Sök

Förebygga och sanera skadeinsekter i hus

0
(0)

Olika insekter s.k. skadeinsekter kan bli ett stort problem i hus där de är virkesförstörande.

Fukt i konstruktionsvirke kan göra att vissa av insekterna trivs bättre och inte löper risk att torka ut. Samtidigt gör fukt virket mjukare och lättare för krypen att bearbeta. Det är vanligt att finna insektsangrepp i trä med röta. Läs mer om röta under mögel.

I förebyggande syfte är det bra att installera avfuktare t.ex. i krypgrund eller vind vilka är två ställen i hus som ofta får fuktskador av olika slag. Givetvis är steget före installation av avfuktare att konstatera om en sådan behövs eller inte. Egenkontroll eller inspektion utförs för att kontrollera om den relativa fuktigheten är förhöjd. Det kan enkelt utföras genom fuktmätning med hygrometer och fuktkvotsmätare.

Det är bra att rensa upp så det inte ligger döda träd i närheten av huset. Även gamla stubbar ska tas bort. Insekterna trivs annars bra i det döda träet och kan därifrån lättare sprida sig till huset. Tät växtlighet kring huset avrådes också därför att sådan binder fukt och sekundärt utgör ett bättre klimat för insekterna.

Själv bostadsdelen ska för att vara så insektssäker så möjligt värmas upp under höst, vinter och vår. Då sker en effektiv termisk avfuktning av väggar etc. så att angrepp förebyggs. Viktigt vetande är att denna värme inte i tillräcklig mängd tillåts värma upp krypgrunden och vinden då det i golv- och vindsbjälklag ligger enligt rådande byggnormer tillräckligt mycket isolering.

Har väl insekterna redan etablerat sig gäller det att sanera och kanske t.o.m. använda en permanent lösning mellan avfuktare och initial sanering.

Sanering av hästmyror

Hästmyrornas samhällen brukar förutom i det drabbade huset finnas i närheten av detsamma. Det gäller att finna samtliga myrsamhällen för att undanröja vidare angrepp. Saneringen kan ske genom att man blandar/löser upp lite borsyra i sirap och serverar blandningen i anslutning till myrornas samtliga samhällen och autostrador (stora gångvägar). Myrorna äter av och tar med sig saneringsmedlet ner till drottningen och larverna. Efter ungefär en vecka är alla myror döda.

För bästa skadeinsektsbekämpande effekt låter man borsyra (4/10) och borax (6/10) reagera med varandra i en vattenblandning. Tillsätt så mycket vatten att det blir en “gröt” utan fritt stående vatten ovanför blandningen. Det sker en reaktion där borvarianterna bildar en ny typ av bor med mycket mindre och lättlösligare partiklar, som skadeinsekterna/myrorna lättare sätter i sig. Denna process kan ta upp till en vecka och man känner utanpå lämplig glasbehållare (använd ej metallbehållare p.g.a. syran) att svag värme utvecklas under tiden. Lätt omrörning kan ske och vatten kan behöva fyllas på. Då myrgiftet torkar kan det klumpas samman ganska hårt och kräver sedan malning i mortel. Ett knep kan vara att man innan torkningen tillsätter 1-2 viktprocent talk för att undvika sammanklumpande effekt. Dock har vi inte provat att tillföra talk då myror ska bekämpas och vet därför inte om de reagerar negativt gällande att äta giftet med tillsatsen.

All användning av detta tips till sanering sker på eget ansvar, akta ögon, andningsvägar och hud. Tillverka inte i inomhusmiljö där folk vistas. Tillse att barn eller djur inte kan komma åt giftet eller blandningen av bor och sirap. I större mängd är bor skadligt för växtlighet. Medel för sanering av skadeinsekter finns även att köpa. Ett exempel är medlet Myrr.

Sanering av insekter som husbock och strimmig trädgnagare m.fl.

Saneringsvätska som Boracol innehåller bl.a. borax och borsyra som är mycket verksamt emot dessa insekter som är vanliga i krypgrunder och vindar. För bästa möjliga effekt bör en mer koncentrerad saneringsvätska användas, vilken privatperson inte får köpa eller hantera. I kombination med t.ex. krypgrundsavfuktare eller vindsavfuktare fungerar det vanligen bra att använda den svagare och kommersiellt tillgängliga varianten av Boracol mot insekterna ifråga.

Uppdaterad 2019-05-27

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Cookie Policy (EU)

5 (1) Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att rösta Lägg till din röst Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1 Inga röster än. Bli först med att lägga din

id06-logotype
Avfuktningsprojekt med ID06

0 (0) Ljungby Fuktkontroll – Din Partner för Säkra avfuktningsprojekt med ID06   Vad är ID06 och Varför Är Det Viktigt? ID06 – En Nyckel till Säkerhet och Effektivitet ID06 är en standard för identifikation

Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund
Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund

0 (0) Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund                       För att hantera luktproblem i krypgrunden finns det flera åtgärder att överväga, eftersom lukt ofta sprids

Produktexempel

LFS-25 Krypgrundsisolering för isolering av krypgrund

Krypgrundsisolering LFS-25 är ämnad att läggas över byggplast i krypgrund. Fungerar som passiv avfuktare och hjälper även befintlig avfuktare att lättare klara av avfuktningen.

Frakt beräknas utifrån t.ex. Eniro vägbeskrivning. Fraktkostnad räknas upp till 50, 100 eller över 100 mil från Halmstad. Vi kontrollerar din beställning och korrigerar pris om fel val gällande fraktsträcka gjorts. Kontakt tas innan ev. korrigering.

Vid ångrat köp av produkten betalar kunden returen, retur kostnaden är individuell och baseras på hur lång retur sträckan är. Isoleringen returneras som styckegods som inte är staplingsbart vilket gör att kostnaden blir hög, ca pris exempel på retur per isoleringsrulle 1800kr till 5000kr beroende på hur lång sträcka isoleringen ska returneras.

Läs mer »
Filter till acetec evodry pd/pd+

Filter Acetec Evodry PD-150 28 x 25

 

Rekommenderat är att byta filter på Acetec Evodry PD-150 avfuktare var sjätte månad. I annat fall om man väntar längre än så med filterbytet, kan avfuktningskapaciteten samt avfuktarens livslängd bli försämrad och förkortad.

Storlek 28 x 25 cm

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen