Vissa grundkonstruktioner är av sådan art att krypgrundens friskluftsventiler inte består av ventilerande hål i grundmuren utan istället har ventilationshål tagits upp i syllen. Därav namnet syllventilation.
Det är inte ovanligt att krypgrund med syllventilation ytterligare ventileras genom forcerad undertrycksventilation med hjälp av en fläkt som vid husets tak blåser ut luft hämtad från krypgrunden via syllventilationen. Denna typen av forcerad ventilation ökar ofta mängden inkommande fukt med mögel och lukt som resultat.
Vi har fått in många frågor gällande vad som är bäst i fråga om ventilation i grundmur eller syll. Båda typerna av ventilationshål är ämnade att ventilera ut fuktig luft från krypgrunden och samtidigt tillse att det inte blir innestängd lukt i utrymmet. Eftersom vi idag genom värmeisolering tillser att krypgrunden blir kall så fungerar inte ventilationen riktigt som tänkt. Den inventilerade luften kyls av kraftigt med ökad relativ fuktighet som följd. Vårt svar blir därför att det i regel inte är bra med vare sig syllventilation eller grundmursventilation. Samtidigt kan syllventilationen öka risken för skador i syllen då det lättare bildas köldbrygga i denna då kall luft dras in under kallare årstid. Syllventilationen mynnar ofta ut bakom fasadpanelen i huset. Det kan medföra att lukt och fukt från krypgrunden letar sig in i väggens isolering och även vandrar upp på vind.
Ytterligare viktig aspekt vid val av avfuktare är att den termiska avfuktaren vilken avger värme inte lämpar sig så bra där hög frekvens av syllventilation finns. Det är med den typen av avfuktare meningen att en varmare “luftkudde” ska lägga sig under blindbotten och där säkra byggnadsmaterialet från fuktskador. Med syllventilation ventileras denna värme mer direkt ut och driftskostnaden ökar därmed.
Uppdaterad 2019-05-28
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst