Sök

Läggningsanvisning för Krypgrundsisolering LFS-25

4.4
(5)

Inga skyddskläder, handskar eller andningsskydd behövs vid hantering. Dock kan man behöva detta i utrymmen där det finns mögel och bakterier eller kemikalier. Isoleringen är godkänd av arbetarskyddsstyrelsen.

Om inspektionsluckan till krypgrunden inte är stor tillräckligt för att hela rullen ska få plats är det enklast att mäta ut våder passande antingen på längden eller tvären i krypgrunden, för att sedan rulla ihop dessa till mindre rullar som lätt går att ta in i utrymmet. Skulle dessa mindre rullar ändå inte gå att ta in genom luckan så finns möjlighet att rulla ihop våden på bredden och försiktigt dra in denna genom luckan.

Isoleringen är enkel att lägga, den rullas ut över byggplasten i ett eller maximalt två lager och skarvarna överlappas eller lägges kant i kant med några tyngder på. Vill man tejpa skarvarna går det bra att använda Butyltejp.

Räcker inte krypgrundsisoleringen till hela marken är det viktigast att börja lägga från grundmuren och inåt i krypgrunden. Ute vid grundmurarna är det som kallast och där behövs isoleringen som mest.

Viktigast är att isolera marken. Dock blir effekten ännu större om man isolerar grundmurarna också.

Vid isolering av grundmur som är något fuktig, där dräneringen inte fungerar helt tillfredsställande skall en luftspalt om 0,5-1cm lämnas mellan grundmur och isoleringen, för att tillåta grundmuren att andas (släppa ifrån sig fukt). Luftspalten kan skapas med s.k. Platonmatta eller att man som billigast skär ut distansremsor av isoleringen och fäster vertikalt mot grundmuren, för att sedan fästa isoleringen mot dessa. Grundmuren ska lämnas bar några cm nere vid markisoleringen samt uppe vid blindbotten för att lite luft ska kunna passera. Är dräneringen mer undermålig så att vatten letar sig högt upp i grundmurarna bör denna grävas om.

Krypgrundsisoleringen kan skruvas fast i muren eller i betonghålsten spikas fast med “isoleringsbrickor” av plast. Vi har också bygglim ESS TACK på tub.

Isoleringen tål att krypa på. Dock ska vassa föremål som kan skada isoleringen tas bort. Är grunden fylld med makadam eller singel kan man lägga geotextil under byggplasten för att fyllnadsmassan inte ska trycka hål på plast och isolering när man inspekterar utrymmet.

Skorstensfundament bör icke isoleras då fundament med isolering kring sig inte kan släppa fukt eller låta sig avfuktas fullt ut.

Tillbaka till Krypgrundsisolering LFS-25.

Läs mer om Krypgrundsisolering Nisolex om barriär mot radon behövs.

Uppdaterad 2019-05-16

Bild av Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4.4 / 5. Antal röstande 5

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 reaktioner på ”Läggningsanvisning för Krypgrundsisolering LFS-25”

  1. Hej jag undrar om man ska lägga LFS 25 krypgrundsisolering först mot berget i min krypgrund och sen en plast uppe på den eller om jag lasten ska läggas först?

    1. Ljungby Fuktkontroll

      Hej Andreas,

      I regel gäller det att lägga byggplast först, om det behövs med tanke på berget. Finns inga sprickor i berget och det inte rinner in vatten på detsamma, så kan byggplasten vara onödig.

      En grundregel är att plasten läggs mot den fuktiga sidan, d.v.s. marken, medan krypgrundsisoleringen läggs ovanpå plasten.

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Sorptionsavfuktare
Avfuktare EvoDry 180 Pro från Acetec

Svensktillverkad

Sorptionsavfuktare Acetec EvoDry 180 Pro med hög kapacitet gällande avfuktning och luftomsättning.

Med hela 187 liters avfuktningskapacitet per dygn är EvoDry 180 Pro lämpad för mycket krävande applikationer. Utförandet är förhållandevis kompakt och vikten hålls därmed ned. Materialval  till avfuktaren har gjorts för lång livslängd. Själva hjärtat i avfuktaren är sorptionshjulet, vilket är patenterat och liksom aggregatet i övrigt. Tre års garanti.

Läs mer »
Filter Corroventa

 

Passar följande avfuktare:

  • CTR 300TT
  • CTR 300TT2
  • CTR 150XT
  • CTR 300XT
  • CTR K100XT
  • CTR LKV1000XT
  • CTR K150XT

Vi köp av avfuktare och 20 st filter i samma beställning ges rabatt om 205kr. Rabatten visas i varukorgen.

Läs mer »
Fuktmätare hygrometer
Fuktmätare TFA Funk Thermo hygrometer med tre fjärrsensorer

TFA Funk Thermo hygrometer som i förhållande till andra likvärdiga fabrikat har flera fördelar. Via tre stycken sändare, vilka vi kallar fjärrsensorer, sänds värden gällande fukt och temperatur till basenheten som man kan placera inomhus för lätt övervakning. Vid fri sikt kan sensorerna sända upp till 100 meter. Det innebär att man lättare kan hålla koll på klimatet i på hustomten fristående byggnader, krypgrund, vind, källare, garage med flera. Hygrometern är kompatibel med tillbehöret TFA Weatherhub.

Läs mer »
Dantherm CDT 60 avfuktare

Dantherm CDT 60 avfuktare är en mycket robust och högavfuktande avfuktare. Avfuktningstekniken baseras på kallkondensering via kompressor och kylslingor. Därför lämpar sig CDT 60 som allra bäst där temperaturen ligger närmare rumstempererat. Är utrymmet svalare kan kompletterande värmekälla behövas, alternativt att man införskaffar en sorptionsavfuktare vilken arbetar med annan ej köldkänslig avfuktningsteknik.

Avfuktare Dantherm CDT 60 räknas som beställningsvara utan ångerrätt.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen