Sök

Kondens samt fukt och mögel i skorsten

4.1
(9)

I många hus är skorstenen centralt anlagd för att kunna utnyttja värmeangivningen och är då även fint integrerad i byggnadskonstruktionen. Det finns idag ett antal skäl till att allt fler husägare får fukt i skorsten. Några av dessa är:

Det är viktigt med nederbördsskydd till skorstenDet saknas skorstenhuv varvid regnvatten fritt kan regna ner i kanalerna. Ser man till hur mycket det regnar i Sverige per år faller i genomsnitt mellan 600-800 liter vatten per kvadratmeter och år. När den övre delen av skorstenen blir för fuktig bromsas ventilationen / självdraget. Fukten medger också att mögel och hussvamp bildas i kanalerna. Mögelgift, gaser och sporer kan förutom elak lukt transporteras in i boendemiljön genom omvänt drag genom skorstenen, vilket kan uppkomma vid vissa väderleksförhållanden etc.

Hussvamp är ett vanligt och många gånger för huset allvarligt angrepp då det kan växa mycket snabbt och leta sig igenom sprickor i skorstenen ut till byggnadsmaterial som blir till näring för svampen. Regnvatten som rinner ner till fundament i krypgrund kan även genom fuktvandring genom material eller mindre passager påverka mikroklimatet i krypgrunden negativt. Ofta finns det inmurade bärande detaljer av trä i skorstensstocken. Dessa blir fuktigare genom att de sekundärt absorberar fukten.

I hus som ej är uppvärmda tenderar skorstenen genom vätan vittra och frysa sönder så allvarligt att murstenarna faller ner i kanalerna.

Förändringar inom uppvärmningen

Oljepannor och vedeldning ersätts allt mer med olika typer av värmepumpar som bergvärme. Indragning av fjärrvärme är också vanligt förekommande. Konvertering av värmesystem medför såväl att källare, skorsten och vind blir fuktigare. Källaren värms inte längre upp av pannan som kanske tas bort helt. Det kan då dra upp fukt från källaren i den kanal som mynnar upp från källaren. Denna fuktiga luft kan kondensera i kanalen och det fria vattnet rinner då tillbaka samtidigt som det sugs upp av murbruk och stenar. Detta gäller även den luft som genom tänkt självdrag ska ventileras ut från bostaden genom de kallare kanalerna. Vinden värms inte längre upp av skorstenen och den lilla skillnaden i temperaturminskning kan vara avgörande för om mögel på vinden ska kunna bildas eller ej.

Vid oljeeldning bildas sett över tid stora mängder vatten vilket i ett normalstort hus motsvarar ända upp till närmare 20 liter per dygn. Bildas det kondens av detta vatten så kan fuktskador och därtill relaterade problem snabbt uppkomma.

Det räcker inte att sporadisk småelda för att torka ut hela skorstensstocken. Problem uppstår i byggnadsdetaljer som angränsar till skorstenen. Vid eldning tränger fukt ut ur muren och vid otillräcklig uppvärmning inte lämnar absorberande material. Man bör hålla konstruktionen adekvat och kontinuerligt uppvärmd under hela den kallare årstiden. Under sommaren ska man underhållseldar ordentligt ett flertal gånger. Var aktsam så att eldning inte sker för hastigt i kall skorsten. Denna kan då värmesprängas av den expanderande innestängda fukten. Såväl förhöjd luftfuktighet som kondens innebär skador.

Uppdaterad 2022-08-12

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4.1 / 5. Antal röstande 9

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

1 reaktion på ”Kondens samt fukt och mögel i skorsten”

  1. Mycket bra info! Precis vad jag var ute efter, då jag t.o.m. vaknar av att det luktar så fruktansvärt illa från vår skorsten. Det puffar liksom. Varje höst blir det likadant, fastän vi har huv på skorstenen, men hör fick jag fler förklaringar till fuktvandring i murstocken. Fjärrvärme istället för oljepanna: Check. Bortplockar oljepanna: Check. Dragit ner på värmen under sommaren och iår även i början av hösten pga elpriserna: Check. Källare: Check. Eldar för sällan: Check. Sommartid nästan obefintligt. Orolig för mögeltillväxt just nu: Check. Ska gå upp och elda just nu med de få vedklampar vi har kvar Check. Måste köpa ved: Check.

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Dantherm CDT 60 avfuktare

Dantherm CDT 60 avfuktare är en mycket robust och högavfuktande avfuktare. Avfuktningstekniken baseras på kallkondensering via kompressor och kylslingor. Därför lämpar sig CDT 60 som allra bäst där temperaturen ligger närmare rumstempererat. Är utrymmet svalare kan kompletterande värmekälla behövas, alternativt att man införskaffar en sorptionsavfuktare vilken arbetar med annan ej köldkänslig avfuktningsteknik.

Avfuktare Dantherm CDT 60 räknas som beställningsvara utan ångerrätt.

Läs mer »
Acetec manöverpanel Avfukt 2.0

Manöverpanel Avfukt 2.0 passande Acetec avfuktare med PDC-03 styrning.

Passar till manöverpaneler märkt med Acetec. Passar INTE till manöverpaneler som är märkt PDC-03. För paneler märkt med PDC-03 ska artnr 121144 användas.

Läs mer »
Dantherm CDP-T 40T 50T 70T för pool och spa

Från Danska Dantherm presenterar vi här CDP 40T – 50T – 70T avfuktare för installation i teknikrum. Via kanalgenomföring i väggen in till poolrummet eller sparummet blir avfuktarinstallationen mycket diskret och ej platsödande. I avfuktarna finns både hygrostat och termostat integrerad. Tillval i form av DRC1 finns om man trådlöst och enkelt vill kunna övervaka och styra avfuktaren från plats i det betjänade rummet.

Läs mer »
Dantherm CDT 90 MK III avfuktare

Dantherm CDT 90 MK III är den en största portabla och industriella avfuktaren från Dantherm. Med hög kapacitet för avfuktning kommer också högre vikt. Därför har avfuktaren försetts med stora gummihjul och handtag så att arbetsmiljökrav på bättre sätt uppfylls.

Ångerrätt tillämpas inte gällande Dantherm CDT 90 MK III då denna avfuktare räknas som beställningsvara.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen