningskapacitet är väl så viktigt i tvättstuga där tvätt torkas. Fås inte fukten snabbt bort uppstår unken lukt: Tvättstugeavfuktare – Avfuktare i tvättstuga – VAV

Eftersom avfuktare delvis fungerar som luftrenare kan lukter reduceras. Vill lukten ändå inte försvinna kan man komplettera med fotokatalytisk luftrenare. 2018-11-29
Uppdaterad 2019-05-12

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Ljuddämpare
Flexibel Ljuddämpare 160x600mm. Alu.

För att effektivt reducera fläktljudet från undertrycksfläkten kan man med fördel koppla till en ljuddämpare både före och efter fläktenheten.

Man uppnår då en låg ljudvolym och minskar därför möjligheten att störande fläktljud kan ta sig in i boningshuset, beroende på var man valt att installera enheten.

Läs mer »
Lampa för vattenrenaren – Watersteril
Lampa till WaterSteril

Lampa för vattenrenaren – Watersteril

Längden på lampan är 43,5cm

Äldre modeller har en liten förlängning och därför är det viktigt att du mäter din gamla lampa, är din lampa längre än 43,5cm så meddela du detta vid kassan i fältet mer information.

Läs mer »
Mitsubishi VL-50 Miniventilation ventilationsaggregat

Ljudnivån är extremt låg på VL-50 miniventilation, med ner till otroliga 15 dB. Installationen är enkel då befintligt ventilationshål om 120 mm i vägg kan användas. Befintligt friskluftsintag kan därmed ersättas.

VL-50 har värmeåtervinning med upp till 85% verkningsgrad och drivs beroende på läge med enbart 4-15 W. För att den ska passa in på bästa sätt i ditt hem är montage möjligt både horisontellt och vertikalt.

VL-50 Miniventilation levereras med stickkontakt och rör för väggenomföring upp till 650mm. Luftflödet från 15-51 m3/h.

Läs mer »
In-Duct Lampa 18W
Lampa till AirSteril In-Duct

UVC Lampa 18W och 36W

Speciellt framtagen för fotokatalytiska Luftrenaren AirSteril In-Duct

Kontrollera att du beställer rätt lampa till just ditt aggregat och användningsområde. Vid frågor ring eller maila oss.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen